Cart-icon0

Nyest csapda: így rakja ki, hogy el is kapja!

A nyest elleni védekezésről szóló cikkünkben több megoldást is mutattunk a nyestek ellen, amik közül véleményünk szerint továbbra is a riasztó por vezet a legjobb eredményre, ha zárt térből kell tartósak kiűzni a nyestet.

Ettől függetlenül persze, lehet mással is próbálkozni, és most azt fogjuk megnézni, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha valaki úgy dönt, hogy nyest csapda kihelyezésével szeretné befogni, majd áttelepíteni az állatot.

Milyen a jó nyest csapda?

A jó nyest csapda erős: Az egyik legfontosabb tulajdonsága a nyest csapdának a váz szerkezete. Egy ponthegesztett acélrácsból készült rácsos nyest csapda elnyűhetetlen is lehet. Ami nagyon fontos, mert egy ketrecben rekedt ragadozó nyest nem fogja vissza magát. Egy ilyen csapdának elég jelentős súlya van, és simán rá tudnék állni anélkül, hogy összerogyna alattam.

A jó nyest csapda csapóajtaja nem nyílik fel: Nincs annál bosszantóbb, mint mikor egy nagy gonddal, és sok görcsöléssel kihelyezett csapdából a nyest egyszerűen kiszökik. Ha lassan csapódik fel az ajtó, vagy épp a nyest csapda csapódó ajtaja mindaddig teljesen felnyitható, amíg nem éri el a teljes zárt állapotot, az állat gyors reagálásával még épp ki fog tudni surranni a nyest.

A hullámreteszes nyest csapda kevésbé kijátszható, mert az ajtót ellentartó rúd kb 1 centiméterenként fel tud akadni a hullánreteszben, és a csapda nem lesz tovább nyitható.

A jó nyest csapda álcázható: Baromi fontos, hogy a sikeres nyest befogáshoz jól álcázzuk a ketrecet. Ehhez már a nyest csapda festése is valamilyen szinten hozzá járulhat. A zöld nyest csapda, nem hiába zöld.

Mi kell ahhoz, hogy a nyest csapda fogjon is állatot?

Kell egy jól megválasztott helyszín: Alap, de fontos, hogy oda tegyük ki a csapdát, ahol a nyest meg is fog fordulni, illetve gondoljuk át, hogy valóban csak a nyest számára jelent a csapdánk majd az alkotásunk, nem jöhet oda macska, süni, esetleg róka.

Tudnunk kell jól álcázni a nyest csapdát: Egy önmagába kitett nyest csapda nagyon kis eséllyel fog fogást eredményezni. A csapdát megfelelően álcázni kell. Érdemes homokba süllyeszteni a rácsot, hogy a talp része ne legyen a nyest számára érezhető, ugyanakkor még le tudjon csapdóni az ajtó. Pár centi homok, esetleg szalma, vagy rágcsálóalom is jó lehet.

A nyest csapda külső környezetét is álcázni kell. Erről se feledkezzünk meg. Ez egy kreatív folyamat, vonjuk be a családot, a gyerekeket. Próbáljuk ne munkának felfogni, hanem egy kísérletre a gyerekekkel,hátha akkor kevésbé lesz annyira idegesítő túl lenni az egész nyest őrületen. Farakások, szalmák, növények, zöld hulladék…stb.

Kell egy nagyon jó csali: Még a legjobban álcázott nyest csapda is eredménytelen, ha nincs benne megfelelő csali. A nyest ragadozó állat, a legeredményesebb, és egyben legdurvább csali az élő állat. Napos csibe, galamb. Ehhez persze ismét kell egy kis kreativitás, mert az elő állatot azért lelkiismereti okokból el kell valahogy zárni (ráccsal), hogy ne legyen a nyest martaléka, és hogy egyébként az aktív (nyitott) csapdából ne tudjon kijönni.

Ha nem akarunk ilyen áldozatot hozni, akkor próbálkozhatunk (évszaknak megfelelő csalétkekkel): a fürj tojás, tojás népszerű a nyestekzők körében, de gyakori a gyümölcs alapú csali, mint málna, cseresznye, aszalt szilva, szeder. Az igazán ínyencek tehetnek ki szalonnát, füstölt kolbászt, virslit.

Kell a türelem: Ha megcsinált mindent, és a csapda már csak arra vár, hogy aktiválja, hagyja még. Ne tegye be a csalit, ne aktíválja a csapda csapóajtaját. Az első este a nyest és a csapda között szóljon az ismerkedésről. Hagyja, hogy az állat hadd “hugyozza” körbe. Aztán a következő nyestes éjszaka előtt tegye bele a csalit, és mehet a vadászat.

Mi van, ha sikerült befogni?

Engedjük el 1,5-2 km-rel arébb az állatot. Ezt nem lehet nagyon cizellálni. Persze nem a városba befelé, hanem minél inkább a peremen, ahol várhatóan nem okozna nekünk és másnak gondot. Ne tegyük az katreces állatot egy az egybe a kocsiba, a ketrec alá tegyünk egy zsákot és egy pokrócot.

Ha elszállítottuk az állatot, akkor nem szabad megfeledkezni a ketrec, és a befogási helyszín fertőtlenítéséről. Feltételezve persze, hogy nem a természetben kaptuk el a nyestet, hanem valahol az otthonunk környezetében. Mivel a kovid megtanított már minket fertőtleníteni, és a boltban már nem is néznek az emberre furán, ha fertőtlenítőszert akar venni, így ez nem lesz egy különösen nehéz feladat. Csak tényleg fertőtlenítőszert vegyünk, én ne háztartási tisztítószert, aminek van fertőtlenítő hatása. Ki tudja mennyi.

Hát nagyjából ennyi!

Összefoglalva:
Vegyünk egy erős ponthegesztett csapdát
Legyen egy jó befogási helyszínünk
Álcázzuk legalább olyan jól, hogy a gyerekeknek is kedvük legyen ott bunkizni
Szerezzünk jó csalit
Legyen türelmünk

Ha elment a kedve a csapdázástól, akkor még mindig ajánljuk elolvasásra a nyest elleni fortélyokról készült cikkünket.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot