Nem atka csípés lesz, de megmondjuk mi! (Teszt is) | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Ez nem atka csípés lesz, de megmondjuk, hogy mi!

Ismeretlen eredetű csípések jelentkeztek a testén? A feltevése ellenére ez szinte biztosan nem atka csípés lesz. Néhány egyszerű kérdés alapján be is bizonyítom önnek, hogy nem akta csípés, ami most gondot okoz önnek. A cikk végére egyértelmű választ fog kapni arra, hogy mi okozza az ismeretlen eredetű csípéseket.

Amit az atkákról érdemes tudni:
Az atkák egy igazán fajgazdag alosztály, több mint 30 000 fajuk van. Viszont érdemes megjegyezni, hogy az atkák jelentős része 1 mm sincs, ráadásul további részüknek nincs szúró szervük. Az atkák jelentős része fizikálisan képtelen arra, hogy az embert megcsípje.

De vajon csíphet-e valamely atka, vagy ha nem, miért van önnek a testén mégis csípésszerű kiütés?

Egy gyors számvetéssel most megpróbáljuk összeszedni azokat a rovarokat, melyek okozhatnak ilyen jellegű csípéseket. Elsőnek csak felsorolás lesz, és az ésszerűség véget csak azokat vesszük, akik a lakásban is jelen lehetnek, és a csípésükben, csípés szerű bőrreakciójukban rendszeresség fedezhető fel.

A lista nem lesz hosszú. Ágyi poloska, bolha, szúnyog, ruhatetű, fejtetű, rüh. És ha nagyon lazák lennénk, akkor ide sorolhatnánk még a pókokat, pókszázlábúakat, kullancsokat, galambóvantagot. És bár vannak rovarok, amik alkalomadtán megharaphatják az embert, ezek egyértelműek (darázs, méh, harlekin katica…stb.), ráadásul abszolút nem rendszeresek.

Hogy melyik ezek közül a befutó, azt most néhány kérdés alapján ki fogjuk deríteni. A kérdések után minden esetben látja, hogy milyen rovarra jellemző. Kérem írja fel a felsorolt rovarokat egy lapra, és a válaszoknak megfelelően húzzon az adott rovar mellé egy vonalat, majd a végén összegezze.

Addig nem is menjen tovább!

Írja fel egymás alá: Ágyi poloska, bolha, szúnyog, ruhatetű, fejtetű, rüh, pók, pókszázlábú, kullancs (ezt akár el is hagyhatja), galambóvantag.

Áttérhetünk a kérdésekre?
(Megjegyzés: A csillaggal (*) jelölt rovaroknál az adott kérdésnél két vonalat húzzon be a rovarnak.)

1. Mely testrészen jelentkeztek a csípések?
a.) Csak az alsó végtagok (bolha)
b.) A ruhával borított részeken (ruhatetű, rüh)
c.) Inkább a test fedetlen részein (ágyi poloska, szúnyog)
d.) Csak 1-2 helyen van (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

2. Mikorra tenné a csípés keletkezését?
a.) Esti csípés, ami reggelre jön elő (ágyi poloska*, bolha, szúnyog)
b.) Csak napközbeni (ruhatetű, fejtetű, rüh, bolha)
c.) Teljesen rendszertelen (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

3. Mennyire rendszeresek a csípések?
a.) Heti 1-2 csípés (szúnyog)
b.) Havi 1-2 csípés (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)
c.) 2-3 naponta újabb csípések (ágyi poloska, bolha)
d.) Szét vagyok csípve (ágyi poloska)

4. Milyen sűrűek a csípések?
a.) Egy pontban egymástól (koncentrálva) nem messze több is van (ágyi poloska, bolha)
b.) Teljesen szét vagyok csípve (ruhatetű, ágyi poloska)
c.) Egyszeri csípésekről van szó (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

5. Milyen irritációt okoznak a csípések?
a.) Enyhén viszkető, gyorsan múló folt (pók, pókszázlábú)
a.) Viszkető, de 1-2 napon belül múló folt (szúnyog,ruhatetű)
b.) Erősen viszkető, sokáig nem múló folt (ágyi poloska, bolha)

Kérem, most összegezze a válaszokat!

