Méhészt hívjon, ne rovarirtót!

A darazsak mellett a méhek is hozhatnak szívbajt az emberre. Mikor egyik napról a másikra hirtelen nagy mennyiségű raj lepi el a ház falát, egy fa ágat, vagy akár egy odút, akkor érdemes méhészhez fordulni. A befogásuk sokkal hasznosabb, gyorsabb, mint az irtásuk, amitől szinte minden jóérzésű rovarirtó elhatárolódik.

A méhraj befogása rendszerint alig több mint 20 perc, ráadásul nemcsak vegyszer nélkül történik, de teljesen veszélytelen az ott tartózkodóakra nézve.

Hogyan történik a méhraj befogása?
A befogás során először az anyaméh elfogása, és a rajtól való elszeparálása történik. Majd ezt követően egy nagyobb vödörbe/tárolóba feromonos csalétkeket helyeznek ki, amibe az ott zsongó méhek, mintegy hívó szóra pár perc után mind a vödörbe húzódnak. A méhész ezután lezárja őket, majd elszállítja.

Először karanténbe kerülnek, ahol egy 1,5 hónapos megfigyelés alá kerülnek. Amennyiben betegek, fertőzöttek, elindul náluk egy gyógyszeres kezelés. Erre azonban csak képzett, megfelelő engedélyekkel rendelkező méhészek képesek.

Sok méhész zárkózik el attól, hogy idegek rajokat fogjon be, mert az megfertőzheti a saját állományát. Ez teljesen érthető is. Azonban nem jelenti azt, hogy nincs olyan méhész, aki ebben ne tudna segíteni.

Cégünk ez esetben mindig Békefi József ócsai méhészhez fordul.

Mit kell róla tudni?
Nemcsak hobbi méhész. Minden engedéllyel, és szakképzettséggel rendelkezik, ami ahhoz szükséges, hogy a méheket befogja. De nemcsak szakmailag állja meg a helyét. Nagyon fontos, hogy egy méhész kellő idővel rendelkezzen, mert a méhraj befogása, megfigyelése, gyógyszeres kezelése megköveteli a több figyelmet.

Békefi Józsefet bátran ajánljuk Budapesten, és környékén található méhraj befogására. Nemcsak díjmentesen elszállítja őket, de gyorsan a helyszínre is érkezik.

Bármely méhraj befogásával forduljanak hozzá bizalommal. Békefi József 06 70 555 55 57.

Csak egyetlen kérdésre kell tudnia a választ: Darázs vagy méh?

Amennyiben nem tudja eldönteni, hogy méh, vagy darázs okoz gondot, engedje meg, hogy adjuk pár támpontot.

meh-darazs

Mi a különbség a darázs, és a méh között?
A darázs híres a vékony, nagyon karcsú “derekáról”, szemben a méhvel, aki már sokkal tömzsibb. A darázs teste csupasz, de a méhet látható szőrszálak borítják. Bár mindkettő sárga-fekete rajzolatú, a darázs sokkal élénkebb, szinte rikító sárga, de a méh már inkább szürkésebb árnyalatú.

A méh lába vastag, rövid, a darázs hosszú, vékony. Míg a méhraj szinte pillanatok alatt telepszik meg nagy számban, addig egy darázskolónia inkább fokozatosan alakul ki.

A darázs inkább egyenes vonalban repül, míg a méh több irányt is leír, és repülése is lassabb.

Ha méhrajjal van dolga Bánfi Józsefhez forduljon (06 70 555 55 57), semmiképpen ne irtassa ki őket.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Üdvözletem Önöknek!
  Méh befogással kapcsolatos lenne a kérdésem. Bp.XV.ker.
  Közterület, villanyoszlopba költözött méhek. Befogásuk költsége kit terhel? Cím:Budapest 1158 Késmárk u. 5. lakótelepi parkoló. A villanyoszlop közel van buszmegállóhoz és az autójukból kiszálló emberekhez. Segítségüket köszönöm, üdvözlettel, Bencze Zsolt

 • Üdvözlöm!

  Azt szeretném kérdezni, hogy méhek elfogása akik fában laknak azoknak a befogása mennyibe kerül? És ha kirepülnek mire megjön megjön a befogó? Ezt ugyanis nem találtam az árak között.

  Köszönöm!

 • Üdvözlöm!

  Két évvel ezelőtt méhcsalád költözött a használaton kívüli kéményébe a családi háznak. A kéménytetőtől több méter mélységig eltömítették a kéményt, szürke, méztől ragacsos léppel. Bár tulajdonképp nem okoznak gondot, szeretném tudni, van-e lehetőség az eltávolításukra?

  Köszönettel: Szücs Gábor / Mende községből

 • A tetö alatt az ujonnan bevezetett gázcsö köré a falba költözött egy méh család. Mennyibe kerülne a befogásuk. Gödöllön lakunk. Köszönettel, Orbók Éva

 • Jó estét! Nekem a plafonba tanyáznak nem tudom hogy darázs vagy méh! Szeretném tudni hogy onnan is ki tudja e szedni? Mert pénz híján nem tudok darázs befogott hivni! Köszönöm a segitséget!

  1. Kedves Alíz!

   A méhraj befogással kapcsolatban nem tudok önnek árat mondani, mert ezt egy tőlünk független méhész csinálja. Kérem, érdeklődjön telefonon nála ezzel kapcsolatban.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • A karnist leszedtük takarítás előtt. Reggel kb. 15 méh zsongott az ablakban. Hol találunk szakembert, aki segítene a befogásban, vagy írtásban?

 • Tisztelt méhész szakemberek. Tanácsot szeretnék kérni. A nagybátyámnál a méhek beköltözködtek a redönytokba és ezért nem lehet felhúzni a redönyt nála. Szeretnék a méhek életét megmenteni de nem tudjuk hogy mi tévők legyünk. Szeretnék segítséget illetve tanácsot kérni. Előre is köszönöm. Tisztelettel Bordácsné Fehér Anna unoka húg.

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.