Cart-icon0

Pókiszony: hogyan küzdhető le?

pókiszonyHa eddig görcsös félelemmel rohant ki a szobából, valahányszor egy kaszáspók átmászott a falon, most végre megteheti az első lépést afelé, hogy legközelebb ne hálózza be Önt a rémület.

Ha Ön nem is szenved pókiszonyban, biztos vagyok benne, hogy nem kell messzire mennie az ismeretségi körében, hogy találjon valakit, akit ez a fóbia megkeserít.

Számukra nagy lépést jelenthet következő cikkünk…

Aktuális cikkünkben olyan alkalmazott gyakorlatokat mutatunk be, mellyel számos embernek sikerült már megszabadulnia a pókok okozta félelemtől. Feltárjuk az arachnofóbia leküzdése körüli legnagyobb hiedelmeket is.
Egyetlen kérésünk csupán, hogy ne csak olvassa cikkünket, de alkalmazza is. Az ismeretek sajnos semmit sem érnek, ha nem alkalmazzuk őket!

Vannak, akik képen látva is irtóznak tőlük, míg olyanok is akadnak, akiket csak akkor fog el görcsös félelem, ha egy rajtuk mászik. De akadnak olyanok is, akik még a Vízipók-csodapók látványától is kiráz a hideg.


Leküzdhető egyáltalán ez a fóbia, és ha igen mivel?

Tévhit, hogy az ismeretekkel megszüntethető az arachnofóbia!

Sokan gondolják úgy, hogy a pókok részletes megismerése megszünteti a fóbiás szorongásokat, és félelmeket. Az alapgondolat szerint a pókiszonyt leküzdhetjük, ha megismerkedünk az apró lényekkel, esetleg “totemizáljuk” a rettegés tárgyát. Ez a módszer azonban sok embernél kudarcot vallott már. A pók látványa által kiváltott érzelmi, és fizikai reakciók sokkal mélyebbről jönnek, mint az ismeretek. Ez a módszer azoknak segíthet, akiknél alacsony a félelem mértéke. Ahol már nem is inkább a szorongás, hanem az utálat dominál.

“Oké! Ez nem hiszem, hogy működne! Mi van még?”

1. Akar beszélni róla?

Valljuk be, hazánkban elég cikis érzés, ha valaki azt mondja pszichológushoz megy. Mára a pszichológus szóhoz a “bolond”, “őrült”, “öngyilkos típus” szavak párosultak, pedig egy egyszerű pókiszonyban is sokat segíthetnek.

Mégis mi köze a pókokhoz egy pszichológusnak?

A pszichológusok szerint a pókoktól való rendellenes félelem a korai anya-gyermek kapcsolat kudarcaihoz vezethető vissza. Tegye fel magának őszintén a kérdést?
Hogyan viszonyul édesanyjához? Érezte már vele kapcsolatban, hogy behálózza, hogy hátulról megtámadja, esetleg kiszámíthatatlanul viselkedik? Érezte már úgy, hogy támadja Önt, de persze ne akar rosszat?

Ha egyre is igen a válasz, érdemes átdolgoznia kapcsolatát édesanyjával. Ideje újragondolnia a szülői modellt, megtenni a nagy megbocsátást, és a fóbiája többé a múlté lesz.

Ha esze ágában sem lenne pszichoterápiára járni, a téma mélyebb megismeréséhez javasoljuk az Animusz könyvkiadó pszichoterápiás könyveit.

“Érdekes, látok benne fantáziát, de akkor is ciki a pszichológus!”

2. Karnyújtásnyira a megoldás!

A Washingtoni Egyetem kutatói szerint érintéssel is leküzdhető a fóbia. Több száz diák szorongás szintjét felmérve, végezték el kísérleteiket. A diákokat két csoportba osztották.

Az egyik csoport egy virtuális valóság terápián vett részt, mely 3 kezelésből állt. Az első kezelés alkalmával a diákoknak egy virtuális konyhában kellett tartózkodnia, amiben egy kaszáspók rohangált fel alá. A következőkben egy pókokkal teli vödröt kellett felemelniük, majd az utolsó feladat során egy hatalmas tarantula virtuális képét kellett megmarkolni.

A másik csoport érintés-terápián vett részt. A kísérlet során a csoport tagjainak egy műpókot adtak a kezükbe.

Az érintésterápián részt vevők később lényegesen közelebb merészkedtek a pókokhoz, mint a vv terápiások, miközben szorongásérzetük is alacsonyabb lett.

Mivel a Washingtoni Egyetem megteheti, hogy kiépítsen egy virtuális valóságot, Ön lehet, hogy nem. De mégis adhat egy-két ötletet arra, hogy milyen irányban menjen el a pókiszony megszüntetéséhez.

Az internet tele van 3 dimenziós pók képekkel, melyek egy 3d szemüveggel azonnal kiemelkednek a képernyőből. Vegye elő beporosodott piros-kék lencsés szemüvegét, és tegye meg az első lépést a pók félelem leküzdéséhez. De vásárolhat műanyagba olvasztott pókokat is, vagy tarantulaszerű plüssöket is. Számoljon az érintés-terápiával!

