Cart-icon0

Kaparászás a téglafalban

Nem ön őrült meg, ha kaparászó hangot hall a tömör téglafalból. De a feltételezése ellenére ez nem egér, hanem cserebogár. A cserebogárnak több faja (májusi, keleti, erdei, zöld) is megtalálható Magyarországon. A föld alatt kifejlődő bogár a talajt elhagyva sokszor fúrja be magát házak oldalába. Az ön esete sem egyedi.

Az igazat megvallva, mint magánszemély 2015-ben én is tapasztaltam ilyen esetet. A második(!) emeleti lakásunk fürdőszobájának egyik konnektorában kaparászott. Eleinte azt hittük zárlatos a konnektor, míg egyszer csak kidugta az egyik lábát. A nap végére sikerült is valahogy kievickélnie a falból.

Persze ne a teljes utat fúrva tette meg, vélhetően a társasház csatornavezetéke mentén jött fel.

Ilyen és ehhez hasonló esetek tavasszal igen gyakoriak. De csak tavasszal, maximum kora nyáron.

Ha a kaparászás 1 adott pontból jön, és tömör téglafalról van szó, akkor minden bizonnyal cserebogár okozza. Ha könnyűszerkezetes a fal, gipszkarton fal (pl:tetőtér) mögül jön az inkább motoszkáló hang, amit több ponton is hallani, akkor viszont nem róla van szó, hanem sokkal inkább egérről. De maradjunk a tégla falnál, végtére is ez a téma most.

Hogy lehet kiirtani a falból a cserebogarat?

Sajnos már késő. Ha hallja a falban kaparni a cserebogarat, akkor már felesleges vele bármit is tenni. Szerencsétlen vagy a falban fog elpusztulni, vagy még épp sikerül áttörnie, mielőtt kilehelné a lelkét. Az irtásuk teljesen felesleges, és kivitelezhetetlen. Csak azért, hogy megtaláljunk egy mászó rovar a falban, felesleges azt agyon furkálni. Ki kell várni az időt, míg a cserebogár elpusztul a falban.

A cserebogarakat még azelőtt fel kell számolni, mielőtt a falba kerülnének. De még ez sem teljesen célravezető. A kifejlett cserebogár ugyanis a kisebb probléma. Velük még vegyszeresen elbánhat az ember, vagy (kisebb kiterjedtségű fertőzöttség esetén) kora reggeli, késő esti órákban a faágakat hirtelen megrántva a lepottyanó cserebogarakat össze is szedheti az ember, ha van hozzá bátorsága.

A rossz hír, hogy a probléma kulcsa nem a kifejlett cserebogár, hanem a földben fejlődő pajor. A cserebogár a föld alá teszi petéjét, amiből fejlődik ki a pajor. 3 évnyi fejlődést követően kelnek ki belőle a cserebogarak. A pajor ez idő alatt végig a föld alatt tartózkodik. A téli időszakban akár 50-80 cm mélyre is beáshatja magát, míg tavasszal, nyári időszakban már 20-30 cm-re is megközelíti a földfelszínt.

A pajorok kiirtása nélkülözhetetlen, ha hosszú távon meg akar szabadulni a cserebogaraktól, ellenkező esetben 3 évente (több cserebogárfaj esetén, akár évente) folyamatosan megjelenhet. A tavaszi időszakban a kert felásásával érdemes a talajt átnézni, hogy mennyire fertőzött. A talaj átfertőtlenítésére a Beauveria bassiana gombát tartalmazó III. kategóriájú Bora szert érdemes használni. A cserebogár fajtájától függetlenül a pajorral 2-22 hónap alatt végez, bőven azelőtt, hogy azok kifejlődnének.

Erről hamarosan bővebben is írni fogunk, első körben szeretnénk, ha ön is látná, hogy a falban kaparászó hang mögött pontosan mi húzódik meg. És ön most éppoly tehetetlen, mint a falból kievickélni próbáló cserebogát. Aggódnia mindenesetre nem kell. Ha sikerül is áttörnie, sajnos nem sok ereje lesz a továbbiakhoz.

