A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Fejtetű

fejtetű

A fejtetű egy 2,5-4 mm nagyságú, ovális alakú, szárnyatlan hatlábú vérszívó rovar. Színét a haj színének megfelelően változtathatja.Életét az emberi fejbőrön éli le amelyből vérszívással táplálkozik. Petéit a haj tövében helyezi el.

Fejtetű (Pediculus humanus capitis)

Annak ellenére, hogy a fejtetűt (Pediculus humanus capitis) nem tartják számon fertőző betegség terjesztőjeként, nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem jöhet szóba fertőzőforrásként. Ily módon nem kizárólag az általa okozott viszketés és bőrgyulladás miatt ajánlatos minél hamarabb megszabadulni tőle, hanem a fentiek miatt is.

A laboratóriumi kísérletek már az ezredfordulón kimutatták, hogy ez a kis vérszívó rovar közeli rokonához a ruhatetűhöz (Pediculus humanus humanus vagy corporis) hasonlóan képes továbbítani a kiütéses tífusz Rickettsia prowazeki nevű kórokozóját. Nemcsak a ruhatetű, hanem a fejtetű ürülékében is fellelhető ez a kórokozó, amely a bőrön, a száj nyálkahártyáján vagy a szem kötőhártyáján át, illetve belélegezve könnyűszerrel bejuthat szervezetünkbe. A két vérszívónak természetesen fejlődéstörténetileg sok köze van egymáshoz. A fejtetű és a ruhatetű elkülönülése nagyjából az emberi ruházkodás megjelenésével egy időben (nagyjából 72.000 ± 42.000 évvel ezelőtt) történt.

A fejtetű alaktani sajátosságai

A vérszívó tetvek közé tartozó fejtetű egy 2,5-4 mm nagyságú, ovális alakú, szárnyatlan, hatlábú rovar, amely színét a haj színének megfelelően változtathatja. Lábainak karmával olyan erősen kapaszkodik a hajszálba, hogy meghúzásakor a hajszán inkább leválik a fejbőrről, semhogy maga a tetű távozna róla. A tetvek egyébként is meglehetősen fejlett kapaszkodási ösztönnel rendelkeznek, a vérszívás során gyakorlatilag letéphetetlenül rögzítik magukat. Ugyanez elmondható a fejtetű igen apró petéiről – szaknyelven serkéiről – is, amelyeket a nőstény cementszerű kötőanyaggal rögzít hozzá a hajszálak tövéhez, az esetek túlnyomó többségében a halánték és a tarkó tájékán.

Mivel a pete tokja a lárva kibújása után is a hajszálra tapadva marad, a haj növekedésével szabad szemmel is láthatóvá válik. A nőstény fejtetű meglehetősen rövid – nagyságrendileg 1 hónapos – élettartama során közel 50-100 utódról gondoskodik. A lárva átlagosan 1 hét alatt fejlődik ki a serkéből, s kibújása után néhány vedlés után válik kifejlett rovarrá.

Vérrel táplálkozik, a hideget és a fényt nem kedveli

A fejtetű eledele az emberi vér, amelyhez különleges szájszervével jut hozzá. Kitinkanpócskáival előbb felsérti a bőrt, majd szúró-szívó ormányával pumpálni kezdi tápcsatornájába a vért. Naponta 6-12 alkalommal szív vért, jóllehet igen apró termete miatt nagy vérveszteség okozására nem képes. Ha táplálékához nem jut hozzá, napok alatt elpusztul.

