Kipróbáltuk a Beauveria bassiana gombát ágyi poloska ellen | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Kipróbáltuk a Beauveria bassiana gombát ágyi poloska ellen

Amerikában, ahol különösen jelentős gond az ágyi poloska, a Pennsylvania egyetemen Nina Jenkins vezetésével a Beauveria bassiana gombát vizsgálták ágyi poloska ellen. A kísérlet során a gomba spóráit egy ágyneműre fújták, majd a felszáradást követően ágyi poloskát helyeztek a területre.

A beszámolók szerint a poloskák mind egy szálig elpusztultak. Illetve külön kihangsúlyozták, hogy a poloska testén megtapadt gombát az ágyi poloskák átadták egymásnak.

Szerettük volna mi is kipróbálni ezt a módszert. Jelenleg egyetlen egy olyan irtószer van Magyarországon, mely a Beauveria bassiana gomba spóráit tartalmazza, és sajnos az sincs engedélyezve ágyi poloska ellen. Ettől függetlenül saját laborunkban teszteltük a módszert.

10ml/l, illetve 2ml/dl keverési aránnyal készítettünk oldatot a Beauveria bassiana gombával. A hatásmechanizmus lényege, hogy a spórák megtapadnak a rovarok testén, melynek “gyökerei” lefúródnak a rovar testébe, mely ezáltal 4-5 nap alatt elpusztul. Az elpusztult rovar testét fehér gomba borítja.

article-0-16269C0F000005DC-323_468x286

Ezt az eredményt szerettük volna mi is viszont látni. De sajnos 7 nap után sem láttuk megjelenni a gombát az ágyi poloskák testén, akiket közvetlenül kezeltünk le a készítménnyel. 10ml/l oldatot követően teszteltünk egy koncentráltabb keverési oldatot is 2ml/dl (20ml/l). Sajnos élnek a poloskáink. A fehér gombásodásnak nyoma sincs.

Mivel bőven maradt az 1 l-es koncentrált Beauveria bassiana koncentrátumból, tovább folytatjuk a kísérleteket, de sajnos sok reményt ehhez a módszerhez sem fűzünk. Poloskairtásra marad tehát továbbra is a permetezéses kezelés.


 

 1. Mártika :

  Tisztelt Abatox!Érdeklődni szeretnék. Illetve a véleményükre lennék kíváncsi. Említették,hogy az ágyi poloskák nem tolerálják a nagyon meleget. Mi fával,tüzelünk cserépkályhával.Véleményük szerint ,ha nyáron begyújtok és huzamosabb ideig tüzelek, akkor reményt látnának arra,hogy elpusztuljanak? Ha ez sem sikeres, akkor vidéken ki végez irtást. Budapesttől 100km-re lakunk. Válaszukat előre is köszönöm!

 2. abatox :

  Kedves Mártika!

  50-60 C fok feletti állandó (minden sarokba) kiterjedő hőmérsékletet kellene tartani ahhoz jó pár óráig. Ezt egy álló cserépkályhával elég nehéz elérni, emiatt a levegőt is folyamatosan keringetni kell.

  Pontosan merre keresne rovarirtó szakembert?

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 3. Kati :

  Kedves Abatox!

  Múlt hét kedden volt a harmadik poloskairtás nálam. Egyelőre nincs élő poloska, de halottat még ma is találtam. Azt a bútort, amiben a fészkük volt ma vitték el a lakásból.
  Az összes ruhámat kimostam és betettem nejlonzacskókba. De sajnos a lakás kicsi, egyszobás, könyvek is vannak be. Tudom, hogy meg kell ismételni az irtást két hét múlva. Mit tehetek annak érdekében, hogy ne szaporodjanak tovább és ne fertőzzem meg a házat? Sajnos kiment 1-2 élő poloska az irtások között. Mivel már nagyon elegem van, az ágyamat is ki kellett dobni, nem szeretném ha újrakezdődne. Köszönöm a választ, üdv. Kati

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.