Kaparászó hang a falból | Abatox Kft.
Ügyfélszolgálatunk a megnövekedett telefonforgalom miatt a délelőtti időszakban túlterhelt. Amennyiben nem sikerül elérnie cégünket, kérjük 13-15 óra közötti időszakban próbálja meg.

Kaparászás a téglafalban

Nem ön őrült meg, ha kaparászó hangot hall a tömör téglafalból. De a feltételezése ellenére ez nem egér, hanem cserebogár. A cserebogárnak több faja (májusi, keleti, erdei, zöld) is megtalálható Magyarországon. A föld alatt kifejlődő bogár a talajt elhagyva sokszor fúrja be magát házak oldalába. Az ön esete sem egyedi.

Az igazat megvallva, mint magánszemély 2015-ben én is tapasztaltam ilyen esetet. A második(!) emeleti lakásunk fürdőszobájának egyik konnektorában kaparászott. Eleinte azt hittük zárlatos a konnektor, míg egyszer csak kidugta az egyik lábát. A nap végére sikerült is valahogy kievickélnie a falból.

Persze ne a teljes utat fúrva tette meg, vélhetően a társasház csatornavezetéke mentén jött fel.

Ilyen és ehhez hasonló esetek tavasszal igen gyakoriak. De csak tavasszal, maximum kora nyáron.

Ha a kaparászás 1 adott pontból jön, és tömör téglafalról van szó, akkor minden bizonnyal cserebogár okozza. Ha könnyűszerkezetes a fal, gipszkarton fal (pl:tetőtér) mögül jön az inkább motoszkáló hang, amit több ponton is hallani, akkor viszont nem róla van szó, hanem sokkal inkább egérről. De maradjunk a tégla falnál, végtére is ez a téma most.

Hogy lehet kiirtani a falból a cserebogarat?

Sajnos már késő. Ha hallja a falban kaparni a cserebogarat, akkor már felesleges vele bármit is tenni. Szerencsétlen vagy a falban fog elpusztulni, vagy még épp sikerül áttörnie, mielőtt kilehelné a lelkét. Az irtásuk teljesen felesleges, és kivitelezhetetlen. Csak azért, hogy megtaláljunk egy mászó rovar a falban, felesleges azt agyon furkálni. Ki kell várni az időt, míg a cserebogár elpusztul a falban.

A cserebogarakat még azelőtt fel kell számolni, mielőtt a falba kerülnének. De még ez sem teljesen célravezető. A kifejlett cserebogár ugyanis a kisebb probléma. Velük még vegyszeresen elbánhat az ember, vagy (kisebb kiterjedtségű fertőzöttség esetén) kora reggeli, késő esti órákban a faágakat hirtelen megrántva a lepottyanó cserebogarakat össze is szedheti az ember, ha van hozzá bátorsága.

A rossz hír, hogy a probléma kulcsa nem a kifejlett cserebogár, hanem a földben fejlődő pajor. A cserebogár a föld alá teszi petéjét, amiből fejlődik ki a pajor. 3 évnyi fejlődést követően kelnek ki belőle a cserebogarak. A pajor ez idő alatt végig a föld alatt tartózkodik. A téli időszakban akár 50-80 cm mélyre is beáshatja magát, míg tavasszal, nyári időszakban már 20-30 cm-re is megközelíti a földfelszínt.

A pajorok kiirtása nélkülözhetetlen, ha hosszú távon meg akar szabadulni a cserebogaraktól, ellenkező esetben 3 évente (több cserebogárfaj esetén, akár évente) folyamatosan megjelenhet. A tavaszi időszakban a kert felásásával érdemes a talajt átnézni, hogy mennyire fertőzött. A talaj átfertőtlenítésére a Beauveria bassiana gombát tartalmazó III. kategóriájú Bora szert érdemes használni. A cserebogár fajtájától függetlenül a pajorral 2-22 hónap alatt végez, bőven azelőtt, hogy azok kifejlődnének.

Erről hamarosan bővebben is írni fogunk, első körben szeretnénk, ha ön is látná, hogy a falban kaparászó hang mögött pontosan mi húzódik meg. És ön most éppoly tehetetlen, mint a falból kievickélni próbáló cserebogát. Aggódnia mindenesetre nem kell. Ha sikerül is áttörnie, sajnos nem sok ereje lesz a továbbiakhoz.


 

 1. marci :

  Üdv. Budai 5emeletes polgári lakás első emeletén élek, a nappali és a hálószoba közötti téglafalban hallom a kaparást, nappal is, és éjjel is. kb május óta, és most szeptember vége felé járunk. ha csak a nyarat számolom, 3hónap akkor is bőven eltelt. csak azon az egy falrészen hallom, egy hete meg mintha a padlónál is hallottam volna. lehet akármit tenni ellene? köszi a tippet.

 2. Miskolczi Irma :

  Nálunk évek óta jönnek ki a falból a cserebogarak. Rengeteg lyukat rágtak a falba. Hogy lehet őket kiirtani? Családi házról van szó.

 3. Blskovics Istvan :

  Szia. Nekem az a kerdesem hogy ha mar 5 db ki jott a falbol akkor gondolom meg mindig van a falba es azt hogy lehet kiirtani.

 4. abatox :

  Kedves István!

  Amikor már bement a falba, akkor már sajnos késő. A lárvákat kell kiirtani a földből (tavasszal-nyáron nincsenek olyan mélyen), illetve tavasszal a kifejlett példányokat kell kiírani. Érdemes szakemberhez fordulni, mert az ehhez szükséges szerek magánszemélyeknek nem elérhetőek. Kertész cégekkel érdemes egyeztetni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.