A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Kullancs

Kullancs tények & tévhitek

A kullancs talán a legközismertebb “rovarok” egyike, létét azonban mégis óriási tévhitek övezik. Még a kullancs szakszerű eltávolítása körül is vannak félreértések. Félreértések, amik akár kórházba is juttathatják Önt.

Most bevezetjük Önt a kullancs-ismeretek kulisszái mögé. Lerántjuk a leplet az óriási tévhitekről, és megmutatjuk mitől olyan érdekes valójában a kullancs, és milyen alig ismert veszélyeket jelenthet Önre is.

A kullancs

Jelenleg több mint 2 tucat kullancs fajról írnak a lexikonok, hazánkban azonban csak két kullancsfaj elterjedt. Az egyik a közönséges kullancs, a másik a kutya kullancs.

Méretre 1-4 mm nagyságúak, tojásdad alakúak, de vérrel teleszívott állapotban babszem nagyságúra is megduzzadhatnak, ami a testsúlyuk akár 200-szorosát is jelentheti.

A lárvák 6, a kifejlett kullancsok azonban már 8 lábbal büszkélkednek. Éppen emiatt a kullancs a pókfélék között foglal helyet, vagyis a kullancs alapvetően nem is a rovarok osztályába tartozik.

Hogyan kapja el áldozatát a kullancs?

Egyes kullancs fajok – köztük a közönséges kullancs – nem rendelkeznek szemmel. Áldozataikat különböző külső ingerek révén találják meg. A kullancs elülső lábain egy speciális érzékszerv található, amivel érzékeli a közelben található melegvérű szervezetek (köztük az ember is) szén-dioxid kibocsátását. De a kullancs érzékeli az ember hő kibocsátását, és képesek szaginger alapján is rátalálni áldozatára.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a magasból ugranak le. A kullancs számára ugyanis az ideális élettér a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet. Nem kedvelik a fényt, a meleget, és a szárazságot, vagyis pontosan azokat a körülményeket, amelyek a fa lombjai biztosítanak.

A közönséges kullancs tehát az aljnövényzetben tanyázik, és inkább rá mászik, rá sodródik az áldozatára. A nem látó kullancs fajok már magasabbra másznak, és inkább rápottyannak áldozataikra, de 1-1,5 méternél magasabbra ők sem másznak.

Elsősorban rágcsálók, madarak vérét szívja, de találtak kullancsot kígyókon és gyíkokon is.

A kullancs és a vérszívás? Mit kell róla tudni!

A kullancs számára az emberi vér is kedvelt táplálék, meglehet nem minden kullancs faj szív emberi vért, a Magyarországon honos kullancsok azonban sajnos előszeretettel táplálkoznak belőlünk.

A kullancs miután rávetette magát áldozatára, végigmasírozik az emberen, hogy megfelelő behatolási pontot találjon. Nyelvével érzésteleníti a bőrfelületet, majd az elülső lábával szinte orvosi precizitással felvágja azt. Miután felnyitotta a bőrfelületet a kullancs lábaival lehorgonyozza magát, majd ormányával megkezdi a behatolást. A kullancs ormánya hasonló, mint egy nyílvessző: csak befelé tud haladni.

A kullancs a beágyazódást követően nem kezd rögtön vérszívásba. Eleinte csak a nyiroknedvet szívja, majd 4-6 óra elteltével vágja fel a kapilláris véreret, és kezd vérszívásba.

A vérszívás időtartama a kullancs nemétől, és fejlettségi állapotától függ. A hím kullancs néhány óráig, míg a nőstény kullancs napokig is képes vért szívni. A peterakásra készülő kullancs azonban akár hetekig is csünghet az áldozatán.

Hogy ez idő alatt a vér ne alvadjon meg, a kullancs egyik nyálmirigye véralvadásgátló anyagot termel, ami meggátolja a vér megszáradását. A kiszívott vér a kullancs kesztyűszerű bélrendszerébe kerül, aminek hatására a potrohája babszem nagyságúra is megduzzadhat.

A folyamat teljes egészében fájdalommentes. Mi emberek semmit sem érzünk belőle.

Általános tévhitek a kullancs eltávolítása során

A kirándulások után, vagy a hosszabb túrák alatt érdemes rendszeres kullancs-vizitet tartani, és megkérni egy közeli hozzátartozó, vagy barát segítségét egymás átvizsgálására.

A kullancs inkább a puhább bőrfelületek környékén szív vért. Ha sikerült felfedeznünk egyet, nem érdemes ész nélkül belevágni a kullancs kioperálásába.

A kullancs szakszerűtlen eltávolítása miatt fertőzéseket szedhetünk össze.

A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel kikaparni. Ha átszakítja a kullancs potroháját, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe.

Hasonló elvek alapján nem ajánlott a bőrbe fúródott kullancs kiálló potroháját folyamatosan tekerni. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az áldozatba.

A kullancs hatékony eltávolítására használjon kullancs eltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhet, de alternatív megoldásként erős cérnával is próbálkozhat.

VIDEÓ – kullancs eltávolítása

A kullancs eltávolításáért nem kell orvos segítségét kérni. A lényeg, hogy nem szabad pánikba esni, nem szabad éles tárggyal kikaparni, dörzsölni, csavarni, nyomkodni.

A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, vagy hurokra tekert cérnával, és húzza ki. Mielőtt azonban kitépné a kullancsot, bizonyosodjon meg róla, hogy lábaival már nem kapaszkodik az áldozat bőrébe.

A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.

Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.

Ha kint van a kullancs, fertőtlenítse a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezze fel a kullancs-csípés helyét és időpontját. A kitépett kullancsot tegye el egy kis dobozba, mert ha esetleg később tünetei lennének, a kullancs átvizsgálásával következtetni lehet a fertőzésre.

Tünetek esetén forduljon egy kullancsambulanciához. A tünetekről később bővebben olvashat.

Hogyan kerül a kullancs szervezetéből az emberbe a kórokozó?

A kullancs világszerte több száz betegség terjesztésére képes, de csak töredékük veszélyes az emberre. A legritkább, mégis a legsúlyosabba vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás.

Ez ellen szerencsére már van védőoltás. A leggyakoribb baktérium okozta megbetegedés ellen, vagyis a Lyme kór ellen azonban sajnos még nincs vakcina.

A Lyme-kór bacilusa a kullancs gyomorrendszerében, a potroha végében található. Elsősorban a kifejlett kullancsok terjesztik, de abból is csak minden ezredik fertőzött.

Mivel a kullancsnak nincs “végbélnyílása” a feleslegessé vált vért visszaöklendezi az áldozatába. Ez veszélyes, mert a Lyme-kór bacilusa átkerül az áldozatba.

(A Lyme-kór tüneteiről, veszélyeiről, és kezeléséről később még szó lesz.)

A kullancs több más kórokozót is a szervezetbe juttathat. A kullancs befészkelése, és a kórokozó szervezetbe kerülésének az ideje azonban nagyon eltérő.

Egyes kórokozók néhány óra alatt bekerülhetnek a szervezetbe, míg mások csak napok múlva jutnak be.

A háttérben a kullancs kilenc féle nyálmirigye áll. A kórokozók ugyanis ezen a kilenc nyálmirigyen osztoznak, “érkezési sorrend alapján”. Egy nyálmirigyre pedig legtöbbször egy kórokozó kerül.

Az érdekesség az, hogy a kullancs 9 féle nyálmirigye más és más feladatot lát el, ezért ezek más időpontokban lépnek működésbe. Az érzéstelenítő anyagot termelő nyálmirigy már a befészkelés előtt működésbe lép, míg a kilökődéshez szükséges anyagok, csak a vérszívás után (hím esetén egy nap, nőstény esetén 4-5 nap, peterakó nőstény esetén 7-9 nap) termelődnek.

Hogyan szabaduljak meg a kertemben található kullancsoktól?

Ha sok a kullancs a kertjében, és szeretne megszabadulni tőlük, mert nem szeretné veszélynek kitenni Önmagát, és a családját, akkor egy igen megnyugtató hírrel szolgálhatok. A kertekben található kullancs invázió megszüntethető, és számukat olyan szintre lehet redukálni, hogy az biztosan ne jelentsen veszélyt Önre, és családjára.

A speciális irtási technológiának, és a három lépcsős ütemezésnek a segítségével elérhető, hogy hosszú távon veszélytelen maradjon a kertje még akkor is, ha a szomszéd nem tesz a kullancsok ellen.

A három lépcsős kullancs likvidálás technikájáról itt olvashat.

Az irtás elhanyagolásával a kullancs populáció évről évre súlyosabb és súlyosabb mértékeket ölhet – köszönhető a globális felmelegedésnek.

Tudjon meg többet a kullancsirtás technikájáról!

Melyek a legfertőzöttebb területek Magyarországon?

Rendszerint minden évben kiadnak egy kullancs-térképet, amely Magyarország kiemelten kullancsfertőzött régióit mutatja be. A rossz hír, hogy Magyarország jelentős mértékben fertőzött a kullancsok által.

Főként az országhatárok mentén (Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria) lévő régiók, észak-nyugat Magyarország, Budapest budai külső kerületei fertőzöttek magas számban a kullancsokkal.


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.