Légyölő pókszászlábú

pókszázlábúA légyölő pókszázlábú egy sárgás barna színezetű ragadozó rovar. A százlábúak osztályába tartozik.

Nevük onnan származik, hogy lábaik általában igen hosszúak, kaszáspókszerűek, és testük is rövidebb, mint a többi százlábúé.

Ugyanakkor hosszú lábaikkal, és csápjaikkal félelmetes látványt kelthetnek a lakásban.

15 – 45 mm között változik a testhosszuk, amihez akár még hosszá számolhatjuk a sok esetben saját testüknél is hosszabb csápjaikat. A pókszázlábú feje ellentétben a százlábúakkal nem lapos, hanem kerek. Két nagy összetett szemük van. Ragadozó életmódot folytat, azaz más rovarokkal táplálkozik. Képes akár a legyet is megfogni.

Rágó szájszerve mellett található két állkapcsi lábán található méregkarmok segítségével mérgezi meg, bénítja le áldozatait. Egy ilyen “harapást” még az ember is megérez, és akár órákig tartó viszkető, égő bőrpírt is okozhat. De a pókszázlábú nem támad emberre.

A teljes kifejlődés végére 15 pár lábbal rendelkeznek, és mivel folyamatosan vedlik, elvesztett lábát képes újranöveszteni.

Éjszakai életmódot folytat, ekkor indul vadászni. Mivel légcsöve nyitott, könnyen ki tud szárazni.

Hogy kerülhet légyölő pókszázlábú a lakásba?

Pókszászlábú döntően két okból kifolyólag kerülhet a lakásba. A leggyakoribb, hogy táplálékot keresnek maguknak. A lakásba elsősorban azért mennek, hogy kisebb rovarok után kutassanak. A pókszázlábú ugyanis ragadozó rovar. Mivel a hűvös, nedves környezetet szereti, jellemzően a konyhában, fürdőszobában szoktak megjelenni, de nem ritka, hogy a szobában is látni őket.

Mivel azonban nedvességigényesek, gyorsan kiszáradnak.

A nem záródó légcsövük miatt a hideget sem viselik jól ezért gyakori, hogy megpróbálnak melegebb helyre húzódni, ilyenkor akár télen is megjelenhetnek a lakásban.

Mit lehet a pókszázlábúak ellen tenni?

Alapvetően nem sokat, hiszen ezek az állatok döntően ritkán, és véletlenszerűen jelennek meg a lakásban. Ráadásul nem csapatostul jönnek, így az olykor-olykor megjelenő egy-egy pókszázlábút elegendő csak kitessékelni a lakásból.

A rendszeres takarítás, és a vizes területek állandó feltörlése abban segíthet, hogy ez a rovar ne érezze magát jól a lakásban, de a megjelenését nem lehet vele kizárni. Szinte mindenhol előfordulhat, még egy belvárosi lakás emeleti lakásába is megjelenhet. A nyirkosabb, árnyékosabb, elhanyagoltabb területeken jól érzi magát, mert könnyen szerez magának táplálékot, de a nagy szárazság, vagy a túlzott, nagy mennyiségű eső kiszoríthatja őket rejtekhelyükről, ami könnyen eredményezheti azt is, hogy a rovarok a falon felmászva megjelennek egy emeleti lakásban.

Ha kedvezőtlen életteret teremt nekik, megszünteti a búvóhelyeiket, hosszú távon lehet eredményt elérni, de ez meglehetősen reménytelen. Nemcsak minden zegzugos helyet (pl:kisebb farakást) fel kell felszámolni, de a lakás körüli összes nyirkos helyet meg kell szüntetni, beleértve akár a lichthofban tapasztalt állapotokat is. A legjobb védekezés továbbra is a rovarok fizikális távol tartása, amire az egyetlen megoldás a jól záródó szúnyogháló. Sajnos nem minden szúnyogháló látja el jól a funkcióját.

A pókszázlábúak irtására akkor érdemes sort keríteni, ha azok nagyobb számban jelentek meg a lakásban. Bár nagyon ritka, de találkoztunk már ilyen esettel.

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.