A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

LAPOSTETŰ

LAPOSTETŰ

A lapostetű (Pthirus pubis) egy olyan élősködő rovar, mely az emberi szőrzetben él és a fejtetűhöz hasonlóan vérrel táplálkozik. A szóban forgó faj egy olyan barnásszürke, 1,2-2,6 milliméter nagyságú parazita, amelynek alakja négyszögletes esetleg pajzs alakra emlékeztet.

Lapostetű (Pthirus pubis)

A lapostetű (Pthirus pubis) egy olyan élősködő rovar, mely az emberi szőrzetben él és a fejtetűhöz hasonlóan vérrel táplálkozik. A szóban forgó faj egy olyan barnásszürke, 1,2-2,6 milliméter nagyságú parazita, amelynek alakja négyszögletes esetleg pajzs alakra emlékeztet. A fejtetűhöz és ruhatetűhöz képest lassúbb a nagyságrendekkel lassabban fejlődik, hiszen a a kikelőst követően közel 1 hónapra van szükségük a kifejlett példánnyá érésig. Részint ezzel magyarázható, hogy a lapostetű szaporodása is mérsékeltebb.

Így fertőz a lapostetű!

A lapostetű érdekes módon mindenekelőtt a szeméremszőrzeten szeret élősködni, de találtak már lapostetűt az emberi szemöldökön, a szempillán, ritkábban a hónalj valamint a mellkas – esetleg a hasfal – szőrzetén is. A faj az emberi test ugyancsak ezen részeire helyezi el a serkéit. A fejtetűvel ellentétben nem szívesen mozog a szőrzeten, ha teheti „fixálja” magát és egy konkrét helyen a szőrszálba erősen belekapaszkodva ugyanezekre a helyekre rakja. Nem szívesen mozog, napokig egyhelyben marad a szőrszálakba kapaszkodva, és ugyanarról a helyről szívja a vért.

Bár az emberi szőrzeten megtelepedő tetűfajok általában is érzékenyek az élelemhiányra, ebben a vonatkozásban talán a lapostetű a legérzékenyebb. a legérzékenyebb a táplálék hiányára. A lapostetű nem vándorol emberről emberre! Leggyakoribb terjedési formája a szexuális érintkezés útján történő terjedés, de lapostetűvel fertőzött személlyel való együttalváskor is „meghódíthatja” új gazdáját. A szakemberek szerint férfiaknál nagyságrendekkel jobban fennáll a fertőzés veszélye.

A fertőzöttséget könnyű felismerni A lapostetűvel fertőzött személy könnyen felismerheti a parazita jelenlétét, ugyanis a legtöbb tetűfajjal ellentétben semmi mással össze nem téveszthető nyomot hagy azon a területen, ahonnan a vért kiszívja.  Avatatlan szemi is könnyen kiszúrhatja a latinul macula ceruleae-nek nevezett kékes-szürke árnyalatú, 1-10 milliméter nagyságú foltokat. A fertőzöttség felismerhető továbbá a lapostetű szaporodása során keletkező jellegzetes tojásokról is. A lapostetűvel érintett területek nem viszketnek annyira, mint a fejtetűvel fertőzött testrészek, így a „szimpla” viszketés még nem jelent feltétlenül fertőzöttséget.
Amennyiben a tünetek igazolják a fertőzöttséget, a mentesítéshez az esetek túlnyomó többségében elegendő a szeméremszőrzet, vagy éppen a szemöldök és a szempilla kezelése. A lapostetűvel fertőzött területeket rendszerint Permethrin illetve pyrethrin készítményekkel kezelik, a többször megismételt kezeléseket tetűfésű használatával is kiegészítik.
A szőrzet leborotválása önmagában nem oldja meg a problémát, a szőrzeten lévő tojásokat ugyan eltávolíthatjuk borotválással, sajnos a kifejlett tetvek átvádorolhatnak a test más szőrrel borított részeire, ezért a tetűvel fertőzött szőrzet borotválása a tetű kezelésének befejeztével javasolt. A testen megjelenő tetvek esetén a fertőzés idején viselt ruházat valamint a fertőzés idején használt ágynemű és törölköző magas hőfokon történő mosására is szükség van.

Egy gyors kérdésre mindig van időnk!

Mihez szeretne most kezdeni?


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.