Honnan kerülhet a lakásban ágyi poloska?

Az egyik leglehetetlenebb kérdés erre válaszolni, de azért megpróbáljuk összeszedni a leggyakoribb helyeket, ahonnan ágyi poloska kerülhet az otthonunkba. Nagyon fontos kérdés, mert a választól függ, hogy ön hosszú távon meg tud-e szabadulni az ágyi poloskáktól, vagy egy tortúra kezdődik az ön életében.

De előtte nagyon fontos tisztázni egy dolgot. Az ágyi poloska emberi élősködő, és ezért kimondottan ember közelében érzi jól magát. Bátran ki lehet hát jelenteni, hogy a piszok, a kosz, de még a legnagyobb rend sincs rá hatással. Őket ezek alapvetően teljesen hidegen hagyja. Nyilván egy rendetlenebb lakásban több búvóhelyet találnak, egy tiszta, de túlzsúfolt lakásba meg pláne, de számukra nem probléma egy majdnem teljesen üres szobában is elbújni, hiszen egy néhány milliméteres repedés is jó búvóhely nekik. Az pedig könnyen akad szinte minden szobában. elég csak a konnektorokra, parkettarepedésekre, szegőkre gondolni.

De honnan kerülnek be az ágyi poloskák a lakásba?

Szomszédoktól:
A leggyakoribb hely, ahonnan bekerülhet az ágyi poloska a lakásba az a szomszéd. Különös tekintettel a függőleges (alsó, felső) szomszédok, a ház szerelvényeinek (fűtéscső, szellőző) futása végett, de jöhet oldalról is. Ha az ágyi poloska probléma tünetmentesen megszűnik, de 1-2-3 havonta rendszeresen visszafertőződik, akkor erre érdemes első körben gyanakodni. Egy ilyen helyzetben a kollektív összefogás, vagy a hatóságok, esetleg az elköltözés segít.

Használt holmik vásárlásával:
Az aukciós oldalak, és apróhirdetési portálok egyre nagyobb térnyerésével ez is egy olyan tényező lett, amivel számolni kell, ha arról van szó, hogyan kerülhet ágyi poloska a lakásba. Bármikor tehetünk rossz lóra, és vehetünk egy olyan szobabútort kiegészítőt, ami korábban egy fertőzött lakásban ácsorgott.

Utazás/nyaralás/szállás:
Fene se gondolná elsőre, de a szállások nagyon szenvednek az ágyi poloskától. Hostelektől, az apartmanokon át, a 4-5 csillagos szállodáig bárhol előfordulhat ez az élősködő. Még a napi takarítás ellenére is. Ennek az oka az állandó vendégforgalom. Egy szállodában nagyon sokan megfordulnak, akik mind mind egy potenciális ágyi poloska behurcolót jelenthetnek. És mivel az utazók alapvetően fokozottan ki vannak téve ágyi poloska veszélynek, sajnos könnyen bevihetik a szállodába, ahonnan a következő gyanútlan vendég könnyen továbbhurcolhatja az ágyi poloskát, még mielőtt egyáltalán az a szálloda menedzsmentje tudomást szerezne erről a problémáról.

Kórház:
Pontosan a szállásoknál kifejtett ok miatt lehet a kórház is egy lehetséges oka az otthoni ágyi poloska fertőzöttségnek. Annyi különbséggel, hogy itt nem vendégekről beszélünk, hanem betegekről, akik szintén mind mind gyanútlan áldozatai lehetnek a ágyi poloskáknak.

Tömegközlekedés:
Ki használta azt az ülést legutóbb? Ki ült ott ön előtt a 7-es buszon? Könnyen lehetett egy olyan személy, aki otthon ágyi poloskától szenved, és mindenki szerencsétlenségére a táskában a bérletért kutatva, épp egy kövér kis poloska pottyan az ülésre. Ne gondolja, hogy ez science ficton. Több ezer fertőzött ingatlannal volt már dolgunk, és láttunk olyan helyzeteket, amikor a tulajdonos kabátján, baseball sapkáján is szabályosan ott sorakoztak a poloskák. Ez persze nem általános, de Budapest egy 2 milliós város.

Munkahelyen:
Számtalan olyan munka, munkahely létezik, ahol az ott dolgozók ágyi poloska veszélynek vannak kitéve. A felsorolásukba szinte kár is belekezdeni. Helyette inkább a munka jellegére kell koncentrálni, amiből mindenki kikövetkeztetheti magának, hogy az ő munkahelye sorolható-e ágyi poloskás övezetnek-e, vagy sem. A fenti felsorolásból már könnyen gyanítható, hogy alapvetően azok a munkahelyekről van itt szó, ahol viszonylag közeli érintkezéssel, nagy számban foglalkoznak emberekkel, akik gyakran cserélődnek, másrészt azok a munkahelyek, ahol nem az emberekkel, hanem azok lakásaival, otthoni dolgaikkal kerülnek kapcsolatba.

Szóval lehet szó költöztető-cégről, kórházi dolgozóról, bútor-kárpitosról, de pénztárosról már kevésbé. Bár ő is sok emberrel van napi szinten kapcsolatban, az érintkezésük nem annyira közvetlen. egy tömegközlekedési jegyellenőr inkább ki van téve ágyi poloskának, mint egy bolti pénztáros.

