Cart-icon0

RTL Klub interjú – Hatékonyan a kártevők ellen

Több ízben keresett már fel minket az RTL KLUB televízió egy riportkészítéssel kapcsolatban. Most ősszel először engedtünk a csábításnak, és Hatékonyan a kártevők ellen címmel mind élő adásban, mind internetes honlapjukon riportot adtunk.

Hatékonyan a kártevők ellen
rtlklub.hu

2007-08-29

Az ősz közeledtével nem csak az emberek szeretnek lakásba húzódni, hanem a rovarok és a rágcsálok is. A csótányok, hangyák, ágyi poloskák, egerek s patkányok igaz sok helyet nem foglalnak lakásunkban, viszont csúnyák, büdösek, ráadásul betegségeket terjeszthetnek. Hivatlanul érkeznek, és fenekestül felforgatják nyugodt hétköznapjainkat. Szigeti Zsolt rovar és rágcsálóirtási tippekkel próbál minket ellátni.

Milyen rovarok okozhatnak kárt a háztartásban?

Az élősködők – ágyi poloskák – , csótányok és a hangyák.

A csótányok mennyire gyakoriak?

A leggyakoribb kártevő, ami előfordulhat egy háztartásban. Legtöbbször a társasházak lakóinak életét keseríti meg. A csótányok megjelenését illetőleg az emberek nagy tévhitben élnek, hiszen úgy gondolják, csak piszkos lakásban fordulhat elő, viszont ez nem így van. Hiszen egy tisztább otthonban is megjelenhetnek, csak az életben maradásukhoz egy elhanyagoltabb lakás jobb feltételeket biztosít számukra.

Hogyan tudjuk őket kiirtani?

Háztartási módszerekkel számtalan készítmény áll rendelkezésünkre mint irtószermentesek és irtószeresek. Legcélravezetőbb a felületkezelő aerosol, amivel a rovarok vonulási útját, illetve tartózkodási helyét kell befújni. A gyártói előírásokat betartva semmiféle veszélyt nem vonz magával a használata.

A hangyákat hogyan tudjuk kiirtani, hiszen ez az a rovar, ami egy háztartást sem kerül el.

A hangyák megjelenése mindenképpen időjárásfüggő, és leginkább a kertesházban élőket veszélyezteti. Mivel a legfőbb tevékenységük az élelemszerzés, éppen ezért érdemes háztartási készítményekkel, leginkább mérgezett csalétkekkel próbálkozni az irtásuknál, hiszen bolyban élő rovarokról van szó, ezért nem csak a dolgozó hangyákat, hanem az egész bolyt kell elpusztítani.

A csótányok vagy a hangyák veszélyesebb kártevők?

Mind a kettő veszélyes kártevőnek számít, tudniillik számtalan helyen megfordulnak – a szemetestől kezdve a fogyasztásra szánt élelmiszerig – ezáltal rengeteg vírus megtapad a szerveiken, ezért betegségeket terjeszthetnek.

Mi a különbség a házi és szakember által végzett irtás között? Mind a kettő éppolyan hatásos?

Nem, mivel a szakemberek sokkal szélesebb irtóspektrummal rendelkeznek, több olyan irtószert tudnak alkalmazni, aminek a hatástartósága jobb az otthoni módszereknél, hisz amit ők alkalmaznak tizennégy, tizennyolc héten keresztül megvédi otthonunkat a kártevőktől, míg a másik csak néhány hetes védelmet biztosít.

Rovarirtáskor nem kell elhagyni a lakást?

Nem, nyugodtan a lakásban maradhatunk, persze bizonyos szabályok betartásával. Az egyik, hogy az irtás időtartama alatt nem ajánlott a lakás területén ételt fogyasztani.

Mi a helyzet az élősködőkkel?

Az ágyi poloska az, ami a legelterjedtebb élősködőnek számít emberek körében. Ez a kártevő az ágy környékén található és kizárólag éjjel – amikor alszunk – aktivizálja magát. Nagyon nehezen fellelhető, szerencsére nem mondható annyira gyakori jelenségnek, mint a csótány, de elég sűrűn előfordul mindenki ágyában.

Hogyan lehet észrevenni őket?

Mivel a csípésnyomok éjszaka keletkeznek és a bőrgyógyászoknak is problémát szokott jelenteni az effajta csípés felismerése, elég nehéz rájönni, hogy egy ágyi poloska heverészik fekhelyünkön. Könnyítésképpen annyit mondhatok, nem hasonlít a pókcsípésre. Miután nap, mint nap újabb harapásnyommal ébredünk, érdemes az ágyunk körül szétnézni. A lepedőnket jobban megvizsgálni, és ha található rajta fekete pötty, esetleg vérnyom akkor ajánlott szakemberhez fordulni, mert fennáll az esélye, hogy hívatlan alvótársunk van az ágyi poloska személyében.

Házilag nem is irthatjuk őket?

Persze, meg lehet próbálni, hisz vannak erre alkalmas készítmények. Ugyanúgy, mint a csótányoknál itt is felületkezelő aerosolokkal tudjuk megsemmisíteni az élősködőket, azzal a különbséggel, hogy itt mások a kezelési területek. Az irtószereket az ágy és környékén kell alkalmazni, hisz számukra ez jelenti a tartózkodási helyet. Viszont a többéves tapasztalatok azt mondják, nehezen vezet a szakember nélküli irtás eredményre.

A rágcsálók mennyire gyakoriak?

Az ősz közeledtével azt kell mondanom sajnos azok, hiszen ilyentájt kezdenek bevonulni a lakásba a hideg elől. Legelterjedtebb rágcsálóknak az egerek tekinthetők, mert a patkányok inkább a vidéki állattartással foglalkozó családoknál jelentenek nagy problémát. Megszabadulni mechanikai csapdával és méreggel tudunk. Az utóbbinál a véralvadásgátló szer a leghatásosabb, a mechanikus pedig élve fogja el az egeret, ami azért jó, mert így összegyűjthetjük a kártékony vendégeinket, majd háztartáson kívül elengedhetjük.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot