Kukac a konyhában? Ezt tegye! | Abatox Kft.

Kukac a konyhában? Ezt tegye!

Kukacokat lát a konyhában? Ezzel a problémával nincs egyedül! Legalább minden 3. háztartás megtapasztalja egyszer, hogy kukacok jelennek meg a konyhában. Az alábbi cikket azért írtuk, hogy ön meg tudja, hogy pontosan kik/mik ezek a kukacok, és persze azt is, hogy hogyan tud tőlük megszabadulni.

Ezek a kukacok élelmiszer-károsítók csoportjába sorolt rovarok lárvái. Az élelmiszer-károsítók életüket valamely terményben, félkész, kész élelmiszerben kezdik meg. A kifejlett rovarok is rendszerint ennek környékére, egyes fajok pedig akár magába az élelmiszerbe is rakhatják a petéiket, amikből egy idő után kikelnek a lárvák.

A konyhában lévő kukacok ezek a lárvák, melyből a bebábozódást követően kelnek ki a rovarok.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogy néz ki ez a konyhájában?

Mielőtt rátérnénk, hogy a konyhában lévő kukacok pontosan kik, és mifélék, érdemes beszélni arról, hogy hogy kerülnek ők a lakásba, mert ennek megértését követően fog ön tudni megszabadulni tőlük.

A legáltalánosabb eset, hogy ön a félkész, kész élelmiszereket úgy vásárolja meg a boltban, hogy az már eleve megfertőződött a korábbi raktározási, szállítmányozási folyamatok alatt. Így mikor az beteszi a kamrába, vagy a konyhaszekrény valamely polcára, hamarosan megjelenhetnek a kukacok, vagy akár a kifejlett rovarok is.

A csomagolást ezek a lárvák erős rágószervüknek köszönhetően jellemzően könnyen ki tudják rágni, ami után elkezdenek keresni egy ideális helyet a bebábozódáshoz. Ehhez rendszerint meleg helyre van szükségük, így gyakori jelenség, hogy a falon felfelé mászó, a plafonon a sarkokban kis lógó bábok jelennek meg egy idő után.

Ezekből a bebábozódott lárvákból kikelnek a rovarok. Rövid életük alatt újabb petéket helyeznek az élelmiszerek környékére, amikből újabb lárvák alakulnak ki. A kifejlett rovar voltaképpen már nem is bántja az élelmiszert. A lárva (kukac) annál inkább.

Na, de kik ezek a kukacok a konyhában?

Amivel leggyakrabban találkozni az az aszalványmoly lárvája. Az aszalványmoly lárvája 20 mm nagyságú világos sárgás, már már fehér színű kukac. El-, és hátulsó részük narancssárga színezetű. Az aszalványmoly be is repülhet a lakásba így megfertőzve az élelmiszereket, de a nyílászárókon keresztül a kukac is bejöhet, amennyiben a közelben fertőzött élelmiszer található.

Szintén gyakori vendég a konyhában a lisztbogár, melynek lárvája a horgászok által csalinak is használt lisztkukac. Párás időben (70-75%), vagy melegebb időben (25°C) tudnak igazán jól elszaporodni. Gabonafélékkel, hüvelyes, olajos magvakban, növényi őrleményekben fordulnak elő leggyakrabban. Mivel ezekből gyakran van a konyhában, így könnyen megjelenhetnek. A lisztkukac az aszalványmoly lárvájánál lényegesen sötétebb sárgás-barnás árnyalatú. El-, és hátulsó részük sötétbarna.

A kenyérbogár egy közismert élelmiszer-károsító. Élelmiszer üzemekben, pékműhelyekben igen gyakori, de a háztartások is találkozhatnak velük a konyhába. Két fajtája terjedt el: kis kenyérbogár, nagy kenyérbogár. A melegebb hőmérsékletet kedvelik. Lárváik 5-6 mm méretű, fehér színűek, enyhén szőrös 3 pár ízelt lábbal rendelkezőek. Ők előszeretettel húzódnak be mindenféle résbe, repedésbe. Lárvája nagyon hasonlít a dohánybogáréhoz, mely egyébként szintén egy élelmiszer kártevő.