Bár nem látom a válaszait, de a legtöbb kitöltőnél a válaszok jellemzően ágyi poloskára utalnak, vagy esetleg bolhára. 100 esetből 90 embernél jellemzően az ágyi poloska okozza az ismeretlen eredetű csípéseket. Ha a válaszok egyértelműen ágyi poloskára utalnak, kérem olvasson utána ennek a rovarnak. Nagyon sok információt gyűjtöttünk itt össze az ágyi poloskáról>>

Ha a válaszokból nem kapott egyértelmű eredményt, akkor írja meg nekünk a tapasztalatait, és megpróbálunk mi fényt deríteni a csípések kilétére.

De amint láthatta atkák közül egyedül a kullancs volt, amit fajként a csípős rovarok közé tudtunk sorolni. A poratka, mint a lakások első számú vendégei, egyáltalán nem csípnek, mert inkább légúti panaszokat okoznak.Megszabadulna a rovaroktól?
Nézze meg mennyibe kerülne!


 

 1. Benjamin :

  Kedves Cikkíró!

  Hónapok óta csipked valamilyen vérszívó, de sajnos nem tudok rájönni, hogy mi lehet az.
  Az „Ez nem atka csípés lesz, de megmondjuk, hogy mi!” című cikkében a kérdésekre adott válaszok sem adtak egyértelmű választ, hogy milyen élősködővel van dolgom. A válaszaim: 1D, 2C, 3(D?)minden nap legalább 3-4 csípés, de különböző helyen, 4C, 5 vannak olyanok, amik nagy fehér foltként jelentkeznek, de a nap végére eltűnnek, és vannak olyanok, amik piros foltban megmaradnak napokig, hetekig. A csípés intenzitása pedig szintén változó, valamelyik olyan, hogy nem tudom abbahagyni a vakarást, valamelyik meg olyan, amit észreveszek picit vakarom és elmúlik.
  A csípésekről még annyit, hogy csak a végtagjaimon vannak főleg kézfej, de a felkaromon és a lábfejemen is előfordulnak, viszont testem többi része sincs lefedve ruhával (alsónadrágban szoktam aludni). A csípések többsége reggelre jelentkezik, de nem egyszer volt már amikor az ágyban néztem filmet, és amikor felkeltem arra lettem figyelmes, hogy elkezdett viszketni a kezem, a folt még nem volt ott, vakartam és egyszer csak előjött a csípés. A csípést sose éreztem, tehát fájdalommentes. Eddig semmiféle betegséget nem kaptam el mióta csipkednek. A csípések csak az albérletben jelentkeznek, otthon nem.

  Egy Insecticide 2000 nevű rovarirtó spray-t már kipróbáltam, befújtam vele az egész szobát, ágyat, ruhát, de az élősködő felülkerekedett. Az ágyat elhúztam, benéztem alá, megnéztem minden sarkot, de nem láttam semmit.

  Ezek alapján van ötlete, hogy mi lehet?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel
  Benjamin

 2. abatox :

  Kedves Benjamin!

  Szinte bizonyos, hogy valamilyen emberi élősködőről van szó, mert a napi 2-3 csípés túl sok lenne más rovarok esetében. Azt lenne jó tisztázni, hogy a csípés mikor keletkezhet. Bár a 2-es kérdésre azt írta, hogy rendszertelen, pár sorral lejjebb azt említi, hogy többsége reggel jelentkezik. A csípés és a viszkető érzés nem pontosan követi egymást. Az esti csípések döntően reggelre jönnek elő, de van akinél csak a délelőtt folyamán alakul ki a csípésnyom.

