Kullancs kiszedése - videóval | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Kullancs kiszedése -videó

A kullancs kiszedése során számos jó és rossz módszer olvasható az interneten. Nem érdemes azonban ezzel kísérletezni. A kullancs szakszerűtlen kiszedése miatt könnyen elfertőzhetjük a “kullancs-sebet”, sőt akár a kullancs testében lévő kórokozókat is a szervezetbe juttathatjuk.

Nem érdemes tehát kockáztatni!

A kullancs kiszedése azonban egyáltalán nem igényel orvosi segítséget. Házilag is kiszedhető a bőrbe fészkelt kullancs, de néhány dolgot feltétlenül kerüljön el.

1. hiba a kullancs kiszedése során:

Tilos tűvel, vagy hegyes tárggyal kioperálni. Ha a potroh felszakad a fertőző kullancs teljes béltartalma bekerül a szervezetbe, így egy lehetséges fertőzés esélye igen magasra ugrik.

2. hiba a kullancs kiszedése során:

Ha a kullancs kiálló potrohát körkörösen tekergetni kezdi, a kullancs nemcsak, hogy a rémület miatt megpróbálja magát beljebb ásni, de gyomra teljesen felfordul, és a sebbe öklendezi saját béltartalmát, benne a baktériumokkal.

3. hiba a kullancs kiszedése során:

Ha a kullancs feje beszakad, ne próbálja meg tűvel kioperálni. A beszakadt fej ugyanis napokon belül, egy szálkához hasonlóan kilökődik a testből.

A kullancs szakszerű kiszedése a következőképpen fest:

A kullancs eltávolításához használjon patikában beszerezhető kullancseltávolító kanalat, vagy kullancscsipeszt. Utóbbival alapvetően könnyebb bánni. Már 800 Ft-ért beszerezhetőek. Nomád körülmények között, túrázás alatt egy erős cérnával is elvégezhető a kullancs kiszedése. Csak tekerjen hurkot a kullancsra a befúródási pontnál, és óvatosan húzza ki.

1. videó (kullancs kiszedése kullancscsipesszel):

2. videó: (kullancs kiszedése cérnával):

TUDJA ÖN?

A kullancs elleni védőoltás közel nem ad minden terjesztett betegség ellen védelmet. Kullancsriasztó krémeket pedig babákra nem szabad alkalmazni. Mit csináljanak a kisgyermekes családok, ha kertjüket megszállták a kullancsok? A legpraktikusabb megoldás a kullancsirtás, amit bárki rendelhet, akár a 100 nm-es kertjére is. És mielőtt azt gondolná, egy kullancsirtás semmit sem ér, csak annyit mondanék, hogy rengeteg családon segítettünk már kullancsirtás segítségével, és még annak ellenére is eredményesek voltunk, hogy a szomszédok sok esetben abszolút nem védekeztek.


 

 1. Németh Istvánné :

  Üdvözlöm Önöket!

  Sajnos, nekünk pontosan ez történt, beszakadt a kullancs feje, mikor fiam megpróbálta kivenni a macska nyakából.

  Sajnos, nem lökődött ki, hanem egy duzzanat keletkezett a nyakán.
  Nem tudjuk, mi a teendő, várjunk még vele, vagy orvos?

  Váéaszukat előre is köszönöm.

  Tisztelettel Némethné Ági

 2. abatox :

  Kedves Némethné Ágnes!

  Feltétlenül kérdezzenek meg róla egy állatorvost. Elképzelhető, hogy valamiért begyulladhatott. A beszakadt fej emberből normális esetben ki kell lökődjön, mint egy szálka. Az, hogy a macskán miért van ott az a duzzanat, arra inkább állatorvos fog tudni választ adni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 3. Victor :

  ..sajnos ha nagyon kicsi a
  kuli és a bör alá van, fekete
  pont , akkor mit lehet csinálni?! (megvan a kull.
  készlet: csipész+szívó fecskedö…nem használható)
  Én egy kis-hegyes-fertötlenitett olloval
  vágtam körül … kis vérzés
  betadin-H2O2…

 4. bence :

  sajnos a kiskutyámnak a hónalja allat volt egy kullancs nagy nehezen dudtuk kiszedni csipeszel bróbálkoztunk és végül megpróbáltuk cérnával avval sikerült de amikor anyukám kivette a kulancsot akkor a kiskutyámnak rexnek lejött a husa

 5. Zoltán Géza :

  Hogyan lehet a macskában kullancs amikor az állat a harmadik emeleti lakásban van állandóan…?
  Maximum az erkélyre megy, a szabadba soha.

 6. abatox :

  Kedves Zoltán Géza!

  Ha valóban állandóan a lakásban van, és nem szökik ki sosem, akkor az is elképzelhető, hogy egy madár vitte az erkélyre a kullancsot.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.