Fekete kukac a lefolyóban | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Kukac a zuhany lefolyóban

Fekete 4-10 mm-es hosszúkás kukac jelent meg a fürdőszobában, és úgy néz ki a lefolyóból jönnek? Minden esély megvan arra, hogy lepkeszúnyog lárváival van dolga. Ezek a lárvák jellemzően 4-10 mm hosszúak, testüket apró szőrszálak borítják, amik szinte alig kivehetőek. Az egyik végén található egy cső, mely voltaképpen a légzőszerve.

lepkeszúnyog lárva a lefolyóban

Kis számban a lepkeszúnyog lárvája még hasznos is, mert a csatorna eldugulásáért felelős szennyeződéseket erős állkapcsukkal képesek szétrágni. Ugyanakkor extrém esetben éppen okozhatják ők maguk is a dugulást, amennyiben nagy számban elszaporodnak a csatornában.

Megszabadulni tőlük nem túl nehéz, de nem is a legegyszerűbb. Első körben ugyanis a lefolyót, és a csatornát kell kitisztítani. A legtöbb esetben a szifon bűzelzárójában szoktak tartózkodni a lárvák. A kifejlett lepkeszúnyog, ami leginkább egy kis légyre emlékeztet, házilag szintén gyorsan kiirthatóak. Félni tőlük semmiképpen nem kell. Nem csíp, és nem is ártalmas. nem terjeszt betegséget, ezért nem is tartják őt számon az egészségügyi kártevők között.

Bizonyos esetekben előfordul, hogy nagy számban kell a lepkeszúnyog lárváit irtani. Társasházaknál, éttermeknél előfordulhat. Ez esetben állunk rendelkezésre. Fontos tudni, hogy csak száraz, vagy zárt, kis rendszerű nedves tárolót lehet irtani. Azon részeken, ahol folyamatosan átfolyik a víz, nem lesz eredményes az irtás, de közel sem biztos, hogy ez esetben szükség lenne-e az irtásukra.

(Figyelem: A lepkeszúnyog lárvája nem összetévesztendő az ezüstös pikkelykével. Utóbbit fényesebb, inkább szürkés, sörtelen teste, és vízcsepp formája különbözteti meg a lepkeszúnyog lárvájától.)


 

 1. Anikó :

  Hogyan lehet házilag kitisztítani a lefolyót és a csatornát? Én párszor öntöttem bele lefolyótisztítót/ tömény Domestost, de pár hét múlva újra megjelent a kádban 1-1 -ezek szt. – lepkeszúnyog lárva. nagyon undorító!

 2. abatox :

  Kedves Anikó!

  Nem tudom milyen típusú kádja van. Nem lehet, hogy esetleg a túlfolyóba húzódtak meg? Azt érdemes megnézni, vagyis megpróbálni kitisztítani.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 3. anikó2 :

  A lepkeszúnyog házilag gyorsan kiirtható. Mivel ajánlott kiirtani öket, ha nagyon elszaporodtak? Létezik valamilyen”légycsapda” vagy inkább rovar/szúnyog elleni szerrel próbálkozzunk?

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.