A harmadik hullám ellenére cégünk továbbra is működik, és maximális biztonsági előírások mellett dolgozik. Cipővédőt, maszkot, tiszta kesztyűt hordanak kollégáink. Cégünknél továbbra sem volt még pozitív eset. Hatósági karanténban lévő ingatlanba nem megyünk. 2021.03.18.

Számít a tisztaság, de a bogarak nem ezért jönnek

A tisztaság számít, ha bogarak ütik fel a fejüket egy lakásban, de csak tévhit azt gondolni, hogy a kosz, és rendetlenség miatt jönnek. A véletlenül betévedt kósza rovarokon kívül, szinte mindegyik azért jön a lakásba, mert ott jobb feltételeket keres, mint ahonnan elindult.

Ha kint 35 fok tombol, és izzik a beton, a rovarok mennek hűsölni a lakásba. Ha hirtelen óriási eső zúdul le, sok rovar menekül a szárazabb területekre. Ha nincs éppen élelem, megy hogy keressen magának.

Nem a piszok, és a kosz vonza a rovart.

De a tisztaság, és a lakás rendezettségi állapota nagyon sokat számít, hogy a rovar meg fog-e telepedni, vagy sem. Két nagyon egyszerű okból kifolyólag.

Az egyik, hogy egy rendetlen lakásban a legtöbb rejtőzködő életmódot folytató rovar meglehetősen jó életkörülményeket fog tapasztalni. A sok elszórt holmi között kényelmesen meg tud bújni, talán több élelmet is fog magának találni. Egy rejtőzködő életmódot folytató rovarnak ezek mind-mind elég kedvező feltételek ahhoz, hogy jól érezze magát.

Nem beszélve arról, hogy a számtalan lehetséges búvóhely miatt sokszor nehezebb őket észrevenni. És minél több idő telik el a megjelenése napjától a felismerése napjáig, annál jobban el tud szaporodni a rovar, ami az irtásukat nézve komoly problémát is jelenthet.

A rendetlenség, és az esetleges piszok a rovar kiirtását nehezíti meg a legjobban. És nem az elszórt gyerekjátékra gondolok itt, vagy 1-2 nadrágra a földön. A rendetlenségnek is van egy mértéke. Amit az ember 5-10 perc alatt összerak, az még nem baj. De ennél a legtöbb esetben sokkal súlyosabb dolgok fordulnak elő.

Amikor mér a rendetlenség megnehezíti a rovarirtást:

Enyhe rumli

És, amikor még egyenesen ellehetetleníti azt:

Brutális rumli

(A személyi jogok védelme miatt nem saját forrásból származó képet használunk. Forrás: http://uglyhousephotos.com)

A legtöbb irtószer érintőméreggént dolgozik, esetleg csalétekként. Az érintő méreg hatékony működéséhez az kell, hogy a rovar potenciális rejtekhelyei, közlekedési útvonalai át legyenek kezelve. Egy rendetlen lakásban ez teljesen felborul. Lényegében bármi lehetséges búvóhellyé változhat, nem beszélve arról, hogy az irtószer sok esetben ki sem juttatható megfelelően. A különböző nedvszívó felületek még az irtószer hatékonyságát is csökkenthetik. A csalétek pedig csak egy ennivaló lesz számukra a sok közül. Lehet, hogy pár példány ráharap, de lehet, hogy a többség bőven talál más étket a földön.

A légtérkezelés, mint a füst, pedig csak egy látványos eljárás lesz minimális eredménnyel. Senki ne is várja, hogy a bokáig, térdig tartó koszban az alul, rongyok között megbújó rovarok egy ilyen kezeléstől el fognak pusztulni. Nem fognak.

Ilyenkor nem szabad csodára számítani semmilyen irtás esetén sem. A rovarirtók egymásnak fogják adni a kilincset, és lehet, hogy alig fog változást tapasztalni. Az első és legfontosabb, hogy az ember rendet rakjon, szükség esetén lomtalanítson.

Számtalan a fenti képeken látható ingatlannal volt már dolgunk az elmúlt 25 évben. Sokkal durvábbakkal is, de egy biztos. A lakás állapotának javításáig, rendbe rakásáig, lomtalanításáig a probléma nem fog megszűnni.

Szóval számít a tisztaság, amire mi inkább mint zsúfoltság tekintünk. Hiszen lehet rendben is zsúfoltan élni. Az irtás eredményét, a rovarok helyzetét tekintve voltaképpen mindegy, hogy használt pizzás dobozokkal rakunk tele egy szobát, vagy vadonat új könyvekkel, és újságokkal.

Lesz hová bújni az irtószer elől! Rejtőzködő életmódot folytató rovar esetén pedig erre a lehető legkevesebb esélyt szabad csak adni. Különösen fontos ez ágyi poloska, és csótány fertőzöttség esetén.


Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
  • Tisztelt Uram !
    Az elmult 2 hétben 3 esetben találtam olyan bogarat a lakásban ami fekete, keményhátu, nem fürge /én futrinkának jellemeztem a net alapján/. Tegnap takaritás közben akadt fenn a felmosó moppon, ma szépen masírozott be a szoba ajtón. /kertes házban lakom és mindig mindenem nyitva van./
    30 éve lakom itt, ilyen még nem volt.
    Tudnának segíteni?
    Köszönettel Riczlerné

Hozzászólások zárolva.

Ügyfélszolgálatunk szívesen segít
(H-P: 8 - 19, SZ: 8 - 16)
36 1 338 3737
Lefedettségi térkép: Budapest +35 km (Egyes szolgáltatásaink a Balatonon is)

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.