  A leírtakból én az ágyi poloskára gyanakodnék első körben.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 3. Matyas :

  Erdeklodnek, hogy Benjamin problemaja megoldodott e. Nalam szorol szora ugyanezek a tunetek. Az agyi poloskaval az a baj hogy nyomott kellene hagynia a lepedon (urulek, verfolt) legalabbis tobb helyen ezt irtak. Nalam semmilyen nyom nincsen az agyban.

 4. abatox :

  Kedves Mátyás!

  A vérfolt, és az ürüléknyom nem feltétlenül jelentkezik az ágyneműn, lepedőn. Sok ellenpéldát láttunk már, amikor felhívtak minket csípésre panaszkodva, de rovarnak semmi nyomát nem tapasztalták, de végül mégis beigazolódott az ágyi poloska. Nem azt mondom, hogy biztosan ágyi poloska lesz önnél, csupán azt, hogy nem zárnám ki ennek a lehetőségét.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft

 5. Illés Anita :

  Jó napot!
  1 hónapja költöztünk családi házba (vályog),teli vagyunk csípésekkel.
  Mi is az ágyi poloskára gyanakszunk,hívtunk is szakértőt,de nem találtunk ágyi poloskát,ellenben bolhát igen,de 1-2-őt.
  Lepermetezett mindent.
  A csípések megmaradtak.
  Mindent kimostunk,kitakarítottunk.
  Szeretnénk tanácsot kérni ez ügyben,mert van 2 20 hónapos kisfiú is és rajtuk is megjelentek a csípések.
  Az irtást bolha ellen végezték el.
  Szeretnénk megoldani ezt a kellemetlen problémát,kérem
  adjanak tanácsot.
  Köszönettel:Illés Anita

 6. Ancsa :

  Üdv! Én is végigcsináltam a tesztet,de nem lett egyértelmű a végeredmény. Testrészhez a lábaimat és a törzsemet mondanám. Volt olyan,ami reggelre alakult ki,de volt olyan is,ami napközben egyszer csak megjelent. 2-3 naponta új csípések keletkeznek. Egymástól nagyon távol levők és egymástól max 1-2 centire levők is vannak. Igazából csak akkor viszketnek,ha hozzájuk érek,vagy ha pl tusoláskor a víz hozzájuk ér. Apró kis piros pontok.
  Várom mielőbbi vàlaszát.
  Köszönöm!

 7. Nagy Ildikó :

  A teszt után sem jöttem rá, hogy mi lehet. Csípés után egy búb jelentkezik, amibe valami van. Próbálom kinyomni, de nem lehet. Ha sikerül hamar eltűnik. Ha maradt bent, seb marad utána és amíg ki nem jön belőle megmarad a seb. Előre is köszönöm a választ.

 8. László daniell :

  Érdeklődnék hogy viszket lábam karom reggel és este az ágyban de nincs csipés nyom rajtam csak piros.A falon láttam egy kis barna bogarat mi lehet? Köszönöm válaszát

 9. Mária :

  A teszt nekem sem volt egyértelmű.Nekem nem viszket , csak úgy érzem, hogy valami megcsípett a ruhával fedett részen,rögtön megnézem, de nem látni semmit.A csípés főleg délután jelentkezik és nem minden nap a lábon,derékon,háton,lábujjon.A lábszáron látok tűszúrásnyi pontokat,vagy mellkason piros pöttyöt,de ott akkor nem érzem a csípést.Amikor ezek a csípések elkezdődtek,aznap egy pillanatra a cicámhoz bújtam és már délután éreztem a csípést.Már vagy 5 bőrgyógyásznál voltam,de semmi,azt gondolják, hogy csak beképzelem.Az lenne a kérdésem ,hogy a cicától kaphattam-e el valamit, amit szabad szemmel nem lehet látni?

 10. szandra :

  szia
  nekem.olyan prob lenne h a bal talpamon pentek d.utaneg jelent 2viszkedo enyhen fel dagadt csipes szeruseg. a lab fejemen is de az nem duzadt meg es az aprobb.
  ugye ez nem agyi poloska?
  köszi a választ.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.