Számtalan további élelmiszer károsító rovar jelenhet meg a konyhában, melynek lárvája szintén kukac/pajor, mint a zsizsikfélék (babzsizsik, gabonazsizsik, borsózsizsik). Ezeknek a rovaroknak a lárvái azonban jellemzően a gabonák, hüvelyesek belsejében fejlődnek ki, melyekből már a kifejlett imágó (felnőtt rovar) tipikusan kirepül. Őket felismerhetjük a lyukasra fúrt gabonák (búza, rozs, árpa, rizs, kukorica, köles), és hüvelyesek (bab, borsó) révén.

Melyik lesz a tettes?

Ha falon mászó 1 cm-nél nagyobb kukacokat lát, akkor aszalványmoly, kenyérbogár, vagy lisztbogár lesz a tettes. Ha magában az élelmiszerben látja a kukacokat, amik alig érik el az 1 cm-t, vagy lényegesen kisebben, akkor valamilyen zsizsikféle, esetleg dohánybogár lesz a hívatlan vendég.

Bármelyik is az, elsőként ezt kell tennie!

Az élelmiszer-kártevő rovaroknak van egy igen nagy gyenge pontjuk. Ahhoz, hogy hosszú távon életben maradjanak, és szaporodni tudjanak, kell nekik az élelmiszer, és az, hogy ahhoz hozzá tudjanak férni. Amit önnek első körben tennie kell, hogy átnézzen minden szárazáru élelmiszert a konyhában, kamrában beleértve a bontatlanokat is.

A tiszta élelmiszert zárja műanyag tárolóba, ne hagyja azt az eredeti gyenge csomagolásba, mert a lárvák erős rágószervüknek köszönhetően vissza tudják rágni magukat a zacskóba. A feltehetően fertőzött élelmiszert vagy dobja ki, vagy tegye fagyasztó szekrénybe 1 napra, hogy a rovar elpusztuljon.

Ez után jöhet a nagytakarítás, és a porszívózás. Minden rést alaposan át kell porszívózni, és át kell törölni. Beépített konyhaszekrénynél ez sokszor nem a legkönnyebb, de a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni. Aszalványmoly esetén érdemes feromonos molylepke csapdát kitenni, ami a felnőtt egyedeket összeszedi.

Ezt követően a rovarok jelenléte folyamatosan csökkenni fog, és 1-2 héten belül minden meg fog szűnni.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal:
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Megszabadulna a rovaroktól?
Nézze meg mennyibe kerülne!


 

  1. Bérczi Ági :

    Egyik napról a másikra vajszínű kukacok jelentek meg a nemrég festett, tiszta konyhám plafonján.Ebben a lakásban lévő konyhában nem főzök (van egy “kinti” külső helyiségben lévő konyha abban főzök olyan ételeket amely szaggal, párával jár.)Ez a benti jóformán csak u.n. teakonyha, ételmelegítésre, sütemények sütésére szolgál. Korábban észrevettem, hogy apró repülő bogarak szálldosnak meg ülnek a csempén de egy-egy db. volt elvétve, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget egy repülő rovarnak egy kertes házban. A kukacok azonban ledöbbentettek mert ezzel még nem találkoztam. Gyorsan leporszívóztuk őket majd nekiestem az internetnek. A keresőbe beírtam”fehér kukacok a konyha plafonján” és azonnal feljött ez az oldal. Nagyon hasznos információkat kaptam, be tudtam azonosítani a rovart rögtön tudtam mit kell tennem. A konyhaszekrényből kivettem a lisztes (búzaliszt, kukoricaliszt, rizsliszt, dara) és egyéb lisztes tárolóedényeket. A legfertőzöttebb a kukoricaliszt, kukricadara voltak. Zárható edénybennem a saját zacskójában!! Igaz ritkán használom őket. Szóval mindent kiöntöttem a WC-be, ami tisztának látszott, átszitáltam, az edényeket elmostam, a polcokat ki huzogattam és lemostam. Most úgy néz ki nyugalom van. Se kukac se moly.Köszönöm a hasznos tanácsokat.

  2. abatox :

    Kedves Ági!

    Örülök, hogy segíthettünk. A következő napokban még kósza példányokat láthatnak majd, de a jelenlétük szépen meg fog szűnni.

    Üdvözlettel:
    Abatox Kft.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.