“Már egész sok hasznos dolgot megtudtam. Mégis nincs valami olyan, ami nem túl komplikált?”

3. Matt 3 lépésben!

Most jön talán a legegyszerűbb módja, hogy szorongásait csökkentse. A következő bekezdésben egy három lépcsős programot fogok bemutatni, ami bár nem szerepel a nagy könyvekben, eredményei mégis kézzelfoghatóak.

Íme a 3 lépés, mely közelebb viszi Önt a sikerhez:

1. Tudatosítsa a félelmét!
2. Tudatosítsa a félelmének kiváltó helyzeteit
3. Fokozatosan szoktassa magát a félelem tárgyához

Először is ismerje be, hogy fél a pókoktól. Ez gyakran nem túl könnyű, mert sokszor a büszkeségünk nem engedi, hogy “gyengének” látszódjunk. Majd gondoljon bele, milyen helyzetek során kerülhet kapcsolatba a pókokkal. Végül pedig szoktassa magát ezekhez a helyzetekhez, és a pókokhoz. Ez egy hosszú lépés lesz, amin könnyű elbukni, ezért mindig fokozatosan érdemes csak haladni.

Gondoljon bele, milyen veszélyt jelent a pók az Ön életében. Milyen ártalmat tehet Önben? Lapozgasson lexikonokat, és mikor a képek látványától már úgy érzi nem riad vissza, kukkantson be egy állatkereskedés ablakán. Ha később elég erősnek érzi majd magát, menjen be a tarantulákhoz, vagy látogasson el az állatkertbe. Ez minden bizonnyal több hónapot is igénybe fog venni. Az utolsó lépés a mélyvíz. Menjen el egy olyan ismerőséhez, aki pókokat, tarantulát tart az otthonában. Tartózkodjon velük egy szobába, miközben a madárpók is szabadon van engedve. Minél nagyobb és áttekinthetőbb a szoba, annál könnyebb lesz.

A többi már csak Önön múlik.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • a csi pés nappal a ruháááámban a vállam alatt történnt erősen viszketett kb egy óra múlva öt forint nagyságú teljesen lapos folt lett láthattó. ez mérges lehet? elóre is köszönöm a válaszát. tábory istvánné

 • Akkor mit tegyek
  ?

 • Jó Napot Kívánok !

  Sajnos én már kiskorom óta szenvedek pók problèmákkal.
  Azóta amióta lehet olyan 7-8 éves s rajtam mászott egy fekete pók, akkor ordítva szaladtam ki a szobából mert nagyon megilyesztett tőle. Azóta ha meglátok egy kicsit meg attól feljebb a nagyobbakat már rosszul vagyok. A képek látványa is szörnyű ha meglátom egyet. Lassan 21 éves leszek s ha egy pók van a szobában le sem fekszem míg nem ütik le. Mit lehetne tenni ennek érdekében.

  1. Kedves Mariann!

   Forduljon szakpszichológushoz. Nem ciki, nem szégyen, de ő tud megoldást adni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Kérem akit érdekel a pókiszony leküzdése keressen meg.
  aqpunktura@freemail.hu

 • Kedves Dévai Nika!
  Képzeld, én is pont így vagyok vele! Megérzem ha a közelemben van a pók. Pl. van hogy este nem tudok elaludni, csak forgolódok, és ha felkapcsolom a lámpát, meg is van az oka annak hogy nem tudtam aludni: a pók.

  Ráadásul nálam az is a baj, hogy rendesen bevonzom őket. Egyik családtagom se szokott gyakran pókkal találkozni, de nálam az se ritka hogy éjjel arra ébredek rajtam mászik. Legutóbb egy hatalmas sárga pók szaladgált a karomon,ilyenkor egyszerűen túlzás nélkül sírógörcsöt kapok, többször van hogy levegőt se kapok úgy rámtör a pánik. Ha pedig képet látok pókról máris úgy érzem mintha rajtam mászna, a közelembe lenne, szörnyű érzés. Tudom, ez már eléggé súlyos, de azért a pszichológus is pénz és nem tudom segítene-e.

 • Egyik módszer se működik. Hiába merek megfogni egy műpókot, hiába tudatosítom a félelmet, akkor is majdnem szívrohamot kaptam, mikor egy keresztespókkal találkoztam a szeméttárolónál

 • Kipróbáltam több dolgot is, de semmi nem használt. Még mindig sikítok és a lehető legtávolabb menekülök a póktól ha meglátom. A sötétben is észreveszem, sőt már éjjel is felébredek, mert megérzem ha pók van a szobában (látható helyen). Mit tegyek? Így nem lehet élni…… 🙁

 • Én csak a fájdalomtól félek hogy megcsíp v. Megmar egy pók

Hozzászólások zárolva.