Kukac a konyhában? Ezt tegye!

Kukacokat lát a konyhában? Ezzel a problémával nincs egyedül! Legalább minden 3. háztartás megtapasztalja egyszer, hogy kukacok jelennek meg a konyhában. Az alábbi cikket azért írtuk, hogy ön meg tudja, hogy pontosan kik/mik ezek a kukacok, és persze azt is, hogy hogyan tud tőlük megszabadulni.

Ezek a kukacok élelmiszer-károsítók csoportjába sorolt rovarok lárvái. Az élelmiszer-károsítók életüket valamely terményben, félkész, kész élelmiszerben kezdik meg. A kifejlett rovarok is rendszerint ennek környékére, egyes fajok pedig akár magába az élelmiszerbe is rakhatják a petéiket, amikből egy idő után kikelnek a lárvák.

A konyhában lévő kukacok ezek a lárvák, melyből a bebábozódást követően kelnek ki a rovarok.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Hogy néz ki ez a konyhájában?

Mielőtt rátérnénk, hogy a konyhában lévő kukacok pontosan kik, és mifélék, érdemes beszélni arról, hogy hogy kerülnek ők a lakásba, mert ennek megértését követően fog ön tudni megszabadulni tőlük.

A legáltalánosabb eset, hogy ön a félkész, kész élelmiszereket úgy vásárolja meg a boltban, hogy az már eleve megfertőződött a korábbi raktározási, szállítmányozási folyamatok alatt. Így mikor az beteszi a kamrába, vagy a konyhaszekrény valamely polcára, hamarosan megjelenhetnek a kukacok, vagy akár a kifejlett rovarok is.

A csomagolást ezek a lárvák erős rágószervüknek köszönhetően jellemzően könnyen ki tudják rágni, ami után elkezdenek keresni egy ideális helyet a bebábozódáshoz. Ehhez rendszerint meleg helyre van szükségük, így gyakori jelenség, hogy a falon felfelé mászó, a plafonon a sarkokban kis lógó bábok jelennek meg egy idő után.

Ezekből a bebábozódott lárvákból kikelnek a rovarok. Rövid életük alatt újabb petéket helyeznek az élelmiszerek környékére, amikből újabb lárvák alakulnak ki. A kifejlett rovar voltaképpen már nem is bántja az élelmiszert. A lárva (kukac) annál inkább.

Na, de kik ezek a kukacok a konyhában?

Amivel leggyakrabban találkozni az az aszalványmoly lárvája. Az aszalványmoly lárvája 20 mm nagyságú világos sárgás, már már fehér színű kukac. El-, és hátulsó részük narancssárga színezetű. Az aszalványmoly be is repülhet a lakásba így megfertőzve az élelmiszereket, de a nyílászárókon keresztül a kukac is bejöhet, amennyiben a közelben fertőzött élelmiszer található.

Szintén gyakori vendég a konyhában a lisztbogár, melynek lárvája a horgászok által csalinak is használt lisztkukac. Párás időben (70-75%), vagy melegebb időben (25°C) tudnak igazán jól elszaporodni. Gabonafélékkel, hüvelyes, olajos magvakban, növényi őrleményekben fordulnak elő leggyakrabban. Mivel ezekből gyakran van a konyhában, így könnyen megjelenhetnek. A lisztkukac az aszalványmoly lárvájánál lényegesen sötétebb sárgás-barnás árnyalatú. El-, és hátulsó részük sötétbarna.

A kenyérbogár egy közismert élelmiszer-károsító. Élelmiszer üzemekben, pékműhelyekben igen gyakori, de a háztartások is találkozhatnak velük a konyhába. Két fajtája terjedt el: kis kenyérbogár, nagy kenyérbogár. A melegebb hőmérsékletet kedvelik. Lárváik 5-6 mm méretű, fehér színűek, enyhén szőrös 3 pár ízelt lábbal rendelkezőek. Ők előszeretettel húzódnak be mindenféle résbe, repedésbe. Lárvája nagyon hasonlít a dohánybogáréhoz, mely egyébként szintén egy élelmiszer kártevő.

