Cart-icon0

Az év rovara 2016: Katicabogár lárvája

Hozzávetőlegesen 2 éve indítottuk el rovarbeazonosító szolgáltatásunkat. A lényege, hogy a rovarról küldött fénykép alapján megpróbáljuk kideríteni, kiről is van szó, és ha szükséges megírjuk mire kell figyelni vele kapcsolatban. Bár lakásban előforduló rovarokra koncentrálódik a szolgáltatásunk, számtalan más rovarról is kapunk fotókat.

Még bőven benne vagyunk az évben, de 2016 első számú rovarja nálunk egyértelműen a (Harlekin) katica lárvája lesz. Erről a rovarról, helyesbítek lárváról kaptuk idén a legtöbb fényképet. Volt nap, hogy egymástól függetlenül 3-4 fényképet is küldtek nekünk.

ladybug-larvae

Ki gondolná, hogy egy olyan kedvesnek tűnő rovarnak, mint a katicabogár, ilyen elsőre szörnyűségesnek tűnő – jobban megnézve persze megvan a maga szépsége – lárvája van.

harlekin A katicabogaraknak több mint 20 faja található Magyarországon. A kiváló marketinggel rendelkező hétpettyes, és kétpettyes katicabogár mellet az utóbbi időben az agresszívabb harlekin katica okoz egyre nagyobb gondot.

A harlekin katica egy ragadozó rovar. Mivel a levéltetvek ellen nagyon jó szolgálatot tud tenni, biológiai védekezésképpen sok országba bevitték. Az idők során végül azonban nagyon elszaporodott, és országos jelenléte már inkább káros lett, mint hasznos. Különösen a borászatban okoznak gondot, de veszélyesen a kétpettyes, és hétpettyes katicákra is.

Ha önt is összehozza a sors a katica lárvájával, nem kell különösebben aggódnia, de ha invázió szerűen ellepnék a háza falát, szinte elfeketítve azt, forduljon szakemberhez.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Köszönöm a választ…van dolguk,mert a nagy fenyő repülni is tudó fekete tetveit gyérítik.Érdekes ,hogy kifejlett bogárból soha nem látok sokat,

 • Üdvözlöm! Azt szeretném megkérdezni, hogy mi legjellegzetesebb különbsék a Harlekin- és a hazánkban őshonos katicák lárvája közt? Hasznos katicát lárva állapotban sem szeretnék elpusztítani, ám a Harlekint annál inkább.

 • 3 napra mennenk 27.en decemberben 1 vadaszhazba.Van 2 kis yorkshir kutyam fenyegeti oket veszely? Sajnos a vadasz hazban talalhato ilyen katica .Koszonom a valaszt elore is.Tisztelettel zsuzsa

 • Üdvözletem! Szeretnék katicabogarat, vagy lárváját vásárolni, ha lehetséges!
  Esetleg, tanácsot kapni, hol tudom beszerezni.
  Köszönöm
  Rózsa Edit

  1. Kedves Edit!

   Tudomásunk szerint kereskedelmi forgalomban ez nem kapható.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

  2. Nalunk van egy csomó lehet vinni 😁😆

   1. Tenyleg? Merre laktok?

   2. Honnan lehet vinni? Harlekin lárva nem érdekel, csak hétpettyes 🙂 Bárhova elmegyek érte
    lorinczoluciusz@gmail.com

 • Na most már tudom, milyen lárvákat láttam a kertben. Nálunk hatalmas rajokban (több ezren vannak)lepik meg a házakat októberben, legutóbb két flakon légyírtót rájuk nyomtam 5-6 turnusban, lapátolni lehetett a fal tövéből a tetemeket. A mi öreg vályogházunkban bőven van rés elbújni a tél elől. Mivel még nyílászáró csere előtt vagyunk, a régi ablakok mellett és az épített redőnytokon keresztül tömegesen jönnek be. Aztán télen folyamatosan jönnek elő, mert bent meleg van. 30-50 darabot naponta összeszedünk télen. Aztán most megjött a tavasz, a melegre felébredtek, elkezdtek rajokban előmászni, de nem mind kifelé veszi az irányt, jó részük befelé jön. Számát sem tudom, mennyit pusztítunk el naponta(!) a lakáson belül, de több százat biztosan. Az egyik módszer a porszívó. Gyorsan össze lehet szedni őket vele. Hátrány: kimásznak a porzsákból, és büdösek. Porszívózás közben a gép fújja ki magából a szagot, vagyis sok porzsák kell. A vízfilteres porszívó jobb ilyen szempontból. A másik mód, hogy egy petpalackba gyűjtjük őket, amiben van valamennyi víz. Az ablakon, falakon óvatosan tolva a ferdén tartott palack száját beleesnek a flakonba. Mikor megdöglöttek, mennek a wcbe. Most a napok óta tartó meleg kivitte őket, októberig nyugi van, de mikor megint rajzanak befelé, nem lehet kint megmaradni napokig az udvaron. Minden tele van velük, mivel tömegesen vannak a levegőben, folyamatosan beleütköznek az emberbe, söpörni lehet a ruháról. És csípnek is. Ilyenkor szeretnék Alaszkában élni. De ott szúnyogok vannak. Meg medvék…

Hozzászólások zárolva.

Minket is utolért az áremelés


"A mai világban ritka az ennyire korrekt, precíz, profi cég mint az Abatox Kft. " - K. Judit.

Annak érdekében, hogy fenntartsuk, sőt emelni tudjuk a kártevőirtási szolgáltatásunk színvonalát, melyet ügyfeleink 4.8/5-re értékelnek, kénytelen vagyunk árat emelni. Költségeink az évek alatt jelentősen megugrottak, de kitartottunk. Ezidáig. Egyes áraink már 4 éve változatlanok. Sajnos tovább már nem várhatunk.

Az áremelés a webshopban kapható termékeket nem fogja érinteni.