Mi kaparászhat még a falban?

Tömör téglafalban a lehető legkevesebb alkalommal költözik be állat, legyen az rovar vagy rágcsáló. Megeshet, hogy a szigetelés alá egér megy be, esetleg hogy darazsak vagy méhek kezdik ki. Utóbbi esetében azonban a kaparászó hang mellett látványos ki-be járkálás is lehet egy közeli lyukon, vagyis mondhatni a darazsak jelenlétére előbb figyelmesek leszünk, mint a hangra. Ha tudjuk azonban, hogy tömör falunk van, és furcsa zajokat hallunk érdemes elindulni más irányba is azon kívül, hogy azt rovarra kennénk. Volt már, hogy zajokat elektromos berendezés okozta, vagy egy a falon lógó kábel. A hangok néha könnyen meg tudnak minket tréfálni.

Mit csináljon kaparászó hang esetén?

Mindenképpen figyelje meg a külső mozgást. Keressen olyan jeleket, amik arra utalnak, hogy oda valami beköltözött. A legtöbb élőlénynek szüksége van helyre, így lesz hordalékanyag ha oda valami beköltözött. Nézzen jobban körbe, nem biztos, hogy a hang keletkezése, és az a pont, ahol a kaparászást hallja egy pontban van. A hang terjed, és lehet, hogy máshol van a forrása. Figyelje, hogy terjed-e a hang, köthető-e napszakhoz. Derítse ki futhat-e ott bármilyen szerelvény a falba. Önmagában annyi információ, hogy kaparászó hang van a téglafalban, sajnos nem elegendő ahhoz, hogy megoldással is elő lehessen állni. A hang lehet műszaki eredetű is.

SEGÍTHETÜNK MEGSZABADULNI A KELLEMETLEN LÁTOGATÓKTÓL?

30 éves kártevői múlttal nemcsak szakembert talál nálunk, hanem tucatnyi házilag is bevethető irtószert, és csapdát, amiket mind bátran ajánlunk önnek. Akár 1 napon belül eljuthat önhöz webshopunkból.

Szakembert hívok
Megnézem az webshopot
Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:
Hozzászólások
 • Szia mi 3 hete haljuk a kaparàzàst màr a 4 helyröl jön ahol minden helysègnèl olyan 4 napot volt biztos bogàr?

 • Jó napot.
  Pankotai Norbert vagyok. Olyan gondom van hogy az ablak berakásakor hungarocel lett téve hézagolás céljából. Nem falazás történt téglával. Iszonyatos kaparás van benne amit hallunk és már erre kelünk fel. Mi lehet ez mi lehet itt megoldás???

  1. Üdv!
   Nálam 3 helyen lehetett rágást hallani a fal alatt, végül kijött mind a 3 ugyanazon a helyen. (Kertes ház) Ma megint elkezdődött egy a 4. helyen. Ha kijön milyen humánus módon lehet megszabadulni tőle? Olyan szánalmas!
   Azt olvastam hogy 3 évente van rajzás és nálam is volt már 3 éve, de nem vettem észre, hogy kimászott volna. Viszont itt vannak minden évben bejegyzések… Akkor mégse 3 évente?
   Azt olvasom, hogy nappal visszabújnak a földbe. Akkor a lyukakban meg lehet találni őket?
   Valaki azt mondta, hogy a purhabbal nem tudnak megbirkózni a kártevők. Ez igaz a cserebogár esetében?
   Köszönöm!

 • Üdv,
  Nálunk 5 éve tart a cserebogarak elleni harc. Már csináltuk a Bora biologoia szert az udvarba kertbe de most 2 hét alatt 6db cserebogár kaparta ki magát a falból.
  Feltudok valakit keresni ezel a problémával?

