Ez nem atka csípés lesz, de megmondjuk, hogy mi!

Ismeretlen eredetű csípések jelentkeztek a testén? A feltevése ellenére ez szinte biztosan nem atka csípés lesz. Néhány egyszerű kérdés alapján be is bizonyítom önnek, hogy nem akta csípés, ami most gondot okoz önnek. A cikk végére egyértelmű választ fog kapni arra, hogy mi okozza az ismeretlen eredetű csípéseket.

Amit az atkákról érdemes tudni:
Az atkák egy igazán fajgazdag alosztály, több mint 30 000 fajuk van. Viszont érdemes megjegyezni, hogy az atkák jelentős része 1 mm sincs, ráadásul további részüknek nincs szúró szervük. Az atkák jelentős része fizikálisan képtelen arra, hogy az embert megcsípje.

De vajon csíphet-e valamely atka, vagy ha nem, miért van önnek a testén mégis csípésszerű kiütés?

Egy gyors számvetéssel most megpróbáljuk összeszedni azokat a rovarokat, melyek okozhatnak ilyen jellegű csípéseket. Elsőnek csak felsorolás lesz, és az ésszerűség véget csak azokat vesszük, akik a lakásban is jelen lehetnek, és a csípésükben, csípés szerű bőrreakciójukban rendszeresség fedezhető fel.

A lista nem lesz hosszú. Ágyi poloska, bolha, szúnyog, ruhatetű, fejtetű, rüh. És ha nagyon lazák lennénk, akkor ide sorolhatnánk még a pókokat, pókszázlábúakat, kullancsokat, galambóvantagot. És bár vannak rovarok, amik alkalomadtán megharaphatják az embert, ezek egyértelműek (darázs, méh, harlekin katica…stb.), ráadásul abszolút nem rendszeresek.

Hogy melyik ezek közül a befutó, azt most néhány kérdés alapján ki fogjuk deríteni. A kérdések után minden esetben látja, hogy milyen rovarra jellemző. Kérem írja fel a felsorolt rovarokat egy lapra, és a válaszoknak megfelelően húzzon az adott rovar mellé egy vonalat, majd a végén összegezze.

Addig nem is menjen tovább!

Írja fel egymás alá: Ágyi poloska, bolha, szúnyog, ruhatetű, fejtetű, rüh, pók, pókszázlábú, kullancs (ezt akár el is hagyhatja), galambóvantag.

Áttérhetünk a kérdésekre?
(Megjegyzés: A csillaggal (*) jelölt rovaroknál az adott kérdésnél két vonalat húzzon be a rovarnak.)

1. Mely testrészen jelentkeztek a csípések?
a.) Csak az alsó végtagok (bolha)
b.) A ruhával borított részeken (ruhatetű, rüh)
c.) Inkább a test fedetlen részein (ágyi poloska, szúnyog)
d.) Csak 1-2 helyen van (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

2. Mikorra tenné a csípés keletkezését?
a.) Esti csípés, ami reggelre jön elő (ágyi poloska*, bolha, szúnyog)
b.) Csak napközbeni (ruhatetű, fejtetű, rüh, bolha)
c.) Teljesen rendszertelen (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

3. Mennyire rendszeresek a csípések?
a.) Heti 1-2 csípés (szúnyog)
b.) Havi 1-2 csípés (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)
c.) 2-3 naponta újabb csípések (ágyi poloska, bolha)
d.) Szét vagyok csípve (ágyi poloska)

4. Milyen sűrűek a csípések?
a.) Egy pontban egymástól (koncentrálva) nem messze több is van (ágyi poloska, bolha)
b.) Teljesen szét vagyok csípve (ruhatetű, ágyi poloska)
c.) Egyszeri csípésekről van szó (pók, pókszázlábú, galambóvantag, kullancs)

5. Milyen irritációt okoznak a csípések?
a.) Enyhén viszkető, gyorsan múló folt (pók, pókszázlábú)
a.) Viszkető, de 1-2 napon belül múló folt (szúnyog,ruhatetű)
b.) Erősen viszkető, sokáig nem múló folt (ágyi poloska, bolha)

Kérem, most összegezze a válaszokat!

