Az ágyi poloska csípés tünetei>>
Komplett összefoglaló a rovarról, rengeteg infóval
Mit ne tegyen, ha ágyi poloskája van

A csípésére nagyon jellemző, hogy este keletkezik, és a csípés okozta viszkető érzés reggelre jön elő. Az ágyi poloska jellemzően a fedetlen, puha testfelületet csípi. Gyakori jelenség, hogy a hölgyeket a puhább, szőrzetmentes bőrfelületük miatt jobban csípik, mint a férfiakat. A csípésre sokan allergiásak, így szúnyogcsípés szerű duzzanat is kialakulhat, amire jellemző a napokig, akár egy hétig is tartó viszkető érzés.”;

$bolha_info = “Az ismeretlen eredetű csípések okozója nagy valószínűséggel a bolha. Ez az állat a második leggyakoribb olyan élősködő, mely kimondottan emberi vérrel táplálkozik, és lakáson belül előfordulhat. A bolha nem feltétlen köthető egyébként háziállathoz, így előfordulhat akkor is a lakásban, ha önnek se kutyája, se cicája.

A bolhacsípés erősen viszkető irritációt okoz, és nagyon jellemző rájuk, hogy az alsó végtagon kívül más testrészen nem is találkozni máshol a csípéssel. Rendszerint boka környékén szív vért, de előfordulhatnak a combon is.

Ahol érdemes folytatni az olvasást:
A bolhacsípés kezelése, veszélyei
Bolha a lakásban – összefoglaló a rovar
Bolhairtás házilag (ha van otthon kutya,cica)
“;

$pok_info = “A válaszok nagy valószínűséggel pókcsípésre utalnak. A pók ritkán ‘csíp’, jellemzően inkább csak védekezésképpen teszi, így ez nem is rendszeres. Az elvétve talált 1-2 csípés okozója lehet a pók, de fontos azért megjegyezni, hogy ez igen ritka.

A pókcsípésre igen jellemző a kettős csípésnyom. A pók kettős csáprágója miatt a csípés helyén egymáshoz közel két apró szúrásnyom található, mely egyértelműen beazonosítja a rovarcsípést. A csáprágóban található méreg-koktél szervezetbe kerülése miatt alakulhat ki a csípés helyén duzzanat, gyulladás, égő érzés.

A pókcsípés persze sokkal csúnyábban is kinézhet, szerencsére Magyarországon csekély számban fordulnak elő mérges pókok, ám ők is inkább védekezésképp csíphetnek embert. Elvétve találhatunk 1-2 csípésnyomot, persze szélsőséges esetben akár több is lehet, ilyenkor azonban már a pók jelenléte is egyértelmű.

Egyébként számtalan olyan rovar van még, ami 1-2 alkalommal megcsípheti/megharaphatja az embert. Címeres poloskafélék szúró/szívó szárszervükkel alkalom adták csíphetnek, de volt már esetünk, amikor múzeumbogár okozott 1-2 maró foltot az emberen. Ha talált a lakásban bármely ismeretlen rovart, küldjön róla fényképet nekünk.”;

$ruhatetu_info = “A ruhatetű egy emberen élő obligát ektoparazita. Kizárólag emberi vérrel táplálkozik. Mára már ritkábban fordul elő, ezért első körben azt javasoljuk, hogy nézze át a válaszokat, mert lehet, hogy egy bizonytalanul bepipált válasz miatt jutott a teszt erre a következtetésre.

A ruhatetű élete szinte teljes részét a ruházat belső részén tölti. Csak a vérszíváskor mászik át a testre. A rossz higiéniás viszonyokhoz köthető, gyakori probléma a hajléktalanoknál, akik bár vihetik tömegközlekedésre, de érintkezés nélkül nehezen terjed át másik emberre. Ráadásul a rendszeres mosás miatt egy ápolt lakásban nem tud elterjedni.

A válaszai ellenére, és nem tartom valószínűnek a ruhatetűt, bár más vérszívó, csípést okozó rovart nem találtunk. Érdemes lehet tovább menni, és megnézni, hogy a viszkető foltokat nem-e más bőrirritáció (tusfürdő,mosópor) okozza.

A ruhatetű szezámmag nagyságú világos, vérrel megszívva vörösesbarna színű rovar. Kifordított ruhák varrása mentén lehet felfedezni. De mint említettük korábban, nagyon ritka jelenség.”;

$szunyog_info = “A válaszai alapján a szúnyogra utalnak leginkább ezek a körülmények. De könnyen lehet, hogy nem erről van szó. Érdemes lehet újra kitöltenie a tesztet, mert lehet, hogy egy bizonytalanul bejelölt válasz miatt jutott a teszt erre az eredményre.

Egyébként, mint említettük korábban kevés olyan rovar van Magyarországon, mely az embert – védekezést leszámítva – csípheti. A szúnyogon túl, még ott van a bolha, kullancs, ágyi poloska, ruhatetű, galambóvantag, tyúkatka. A védekezésből származó csípések azonban nem rendszeresek, így a pók, darázs, méh, pókszázlábúak ritkán jöhetnek számításba.”;

$valaszok = $_POST[“q1”].$_POST[“q2”].$_POST[“q3”].$_POST[“q4”].$_POST[“q5”];
$valaszoktomb = explode(‘,’, $valaszok);
$elofordulasok = array_count_values($valaszoktomb);
arsort($elofordulasok);
$leggyakoribb_elem = array_search(max($elofordulasok), $elofordulasok);
$arrayKeys = array_keys($elofordulasok);
$masodik = $arrayKeys[1];
$kiegeszites = “

A teszteredmény szerint a második legvalószínűbb tettes a “.$masodik.”. Érdemes lehet erről is továbbolvasni.”;
print “

A tettes: “.$leggyakoribb_elem.”

“;

switch ($leggyakoribb_elem) {
case “ágyi poloska”:
echo $poloska_info;
break;
case “bolha”:
echo $bolha_info;
break;
case “szúnyog”:
echo $szunyog_info;
break;
case “pók”:
echo $pok_info;
echo $kiegeszites;
break;
case “ruhatetű”:
echo $ruhatetu_info;
echo $kiegeszites;
break;
default:
echo “A teszten adott válaszai alapján a tettes “.$leggyakoribb_elem.”, de szinte bármely szívó/szúr szervel, erősebb rágószervvel rendelkező rovar lehet. Alapvetően nem kell tartani komolyabb dolgoktól, de érdemes figyelni tovább, mert ha rendszeresebbé válnak a csípések, akkor már ágyi poloska, bolha is szóba kerülhet.

Egyébként számtalan olyan rovar van még, ami 1-2 alkalommal megcsípheti/megharaphatja az embert. Címeres poloskafélék szúró/szívó szárszervükkel alkalom adták csíphetnek, de volt már esetünk, amikor múzeumbogár okozott 1-2 maró foltot az emberen. Ha talált a lakásban bármely ismeretlen rovart, küldjön róla fényképet nekünk.”;
}
?>

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.