Cart-icon0

Macskariasztó megoldások: előnyök és hátrányok

Manapság számos vicces macskás kép és videó kering az interneten, amin a főszereplő négylábú valakinek a kertjében, teraszán, sőt akár lakásában pihen, alattuk pedig a felirat: “Nincs macskám.” Ezeken jót nevetünk, ám amikor a saját portánkon találkozunk egy idegen macskával, már kevésbé őszinte mosolyunk.

Bizony, a macskák nem ismernek határokat: hacsak nincs kutya a háznál, ők szabadon jönnek-mennek a kertek alatt, és fülsüketítő éjszakai kocentrjüknél csak a hátrahagyott taposóaknáik bosszantóbbak. Mutatunk most néhány természetes, a macskák egészségére és épségére ártalmatlan módszert, amivel távol tarthatod a nyávogó betolakodókat a szép kertedtől!

Miért kóborolnak a macskák?

A macskák territoriális állatok, területük pedig nemtől és ivaros állapotuktól függően változik. Míg az ivartalanított hím macskák területe “csak” a szomszéd 4-5 kertre terjed ki, addig az ivartalanított hímeké akár 2-3 háztömb méretű is lehet. Ez az oka annak, hogy lakóövezetben számos idegen macskával találkozhatunk. Habár komoly gazdasági kárt nem okoznak, kóborlásukhoz mégis társul néhány kellemetlen szokás.

A kinti macskák kellemetlen szokásai

A macskák életmódjuk miatt igen aktív társasági életet élnek éjszaka, melynek általában a környék összes lakója fültanúja lehet. A bagzás, azaz a párzás időszaka kiemelten zavaró, ekkor ugyanis még gyakrabban a hallani verekedő hímeket és a síró nőstényeket. Miután éjszaka kidorbézolták magukat, nappal előszeretettel pihennek meg a frissen mosott kerti bútorainkon és ruháinkon, ami ettől csupa macskaszőr lesz. Az ivaros macskák territoriális természetükből fakadóan gyakran jelölnek meg dolgokat a vizeletükkel a talajtól 30 cm-es magasságban, pl. a frissen festett házfalat. A szaghatás förtelmes, a látvány egyértelmű, az eltávolítás pedig költséges és nehézkes.

Mivel a macskák gyakran csavarognak, kis- és nagydolgukat ott végzik el, ahol puha, könnyen kaparható földet vagy homokot találnak. Előszeretettel használják mosdónak a gyermekek homokozóját és a friss veteményeseket; de ha ezek épp nem állnak rendelkezésre, akkor egyszerűen csak a fű tetején hagyják ürüléküket. Amellett, hogy a macskaürülék tapintásra és illatra sem kellemes és a fűnek, veteményesnek is árt, egy beteg cicus ürüléke ráadásul emberre veszélyes fertőzéseket is hordozhat. Hacsak nem teszünk ellene idejekorán, a szomszéd macskák hamar kertünkbe szokhatnak.

Hogyan tartsuk távol a szomszéd macskákat kertünktől?

Amikor a macskák távoltartásáról van szó, minden ember első gondolata a kutyatartás. Valóban ez az egyik legjobb módszer a kóbor cicák távoltartására, ám nem mindenki szeretne ebből a célból egy másik négylábú állatot tartani. Sajnos ma még mindig akadnak olyan emberek, akik második gondolata valamilyen mérgező, veszélyes vegyszer kihelyezése. Ezekre ötleteket sem szeretnénk adni cikkünkben, és figyelmeztetnénk mindenkit, hogy ez a módszer komoly börtönbüntetést is von maga után. Hoztunk azonban néhány olyan távoltartási módszert, melyek a szomszéd macskák egészségére és épségére is ártalmatlanok.

1.) Macskariasztó por és spray

A piacon többféle macskariasztó por és spray is elérhető, melyek általában olyan illat vagy ízanyagokat tartalmaznak, amit a macskák nem kedvelnek. Ezeket olyan kinti területeken javasolt alkalmazni, amit kimondottan óvni szeretnénk, pl. egy sarok a teraszon, amit gyakran megjelölnek a hímek. Nagy területen nem javasolt alkalmazni, ugyanis az eső hamar elmossa, a szél pedig szétfújja a port és a spray anyagot is.

Van olyan macskariasztó por/spray amely ténylegesen a macskát riasztja el, mert a szaga kellemetlen a számára, és/vagy a bundájára került por íze rossz, amikor tisztálkodik, de bizonyos riasztószerek “csak” arra jók, hogy az állat által megjelölt területet semlegesítse. Ez megnehezíti az egy területre szokásukat, de nem tartja távol a kerttől. Fontos, hogy vásárláskor az ember figyelmes legyen.

A macskariasztó por/spray előnye:

– Gyorsan, szaktudás nélkül kivitelezhető
– A macskariasztó spray azonnal alkamazható és nem kell hozzá külön permetező
– Célzottan használható (pl:csak a teraszra)
– Természetes alapú, vegyszert nem tartalmaz
– Nem ártalmas az állatra, csak zavarja

A macskariasztó por/spray hátránya:

– Inkább időjárástól védett területen használható
– Kitartóan ismételni kell, vagyis nem szabad róla elfeledkezni
– A porhoz porzógép is javasolt, ami megemeli a költségeket
– Csak egy kisebb terület védhető vele (pl:terasz)
– Illata saját háziállatunkat is zavarhatja

Mikor javasoljuk?

A macskariasztó port akkor ajánljuk, ha egy jól behatárolható, lehetőleg zárt területről szeretnénk elriasztani a macskákat, amit életvitelszerűen nem használunk (pl:padlás, szerszámoskamra), Zárt, de használt terület kezelésére inkább a macskariasztó sprayt javasoljuk.