Számtalan további élelmiszer károsító rovar jelenhet meg a konyhában, melynek lárvája szintén kukac/pajor, mint a zsizsikfélék (babzsizsik, gabonazsizsik, borsózsizsik). Ezeknek a rovaroknak a lárvái azonban jellemzően a gabonák, hüvelyesek belsejében fejlődnek ki, melyekből már a kifejlett imágó (felnőtt rovar) tipikusan kirepül. Őket felismerhetjük a lyukasra fúrt gabonák (búza, rozs, árpa, rizs, kukorica, köles), és hüvelyesek (bab, borsó) révén.

Melyik lesz a tettes?

Ha falon mászó 1 cm-nél nagyobb kukacokat lát, akkor aszalványmoly, kenyérbogár, vagy lisztbogár lesz a tettes. Ha magában az élelmiszerben látja a kukacokat, amik alig érik el az 1 cm-t, vagy lényegesen kisebben, akkor valamilyen zsizsikféle, esetleg dohánybogár lesz a hívatlan vendég.

Bármelyik is az, elsőként ezt kell tennie!

Az élelmiszer-kártevő rovaroknak van egy igen nagy gyenge pontjuk. Ahhoz, hogy hosszú távon életben maradjanak, és szaporodni tudjanak, kell nekik az élelmiszer, és az, hogy ahhoz hozzá tudjanak férni. Amit önnek első körben tennie kell, hogy átnézzen minden szárazáru élelmiszert a konyhában, kamrában beleértve a bontatlanokat is.

A tiszta élelmiszert zárja műanyag tárolóba, ne hagyja azt az eredeti gyenge csomagolásba, mert a lárvák erős rágószervüknek köszönhetően vissza tudják rágni magukat a zacskóba. A feltehetően fertőzött élelmiszert vagy dobja ki, vagy tegye fagyasztó szekrénybe 1 napra, hogy a rovar elpusztuljon.

Ez után jöhet a nagytakarítás, és a porszívózás. Minden rést alaposan át kell porszívózni, és át kell törölni. Beépített konyhaszekrénynél ez sokszor nem a legkönnyebb, de a lehető legnagyobb körültekintéssel kell eljárni. Aszalványmoly esetén érdemes feromonos molylepke csapdát kitenni, ami a felnőtt egyedeket összeszedi.

Ezt követően a rovarok jelenléte folyamatosan csökkenni fog, és 1-2 héten belül minden meg fog szűnni.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Egyik napról a másikra vajszínű kukacok jelentek meg a nemrég festett, tiszta konyhám plafonján.Ebben a lakásban lévő konyhában nem főzök (van egy “kinti” külső helyiségben lévő konyha abban főzök olyan ételeket amely szaggal, párával jár.)Ez a benti jóformán csak u.n. teakonyha, ételmelegítésre, sütemények sütésére szolgál. Korábban észrevettem, hogy apró repülő bogarak szálldosnak meg ülnek a csempén de egy-egy db. volt elvétve, nem tulajdonítottam nagy jelentőséget egy repülő rovarnak egy kertes házban. A kukacok azonban ledöbbentettek mert ezzel még nem találkoztam. Gyorsan leporszívóztuk őket majd nekiestem az internetnek. A keresőbe beírtam”fehér kukacok a konyha plafonján” és azonnal feljött ez az oldal. Nagyon hasznos információkat kaptam, be tudtam azonosítani a rovart rögtön tudtam mit kell tennem. A konyhaszekrényből kivettem a lisztes (búzaliszt, kukoricaliszt, rizsliszt, dara) és egyéb lisztes tárolóedényeket. A legfertőzöttebb a kukoricaliszt, kukricadara voltak. Zárható edénybennem a saját zacskójában!! Igaz ritkán használom őket. Szóval mindent kiöntöttem a WC-be, ami tisztának látszott, átszitáltam, az edényeket elmostam, a polcokat ki huzogattam és lemostam. Most úgy néz ki nyugalom van. Se kukac se moly.Köszönöm a hasznos tanácsokat.

  1. Kedves Ági!

   Örülök, hogy segíthettünk. A következő napokban még kósza példányokat láthatnak majd, de a jelenlétük szépen meg fog szűnni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • A plafonon esténként a fény felé lassan mozgó gyűrűs féle barna / vörös színű kukac / hernyó van. Mitől van ez, vagy mi ez?

 • A szoba plafonon esténként a fény felé lassan mozgó gyűrűs féle barna / vörös színű kukac / hernyó féleség van. Max 5mm hosszú, kb 1mm széles. Mitől van ez, vagy mi ez?

