A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Kit szeretnek a szúnyogok?

szúnyogokÉszrevette már, hogy egyeseket hidegen hagynak a szúnyogok, míg másokat szinte felfalnak? Aktuális bejegyzésünkben a szúnyogok tökéletes célpontját kerestük meg! Reméljük, nem ismer magára!

Kit szeretnek a szúnyogok?

Ha a fenti kérdésre azt válaszolná “Engem!”, vagy épp “Engem egyáltalán nem!”, cikkünk érdekes dolgokat fog tartogatni Önnek!

Kezdjük rögtön egy mítoszirtással:

Csak a nőstény szív vért, a hím nem! Bár ennek lényegesen sok köze nincs ahhoz, hogy miért csípnek a szúnyogok, vagy miért dagad olyan nagyra egy-egy csípés, szeretnénk ezzel egy közhiedelmet elkergetni!

De mégis kit csípnek a nőstény szúnyogok?

Keressük meg a tökéletes célpontot!

Elsődleges szűkítés:
Az 50-es években végzett kutatások először azt mutatták ki, hogy a szúnyogok a csecsemőket, és a gyerekeket ritkábban csípik, mint a felnőtt embereket. Kimutattak azonban nemi különbségek is. A férfiak ugyanis jobban vonzzák a szúnyogokat, mint a nők, sőt a menstruációs ciklus is hatással van a szúnyogok nők iránt érzett vonzalmára is.

A tökéletes célpont eddig egy 20 év feletti férfi.

Kiesett a körből?

Másodlagos szűkítés:
A 60-as években a tömeges kiválasztódás után az egyéni különbségek feltérképezésére esett a hangsúly. Közel 850 (férfi) önkéntes közül csak egy akadt, aki a többiekhez képest kevésbé vonzotta a szúnyogokat. Ezután újabb 100 önkéntes vizsgáltak meg, ahol már 3 kívülállót is találtak. Érdekes módon a 3-ból 1 a korábbi 850 önkéntesből kiszűrt személy volt.

Mi lehet az oka az egyéni különbségeknek?

A gyanú először a verítékre esett! Laboratóriumi körülmények között kimutatták, hogy a verítékben valóban vannak olyan anyagok, melyek bizonyos szúnyog fajokat jobban vonzanak. Ennek egy részét a bőrfelületen lévő baktériumok állítják elő, melyek bizonyos sajtokon is megtalálhatóak.

Tovább menve a tökéletes célpont egy 20 év feletti izzadt férfi!

Harmadlagos szűkítés:
A modern korral, és a tudomány fejlődésével, a tudósoknak sikerült a szúnyogok vonzásához leginkább közre játszó tényezőt is kimutatniuk. Ez pedig a szén-dioxid kibocsátás!

A légzés során kibocsátott szén-dioxid legalább annyira vonzza szúnyogokat, mint a verejték, a sötét szín, és a nemi különbözőség együtt véve.

Tehát a tökéletes célpontunk egy 20 év feletti izzadt, fujtató férfi, sötét színű ruhába bújva!
Válasszunk helyszínt:
A tökéletes helyszínt már sokkal könnyebb kiválasztani. A szúnyogok ugyanis bármely vizes területen képesek kifejlődni, legyen az egy tó, patak, medence, vagy egy esővízzel megtelt dunsztos üveg.

A tökéletes helyszín egy tóparti, kerti tóval díszített, medencés nyaraló, egy esős időszak után!

Rakjunk össze egy történetet:
Ha összegezzük eddigi ismeretünket, már könnyen felismerhető a szúnyogok Elveszett paradicsomának is nevezhető hely. A Velencei-tó partján egy medencés családi ház kivilágított teraszára egy kocogásból hazaérkező férfi ül le. Ruházata: fekete póló, és nadrág. Gyanútlan áldozata a vérszomjas szúnyogoknak!

Ha egy kicsit is magára ismert, ne feledje, a tökéletes célpont köréből Ön is kikerülhet, ha indirekt módon felhasználja az itt bemutatott ismereteket.

Például: Ha nyárra egy esti szalonnasütést tervez nyaralójában, érdemes aznap este előtte letusolnia, és világos ruhát felvennie. Ha a kertjében medence, vagy tó található, akkor ne álljon a medence, és a tábortűz közötti szakaszokra. A tábortűz azon részét foglalja el, ami a lehető legtávolabb van a vizes részektől. Erre az égés során termelt szén-dioxid kibocsátás miatt van szükség. De figyeljen a szélre is! Ne Ön felé fújjon!


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.