Sem a hideget, sem a bőr hőmérsékleténél jóval nagyobb meleget nem kedveli, így a halott ember kihűlő fejét ugyanúgy elhagyja, mint a lázban szenvedő ember fejbőrét. A fejtetvek a fényt is kerülik, repülni és ugrani egyáltalán nem képesek, de a fejbőrön viszonylag gyorsan tudnak mozogni. Fertőző megbetegedést nem terjesztenek, ártalmuk mindenekelőtt abból ered, hogy a vérszívó rovarok nyálmirigyének véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagokat tartalmazó váladéka az emberi szervezetbe jutva bőrizgalmat, duzzanatot és gyulladást okozhat. A testidegen fehérjékkel szemben az ember fokozatosan érzékennyé is válhat. Az allergia azonban csak egy-két hét múlva, az ismételt csípések hatására fejlődik ki. A fejtetű közvetlen érintkezés útján terjed, leggyakrabban úgy, hogy a gyerekek játszás közben összedugják a fejüket. Könnyen terjed továbbá közös használati tárggyal, mint például fésűvel, kendővel, de sapka vagy éppen párna révén is. A fejtetvek eltávolításához speciális, erre a célra kifejlesztett tetűölő készítményeket használnak.

Fejtetű elleni védekezés

Az elpusztításukra alkalmas tetűirtó szerek a gyógyszertárban, esetleg a drogériákban vásárolhatók meg. A megvásárolt irtószert minden esetben a címkén lévő használati utasítás szerint, nagy gondossággal alkalmazzuk! A címkén feltüntetett hatás kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által engedélyezett, OTH engedélyszámmal ellátott, az Országos Epidemiológiai Központ által hatástani szempontból bevizsgált tetűirtó szerek esetén garantálható. Az említett készítmények hatása vegyi úton érvényesül, és mind a mozgó alakokat, mind a tetveket (készítményenként különböző időtartam alatt) biztosan elpusztítják. Az engedélyezett tetűirtó szereket kétféle módon bedörzsöléssel és bekenéssel alkalmazhatjuk.

Bedörzsölés

Erre a PEDEX tetűirtó hajszesz alkalmas, amivel a hajas fejbőrt és a hajat gondosan át kell nedvesíteni. A felvitt készítményt megszáradásig (kb. 5-15 perc) hagyjuk a hajon. A behatási idő alatt a mozgó tetvek és a serkék is elpusztulnak. A fenti időtartam elteltével samponnal végezzünk hajmosást és az elpusztult tetveket a mosóvízzel távolítsuk el.

Bekenés

A NOVOPED tetűirtó hajszesz alkalmazásakor a készítménnyel a száraz hajat és a hajas fejbőrt (különös figyelemmel a fül mögötti és a tarkótáji területre) gondosan nedvesítsük át, majd száradás után hagyjuk legalább 6 órán (!) keresztül a fejen. A hosszú behatási idő miatt a kezelést célszerű lefekvés előtt elvégezni. Ezt követően a szokásos módon, samponnal mossunk hajat. A kezeléstől elpusztult tetveket és serkéket, hajmosás után, a még nedves hajról távolítsuk el.

A tetűirtó szer alkalmazásakor betartandó: Ügyelni kell arra, hogy a tetűirtó szer ne kerüljön a szembe, mert kötőhártya gyulladást okozhat. A gyermek csukott szemét vattával kell védeni, és amennyiben mégis véletlenül a szembe jut vagy a nyálkahártyára kerül, bő, tiszta vízzel el kell távolítani. Kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni. A tetűirtó szeres kezeléstől elpusztult serkéket a gyermek hajáról távolítsuk el, ugyanis a serkementesség jelzi, hogy a kezelés során gondosan jártunk el. Mivel a serkék a hajszálakhoz cementszerű anyaggal rögzülnek, az elpusztult serkék eltávolítása gyakran nem könnyű. Az elhalt serkék eltávolítását ecetbe mártott sűrűfésűvel végezzük, vagy a serkét a hajszálról két körmünkkel, esetleg csipesszel húzzuk le, vagy egyszerűen vágjuk le a hajszálat. A fésűn, kefén található fejtetvek néhány perces forró vízbe mártással, a sapkán levők pedig mosással pusztíthatók el.

Megelőzés

A PEDEX tetűirtó hajszesz erre is megfelelő. Ilyen célra alkalmazása akkor javasolható, ha a fejtetűvel történő újrafertőződés veszélye pl. egy gyermekközösségben fennáll. Megelőzés céljára a készítményt hajmosás után használjuk, és azt a hajon, a száradás után, hagyjuk rajta. A készítmény tetűirtó hatását a következő fejmosásig (akár hetekig!) megőrzi, és a hajra rákerülő fejtetveket még azok megtelepedése, elszaporodása előtt biztosan elpusztítja. Szükség szerint a hajszeszes kezelés minden hajmosás után megismételhető.

A PARANIT és a PARASIDOSE fejtetű-riasztó aeroszol felhasználásakor, reggel, a szokásos hajápolást követően a hajat, annak hosszának megfelelő mennyiségű készítménnyel 10-15 cm távolságról permetezzük be, majd azt hagyjuk a hajra rászáradni. Hajszárítót ne használjunk.

Fejtetvesség közösségi előfordulásának veszélye esetén a kezelést 48 óránként, a gyermek reggeli iskolába indulása előtt, valamint minden hajmosást követően ismételjük meg. Minden tetűriasztó szer alkalmazásakor betartandó: Ügyelni kell arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szembe, mert kötőhártya gyulladást okozhat. A gyermek csukott szemét vattával kell védeni, és amennyiben mégis véletlenül a szembe jut vagy a nyálkahártyára kerül, bő, tiszta vízzel el kell távolítani. Kisebesedett bőrfelületre nem szabad alkalmazni.

A megelőzés egyik leghatékonyabb tényezője a szülői gondoskodás! Vegyük figyelembe, hogy személyes tapasztalataink hiánya miatt gyakran magunk sem vesszük észre, ha a gyermek az óvodából, az iskolából vagy a nyári táborból tetvesen érkezik vissza, ezért a közösségbe tetvesen engedjük el. Ha viszont nem figyelünk fel arra, hogy gyermekünk (különösen a füle körül) gyakran vakarja a fejét, otthon nem fordítunk kellő gondot a rendszeres hajápolásra, a hajmosásra és fésülésre, úgy a hajra került fejtetű könnyen és gyorsan elszaporodhat. Ezért a gyermek tisztálkodásának, fésülködésének rendszeres ellenőrzése nagyon fontos. Időről-időre vizsgáljuk át a gyermek haját, nincs-e benne élő tetű vagy serke.

Ha gyermekünk olyan közösségbe járna, ahol fejtetvességről hallunk, a PEDEX tetűirtó hajszesz fejmosás utáni alkalmazása, vagy a PARANIT és a PARASIDOSE fejtetű-riasztó aeroszol használata biztosan meggátolja a hívatlan vendégek megjelenését és a következő hajmosásig biztosítja a tetűmentességet. Téves hiedelem, hogy a tetvesség csak piszkos, elhanyagolt családokban fordul elő. Vegyük tudomásul, hogy a tetű “demokrata”! Nincs tekintettel korra, nemre beosztásra, rangra és vagyonra, egyszerűen táplálékát, a vért keresi. Fejtetűvel tehát bárki fertőződhet, restellni csak azt kell, ha valaki eltetvesedik, mert nem törődik gyermeke gondozásával. Megkapni tehát nem szégyen, de eltitkolni, nem kezelni, továbbadni és ezzel a közösséget veszélyeztetni nemcsak szégyen, hanem felelőtlenség is. Gyermekközösségekben a védőnők rendszeres időközönként ellenőrzik a fejtetvességet és szükség esetén a kezeléseket is elvégzik, amelyben – indokolt esetben – a Kerületi/Járási Hivatalok Népegészségügyi osztályai is közreműködnek

Forrás: http://www.oek.hu/

Egy gyors kérdésre mindig van időnk!

Mihez szeretne most kezdeni?


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.