Kullancs tények & tévhitek

A kullancs talán a legközismertebb “rovarok” egyike, létét azonban mégis óriási tévhitek övezik. Még a kullancs szakszerű eltávolítása körül is vannak félreértések. Félreértések, amik akár kórházba is juttathatják Önt.

Most bevezetjük Önt a kullancs-ismeretek kulisszái mögé. Lerántjuk a leplet az óriási tévhitekről, és megmutatjuk mitől olyan érdekes valójában a kullancs, és milyen alig ismert veszélyeket jelenthet Önre is.

A kullancs

Jelenleg több mint 2 tucat kullancs fajról írnak a lexikonok, hazánkban azonban csak két kullancsfaj elterjedt. Az egyik a közönséges kullancs, a másik a kutya kullancs.

Méretre 1-4 mm nagyságúak, tojásdad alakúak, de vérrel teleszívott állapotban babszem nagyságúra is megduzzadhatnak, ami a testsúlyuk akár 200-szorosát is jelentheti.

A lárvák 6, a kifejlett kullancsok azonban már 8 lábbal büszkélkednek. Éppen emiatt a kullancs a pókfélék között foglal helyet, vagyis a kullancs alapvetően nem is a rovarok osztályába tartozik.

Hogyan kapja el áldozatát a kullancs?

Egyes kullancs fajok – köztük a közönséges kullancs – nem rendelkeznek szemmel. Áldozataikat különböző külső ingerek révén találják meg. A kullancs elülső lábain egy speciális érzékszerv található, amivel érzékeli a közelben található melegvérű szervezetek (köztük az ember is) szén-dioxid kibocsátását. De a kullancs érzékeli az ember hő kibocsátását, és képesek szaginger alapján is rátalálni áldozatára.

A közhiedelemmel ellentétben azonban nem a magasból ugranak le. A kullancs számára ugyanis az ideális élettér a nedves, nyirkos, árnyékos aljnövényzet. Nem kedvelik a fényt, a meleget, és a szárazságot, vagyis pontosan azokat a körülményeket, amelyek a fa lombjai biztosítanak.

A közönséges kullancs tehát az aljnövényzetben tanyázik, és inkább rá mászik, rá sodródik az áldozatára. A nem látó kullancs fajok már magasabbra másznak, és inkább rápottyannak áldozataikra, de 1-1,5 méternél magasabbra ők sem másznak.

Elsősorban rágcsálók, madarak vérét szívja, de találtak kullancsot kígyókon és gyíkokon is.

A kullancs és a vérszívás? Mit kell róla tudni!

A kullancs számára az emberi vér is kedvelt táplálék, meglehet nem minden kullancs faj szív emberi vért, a Magyarországon honos kullancsok azonban sajnos előszeretettel táplálkoznak belőlünk.

A kullancs miután rávetette magát áldozatára, végigmasírozik az emberen, hogy megfelelő behatolási pontot találjon. Nyelvével érzésteleníti a bőrfelületet, majd az elülső lábával szinte orvosi precizitással felvágja azt. Miután felnyitotta a bőrfelületet a kullancs lábaival lehorgonyozza magát, majd ormányával megkezdi a behatolást. A kullancs ormánya hasonló, mint egy nyílvessző: csak befelé tud haladni.

A kullancs a beágyazódást követően nem kezd rögtön vérszívásba. Eleinte csak a nyiroknedvet szívja, majd 4-6 óra elteltével vágja fel a kapilláris véreret, és kezd vérszívásba.

A vérszívás időtartama a kullancs nemétől, és fejlettségi állapotától függ. A hím kullancs néhány óráig, míg a nőstény kullancs napokig is képes vért szívni. A peterakásra készülő kullancs azonban akár hetekig is csünghet az áldozatán.

Hogy ez idő alatt a vér ne alvadjon meg, a kullancs egyik nyálmirigye véralvadásgátló anyagot termel, ami meggátolja a vér megszáradását. A kiszívott vér a kullancs kesztyűszerű bélrendszerébe kerül, aminek hatására a potrohája babszem nagyságúra is megduzzadhat.

A folyamat teljes egészében fájdalommentes. Mi emberek semmit sem érzünk belőle.

Általános tévhitek a kullancs eltávolítása során

A kirándulások után, vagy a hosszabb túrák alatt érdemes rendszeres kullancs-vizitet tartani, és megkérni egy közeli hozzátartozó, vagy barát segítségét egymás átvizsgálására.

A kullancs inkább a puhább bőrfelületek környékén szív vért. Ha sikerült felfedeznünk egyet, nem érdemes ész nélkül belevágni a kullancs kioperálásába.

A kullancs szakszerűtlen eltávolítása miatt fertőzéseket szedhetünk össze.

A kullancs eltávolítására tilos hegyes, éles tárgyat használni. Nem javasolt a kullancsot tűvel kikaparni. Ha átszakítja a kullancs potroháját, a fertőzött béltartalom átkerül az áldozat szervezetébe.

Hasonló elvek alapján nem ajánlott a bőrbe fúródott kullancs kiálló potroháját folyamatosan tekerni. Ezzel csak azt érjük el, hogy a kullancs megpróbálja magát egyre mélyebben beásni. Rosszabb esetben pedig a forgatás miatt a kullancs teljes béltartalmát átpumpálhatjuk az áldozatba.

A kullancs hatékony eltávolítására használjon kullancs eltávolító csipeszt, amit a gyógyszertárban bármikor beszerezhet, de alternatív megoldásként erős cérnával is próbálkozhat.

VIDEÓ – kullancs eltávolítása

A kullancs eltávolításáért nem kell orvos segítségét kérni. A lényeg, hogy nem szabad pánikba esni, nem szabad éles tárggyal kikaparni, dörzsölni, csavarni, nyomkodni.

A fej végénél, a beágyazódott élősködő tövében fogja meg a kullancsot csipesszel, vagy hurokra tekert cérnával, és húzza ki. Mielőtt azonban kitépné a kullancsot, bizonyosodjon meg róla, hogy lábaival már nem kapaszkodik az áldozat bőrébe.

A kullancs eltávolításakor a fej beszakadhat. Ettől azonban nem kell megijedni. Nem szabad tűvel kikaparni. Ilyenkor a kullancs már nem fertőz, a beszakadt feje pedig idegen testként pár napon belül kilökődik a testből.

Vannak tűszúrásnyi, alig észrevehető kullancsok. Ezek nagyon ritkán fertőzöttek. Vérszívásuk csak néhány óráig tart, utána elhagyják az áldozataikat. Tehát nem érdemes tűvel kioperálni őket.

Ha kint van a kullancs, fertőtlenítse a sebet alkohollal, vagy jóddal, majd jegyezze fel a kullancs-csípés helyét és időpontját. A kitépett kullancsot tegye el egy kis dobozba, mert ha esetleg később tünetei lennének, a kullancs átvizsgálásával következtetni lehet a fertőzésre.

Tünetek esetén forduljon egy kullancsambulanciához. A tünetekről később bővebben olvashat.

Hogyan kerül a kullancs szervezetéből az emberbe a kórokozó?

A kullancs világszerte több száz betegség terjesztésére képes, de csak töredékük veszélyes az emberre. A legritkább, mégis a legsúlyosabba vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás.

Ez ellen szerencsére már van védőoltás. A leggyakoribb baktérium okozta megbetegedés ellen, vagyis a Lyme kór ellen azonban sajnos még nincs vakcina.

A Lyme-kór bacilusa a kullancs gyomorrendszerében, a potroha végében található. Elsősorban a kifejlett kullancsok terjesztik, de abból is csak minden ezredik fertőzött.

Mivel a kullancsnak nincs “végbélnyílása” a feleslegessé vált vért visszaöklendezi az áldozatába. Ez veszélyes, mert a Lyme-kór bacilusa átkerül az áldozatba.

(A Lyme-kór tüneteiről, veszélyeiről, és kezeléséről később még szó lesz.)

A kullancs több más kórokozót is a szervezetbe juttathat. A kullancs befészkelése, és a kórokozó szervezetbe kerülésének az ideje azonban nagyon eltérő.

Egyes kórokozók néhány óra alatt bekerülhetnek a szervezetbe, míg mások csak napok múlva jutnak be.

A háttérben a kullancs kilenc féle nyálmirigye áll. A kórokozók ugyanis ezen a kilenc nyálmirigyen osztoznak, “érkezési sorrend alapján”. Egy nyálmirigyre pedig legtöbbször egy kórokozó kerül.

Az érdekesség az, hogy a kullancs 9 féle nyálmirigye más és más feladatot lát el, ezért ezek más időpontokban lépnek működésbe. Az érzéstelenítő anyagot termelő nyálmirigy már a befészkelés előtt működésbe lép, míg a kilökődéshez szükséges anyagok, csak a vérszívás után (hím esetén egy nap, nőstény esetén 4-5 nap, peterakó nőstény esetén 7-9 nap) termelődnek.

Hogyan szabaduljak meg a kertemben található kullancsoktól?

Ha sok a kullancs a kertjében, és szeretne megszabadulni tőlük, mert nem szeretné veszélynek kitenni Önmagát, és a családját, akkor egy igen megnyugtató hírrel szolgálhatok. A kertekben található kullancs invázió megszüntethető, és számukat olyan szintre lehet redukálni, hogy az biztosan ne jelentsen veszélyt Önre, és családjára.

A speciális irtási technológiának, és a három lépcsős ütemezésnek a segítségével elérhető, hogy hosszú távon veszélytelen maradjon a kertje még akkor is, ha a szomszéd nem tesz a kullancsok ellen.

A három lépcsős kullancs likvidálás technikájáról itt olvashat.

Az irtás elhanyagolásával a kullancs populáció évről évre súlyosabb és súlyosabb mértékeket ölhet – köszönhető a globális felmelegedésnek.

Tudjon meg többet a kullancsirtás technikájáról!

Melyek a legfertőzöttebb területek Magyarországon?

Rendszerint minden évben kiadnak egy kullancs-térképet, amely Magyarország kiemelten kullancsfertőzött régióit mutatja be. A rossz hír, hogy Magyarország jelentős mértékben fertőzött a kullancsok által.

Főként az országhatárok mentén (Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria) lévő régiók, észak-nyugat Magyarország, Budapest budai külső kerületei fertőzöttek magas számban a kullancsokkal.

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Név *

Hozzászólások

 • Jó estét tegnap este ,nehezen aludtam és éjszaka ébren voltam az ágyban éreztem mintha valami mászna rajtam…felkeltem megnéztem és egy kullancs volt!!!!Mit tegyek? Hogyan védekezzek ellene??

 • Nekem volt egy fekete pont es azt monta a sebesz elvileg kulancs betokosodot kivagtak a hejet most jelenleg megin kinot ojan feketes pont szeruseg mi lehet van valami jelentosege

 • Vendégségben voltunk,ahol 3-4 nappal ezelőtt kullancs ellen permetezett az abatox.kft.Leesett a fűbe egy darab étel,amit a gyerekem felvett és megevett.
  Mennyire veszélyes a helyzet?

 • T. Abatox Kft.
  Nekem a függönyömön voltak kis fehér gyöngyszemszerű peték, amik között kis fekete kullancsszerű rovarok voltak. Megfogtam, gyorsan szaladtak a bőrömön.
  Létezik, hogy ezek kullancsok?
  köszönöm
  Farkas Gabriella

 • Üdv! Ma a 9èves kisfiam az iskolában a vállábol egy pici szürke színű (ahogyan ő fogalmazott) kullancsot szedett ki! Azt állitja tegnap este fürdèskor is látta már ott , de nem tudta mi az igy nem vett rola tudomást! Ma viszont reggel odapillantott ès látta hogy kullancs igy megfogta ès kitèpte. Azt mondta könnyen kitudta tèpni , csak elejtette ès nem talállta igy se a tanárnènije se èn nem láttam! Most van neki egy nagyon pici piros pötty a helyèn , mint egy pici szunyogcsípès! Mivel oltva nem volt kullancs ellen ezèrt aggodom hogy valamifèle betegsèg jutott át a kullancs nyálábol vèrèből a kisfiamba! Tudnának tanácsot adni hogy mit tegyek , vagy várjak türelmesen? Mire figyeljek, vagy mennyi az esèlye hogy fertőzött lehetett a kullancs? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Osváth Noèmi

  1. Kedves Éva!

   Ebben sajnos nem tudunk segíteni. A vegyszereinket csak képesítéssel rendelkező szakemberek használhatják fel.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Fiam pólóján kisebb, fehér petéknek tűnő képződményt találtunk, melyből kis fekete bogarak jöttek elő, viszonylag gyorsan mozogva. Három napig nem volt otthon, ezt a fiókos komódjából vette elő, de nem csak a pólóján a komódról is lesöpört pár darabot.
  Lehetséges, hogy a kint száradó ruhákkal bekerült a lakásba? Mi a teendő, ha tényleg kullancsról van szó? Kis fekete rovarok, úgy tűnt 8 lábbal.
  Köszönettel

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.