Babzsizsik

Elterjedt élelmiszer károsító, ami könnyen a lakásba is bekerülhet

A babzsizsik a lakásban ritkábban előforduló rovar. Ez egyrészt egy jó hír, de ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy akinél megjelent ez a rovar, sokkal tanácstalanabbul áll ilyenkor a kérdés előtt: “Mit csináljak?”.

Mi ez a babzsizsik?
Ez egy gyakori élelmiszer kártevő, ami a babban, és egyéb hüvelyes magvakban szokott megtelepedni. Ott lehet a borsóban, lencsében, de még a szójában is. A babzsizsik külsőre 2-5 mm hosszú, tömzsi testű, “antennás” rovar.

A lakásba a babzsizsik kizárólag passzív úton kerül be. Az ember fertőzött élelmiszerrel viszi be a lakásba, és semmiképpen nem feltételezhető az, hogy szomszédból jönne. Egyszerűen a boltban megvásárolt hüvelyes élelmiszerek között ott lehet egy olyan, amiben épp egy babzsizsik kolónia éldegél.

A babzsizsik lárvái ugyanis a magvakba berágva magát fejlődik ki durván 1-3 hét alatt. A párás meleget, és a szobahőmérsékletet kedveli, így a konyha egy kitűnő élettér a számára. Bár elsődleges életterük az élelmiszer, egy konyhában könnyen találkozhat vele az ember a mennyezeten, vagy épp a konyhaszekrényen is.

Mi a teendő babzsizsik észlelésekor?

A legfontosabb teendő, amikor nyilvánvalóvá válik, hogy babzsizsik van a lakásba, hogy az ember tüzetesen átnézze az élelmiszereket. Minden bontott, bontatlan csomagolást egyaránt át kell nézni, ugyanis a babzsizsik berághatja magát más élelmiszerekbe is, függetlenül attól, hogy sikerült megtalálni a fő forrásukat.

Minden száraz árut tüzetesen át kell nézni. Tésztát, teafiltereket, lisztet, búzadarát, hüvelyes élelmiszereket. A fertőzöttet feltétlenül meg kell semmisíteni. Nem elég egyszerűen csak a kukába kidobni. Az élelmiszer lefagyasztása, felforralása megszünteti az ártalmat, így utána már a kukába is dobhatóak ezek a dolgok.

A száraz áruk jól záródó műanyag tupperban történő tárolása, és időszakos átnézésével egyszerűen kordában tartható egy esetleges babzsizsik invázió. A vegyszeres kezelésre a legritkább esetben van szükség. A kifejlett példányok elpusztításával, a fertőzött élelmiszer megszüntetésével, valamint a meglévőek gondos elzárásával ez a probléma rövid idő alatt meg fog szűnni.

A lárvák képtelenek lesznek kifejlődni, és a babzsizsik gond a múlté lesz.

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.