Lakásfelújítási tippek ágyi poloska ellen | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Lakásfelújítási tippek ágyi poloska ellen

Az ágyi poloska az új panelbetegség. Sokan szenvednek tőle, akár éveken keresztül is. Hiába a legnagyobb rend, a tökéletes tisztaság, ha 1-2 emelettel feljebb egy fertőzött lakásból szépen lemasíroznak a poloskák. Nekik aztán meg tök mindegy a luxus körülmény, csak egy dologra van szükségük: vérre. Szóval tisztaság ide, vagy oda, a poloska jön, panelba még inkább.

Mit lehet tenni, hogy az ember a lehető legjobban védje magát tőlük. Akik lakásfelújítást terveznek, azoknak szeretnénk pár ötlettel szolgálni.

Mire figyeljen a lakásfelújítás során?

1.) Szigetelje le, amit lehet!
A poloskák előszeretettel közlekednek a lakásokon átmenő csövek mentén. Ezeket a csőáttöréseket maximálisan le kell szigetelni. Semmilyen kis rés nem maradhat ott. Mind az alulról jövő, mind a felfelé futó áttöréseket le kell szigetelni. A szobákban mindenképpen. A csőáttörés után még a falból kijövő villanyvezetékekre is sort kell keríteni. A szobákban minden falból kijövő vezetéket érdemes leszigetelni.

Nyáron előszeretettel masíroznak a poloskák a ház oldalsó falán is. Az ablak egy különösen védendő terület ilyenkor. Amennyire csak lehet körbe kell szigetelni az ablakot.

2.) Tegyen fel jó szúnyoghálót!
Mivel a levegő kell, nem maradhat az ember állandóan csukott ablakkal a lakásba. A nyitott ablak ugyanakkor lehetséges bejutási pont. A legtöbb szúnyogháló sajnos nem a legjobb, mert a szélein olykor az ember az ujját is át tudja dugni rajta. Érdemes a lehető legjobban záródó szúnyoghálót felszereltetni. Sajnos nem tökéletes ez sem, mert a frissen kikelt poloskák annyira apróak, hogy simán átmásznak a szúnyogháló lyukán, de a nagyobb példányokat legalább távol tudjuk velük tartani.

(Még egy jó tanács: Ne akkor szellőztessen, amikor a szomszéd. Sokan rázzák ki a takarókat, paplanokat az ablakban, vagy épp teszik ki őket az ablakba szellőzni. Ha nem akarja, hogy az ön lakásába rázzák a poloskákat, akkor ne a szomszédokkal egy időben szellőztessen. Éjszaka aktívabbak a poloskák, a hajnali órák nem a legideálisabbak a szellőztetésre.)

3.) Kerülje az úsztatott fa padlókat!
Három jó okunk is van rá. (1) Mivel a fa dilatál, a lerakáskor a fal mentén hézagot kell rakni, ami jó rejtekhely a poloskáknak. (2) A dilatációs hézagot szegővel el kell fedni, ami szintén jó rejtekhely a poloskáknak. (3) A poloskairtás jellemzően folyadék alapú vegyszerre épül, ami hosszútávon nem tesz jót a fa padlónak.

Inkább rakjon le fa mintázatú pvc, vinil padlót, ami jól tűri a nedvességet, és nem is nem kell dilatálva rakni. Egy ragasztott pvc szegővel nagyon minimalizálni lehet a poloskák búvóhelyeit. Mivel a vinil padló biztosan nem lesz tökéletesen beszabva, érdemes a szegő felragasztásakor a padló fal közötti szakaszt is jól átnyomni ragasztóval, hogy az minden rést kitöltsön. A fa padlókkal összetéveszthető megjelenésben kapni már őket, vagyis nem egy retró dologra kell itt gondolni.

magicfloor

4.) Lambéria, galéria, dobogó kész öngyilkosság!
A lambéria remek búvóhely a poloskáknak, ahová még a vegyszert sem lehet jól bejuttatni. Ezt mindenképpen el kell felejteni. A galéria, dobogó, szintén telis tele van búvóhellyel a poloskáknak. Egy ilyen helyen csak a poloskák fogják jól érezni magukat.

5.) Minimalizáljon mindent!
A (háló)szobákban csak a minimálisan szükséges bútorok legyenek bent. Minden bútor lehetséges búvóhely nekik, érdemes nem megkönnyíteni a helyzetüket. A zsúfolt szobákból ráadásul a poloskák kiirtása is nehézkes, akár tortúrává is válhat.