Bár nem látom a válaszait, de a legtöbb kitöltőnél a válaszok jellemzően ágyi poloskára utalnak, vagy esetleg bolhára. 100 esetből 90 embernél jellemzően az ágyi poloska okozza az ismeretlen eredetű csípéseket. Ha a válaszok egyértelműen ágyi poloskára utalnak, kérem olvasson utána ennek a rovarnak. Nagyon sok információt gyűjtöttünk itt össze az ágyi poloskáról>>

Ha a válaszokból nem kapott egyértelmű eredményt, akkor írja meg nekünk a tapasztalatait, és megpróbálunk mi fényt deríteni a csípések kilétére.

De amint láthatta atkák közül egyedül a kullancs volt, amit fajként a csípős rovarok közé tudtunk sorolni. A poratka, mint a lakások első számú vendégei, egyáltalán nem csípnek, mert inkább légúti panaszokat okoznak.

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Kedves Cikkíró!

  Hónapok óta csipked valamilyen vérszívó, de sajnos nem tudok rájönni, hogy mi lehet az.
  Az „Ez nem atka csípés lesz, de megmondjuk, hogy mi!” című cikkében a kérdésekre adott válaszok sem adtak egyértelmű választ, hogy milyen élősködővel van dolgom. A válaszaim: 1D, 2C, 3(D?)minden nap legalább 3-4 csípés, de különböző helyen, 4C, 5 vannak olyanok, amik nagy fehér foltként jelentkeznek, de a nap végére eltűnnek, és vannak olyanok, amik piros foltban megmaradnak napokig, hetekig. A csípés intenzitása pedig szintén változó, valamelyik olyan, hogy nem tudom abbahagyni a vakarást, valamelyik meg olyan, amit észreveszek picit vakarom és elmúlik.
  A csípésekről még annyit, hogy csak a végtagjaimon vannak főleg kézfej, de a felkaromon és a lábfejemen is előfordulnak, viszont testem többi része sincs lefedve ruhával (alsónadrágban szoktam aludni). A csípések többsége reggelre jelentkezik, de nem egyszer volt már amikor az ágyban néztem filmet, és amikor felkeltem arra lettem figyelmes, hogy elkezdett viszketni a kezem, a folt még nem volt ott, vakartam és egyszer csak előjött a csípés. A csípést sose éreztem, tehát fájdalommentes. Eddig semmiféle betegséget nem kaptam el mióta csipkednek. A csípések csak az albérletben jelentkeznek, otthon nem.

  Egy Insecticide 2000 nevű rovarirtó spray-t már kipróbáltam, befújtam vele az egész szobát, ágyat, ruhát, de az élősködő felülkerekedett. Az ágyat elhúztam, benéztem alá, megnéztem minden sarkot, de nem láttam semmit.

  Ezek alapján van ötlete, hogy mi lehet?

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel
  Benjamin

  1. Kedves Benjamin!

   Szinte bizonyos, hogy valamilyen emberi élősködőről van szó, mert a napi 2-3 csípés túl sok lenne más rovarok esetében. Azt lenne jó tisztázni, hogy a csípés mikor keletkezhet. Bár a 2-es kérdésre azt írta, hogy rendszertelen, pár sorral lejjebb azt említi, hogy többsége reggel jelentkezik. A csípés és a viszkető érzés nem pontosan követi egymást. Az esti csípések döntően reggelre jönnek elő, de van akinél csak a délelőtt folyamán alakul ki a csípésnyom.

   A leírtakból én az ágyi poloskára gyanakodnék első körben.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Erdeklodnek, hogy Benjamin problemaja megoldodott e. Nalam szorol szora ugyanezek a tunetek. Az agyi poloskaval az a baj hogy nyomott kellene hagynia a lepedon (urulek, verfolt) legalabbis tobb helyen ezt irtak. Nalam semmilyen nyom nincsen az agyban.

