Sikló van a pincében, mit tegyek?

A sikló nem különösebben profilunk, mondhatjuk úgy is, hogy voltaképpen még sosem volt vele dolgunk, hiszen nem rovarról van szó. Az utóbbi időben viszont azt vettük észre, hogy eléggé megnőtt azok száma, aki sikló ellen keresnek megoldást.

erdei_0001_siklo2

Bár konkrét fizikai segítséget ez ügyben nem tudunk adni, szeretnénk megosztani mindazon tippeket, amiket siklóval kapcsolatban az utóbbi időben összegyűjtöttünk.

Kezdjük rögtön azzal, hogy ne bántsuk a siklókat. Alapvetően ártalmatlan élőlények, és meg van a szerepük a ökoszisztémában. Rovarokat, békákat, halakat, egereket eszik. Alapvetően csak táplálékszerzés céljából keresi fel az ember lakta épületeket. Különösen szeretik pincéket, ami sötét, nyirkos légköre, gazdag táplálék-forrása kedvező feltételeket jelent a sikló számára.

Megszabadulni tőlük csak a befogással lehet. Bátrabbak lapáttal, és ketreccel, kevésbé kalandor típusúak ragacsos csapdát használhatnak. A ragacsos csapdákat viszont fontos, hogy naponta ellenőrizzük, mert a beleragadt sikló, könnyen elpusztulhat víz hiányában.

A befogott siklókat jóval arrébb érdemes szabadon engedni úgy, hogy öntsön valamilyen nővényi olajat a csapdára, ami feloldja a rajta lévő ragasztót.

A távol tartásukra a kert állandó karbantartása adhat némi megoldást. A rendszeres fűnyírás, és az esetleges dzsumbujosabb részek megszüntetése, egyéb lerakatok (pl: tüzelőfák, deszkák) földről, polcra történő felrakása rendkívül megnehezítik az életkörülményeit, ami miatt könnyen elkerülhetik az ön otthonát a siklók.

Ezen felül még a bejutási pontokat is érdemes sűrű ráccsal levédeni.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Tiszteletem! Nálam a kertben elég sok sikló van. Eddig nem zavart, mert nem félek tőle, de most kiscicám van, és arra vagyok kíváncsi, hogy a cicám veszélyben van-e a siklótól. Köszönöm!

 • Balatonalmádiban az Öreghegyen lakom Lakásunk első emeletén találkoztam 1 kb 1m hosszú fekete úgy gondolom vizisiklóval. Szeretnék megszabadulni tőle, nem akarom bántani, együtt élni sem szeretnék vele. Mit tegyek?

 • Tetszik a cikk. Érdeklődnék, hogy milyen az a ragacsos csapda siklók ellen. Nálam betelepedtek a garázsba, félek, hogy a lakásba is bejönnek. Szinte a rosszullét határán vagyok annyira írtózom és rettegek tőlük. Nem merek bemenni már a garázsba. Tisztelettel és köszönettel: T. Tibor

 • Èn a kerti csab aknàjàban talàltam igen megijedtem töle, szeretnèm tudni hogy ha bèkèn hagyon nem okoz bajt.Tisztelettel. Vàri Làszlonè.

  1. Kedves Vári Lászlóné!

   Ha az ember békén hagyja nem fogja bántani, kérdés, hogy szerencsétlen állatnak van-e lehetősége onnan kijönni, nem esett-e épp csapdába.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • Szép jónapon!
  Nekem olyan problémám lenne a hátsó kerben ma találkoztam egy igen nagy fekete siklóval.(vagyis remélem hogy az volt) a problémám az az hogy mivel nyár van az ablakok nyitva vannak. Viszonylag lentebb mint egy átlag házba. Ez egy kis parasztaház szerű. 3 kicsi gyermekem van. Félek hogy becsúszik a szobájukba vagy esetleg a mi szobánkba a kisbabámhoz. Kicsit tartok tőle mert most meg nem találom a kertben sehol. Be jöhet a házba? Előre is köszönöm válaszát”

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.