A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Kullancsok számának csökkentése kertekben

Nemcsak vegyszerrel lehet védekezni a kertekben a kullancsok ellen. A kullancsok életmódját jobban megismerve, sokat tehetünk házilag is, hogy a számuk a kertben a lehető legalacsonyabb legyen. Arra sajnos nincs házi módszer, hogy a kullancsokat teljesen likvidáljuk a kertből, de élhető körülményeket ki tudunk alakítani.

A legfontosabb gondolat a kullancsokról:
A kullancsok az árnyékos, nedves területeket szeretik, ezért szeretnek behúzódni az árnyékos avar alá.

Ha szeretnénk tehát lecsökkenteni a kullancsok számát a kertben, az első és legfontosabb dolog, hogy rendszeresen tartsuk azt karban. A fű folyamatos nyírásával, valamint az avar összegereblyézésével, és elégetésével sokat tehetünk azért, hogy a kullancsok életkörülményeit megnehezítsük.

Az avar betakarítása, és elégetése ősszel, kiemelten fontos, mert a kullancsok ott tudnak áttelelni. Bár az utóbbi években nagyon enyhék voltak a telek, így ezen képességük nem igazán volt próbára téve.

Az árnyék az ellenségünk:
Az árnyéknak nem csak mi örülünk a nyári forróságban, de a kullancsok is. Ezért minél árnyékosabb a kert, a kullancsok annál inkább jól fogják magukat érezni.

kert1

Ebben a kertben kevés a természetes árnyék, és az aljnövényzet is karban van tartva. A mesterséges árnyékok köves alapzata egyáltalán nem vonzza a kullancsokat. A magas kerítés a telken átjáró állatok, és egyben potenciális kullancshordozók ellen remek védelmet nyújt. A sündisznó például 80-100 kullancsot is cipelhet magán.

kert

Itt már rengeteg az árnyék, és a kertet nagy növények veszik körbe, melynek tövében kényelmesen éldegélhetnek a kullancsok.

Árnyék nélküli kert?
Kétségtelen, hogy kell az árnyék egy kertben. Viszont mit ér egy árnyékos hűs kert, ha az a kullancsok miatt használhatatlanná válik. Mérlegelni kell tehát. Érdemes átgondolni, hogy hogyan legyen kialakítva a kert. A napos részeken mesterséges árnyékolókkal (napernyő, árnyékvitorla) ki lehet alakítani kisebb hűs pontokat. Amit érdemes csak akkor felállítani, amikor szeretnénk azt használni.

Nem vagyunk annak a híve, hogy egy kertet le térkövezzenek, de amennyiben fix árnyékolóhely lesz kialakítva (pl:pergola), érdemes megfontolni, hogy az alját térkővel kirakják.

Az esetleges veteményes, gyümölcsös részt is érdemes egyértelműen elkeríteni egymástól.

A kullancsok életkörülményeit megnehezítve élhetővé tehetjük a kertünket. Bár nem lesz teljesen kullancs mentes, de ezekkel a módszerekkel elérhetjük, hogy a kertben legyen helye, hol játszania a gyerekeknek, tudjon hol beszélgetni a család.NE HAGYJA, HOGY ÁTVEGYÉK AZ OTTHONÁBAN AZ URALMAT EZEK A RONDA DÖGÖK!

Megszabadítjuk
(Árak & Időpontok)
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
  • Érdeklődnék, hogy kullancs írtás van-e, mert a felsorolásban nem lehet kiválasztani.Két éve már folyamatosan Önök szokták írtani nálam.
    Köszönöm a választ

Hozzászólások zárolva.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.