  1. Kedves Mátyás!

   A vérfolt, és az ürüléknyom nem feltétlenül jelentkezik az ágyneműn, lepedőn. Sok ellenpéldát láttunk már, amikor felhívtak minket csípésre panaszkodva, de rovarnak semmi nyomát nem tapasztalták, de végül mégis beigazolódott az ágyi poloska. Nem azt mondom, hogy biztosan ágyi poloska lesz önnél, csupán azt, hogy nem zárnám ki ennek a lehetőségét.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • Jó napot!
  1 hónapja költöztünk családi házba (vályog),teli vagyunk csípésekkel.
  Mi is az ágyi poloskára gyanakszunk,hívtunk is szakértőt,de nem találtunk ágyi poloskát,ellenben bolhát igen,de 1-2-őt.
  Lepermetezett mindent.
  A csípések megmaradtak.
  Mindent kimostunk,kitakarítottunk.
  Szeretnénk tanácsot kérni ez ügyben,mert van 2 20 hónapos kisfiú is és rajtuk is megjelentek a csípések.
  Az irtást bolha ellen végezték el.
  Szeretnénk megoldani ezt a kellemetlen problémát,kérem
  adjanak tanácsot.
  Köszönettel:Illés Anita

 • Üdv! Én is végigcsináltam a tesztet,de nem lett egyértelmű a végeredmény. Testrészhez a lábaimat és a törzsemet mondanám. Volt olyan,ami reggelre alakult ki,de volt olyan is,ami napközben egyszer csak megjelent. 2-3 naponta új csípések keletkeznek. Egymástól nagyon távol levők és egymástól max 1-2 centire levők is vannak. Igazából csak akkor viszketnek,ha hozzájuk érek,vagy ha pl tusoláskor a víz hozzájuk ér. Apró kis piros pontok.
  Várom mielőbbi vàlaszát.
  Köszönöm!

 • A teszt után sem jöttem rá, hogy mi lehet. Csípés után egy búb jelentkezik, amibe valami van. Próbálom kinyomni, de nem lehet. Ha sikerül hamar eltűnik. Ha maradt bent, seb marad utána és amíg ki nem jön belőle megmarad a seb. Előre is köszönöm a választ.

 • Érdeklődnék hogy viszket lábam karom reggel és este az ágyban de nincs csipés nyom rajtam csak piros.A falon láttam egy kis barna bogarat mi lehet? Köszönöm válaszát

 • A teszt nekem sem volt egyértelmű.Nekem nem viszket , csak úgy érzem, hogy valami megcsípett a ruhával fedett részen,rögtön megnézem, de nem látni semmit.A csípés főleg délután jelentkezik és nem minden nap a lábon,derékon,háton,lábujjon.A lábszáron látok tűszúrásnyi pontokat,vagy mellkason piros pöttyöt,de ott akkor nem érzem a csípést.Amikor ezek a csípések elkezdődtek,aznap egy pillanatra a cicámhoz bújtam és már délután éreztem a csípést.Már vagy 5 bőrgyógyásznál voltam,de semmi,azt gondolják, hogy csak beképzelem.Az lenne a kérdésem ,hogy a cicától kaphattam-e el valamit, amit szabad szemmel nem lehet látni?

 • szia
  nekem.olyan prob lenne h a bal talpamon pentek d.utaneg jelent 2viszkedo enyhen fel dagadt csipes szeruseg. a lab fejemen is de az nem duzadt meg es az aprobb.
  ugye ez nem agyi poloska?
  köszi a választ.

 • Üdvözlöm! Másodszor csíp meg valami 3 hónap alatt.Nem viszket,nem érzem amikor csíp, egyszer csak nyomás érzékeny fájdalomra figyelek fel az alsó lábszáramon.Oldal irányba elhúzódó kb 2 cm-es piros foltot találok,középen érzékeny dudorral.A baj csak az ,hogy kb egy hónap alatt múlik el.Mi lehet ez ?Talán a fűben van valami, ami kutya sétáltatás alkalmával talál meg ? Köszönöm válaszát. Éva

 • Nagyon érdekes cikk!
  Remélem tudnak segíteni…valami csipked engem és páromat. Rajtam apró pontszerű csípések vannak, amik a nap folyamán véletlenszerűen kezdenek viszketni, de egyszerre sose mind,mindig csak 1-2. Volt olyan nap,hogy 8 új csípést számoltam. Ha megvakarom, picit feldagad, Fenistillel kenem. Páromon pukliszerű, dudoros csípések vannak. Nehéz megmondani mikortól…tavaly nyáron volt hasonló, akkor vettünk spray-t ágyi poloska és hasonló élősködők ellen, akkor fél évig nyugtunk volt (ahogy a flakon azt garantálta is a termékleírásban),majd újra kezdődtek ugyan azok a tünetek és azóta is tartanak. Párom volt orvosnál, kenőcsőt kapott és egy rovarirtót ajánlott neki a háziorvosa (Szegeden vagyunk). Ki is hívtuk, ma volt itt harmadszor…azt mondja ha ennyi kezelés után nem irtotta ki,akkor szerinte biztos nem ágyipoloska. Felforgattuk,szétszedtük az ágyat, megnéztük az ágyyneműtartót,mindent, de se bogár tetem, se ürülék,se pete, semmi!!!(eddig is így volt,nyáron is,soha semmit nem láttunk) Elképedve állunk az eset előtt…a rovarirtó azt mondta talán allergia…de kétem,hogy mindkettőnknek egszerre kijönne ilyen allergia. Megcsináltam az Önök tesztjét, 5 pontot kapott az ágyi poloska, a tetű 4-et, a többi 1-et. Kérem, tudnádak valamit mondani, mi lehet ez? Azt olvastam a tetű csak rendkívül rossz higéniás körülmények között jelenik meg, a szakember aki itt volt is kizárta, mert hogy egyfolytában viszketnénk a ruha alatt,a poloskától meg hogy reggel…a csípések random helyeken vannak, végtagok, törzs, független attól ruhával fedett-e a terület. Kérem, válaszoljanak! Megértésüket előre is köszönöm!

 • Szia!
  Nálunk is ez a helyzet minden este megmászik valami egy gennyes pötty van a csípések tetején leginkább a lábamon néha a derekam hátam fele is . bogarakat viszont sosem találok ! sokszor van hogy éjszakánként mikor felkelek úgy érzem valami mászik rajtam és nincs ott semmi lehet hogy ezt már csak tudat alatt képzelem oda de a csípések nem erről arulkodnak. Tudnátok segíteni milyen rovar lehet? kicsit olyan a csípése mint a szunyogé de azt észre venném .
  Vàlaszodat előre is köszönöm.

 • Nekem sem sikerült választkapnom! Kérek segits kedves cikiro! (bocsi nem tom a neved!): naponta kb 3-4 most van kb 18db csak a LÁBON anak is a lenti lészén térdtöl kezdve (az egyik talpam tetején kb 6 van majnem 1 helyen meg a masikon is kb enyi
  A csipések néha nem mindegyik viszket élégé olyan késztetése von hogy “vakar meg’ meg ha megvakarom ilyan jót érszek mint ha szivtam volna valamiböl!

  A csipés esetleg harapás kis piros arányosan duzat kb
  5Mm de van rajtam 3 szor akora is

  Halok valamilyen mozsgáserüt is a szekrény mögöt már befulytam repülő rovar irtoval nem tom az használ e anak a inkáb nem orom le mit gondolok rola nem lene szép…

  Az ágyamat ágynemütartot szekrény mögöt is(99% hogya van valami akor ot van) befulytam kb 5 kilot rá és ara elkezdet az a bizocsos mázgás hangot halalani letet joban

  Na most…… Nem még mindig halom azt hitem meghalt.

  Most vetem észr hogy a régebi vagy az uj csipések (nem tudom hogy a régebi vagy az új )
  Nagyobb is sokal joban viszket de nincs felldagadva. Az meg kb 0.6-3 de valamejk ugyan akora csak nincs otvaz a kos dagadás

  Üdv Marci

  Ui köszi a válaszod de ha pl azt irod hogy bisztos hogy poloska akor mond is meg hogy miért mit kéne tenem hogy ne legyen ot ?

 • SOS! Panelba költöztem kb.fél éve, azután nemsokára csípéseket észleltem hátamon, hasamon,lábujjakon, fejbőr, végbéltájék viszket, több bőrgyógyász látott, rüh kizárva, bőrbetegség nincs, de senki nem tudott segíteni, azt hiszik beképzelem, pedig nem(!!) azóta is csipkednek,inkább napközben, késő délután a legrosszabb, főleg szoros ruhában,cipőben, kisebb-nagyobb piros csípés nyomok vannak háton,karon, combon, időnként viszket az orrom és szemöldök is,estére ég az egész bőröm. Rovarirtó szakember kijött, fertőtlenítés után megállapította, hogy nem ágyi poloska! Ruháimat átvizsgálva főleg a fekete színűeken látni fehér korpaszerű rátapadt képződményeket. Mi lehet ez? Már nagyon szenvedünk, segítség kellene.

 • Jónapot szeretnèm tudni hogy mi csíphetett meg három napja azt vettem èszre egy bèlután hogy nagyon viszket a jobb láb száram valami biztos hogy megcsíphetett mert másnap reggelre be is dagadt a heje ès kèsöbb meg az egèsz lábszáram vádlim èrezhetö hogy ddagad a csípès nyoma pirossas lillás ès viszket! Köszönöm

 • Sziasztok! Nekem a bolha tünetek jöttek ki, de akkor a páromat miért nem csípte meg semmi, ha együtt alszunk. 1 hónapja elmúlt. Múlt hèt csütörtökön a bal lábszáram ès bokám, tegnapra (vásárnap) már a jobb bokám ès lábszáram, vadlim is tele lett apró közeli csípèsekkel. Kicsi vörös foltok. Nagyon viszked ès èg. Párom azt mondja, hogy túlzásba estem. De szerintem nem. Ez mi lehet? Nagyon szépen köszönöm a segítséget.

 • Jo napot!

  Engem is megcsipett valami es nem tudom mi az. Egy jo hete a mellem alatt es az agyekomba.Ez a ket csipes korbe tuzes nagyon es a kozepen gennyes. Nagyon viszket megallas nelkul. Mit Tegyek? Mashol is vannak csipesek de azok csak apro pontok es nem viszketnek. Ez a ket csipes nagyon csunya es szornyen viszket.

 • Jo napot kívánok ! már vagy 1 honapja a bal lábamon a combon hátulsó felén és a térdem felett két honaljam mellet van valami barnás néha nagyon piros sebesedő valami .Ami a nap más más időtől függetlenűl nagyon irritálva viszked ! vettem rüh fürdő krémet +kenőcsöt is ! voltam orvosnál azt mondta valami meg csípett ! Ha körülötte meg vakarom tojás nagyságura dagad és a seb körül a bőr fel dagad ! válaszát meg köszönöm és nagyon várom !!!

 • A gyermeket éjjel valemi csipkedi!!! Egész derékrésze és 1-2 a lábon!!! De kb 50 cm van a másik gyerek ágya és ő rajta semmi csípés!! 2 hónapja ez megy

 • Tisztelt Cikkíró!

  Nekem pár perce lett csípés szerű, de nem tudom pontosan mi. Még nem láttam ilyet.

  A pontos leírása a csípésnek
  -viszkető kemény, nincs pirosodás és dühös is található a kezemen

 • Tisztelt cikkiró!

  nekem a bolha/agyipoloska jott ki. 2 es 4 eves gyermekeim egy agyban alszanak es csak a 2 evesen jelentkeztek ezek a csipesek:( miert? kb 2hete is ugyan igy volt es akkor is csak a kicsin voltak csipesek,mindketten hosszu pizsomaban alszanak.
  a valaszt elore is koszonom!

 • Tisztelt Cikkíró!
  Hetek óta folyton tele vagyok erõsen viszketõ csípésekkel/kiütésekkel. A leírtak alapjàn poloskàra gyanakszom, viszont az az egyedüli baki a dologban, hogy a pàromom semmi jele nincs ilyesminek. Elképzelhetõ, hogy valami allergiás tünet lehet?Köszönöm!

 • Aouta – így hívják a franciák és augusztusban jelennek meg( a neve is ezt jelzi) a csípéseik embereken, de többnyire csak átmenetileg ott tartózkodókon, mert a helyiek állítólag “immunisak”. Azt mondják, hogy ne csodálkozzunk, hogy nem látjuk a “csípőket”, mert azok “mikroszkopikusak”.
  2hetet töltöttünk dél-Franciaországban és nagyon sokat levont a pozitív élményeinkből, hogy folyamatosan viszkettünk. Lábujjak között, hajlatokban, törzsön. Állítólag 3 hét alatt elmúlik, nekem tényleg lassan múlik a viszketés intenzitása, de még most is jelen vannak rajtam..

 • Üdvözlöm!
  Vègig olvastam a cikket alaposan ès próbáltam megcsinálni a tesztet de sikertelen!
  Egyedi tüneteim vannak. Egèsz nap èrzek kissebb nagyobb csìpèseket össze-vissza mindenhol ès minden percben, a talpamon ès a fejemen kevèsbè de ott is èrzem de főleg elől hátul kezem, lábam, törzsem stb, amik rövidebbek de van mikor hosszabbak ès van mikor viszket is de nagyon ritka, h. kètszer ugyan ott! A csìpèsek helyeit nem látom mèg akkor sem ha èppen èrzem ès közben nèzem! Vagyis vannak kissebb pattanás szerűek de azok szerintem pattanások. Már azon gondolkodom ez idegi alapon van mert próbáltam simán testápolóval bekenni magam gondolván száraz a bőröm, de semmi, úgyanúgy èrzem őket folyamatosan! Szó szerint percenkènt de van mikor folyamatosan ès több helyen egyszerre, ráadásul ez tart vagy 2 hónapja kb. Nèha èrzek erősebb bolhacsìpès szerűt is, gondoltam bolha hát vettem 2 fajta irtót ès folyamatosan fúlykálom az ágyat, ülèst de semmit nem èr úgy èrzem. Hozzáteszem kamionsofőr vagyok ès 4 hetente megyek haza. Ami mèg èrdekes lehet, h. ezelőtt soha az èletemben nem csìpett meg bolha ès szúnyog is nagyon ritkán de sosem èrtettem mièrt, kèrdeztem korábban orvost is de azt mondta “örüljek neki” de biztos meg volt az oka szerintem. 41 èves vagyok ès nem tudok betegsègemről vagy allergiámról, nagyon-nagyon ritkán iszom alkoholt de dohányzom rendszeresen. Elnèzèst, hogy hoszzúra sikerült az esetleìrásom.
  Tisztelettel, további szép napot!

 • Üdvözlöm!

  Körülbelül 2 hete pici csípéseket vettem észre magamon, borzalmasan viszketnek és sokáig. A bokám környékén van egy jó pár, ebből vált világossá, hogy bolhacsípésekről van szó, tegnap találtam is egyet a gardróbban a szőnyegen öltözködés közben. Szóval nagyjából 90%-ban biztos vagyok benne, hogy a testemen a többi csípést is bolha okozta, viszont a karomon is vannak csípések, ezek attól még nem más vérszívótól származhatnak? A másik dolog, hogy a csípések főleg a hálószobámban és este felé keletkeztek. Láttam friss csípéseket (4db az alkaromon egymástól kb 1,5-2 cm-re, 3db a hasamon kb ugyanilyen távolságra), amik nem viszkettek rögtön és pici piros pont volt a kb. 5 mm-es halvány piros szabályos kör centrumában, majd csak másnap kezdtek el viszketni. Ezek is bolhacsípések? Mivel tegnap találtam egy bolhát egyből elkezdtem takarítani, volt itthon BioKill, azt szét fújtam mindenhol… Mennyi esély van rá, hogy több bolha is van? Tegnapóta nem vettem észre magamon új csípést.
  Köszönöm előre is a választ!
  További szép napot!

 • Szeretném megtudni mi csípett meg 2016.nyarán.
  A jobb karom felső részén egy körül belül 8 cm-es piros folt jelent meg. 6-8 hét múlva szűnt meg. Nem viszketett nem fájt.De kb.1-2 hónap múlva éreztem, hogy a jobb lábfejem fáj. Aztán megjelent egy kis dudor. Most már a bokám is fáj és estére be is dagad. Alig tudok lépcsőn le-fel menni mert nagyon fáj ott ahol a lábfejem mozog.
  Válaszukat köszönöm.

 • Tisztelt Cím!

  Édesanyám 10 emeletes bérház legfelső emeletén lakik, pár hete csípéseket és 1-2 mm-es rovart észlelt a lakásban. Galambóvantagra gyanakszunk a csípések és a talált rovar kinézete alapján. Milyen vegyszeres irtás lehetséges házilag? Válaszát előre is köszönjük!

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.