Kullancsirtás* Budapesten és környékén

KERTEKBEN

Megszabadulna a kertjét ellepő, gyermekét, és háziállatát fenyegető kullancsoktól?

Ön is szeretné családját távol tartani a kullancsoktól, a kertet nagyobb biztonsággal használni, hogy ne kelljen attól félnie, hogy egy kullancs megfertőzi Önt, vagy a családját?

A kertben is alkalmazható kullancsirtás segítségével ! Az utóbbi években tapasztalható enyhe téli hónapok miatt a kullancsok száma évről-évre folyamatosan nő, ráadásul elmaradnak a közterületek mentesítései is. Azt pedig biztosan ön is tudja, hogy a védőoltás csak egy betegségre nyújt védelmet, ráadásul nem is leggyakoribbra!

A vírusos agyvelőgyulladás csak egy a 9 lehetséges megbetegedésből, mellyel a kullancsok a vérszívás során megfertőzhetik Önt, vagy családját. Ez még megelőzhető egy védőoltással. A leggyakoribb baktérium okozta megbetegedés a Lyme-kór, azonban már nem.

Egy kullancsirtással segíthetünk minimalizálni mindennek az esélyét!

A kullancsirtás folyamata:
Az ön kertjének legmagasabb fokú védelme érdekében minden zöld területet le kell kezelnünk. Ez érint minden füves felületet, bokrot, cserjét, és fát is. Él az emberekben egy tévhit mely szerint a kullancs a magasból ugrik az áldozatra, ám ez nem igaz. A nedves, árnyékos felületet kedvelik, így a napsütötte, száraz lombkorona nem kedvező hely számukra, így azok kezelése teljesen szükségtelen is. 1,5 magasságig elegendő a növények kezelése, amivel ön ráadásul rengeteg költséget spórol.

A hivatalos biztonságtechnikai nyilatkozat alapján nincs egészségügyi várakozási ideje az irtószernek, azaz a kert akár a kezelést követően használhatnák, de mi az önök egészségének 100%-os biztosítása érdekében 24 órás távolmaradást szoktunk javasolni. Átjárásra persze használhatják a kertet, de ne az irtás utáni 24 órában tervezzenek kinti programot, mint a gazolás, piknik, sátorozás.

A háziállat elzárására is érdemes gondot fordítaniuk. Az irtásról tájékoztatni kell a szomszédokat (2017. májustól jogszabály is előírja), és kérni őket, hogy az irtás időpontjában ne tartózkodjanak a kerítés közelében, mert nem tudjuk garantálni, hogy a szél miatt, vagy a kerítés melletti növények kezelésekor a szomszédba nem jut át valamennyi irtószer, még ha az igen csekély mértékű is.

Három lépcsős kullancsirtás a javasolt:
Budapest és környéke kiemelten kullancs ferzőzött területnek számít, ebben a régióban magas a Lyme-kórt terjesztő kullancsok száma. A veszély elkerülése érdekében tanácsoljuk a három lépcsős kullancsirtást.

A három lépés megosztása:

  1. A védekezés megkezdése (április-május hónap):
    Az első irtás alkalmával az aktív populációt pusztítjuk ki.
  2. Ismételt kezelés (június-július hónap):
    Az ismételt kezeléssel az állatok által behurcolt példányok újraszaporodását gátoljuk meg. Ebben az esetben már jelentősen alacsonyabb kullancspopulációval lehet számolni.
  3. Következő évi megelőző kezelés (szeptember hónap):
    A következő évi kullancs inzávió esélyének jelentős csökkenését szolgálja a mentesítés utolsó lépcsőfoka.

A kullancsirtás akkor is eredményes, ha az júniusban kezdi meg. Értelem szerűen az első lépés ez esetben kimarad, de a szeptemberit érdemes majd elvégeztetni.

Védekezzen a kullancsok ellen!

Évente átlagosan 10.000 friss Lyme-kór fertőzést regisztrálnak, és több száz egyéb vírusos megbetegedést, melyeket szintén kullancsok terjesztenek. Az ide évben pedig még ennél is több megbetegedésre számítanak.

Mennyire hatásos a módszer?
Jogos kérdés! A kullancsok elleni permetezéses védekezés egy olyan szolgáltatásunk, ahol jellemzően törzsügyfelekkel dolgozunk együtt, sokakkal 5-6 éve már. Aki egyszer igénybe vette ezen szolgáltatásunkat, azok közül 80-90%-ban visszatérő ügyfél lesz. Van akinél egy tavaszi irtás elegendő védettséget nyújt, és sokaknál tavaszi-nyári kezelés tökéletes megoldást ad. Három lépést ritkán választanak. Ugyanakkor ez a szolgáltatásunk, ahol az esőt leszámítva, szinte sosincs garanciális probléma. Mi ezen információk birtokában csak azt tudjuk mondani, hogy a módszer hatásos. A visszajelzések nagyon pozitívak.

Akkor is van értelme, ha a szomszéd nem irtat?
100 ügyfelünkből alig 4-5 esetben van összefogott irtás, de a visszajelzések így is nagyon pozitívak. A jó hír, hogy a kullancs viszonylag nyugodt természet, ezért nem annyira jellemző rá a helyzetváltoztatás, mint más rovarra. A visszafertőződés esélye persze fennáll, de ennek minimalizálására ön is sokat tehet. A sünik híresen sok kullancsot terjesztenek. Ne legyen az ön kertje átjáróház nekik, és máris sokat tett a kullancsok ellen. De a rendszeres karbantartás (fűnyírás, aljnövényzet eltakarítása) is higgye el sokat segít.

Mindezek ellenére előfordulhat visszafertőződés. A mi tapasztalatunk azonban az, hogy ez ritka. Számunkra is meglepő, de az általunk is javasolt 3 lépcsős irtással sokkal kevesebben élnek. Az esetek 90-95%-ban csak egyszeri irtást kérnek a törzsügyfeleink, mindezt úgy, hogy a szomszéd nem is irtatja őket.

Mivel történik az irtás?
A kullancsirtást nem az EU által betiltott Actellic szerrel végezzük, hanem egy engedélyezett Decis Mega 50EW szerrel, amit egy nagy teljesítményű benzinmotoros géppel juttatjuk ki.

Mennyibe kerül a kullancsirtás?
A kullancsirtás minden esetben a kert alapterületének függvénye. Számolja át nagyjából a kertének füves, zöld területeit (garázs, ház levonható a telekből), és használja online kalkulátorunkat. Egy 100 m2 kert irtása 10500 Ft, egy 500 m2 kerté 12500 Ft, egy 1000 m2 telek költsége 15000 Ft. Én azt gondolom, hogy egyáltalán nem sok ahhoz képest, amit egy ilyen eljárással nyer.

Egyetlen családtag agyhártya gyulladás elleni védőoltása hasonló költséget takar, sajnos!

Kertjének rovarirtására szóló megrendelését leadhatja ügyfélszolgálatunkon (061 338 37 37 – 0620 9 342 774), de rendelhet online is!

* Kullancsirtás: A rovarok fokozott védelme érdekében az EU betiltotta a kullancsirtásra engedélyezett rovarirtószert. Az oldalon a könnyebb érthetőség végett használjuk a kullancsirtás kifejezést. Valójában a kertek általános rovarmentesítését végezzük a kullancsokra is eredményesen, kizárólag engedélyezett irtószerekkel (pl: decis mega).

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.