Darázscsípés kezelése | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Darázscsípés kezelése

darázscsípésA  felnőtt lakosság 4% fokozottan érzékeny a darázscsípésre. A tünetek lehetnek enyhébbek, de szélsőséges esetben életveszélyessé is válhat egy darázscsípés. A szerencsésebbek házi módszerekkel kezelhetik a darázscsípést.

A darázscsípés enyhítésére leggyakrabban az ecetes borogatást szokták javasolni. 

De enyhítheti a viszketést még a Fenistil gél is. Ha egyik sincs itthon, akkor dörzsölhetjük a darázscsípést petrezselyemlevéllel.

Mérget nem vennénk rá, hogy ezek közül melyik fog működni Önnél, ha egyáltalán valamelyik enyhíti is a darázscsípést, de egy próbát megérhet. Talán Ön szerencsés lesz velük.

Rosszabb a helyzet a darázscsípésre allergiásoknál.

Számukra a kalciumos pezsgőtabletta sem életmentő. Enyhe tünetek esetén ez is megpróbálható, de nem érdemes ezt komoly tünetek esetén alkalmazni. Allergia, anafilaxiás sokk esetén a kalcium nem segít.

Az egyetlen életmentő ellenszer az adrenalin injekció, amit a csípés után a külső  combba kell beadni.

Az anafilaxiás sokk tünetei:

– test szerte viszketés, csalánkiütés, angioödéma
– időnként rekedtség a gégeduzzanat miatt
– olykor tüsszentés, orrdugulás, szemtünetek
– légzési és nyelési nehézség
– hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés
– gyomorgörcs, hasmenés
– szédülés, ájulás

Aki allergiás a darázscsípésre az feltétlenül hordjon magánál adrenalin injekciót, mert az ő esetében ez életmentő. Sajnos azonban a TB nem támogatja, így egy ilyen injekció több, mint 15.000 Ft-ba kerülhet.

Vényköteles. Felirattatni a háziorvossal tudja!

Az adrenalin injekciót darázscsípésre allergiásoknak mindig maguknál kell hordaniuk. A beadásáról természetesen tájékoztatást fognak kapni, hiszen ezt mindenkinek magának, éles helyzetben kell beadni.

A darázscsípés-allergiáról, és az adrenalin injekcióról érdemes beszélni a rokonokkal, ismerősökkel, mert szélsőséges esetekben, lehet, hogy az adrenalin injekciót nekik kell majd beadniuk.

A darázscsípés kezelése után azonnal mentőt kell hívni, mert az áldozatot megfigyelésre kórházba kell szállítani.

(Bővebben az anafilaxiás sokkról, és az adrenalin injeckióról)

Honnan tudom meg, hogy allergiás vagyok-e a darázscsípésre?

Allergológiai szakrendelésen bármikor megnézik, hogy allergiás-e valaki a darázscsípésre, függetlenül, hogy most, vagy régebben csípte meg egy darázs. Az immunrendszerben ugyanis már benne van az antitest, amit a szervezet egy korábbi darázscsípés alkalmával termelt.

Hogyan minimalizálhatja a kockázatot?

Először is mindig legyen Önnél adrenalin injekció. Kirándulások alkalmával is. Ha otthonát megszállták a darazsak, akkor leginkább azzal csökkentheti az esetleges darázscsípés valószínűségét, ha rendel egy darázsirtást.

Egy darázsfészek a kertben a lehető legnagyobb veszélyforrás ebben az esetben.


 

 1. nora :

  hány centis a fullánk?

 2. abatox :

  Kedves Nóra!

  Sosem végeztünk erre vonatkozóan mérést, de darázstól függően 2-5 mm nagyságú lehet. Ha egyszer pontosabb adatot fogunk tudni, megírjuk önnek.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 3. Antal :

  Nekem egy kis segítségre lenne szükségem, tegnap délután a munkahelyemen megcsípet egy darázs, rögtön bekentem ecettel egy kicsit be is dagadt, de nem ez a lényeg, reggel arra keltem fel nagyon viszket és ég a kezem ahol megcsípet, ecetes vizes borogatást és Fenistil gélt is használtam rá de ez sem segített ellenben még mindig ég és viszket valamint nagyon vörös a terület körbe!

 4. titi :

  Hát persze, miért is támogatná a TB az életmentő gyógyszereket?!

 5. Marcsi :

  2014.07.04 megcsipet egy darázs,nem dagadt be akkor, csak másnap 05-én.SOS mit tegyek?

 6. ancsa demenyne :

  11 eves autista fiamat az orra hegyen csipte meg a darazs, de csak acsipes kornyeke duzzadt meg egy picit,kesobb az is elmult. Egyszer mar agyonnyomott egy darazsat, akkor sem lett baj. Allergias nem lehet, az biztos.Lehet, hogy a beletoltott rengwteg vitamin vedi ot?

