A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Könyvtetű

KÖNYVTETŰ

A könyvtetű elsősorban a keveset mozgatott könyvek és iratok között telepedik meg, utóbbiak közül is a főleg a nyirkos, enyhén penészesedő részeken. A sárgás-fehéres színű kifejlett könyvtetű mérete nem, vagy csak alig haladja meg az 1 mm-t. A faj feje testéhez képest igen nagy és mozgékony, rajta a pontszerű szemek jól kivehetőek, szájszerve rágó típusú, lábfejízeinek száma 2.


A könyvtetű (Trogium pulsatorium) és morfológiai sajátosságai

Az entomológusok évtizedekkel ezelőtt kimutatták már, hogy bolygónkon a fürgetetvek (Psocoptera) fajszáma a 4000-et is meghaladja. Hazánkban utóbbiakból körülbelül 70 fordul elő. Ezek közül egy a kifejezetten karcsú végtagokkal rendelkező, vékony kutikulájú apró rovar, a könyvtetű (Trogium pulsatorium).

Bár kétségtelen, hogy a fürgetetvekhez többnyire leegyszerűsödött szárnyerezetű, nyugalmi állapotban testük felett mindösszesen két pár szárnyukat háztetőszerűen tartó, esetleg csökevényesedett szárnyú fajok tartoznak, a könyvtetűhöz hasonlóan előfordulnak közöttük szárnyatlanok is.

A sárgás-fehéres színű kifejlett könyvtetű mérete nem, vagy csak alig haladja meg az 1 mm-t. A faj feje testéhez képest igen nagy és mozgékony, rajta a pontszerű szemek jól kivehetőek, szájszerve rágó típusú, lábfejízeinek száma 2. A könyvtetű lárvái a szó szoros értelmében az imágók kicsinyített másai, de ivarszerveik ekkor még nem kifejlettek. Életciklusuk folyamán hatszor vedlenek.

Elterjedés, életmód, szaporodás

Mint a neve is mutatja, a könyvtetű elsősorban a keveset mozgatott könyvek és iratok között telepedik meg, utóbbiak közül is a főleg a nyirkos, enyhén penészesedő részeken. A portetűhöz hasonlóan ugyancsak előszeretettel veti meg a lábát az újonnan felrakott, még teljesen ki nem száradt tapéta mögött, persze csak abban az esetben, ha megfelelő nedvességtartalmú környezetet talál.

A könyvtetű „természetes” előfordulási helyén, azaz kinn a természetben szintén a párásabb helyeken fordul elő. Gyakran megkapaszkodik az erdei növényzeten, a fa belső szerkezetétől kissé elvált fakéreg alatt, nem ritka madárfészkekben illetve barlangokban sem. Ebben a közegben legfőképpen gombafonalakkal és moszatokkal táplálkoznak.

Lakókörnyezetünk könyvespolcait felkeresve előszeretettel rágják meg és lakmároznak a könyvek kötésében található ragasztóanyagból, főleg akkor, ha az dohos környezetben kissé már meg is penészedett. Gyakran kifejtik áldásos tevékenységüket múzeumok gyűjteményeiben.

A fentiek fényében látható tehát, hogy a könyvtetvek ilyen értelemben osztoznak megtelepedési helyükön a portetvekkel. A könyvtetű jelenlétére petéiből is következtethetünk, melyeket a nőstény rovar nagyjából 20-100 petét számláló csomóba rakja le. A rendszerint repedésekbe elhelyezett petecsomót nyúlós, ragadós váladékkal burkolja be és óvja meg a kiszáradástól. A petékből durván két hét alatt kel ki a felnőtt példányokhoz hasonló, de azoknál jóval kisebb termetű lárva.

Viszonylag lassú fejlődésére a portetűhöz hasonlóan nagymértékben hat a hőmérséklet. Reményre adhat okot ugyanakkor, hogy egy évben csak egy nemzedéke van. A lakásban legkönnyebben úgy következtethetünk jelenlétére, hogy táplálkozása során rendkívül apró méretű finom port hagy maga után.

A könyvtetű okozta fertőzés megelőzéséjhez nem kell egyebet tennünk, mint szárazon tartani a könyvespolcokkal ellátott helyiségeket. A szellőztetés és a fűtés a könyvtetű megtelepedéséhez kedvezőtlen feltételeket teremt.

Már meglévő fertőzöttség esetén a nedvesség megszüntetésével, a könyvek egyszerű leporolásával, porszívózással, a házilag elvégzett permetezéssel, a könyvek, iratok időnkénti átmozgatásával, illetve szellőztetésével ugyan csökkenthető a számuk.

Egy gyors kérdésre mindig van időnk!

Mihez szeretne most kezdeni?


Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.