Záró következtetés:

Az ágyi poloska tehát olyan, mint az influenza. Alapvetően sejtelmünk sem lehet, hogy kitől kaptuk el. Hiszen gyanakodhatunk mindenkire, akivel kapcsolatba léptünk. A szerencsésebbeknek persze egész konkrét elképzelésük lehet. Minden ember lehet a szemünkbe potenciális ágyi poloska hordozó

Nagyon fontos természetesen ezen a kérdésen morfondírozni, hiszen a későbbi visszafertőződés(eke)t gátolhatjuk meg vele, de a válasz megtalálásáig nem szabad elfelejteni a poloskák azonnali kiirtását sem.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Tisztelt Cím,

  mi a teendő irtás előtt, hogyan kell a lakást előkészíteni?

  Hányszor kell irtani és milyen gyakorisággal?

  Hogyan védhető ki, hogy ne térjenek vissza?

  Köszönettel

  Valéria

 • Nem tudom hogy polokska-e de nénány napja gyanus csípések jelentek meg a karomon meg a combomon.Még februárban vettem használt bútor kereskedésben egy hintaszéket amit én átfestettem…..lehetséges hogy avval poloskát hoztam a lakásba??? A másik amire gondolok….turiban vásárolt ruha ágynemü esetleg evvel is behozhatom a lakásba????
  Várom válaszát
  Tóth Zoltánné

  1. Kedves Tóth Zoltánné!

   Február óta úgy el kellett volna szaporodnia a poloskáknak, hogy nem lenne kérdés, mi okozta a csípést. A bútor kizárható. A használt ruha, ha mosással került a polcokra, akkor kizárható, de egyértelműen ezt nem lehet megmondani. Figyeljék a csípések keletkezésének körülményeit a továbbiakban. Esti csípések? Szétszórtan a testen? Inkább a puhább bőrfelületeknél?

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdv.
  Új albérletünkben kiderült agyi poloska invázió van, kérdésem lenne, hogy mikor kiderült aznap délután a lakásban tartozkodtunk, s érdeklődnék lehetséges-e, hogy csak “ülés” következtében ágyi poloskát vihettünk a másik lakásba? Pl napközben belemászhatott ruhába vagy hadonló.

 • Olyan kérdésem lenne,hogy Karácsonykor vendégeim voltak, ültek az ágyon,fotelba, pici baba feküdt rajta, most eltelt kb. 2 hét és ágyi poloskát találtunk, már másnap kijöttek a szakemberek,kiirtották (remélem), de a vendégek haza vihették, és ha igen mikor fog náluk jelentkezni. Fontos lenne,hogy mit tegyek,mert az unokáimról van szó! másik kérdésem az irtás után mivel takaritsak?ki kel az agyat takaritani?elég ha mindent kimosok? köszönöm előre is a választ.

 • T .C.!

  A napokban kaptam egy műanyag virágtartót, és egy 3 kg virágföldet, bontott zacskóban ágyi poloskás fertőzött lakásból. Én ezeket egy neylon zsákba raktam.de nem biztos,hogy teljesen zárt.
  Azóta az udvaron van nem tudom kidobjam, vagy hypos vízben fertőtleníthetem??
  Vagy kuka?
  Tisztelettel:Icu

 • Anyósomnál voltunk otthon Szerbiába. Négy éjszaka alatt vagy 30 csípés lett a lábamon, leginkább a lábszáram és a bokám körül, de került a talpamra is meg a combomra. A bokám felet szinte olyanok a csípések, mint egy bokalánc, sorba egymás mellett. Felső testemre is került, de ott nem vészes. A csípések iszonyatosan viszketnek és fájnak. Na már most anyósomnál 3 évvel ezelőtt is volt már ilyen probléma, akkor sikeresen ki is lett írtva, ami “szétcincált” az éjszaka. Érdekes, hogy sose látjuk, hogy mi csipked össze-vissza, csak reggelre tele vagyok viszkető, fájó csípésekkel. Nem értjük, hogy 3 évig nem volt rajtam egy darab csípés se, kijöttek írtani, utána nem volt gond…most viszont megint valahonnan előkerült, de nem jövünk rá hogy honnan, meg miért pont 3 év után. Anyósom kertesházban él, szinte elszigetelve mindentől, szomszédai vannak, de közvetlen fal nincs mellette, ahhonnan átmászhatna. Használt cuccokat nem vásáról, szegényesen él, mint vajdaság. Van egy szomszédja, aki rendszeresen átjár hozzá. Lehetséges, hogy onnan van? Csak mert a 3 év alatt is ment rendszeresen látogatni, de ettől függetlenül nem volt csípés probléma. Néha taxizik anyósom, mert csak úgy tud bejutni a városba. A kocsiból lehetséges, hogy hazaviszi? Tömegközlekedés nincs, mindenki kocsival meg biciklivel jár. A másik furcsa dolog, hogy anyósomhoz jár haza a másik fia 3 kisgyerekkel(2,3 meg egy 5 évessel, de rajtuk nincs egy darab se, se az apjukon, anyjukon, ők múlt héten voltak otthon. Tulajdonképpen az egész családból én vagyok az egyetlen, aki ragyásan jön onnan haza. Se anyósomon, se a páromon, se a testvérjén és feleségén, se a 3 gyereken nincs csípés(legalábbis mi nem tudunk róla) csak rajtam. Hogy lehetséges ez? Nehéz elképzelni, hogy 1 kisgyereket nem “kóstol” meg. A másik, hogy nekik sokkal több cuccuk van, hiszen nagy család meg minden és nem vitték egyszer se haza…szóval, ők úgy térnek haza Magyarországra, hogy ott nincs is ilyen probléma, mintha nem is lenne. Mi viszont, 3 éve hazahoztuk, akkor anyán is voltak csípések, szintén írtani kellett. Egszerűen felfoghatatlan, hogy miért csak engem csíp a 8 emberből. Tegnap jöttünk haza, most reménykedünk hogy nem hoztuk el a bőröndökkel.

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.