 • Szia!nàlunk pàr napja lehet hallani a kaparàszàst a falbòl 2 helyen is.non stop megàllàs nèlkül ràgnak,kaparnak,annyira idegesìtő hogy aludni se lehet tőlük.ezeknek màr vègkimerültsègben meg kellett volna pusztulniuk.lehet mègis cserebogàr?Mennyi idő alatt döglik meg màr magàtòl a szerencsètlen?Ràadàsul 1 hèten belül születik a kisfiam szeretnèm ha addigra eltünnènek.Előre is köszönöm a vàlaszt

 • Tisztelt Albatox,

  Nálam cserebogarak akarnak kijönni a szigetelés alól, csak nem tudnak a vakolat alatti műanyag hálótól. Bemenni valahogy a kicsi Pajor még bemehetett, de mit evett ott 3 évig? Hungarocellt? És mivel irtsam ki, ha maradt még pajor alatta? A hálón keresztül befujtam csótány irtót, de még se kottyant nekik…

  Köszönöm,
  László

 • Kedves Abatox! 2 éve vettünk egy házat, melyet felújítottunk, de egy részén, éppen a hálószobák alatt meghagytuk az eredeti padlóra (svédpadló homokágyon), melyre helyeztük a laminált padlót szigetelővel az előírt módon. Ilyentájt cserebogarak jönnek elő a padlóból kaparászás után a szegőléceknél kibújnak vagy egyedül vagy segítséggel. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben ez a vegyszer bármilyen módon segítene-e, vagy betonoznunk kell utólag? Köszönöm

 • Jó napot nálunk egy hete mióta bejött a jó idő a falba egy csattanást hallani és mintha belül potyogna a fal inkább az esti órákban hallani.panel lakás 4ik emeleti lakás.mi lehet?

  1. Kedves Alexandra!

   Betonfal lévén ez nem köthető rovarhoz. Lehet, hogy elektromos hiba okozza, vagy a szomszédból átszűrődő zaj okozza.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  Nálunk az ablak fölötti gipszkarton mögül jön a kaparás. Már fél éve legalább tehát egész télen. Fixen, egy behatárolható viszonylag kis helyen halljuk. Ütögetésre, kopogásra sem marad abba, ebből arra kövezkeztetünk h nem egér,mert az ha csak egy pillanatra is de abbahagyná. A gipszkarton sértetlen. Futkározást egyéb hangokat nem hallunk csak random időpontokban változó ideig tartó kaparást. Egy kis útmutatást kérnék, hova lenne célszerű fordulnom?
  Előre is köszönöm válaszukat!

  1. Kedves Blanka,
   Sajnos nálunk is ugyanez a helyzet.
   Amennyiben információt vagy megoldást talál, kérem jelezze nekem is! Szintén így tesztek.

   Köszönöm!

 • 10 emeletes panelben lakom első emeletén, már a második este hogy az egyik falból kb. a konnektorok közelében valami rágást vagy kaparázást lehet hallani. Akárhogy figyelem nem tudok rájönni mi lehet és mit csinál, pár percig tart és eddig ennyi volt. Nagyon félelmetes tud lenni. Mi lehet ez a valami vagy hogy riasszam el? A választ nagyon megköszönöm!

 • Szia. Nekem az a kerdesem hogy ha mar 5 db ki jott a falbol akkor gondolom meg mindig van a falba es azt hogy lehet kiirtani.

  1. Kedves István!

   Amikor már bement a falba, akkor már sajnos késő. A lárvákat kell kiirtani a földből (tavasszal-nyáron nincsenek olyan mélyen), illetve tavasszal a kifejlett példányokat kell kiírani. Érdemes szakemberhez fordulni, mert az ehhez szükséges szerek magánszemélyeknek nem elérhetőek. Kertész cégekkel érdemes egyeztetni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Nálunk évek óta jönnek ki a falból a cserebogarak. Rengeteg lyukat rágtak a falba. Hogy lehet őket kiirtani? Családi házról van szó.

 • Üdv. Budai 5emeletes polgári lakás első emeletén élek, a nappali és a hálószoba közötti téglafalban hallom a kaparást, nappal is, és éjjel is. kb május óta, és most szeptember vége felé járunk. ha csak a nyarat számolom, 3hónap akkor is bőven eltelt. csak azon az egy falrészen hallom, egy hete meg mintha a padlónál is hallottam volna. lehet akármit tenni ellene? köszi a tippet.

Hozzászólások zárolva.