 7. Penti Gáborné :

  A kisfiamat meg csípte a darázs a szeme alatt perceken belül be dagadt az egész szeme másnap a fél arca és a másik szeme is beszélhetünk akkor allergiáról?

 8. Enikő :

  Tavaly egyszerre 7 darázs csípett meg, azelőtt nem okozott gondot a darázscsípés, helyi, apró duzzanat volt csak az eredmény. A 7 csípés már más eset volt. Több akár tenyérnyire is megnőtt, duzzadt, viszketett. Nálam a fenistél gél és a jegelés jött be helyi kezelésként. Kb.3-4 nap alatt rendbe jött. Persze ittam calciumot is. Hozzáteszem egyéb allergiám miatt állandóan szedek allergiagyógyszert is. Tegnap egy darázs csípett meg, tenyérnyi viszkető duzzanat. A kezelés ugyanaz. De a szervezetem ezek szerint változott a tavalyi csípések hatására. Most már hevesebb reakciót vált ki egyetlen csípés is, mint az elmúlt 40 évben.

 9. abatox :

  Kedves Enikő!

  Mi is több esetet hallottunk már, amikor korábbi csípések ellenére, idővel mégis kijött ez az erős ellenreakciós a darázscsípésre. Ez sajnos bármikor kialakulhat.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 10. Oláhné Palotai Csilla :

  Négy napja megcsípett egy darázs a szem alatti részen.Annyira bedagadt hogy alig látok.Elmentem az orvoshoz.Írt fel allergia elleni gyógyszert,és borogatni kell.Sajnos semmi javulás nincs.A munkahelyemen visszaküldtek az orvoshoz hogy így nem dolgozhatok.Az orvos azt mondta hogy két napra fel vesz betegállományba.De sajnos nem akar elmúlni.Mit Tegyek?

 11. Monika :

  Tegnap reggel csipett meg egy darázs és borogattam fenistillelkenegettem meg calciumot is ittam és nem hogy job lenne hanem még rosszabb mint volt.Az orvos nekem azt mondta majd elmulik de nagyon rosz mit tegyek?

 12. abatox :

  Kedves Mónika!

  Én bízom az orvos szavában, hogy ez el fog múlni, de érdemes elmenni allergiavizsgálatra, mert ha most ilyen erős reakciók keletkeztek, akkor egy esetlegesen következő csípés még komolyabb kellemetlenségeket okozhatnak. Sajnos a darázscsípés allergia bármikor kialakulhat.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 13. Szabó Zoltán :

  Üdvözlet…Tegnap megcsípett egy darázs bele léptem a fészkébe de csak egy csípte meg a kezem ,kicsi a duzzanat és viszket meg egy kicsit piros fullánk nincs,kell tartanom valami mellékhatástól?Mennyi idő kell hogy mutatkozzon durvább tünet vagy mikor múlik el? Köszönöm előre is…

 14. abatox :

  Kedves Zoltán!

  A darázscsípés után rövid időn belül előjönnek a túlérzékenységre utaló tünetek. Érdemes figyelni a csípés helyét, de a duzzanat szerintem hamarosan alább fog hagyni. Bár nem vagyunk orvosok, de láttunk már ilyen eseteket.

  Üdvözlettel:
  Abatox kft.

 15. Darázs | MiVanVelem :

  […] ehhez add hozzá, hogy én ahhoz a 4%-hoz tartozok, akik allergiásak a darázscsípésre. És azt is add hozzá, hogy a munkahelyem kint van az […]

 16. A.B. Ferenc :

  Felbukkant nálunk néhány buff farkú darázs. Kérdezem hogy : csíp-e, ha igen veszélyes-e a csípése. üdv: A.B. Ferenc

 17. abatox :

  Kedves Ferenc!

  Jól feltételezem, hogy a földi poszméhre gondol? Ők ritka szelíd rovarok. A szerveik által képesek szúrni, harapni, de ez a legritkább esetben fordul elő.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 18. Monika :

  Sziasztok nekem darazs meh alergiam van es mikor meg csip orvos segithet csak fuladok….gyerekekre nagyon fel kel figyelni semmi tunetet nem ad csak picit viszked es utana 5percre ra fulad a darazzs csipes vagy meh alergiasoknak nem dagad fel.

 19. Timea :

  Szia engem tegnap csipet meg egy darazs ! Es enis ecetes ruhaval fenistilel kentem de a duzanat ujra visza jon faj luktet viszket ! Es pont azt az ujamat csipte meg a darazs amelyket muteni kellet ! Tavaly ! Az ujam anyira be dagadt hogy a gyuru is ra szorult ! Ha le megy a duzanat a gyuru is lejon ? Mi elobi segitseget szeretnek ! Koszonom

 20. Varga Lajos :

  Tegnap megcsípett egy darázs A temetőben nyírtam a futó fenyőt és eközben kirajzottak onnan néhányan Szóval az egyik megcsíte a mutató ujjam tövét a kézfejnél.Még tegnap csak kis duzzanat volt semmi kül Fenistillel kentem.De mára egy ovális 5 cm es duzzanatá nőtt nem piros alig érzek valamit.Kenem és borogatom.A dologhoz hozzátartozik hogy kb egy hónapja is volt-akkor- méhecske csípésem,és az 10 cm -t meghaladóan bedagadt.akkor elmentem az ügyeletre és kaptam injekciót.Sokára de helyre jöttem.Az az injekció bizonyára most már nem véd meg .Most nem olyan vészes a helyzet de gondolom ha romlik ujjra fel kell keresnem az üyeletet? Várom a tanácsot Üdvölettel.

 21. Hoboth Ildikó :

  Sajnos most 3.alk.csipett meg a darázs 3.héten belül.Nagyon viszket és be is bagadt vörős és nagyon fáj. Létezik valami lehetőség hogy védekezzem telken vagyunk és nagyon vigyázom és senkit nem,de engem megcsip.Sajnos daganattal mütöttek 2.alk.remélem ez nem fog gondot okozni!! Kérek egy választ köszönőm

 22. nellu :

  A 2éves kisfiamat tegnap megcsipte egy daràzs de ma tenyéri méretű duzzanat van a bal combjàn és piros megviszketisneki mitegyek rà

 23. kádi zsolt :

  hat napi csípés.kézfejen, viszked, és nagyon vörös. mit tegyek?köszönöm

 24. Mérien :

  Három hét alatt ez a hatodik darázscsípésem !Mindegyik csípést rögtön ecettel benyomkodtam , de sajnos így is megdagadt kb. 10cm-es vörös folt van, ami ég és viszket. És ez eltart 4-5 napig. A mai csípésnél már calciumot is ittam. Persze nem marad el az ecetes vizes borogatás sem.

 25. Andi :

  Engem tegnap csípett meg a darazs. A hajamba repült és a fejembe csípett. Fél óra múlva már kezdett vörösödni a fülem az arcom égett a szám. Majd tele lettem csalánkiütéssel és nagyon viszkettem. Ez gondolom allergiás reakció lehetett. Mire készüljek legközelebb? Sulyosbodhat? Köszönöm

 26. Erika :

  Jò napot!
  Tegnap 2x csipett meg a daràzs , ugy hogy a szoknyàm alà bujt !
  Nagyon bedagadt èg , viszket ès forrò is tenyèr nagysàgura nôtt!
  Alergiàs vagyok?

 27. Zsuzsa :

  Szeretném tisztázni a méhcsípés és darázscsípés közti különbséget, ill. annak kezelését. Ugyanis az egyik savas, a másik lúgos jellegű csípés, és ellenkező kémhatású szerekkel lehet házilag kezelni. Ott a probléma, hogy hol a méh, hol a darázs csípést mondják savasnak, és arra/savasra/ nem jó a savas pl. ecetes borogatás.
  Mi az igazság ?

 28. Csaba :

  Zsuzsa (2017.08.29. 10:54) :
  lakmuszpapírral elvileg bárki utánanézhet, ha meg tudja oldani, hogy a darázs megcsípje :D

  Az alábbi szerint a méh a savas. Hiszem is, mert a részletes összetételét is tárgyalja és van forrásmegjelölés.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Méhméreg

 29. Csaba :

  OEK:
  2.3.1. Helyi tünetek kezelése

  A fullánk mielőbbi eltávolítása méhszúrás esetén különösen azért fontos, mivel a fullánk a reflexes izomösszehúzódás miatt egyre mélyebben hatol a bőrbe, ezáltal egyre több méreg pumpálódik a szervezetbe, így a tünetek és a fájdalom is erősödik.

  A fullánkot minden esetben körömmel, tűvel vagy késheggyel távolítsuk el, majd az érintett felületet és a szúrás környékét mindig szappanos vízzel tisztítsuk meg. A felületet soha ne dörzsöljük, mert ezzel csak több méreganyagot juttatunk a vérbe, amivel növekszik az érintett terület nagysága és a tünetek is fokozódnak.

  A fájdalom enyhítésére a csípés helyére jégkocka tehető, de azt az általánosan használt szalmiákszeszes bekenés, a lúgos kémhatás, illetve a gyors elpárolgásából származó lehűlés is enyhíti, amely a duzzanat ellen is hatásos.

  A viszketés antihisztamin hatású gyógyszerrel (kenőcs, tabletta), illetve mentolos-alkoholos oldattal csökkenthető.

  A bőrpír borogatással kezelhető.

  A szájnyálkahártya duzzanat késleltetése (szájat ért szúrás esetén) jég szopogatásával, vagy kiskanál konyhasó néhány percen keresztüli szájban tartásával kísérelhető meg.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.