 • Üdv!
  Én ma reggel találtam a vöröslencsében egy kis zöld kukacot. Az lenne a kérdésem, hogy ez mi lehet, és hogy ilyenkor mi a teendő? Ki kell dobni az élelmiszert?
  Köszönöm!

 • kotla és társaiban felfedezett fehér vékony kukacokat hogy lehet kiírtani?
  Naponta mosogatok kézzel , legutóbb tegnap anyósom mosogatott . Reggel bukkantam rájuk.

 • Üdvözlöm!
  nekem nem a konyhában vannak kukacok hanem egy beépitett üvegfalú erkélyen..Tavasszal láttam elöször őket ,majd most Ősszel ujra itt vannak.a felső szomszédunk erkélyén igen sok galamb van..szerintem eteti is őket nem tudom van e összefüggés közte.Szúnyoghálós ablakaink vannak és azok vannak állatában nyitva tehát beesni semmi nem tud.ugy vettem észre most is hogy 2db zöld nagy döglegyet találtam az ablaknál és akkor kezdtem el keresni őket mert tavassazl is igy vettem észre őket .Kérdésem:Hogy lehet kiirtani őket??????????HELP!!!!!

 • Üdv!

  Hetek óta kínlódok a konyhában megjelent gusztustalan kukacokkal. A fal apró réseiből bújnak elő, próbáltam minden pici lyukat eltüntetni, de valahogy mindig bejutnak. Ezek a falban élnek? Hogy kerültek oda? Mik ezek?
  Kb.3-10 mm hosszúak,van ami fehéres és van ami szürkés-barnás. Nem túl gyorsak,másznak mint egy kukac, se lábuk, se szárnyuk nincs. Mindegy nekik, hogy nappal van vagy éjszaka.
  Hogy szabadulhatnék meg tőlük?
  Nagyon el vagyok keseredve.
  Köszönöm

  1. Kedves Reni!

   A repedést a bebábozódás miatt választják, nem ott élnek. A kukac egy élelmiszer-károsító rovar lárvája lesz. Valamelyik élelmiszerrel gond lesz. Bontottat, bontatlant mind át kell nézni, és azt is, nem esett-e be valami, olyan helyre, ahová nem néznek be rendszeresen. Ha megvan a forrás, félig meg is oldódott a dolog. a lárvákat össze kell gyűjteni, de előtte minden tiszta élelmiszert gondosan el kell zárni (pl:hütő, vagy műanyag tároló), és a 1-2 kósza bogártól zsepivel, vagy porszívóval meg kell szabadulni. 1-2 hét és vége kell legyen a dolognak.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jó napot! Pár napja vettem észre, hogy nagyon pici, barna bogarak vannak a lakásban, rá két napra a mosogatónál a frissen mosott edényeken két-három mm nagyságú, szőrös kis kukacok jelentek meg. Alg győzöm takarítani, de ma az egész csepegtető tálca tele volt velük! Minden nap takarítok, fertőtlenítek, s mégis.. Ezek a kis kukacok mik, s hogy lehet védekezni ellenük? Közük van a velük egy időben jelentkező barna, kicsi bagarakhoz? Már teljesen el vagyok keseredve 🙁 Köszönöm válaszát!

 • Nagyon hasznos cikk, köszönjük! Ma reggel mi is arra ébredtünk, hogy 10-15 fehér kukacot vettünk észre a konyhában a plafonon. A cikkben leírt lépéseket követve gyorsan azonosítottuk a forrásukat, egy megbontott zab volt az a konyhaszekrényben. A biztonság kedvéért a környékén levő megbontott szárazélelmiszereket kidobtuk, a maradékot bedobozoltuk, hétvégén meg jön a nagytakarítás… (meg a műanyag tárolódobozok beszerzése)

 • Jó napot!
  Megjelentek a konyhánkban apró, porszem szerű kis bogarak. Először csak az edényes szekrényben láttam, kipakoltam, elmostam mindent, befújtam rovarirtóval és átmostam klóros tisztítószerrel a szekrényt. Ez 3 napja volt, azóta már máshol is látom őket. A bögréken, és a sütő alatti fiókban is. Ha jól informálodtam akkor ez lisztatka.
  Hogyan tudnám kiírtani őket?
  11 hónapos babám van, nem szeretném, ha valami baja lenne tőlük…
  Előre is köszönöm a választ!

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.