Cart-icon0

Beszakadt a kullancs feje!

kullancs feje beszakadtEgy-egy eltávolítás során megeshet, hogy a kullancs feje beszakad a bőrbe. Főleg, ha egy nagyon ragaszkodó kullancsról van szó. Hogy ezek után mi lenne a pontos teendő, arról szeretnénk néhány gondolatot megosztani Önnel.

Bár nem vagyunk orvosok, de ők is ugyanezt javasolnák. A Heim Pál kórház oldalán is ugyanezek a teendők olvashatóak. Most biztos forrásból tájékozódik.

De először is egy helyesbítés. Valójában nem a kullancs feje szakadt be, hanem a szívókája. Mivel a köznyelvben azonban a “beszakadt a kullancs feje” szóhasználat terjedt el, maradjunk inkább ennél.

Szóval, mit is kell tenni ha beszakadt a kullancs feje?

Valójában azon kívül, hogy figyelni kell a helyét, nem kell vele semmi különösebbet tenni. A beszakadt szívóka ugyanis néhány nap alatt kilökődik a testből. Akár egy szálka.

Elképzelhető, hogy egy kicsit begyullad, de nem kell megijedni ettől a szótól. Végső soron a pattanás is csak egy gyulladás.

A beszakadt fej (szívóka) nem fertőz. A kullancs terjesztette fertőző baktériumok ugyanis a kullancs gyomrában találhatóak, és nem a szívókában. Bár a kullancs nyálmirigyén is lehetnek baktériumok, ezek a legkevésbé veszélyesek. A beszakadt szívóka pedig önmagában már nem is képes nyálat termelni.

Egy szó, mint száz, ha beszakadt a kullancs feje, ne kezdjen operációba, ne rohanjon sebészhez, hogy ott órákat várjon feleslegesen. Figyelje a helyét, és meglátja 1-2 nap alatt kilökődik majd.

UI: Mindennapos a kullancs a kertjében? Könnyebben változtathat rajta mint gondolná. Részletek…

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Tiszteletem,
  Kb. 1 hónapja túrázás közben a párom kullancsot szedett össze. Eléggé megíjedt, eddig még nem volt soha csípése, sajnos elég intim helyen is találta meg a kullancsot, a heréjében. Kiszdtük, de a feje beleszakadt. Semmi kokárda szerű piros folt, semmi egyéb más tünete nem alakult ki eddig. Viszont a csípés helye még mindig piros egy ponton és kicsit duzzadt is. Mit kellene tennünk? Forduljunk orvoshoz?

 • Tisztelt Szalai Károly! Kb. 10 napja egy beszakadt kullancsmaradványt fedeztük fel. Akkor elolvastam az Ön cikkét, de sajnos a nagyra begyulladt kellést, másnap bekentem Betadinnel, így reggelre leapadt, de teljesen bezáródott, nem tudott kilökődni. Mi a teendőm? Mire számíthatok? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel

 • Tiszteletem,
  Fiamból épp kiszedtem egy kullancsot. A vállán volt. Korulotte piros volt a bőr. Szétszakadt, a potroh a csipeszben pukkant de a beszakadt részt is sikerült teljesen kiszednem. Mi a teendő utána? Tettem rá ecetet… a szétszakadt kullancsot egy fóliába tettem. Hol lehet leadni vizsgálatra?
  Köszönöm
  Sajósi Krisztina Éva

 • Üdvözlöm!
  Beszakadt a kullancs feje a fülcimpámba. 4. napja,meddig várjak vele mikor lökődik ki?
  Köszönettel:Ágnes

 • Kivancsi vagyok ha tenyleg 1-2 nap altar kilokodik a beszakadt kulancs szivoka elege begyuladt es erzekeny ha odaer valami.

 • Amennyiben a csípés helye azon felül hogy viszket és piros, még level is, ugyanúgy nem feltétetelez fertőzést? A hely kb egy köröm kiterjedtségű és a seb minimálisan, de 3 napja gennyezik. Az állat szájszerve valószínüleg beszakadt az eltávolítás során.

 • Tisztelt Abatox! Sajnos nekem a lábamon volt egy nagyon aprócska kullancs, amit nagyon nehezen tudtam csipesszel megfogni, ezért elképzelhető, hogy megnyomtam a potrohát, és úgy látom, mintha valami – gondolom a feje – bent maradt volna. Ilyenkor mit csináljak? Olyan pici volt, hogy abban reménykedem, hogy ha ki is engedte a mérgét, talán nem lehetett sok.
  Köszönöm a választ!

 • Sziasztok nekem a 4 eves kisfiamnak beszakadt a kulancs szivokaja mar 10napja ..es nem nagyon akar kijonni..szerintetek baj vagy vigyem orvoshoz?

  1. Kedves Gabriella!

   Nem feltétlenül kell aggódni. Ajánlott azért felhívni a rendelőt, és telefonon kérdezni az asszisztenstől, de szerintem azt fogják mondani, hogy ki fog lökődni 1-2 hét alatt. Ez már olyan mint a szálka. A fertőző betegségek főként a gyomorban voltak, vagy a kullancs nyála termelné amikor ki akarja magát túrni. Ismereteink szerint ilyenkor ezek már nem fertőznek.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Nah erre akadtam ra, ha esetleg jon erre mas is ilyen problemaval es azt hiszi a fentebb leirtak alapjan, hogy par nap es kiesik….

  “A kullancs eltávolítása nem orvosi feladat. Egy egyszerű csipesszel mindenki elvégezheti. Ha eltávolításkor a kullancs feje bennszakad, akkor sincs baj. Két hét alatt idegentestként (mint egy szálka) kilökődik. Ellenben, ha megpróbáljuk tűvel vagy egyéb eszközökkel kiszedegetni a fej darabkáit, menthetetlenül befertőzzük a csípés helyét, aminek bőrgyulladás, esetleg orbánc lesz a következménye. Irta: Dr. Schneider Ferenc, infektológus, osztályvezető főorvos, Vas Megyei Markusovszky kórház, Szombathely”

 • Hmmm…. Nekem mar 9 napja van benne a szivokaja es nem ugy tunik mint ami ki akar jonni onnan. Kivancsi lennek van-e valami modszer amivel ki lehetne szedni vagy rakenni valamit amitol kijon a beleszakadt szivoka.

  1. Jo estet kivanok a kisfiam fejebe volt egy sarga kulancs orvos szete ki esa feje bene marat lesz valami baj vagy hogy szedjem ki

 • Üdvözlöm vona egy olyan kérdésem a kutyámba van kulancs meg probáltam ki szed ni de a szája szélén van és bele szakat a feje szeretném kérdezni hogy ezek után mit lehet rá rakni hogy ki jöjön de még van benne csak nem nagyon engedi mert hogy németjuhász kutyárol van szo sokan aszt mond ják diszno zsir jo rá valami őtlettet kérnék szépen elöre is köszönön Üdvözletel győző.

 • Tisztelt vezetőség!

  A szombati nap,amikor épp fürödtem,egy viszkető érzést éreztem,és olyan érzés volt, mintha egy varr lenne ott, de mikor megnéztem, egy fekete pöttyszerű valamit láttam a lábam szárán. Gyorsan felöltöztem,és szóltam anyának hogy nézze már meg mi ez, és azt mondta hogy lehet hogy kullancs, de kiderült hogy egy tüskeszerű valami volt, de maradt ott még egy kis fekete folt. Nem tudom hogy az volt-e, mert eddigi életem során nem mászott rám kullancs.
  Válaszukat előre is köszönöm!

Hozzászólások zárolva.