6.) Használjon világos színeket!
Egy skandináv stílusú szobában, ahol a fehér dominál, gyorsabban kiszúrhatóak a poloskák, vagy azok ürülékei.

7.) Az ágy legyen a lehető legegyszerűbb!
A poloskairtók utálják, a poloskák imádják a bonyolult, fiókos ágyakat. Minél több rés, sötét zúg van rajta, annál jobban kedvez az ágyi poloskáknak. Négy láb, kivehető ágyrács rajta egy matraccal tökéletes. Az ágynemű tartós ágyakat, vagy az asztalossal készített szekrénnyel kombinált franciaágyakat mindenképpen kerülni kell. Kihúzhatós ágyból is a legegyszerűbb legyen.

agy

(Tipp: Ne tároljon az ágy alatt semmit! Maximum az ágyneműt, és ne egy rattan kosár legyen ott tárolóként, hanem egy egyszerű átlátszó műanyag tároló. Nagyon fontos.)

8.) Figyeljen az elrendezésre!
Az ágyi poloska szeret az ember mellet megbújni. Egy szobában ezért jellemzően az ágy körül telepednek meg. A szoba berendezésekor próbáljon figyelni arra, hogy az ágyak legyenek a lehető legjobban elkülönülve a szoba többi berendezéseitől. Ha van rá esély, akkor a szekrények, asztalok a szoba másik felében, az ágytól jó 1-2 méterre legyenek. Az ágy melletti éjjeliszekrény legyen a lehető legegyszerűbb. A legjobb, ha nyitott, akár egy egyszerű 4 láb+asztallap megoldás is jó lehet. És persze kevés dolgot tároljunk rajta. Az éjjeli lámpa is legyen a lehető legegyszerűbb. Minden legyen egyszerű, letisztult.

Nézze őket a poloska szemével. Ha én poloska lennék, el tudnék valahol bújni benne?

9.) Legyen nekik mesterséges búvóhelyük!
Az sem a legjobb, ha nincs az ágy közelébe búvóhely, mert a poloska addig megy, amíg nem talál magának rejtekhelyet. Érdemes ezért erre is lehetőséget adni nekik. Egy kép az ágy felett a falon egy jó kis búvóhely nekik.

Ha követi ezeket a tanácsokat, akkor kisebb eséllyel fog a lakásba ágyi poloska bejutni. Ha pedig bejutott, és irtásra kényszerül majd, sokkal könnyebb lesz velük felvenni a harcot, akár házilag is.

Ha bármilyen kérdése lenne, állunk rendelkezésre. Ha kinézett egy bútort, és megkérdezné, mennyire ágyi poloska barát, csak írja meg a hozzászólások közé, és elmondjuk a véleményünket.


 

 1. Anna :

  Tisztelt Abatox!

  Lakást újítunk fel épp és a munkálatok közepette fedeztük fel, hogy poloska van a lakásban. Egy irtás már volt, valószínű szükség lesz másodikra is.
  Mikor folytathatjuk biztonsággal a munkát?
  Az irtások lezajlását követően? tervezzük néhány új bútor megvételét is.
  Ezekkel is várjunk?
  Járólapot szeretnénk lerakatni és festetni v. tapétáztatni.

 2. Varga Jánosné :

  Tisztelt Abatox.
  Minden nap Cobra sprét
  használok hogy eltünjenek az
  ágyi poloskák és mégis van.
  Napokig nem tudok aludni
  ésha lecsukom a szemem már
  arra kellek fel hogy megcsiptek.Segitsenek mivel
  tudom kiirtani az ágyi poloskát mert teljesen az idegeimet tönkre tette.
  Várom válaszukat.Köszönöm.

 3. Lakberendezéssel az ágyi poloska ellen | Abatox Kft. :

  […] korábbi cikkünkben már beszéltünk arról, hogy milyen felújítási munkákat érdemes megtenni. Most egy kicsit arról írnánk, hogy hogyan kell egy szobát berendezni, hogy az egy […]

 4. Kiss Zoltánné :

  Tisztelt Abatox!
  Több mint 3éve kűzdünk az ágyipoloskával.A gyerekek úgy néznek ki mint egy pöttyöslabda,sőt volt már arra is példa,hogy az egyik emiatt nem mehetett iskolába.Túl zsúfolt a lakás,nem tudunk úgy pakolni,hogy könnyű legyen az írtás és még galéria is van.Mit tegyünk? Üdv.Egy elkeseredett édesanya

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.