Árkategóriája:

3.000 – 12.000 Ft

2.) Ultrahangos macskariasztó

Az ultrahangos macskariasztó telepítésekor a kert teljes területét le kell fedni, nem csak azokat a pontokat, ahol a kóbor macska bejut a telkünkre. Ehhez azonban többnyire nem elegendő egyetlen riasztó beszerzése. Habár egyesek esküsznek erre a készülékre, valójában semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy az ultrahang valóban zavaró hatással lenne a macskákra.

ultrahangos macskariasztó

Az ultrahangos riasztó előnye:

– Nincs vele dolgunk, csak be kell dugni
– Nagy a választék (de csak óvatosan)

Az ultrahangos macskariasztó hátránya:

– Működéséhez elektromos áram szükséges. Ki kell építeni
– Sok a rossz minőségű termék, és magunk nem tudjuk ellenőrizni, hogy valóban működik-e az ultrahangos riasztó
– A szilárd felületek árnyékolják. Egy kert levédéséhez több készülék, több elektromos kiállás is szükséges lehet

Mikor javasoljuk?

Az ultrahang, mint riasztó hatású hang nincs tudományosan alátámasztva, így ezeket a készülékeket nem tudjuk szakmailag javasolni. A vélemények megoszlanak. Mi úgy tartjuk, hogy a pozitív visszajelzések, inkább az állatok szokásainak változásaiból erednek, és nem az ultrahangos macskariasztók hatékonyságának. Mi csak akkor javasoljuk, ha a beszerzési ára nem jelent anyagilag problémát, és könnyen meg tudja vásárolni akár annak függvényében is, hogy lehet nem is fog működni. Kizárólag magyar terméket vásároljon, ha javasolhatjuk.

Árkategóriája:

7.000 – 15.000 Ft

3.) Távoltartó macskaháló, kerítés tüske és növényzet

Amennyiben tudjuk, hogy az idegen macskák csak egyetlen ponton jutnak be kertünkbe, ezeket érdemes távoltartó hálóval lezárni. Habár a kert teljes kerületének körbekerítése hatékony megoldás lehet, ám költségei az egekbe rúghatnak egy nagyobb kert esetében.

A galambok távoltartásához hasonló elven működik a távoltartó tüske, mely a kerítés tetejére és egyéb fa peremekre szerelve megnehezíti, illetve ellehetetleníti a macskák számára a közlekedést. Azonban ne aggódj, a műanyagból készült tüske csíkok nem tudnak kárt okozni a betolakodókban.
Ahogy mi sem szeretünk átmászni egy rózsa vagy málnabokron, úgy a macskák sem kedvelik azt. Amennyiben a szomszéd cicái a kerítés alatt vagy a kerítés fokai között jutnak be a kertünkben, érdemes a kerítés mellé sűrű, tüskés növényzetet telepíteni.

Előnyei:

– Nem bántja az állatot
– Fizikailag tartja távol és nem kémiailag. Ezért állatbarát
– Hosszú élettartamú, ha egyszer megvan, csak karban kell tartani
– Az egész kert védhető

Hátránya:

– Drága a kivitelezés, főleg, ha minél több a bejutási pont
– Egyeztetni kell a (baloldali) kerítéstulajdonossal.
– Belerondíthat a kert stílusába egy macskaháló

Mikor javasoljuk:

Ha a kerítésünk nagyon jól véd a kóbor cicáktől, de van még egy kisebb szakasz, ahol be tudnak jutni a cicák, akkor azt érdemes lehet levédeni. A tövisnövényekkel akkor érdemes foglalkozni, ha valóban nem teher a későbbi ápolása, metszése.

Árkategóriája:

15.000 – 100.000 Ft

4.) Mozgásérzékelős vízsugaras macskariasztó

A legjobb módszer az idegen macskák távoltartására a kerti slagra csatlakoztatott mozgásérzékelős locsoló. A napelemmel is működtethető rendszer amint betolakodót érzékel a területen, egyből működésbe lép, és a hirtelen vízsugár bármilyen kisállatot elijeszt kertünkből. Hátránya, hogy nagyobb terület esetén több érzékelő és szórófej elhelyezésére van szükség ahhoz, hogy minden szegletét lefedjük a kertnek.

macskariasztó vízsugár

A mozgásérzékelős vízsugaras macskariasztó előnye:

– Ezt tényleg utálják a macskák
– Minimális a működési költsége (csak a felhasznált víz)
– Minden betolakodó állatot elriaszt

A mozgásérzékelős vízsugaras macskariasztó hátránya:

– Magas telepítési költségek
– Minden állatot elriaszt

Mikor javasoljuk?

Abban az esetben egyértelműen ezt javasoljuk, amikor már van kiépített öntözőrendszer, és könnyen telepíteni tudjuk a mozgásérzékelős riasztót.

Árkategóriája:

17.000 – 25.000 Ft

5.) Kutya, saját cica:

Kétségtelen, hogy ez a leghatásosabb, de egy állat tartása munka és felelősség. Azokat, akiket pont a ürülék takarítása miatt zavarnak az átjáró macskák, azok most ugyanúgy takarítás elé néznek, csak az már saját termelésű kaki lesz. Ez a megoldás zsigerből jön mindenkinek, és valószínű már tucatnyian ajánlották önnek, mikor az átjáró macskákra panaszkodott, de be kell látni, valahol ez nem opció. Egy saját állat folyamatos munka, folyamatos odafigyelés. Egy kutyára be kell rendezkedni. Szóval biztosan a legjobb módszer a kutya a macskák távoltartására, de kutyát nem eszköz miatt tartunk. Nem is tartom ildomosnak, hogy az előnyökről, és hátrányokról írjak jelen esetben.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot