Bolha a lakásban

Hogyan kerülhet bolha a lakásba, és ha már egyszer bekerült, hogyan lehet felvenni velük a harcot?

bolhaKezdjük először is azzal, hogy hogyan is lehet felismerni, hogy bolha van a lakásban? Hogyan néz ki a bolha? Bár elsőre mindenkinek nyilvánvaló, sajnos több vérszívó parazita is létezik, ami a lakásban megjelenhet, és egyáltalán nem mindegy éppen kiről is beszélünk.

Egyes rovarok ugyanis nagyon hasonló tüneteket okozhatnak a lakásban, amit egy laikus könnyen titulál bolha problémának, ám könnyen lehet, hogy egészen más dolog van a háttérben.

Hogyan lehet felismerni, hogy bolha van a lakásban?
A bolhát szokás a gazdatestről elnevezni, vagyis aszerint, hogy kinek a vérét szívja. Így létezik kutyabolha, macskabolha, és emberbolha is. De a legtöbb bolha szükség esetén többgazdás, azaz emberből, és más állatból is lakmározik.

Felismerni elsősorban a bokakörnyéki, hosszú ideig tartó viszkető csípésekről lehet a bolhát. Rendszerint ugyanis ezek előbb keletkeznek, minthogy valaki magával az bolhával találkozna. Elő-előfordulhatnak még deréktájékon is csípések. Arcon, karon, háton, mellkason megjelenő csípések ugyanakkor már más parazitáról tanúskodnak.

A bolha (elsősorban emberbolha) küllemre 2-4 mm hosszú, fényes testű, fekete, valójában sötét gesztenye-vörös színű lapon testű rovar. Akár 5-10 cm magasságra, és 10-30 cm-es távolságra is képes elugrani.

A bolha egy igen szapora parazita. A nőstény rövid, 3-4 hónapos életciklusa alatt ugyanis akár 500 db petét is rakhat. A petéket a legtöbb esetben a padlón szórja el, ugyanis a bolha petéinek a por, és a szerves szemét a tápláléka. A padló, esetlegesen a régi csaphornyos parketta repedései így kiváló menedék a számukra.

A peték lárvái bebábozódva itt fejlődnek ki, amikből 4-14 nap után a lépések zajára, és kiváltott rezgésére kiugranak, és igyekeznek azonnal táplálékot keresni maguknak. A kifejlett bolha már kizárólag vérrel táplálkozik, egy egy ilyen vérszívás néhány perctől, órákig is eltarthat.

A bolha egy igazi ínyenc, ugyanis a szívás során először teljesen átmossa a gyomrát, ezért a csípések után a textileken vércsepp nyomára is bukkanhatnak.

Hogyan kerülhet a bolha a lakásba?
A bolha a lakásba leginkább passzív úton kerül be, ami azt jelenti, hogy az ember, vagy épp háziállat saját testén, esetleg ruházatán hordja be. A bolha megjelenésének tehát egyáltalán nem feltétele, hogy háziállat legyen otthon. Kutya, macska nélküli lakásban épp úgy előfordulhat.

Egyik lakásból a másikba nem terjed át úgy, mint az a csótánynál, ágyi poloskánál előfordul. Persze megfertőzhetik egymást a szomszédok, de nem a csőáttörések, konnektorok mentén, hanem a közös használatú helyiségekbe (pl: folyósó) kihurcolt példányok által.

Ha bekerült a bolha a lakásba, mi legyen a teendő?
A bolhák elleni legfontosabb védekezési módszer, illetve mértéktelen szaporodásuk elleni védekezés eszköze a takarítás, elsősorban a por eltávolítása. Mivel a por a peték elsődleges tápanyaga, forró vízzel való felmosással, és a víz folyamatos tisztára cserélésével a peték jelentős mértékben megtizedelhetőek.

Nem szabad elfelejteni a rejtett helyek portalanítását is. Ágy alatti részek, bútorok alatti padlófelületek, nehezen elérhető sarkok is kiemelten fontos területek.

Háziállat esetén az állat megfelelő kezelése is nélkülözhetetlen. Amennyiben ezek az óvintézkedések megtörténtek, érdemes az állapot teljes megszüntetése érdekében szakember segítségét is kérni. Mivel a lakásban található körülmények a bolha számára rendkívül kedvező (hőmérséklet, páratartalom), így nem lehet arra számítani, hogy ez a probléma a peték felmosásával meg fog szűnni. Ez ugyanis elsősorban tűzoltásra megfelelő.

Egy alapos porszívózás a peték begyűjtésében segíthet, de kifejlett bolhák becserkészését a bolha kifinomult érzékszerve miatt, elég lehetetlen. Sosem szabad megfeledkezni a porzsák tartalmának megsemmisítéséről sem.

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Név *

Hozzászólások

  • Jó napot!
    Nekünk a testvér macskája bolhás és egyet haza hoztunk ma reggel különös 2 pont csípést találtam a bokámnál az lehet a bolha? Ha igen akkor mi a teendő? Hogy lehet meg szabadulni tőle teljesen?

  • Tisztelt Hölgyem, Uram!
    Egy hete költöztem albérletbe, s a ház lakói mondták, hogy kutya, macska is volt a lakásban. És természetesen a bolhák itt maradtak.. Mivel, hogyan tudom eltávolitani őket? Természetesen a nagytakaritást már elvégeztem! Várom válaszukat a további kellemetlenség elkerülése végett!

  • Üdvözlöm,sajnos nem tudom eldönteni hogy nàlam mi a helyzet,poloska vagy bolha,amit olvastam a poloskarol,állítólag csak este csipnak,de én nappal is érzem bárhol legyek,és nem tudom észre venni hogy mi az,de a kezemen egy helyen több csípés is van

  • Jo napot ☺van 1 6 honapos kislanyom es sajnos megjelent a bolha a lakasba :(mit tudok tenni h elpusztuljanak es a lanyomnak nelegyen semi baja mivel takarithatom ki a lakasbol.Elege ossze csipketek a lanyomat :((valaszukat varom koszonom.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
06 1 338 37 37
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.