Erdei csótány: a repülő csótány | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Erdei csótány: a repülő csótány

Első olvasatra egy B kategóriás film forgatókönyv-ötletének tűnik, pedig ez a dolog nagyon is valós. Repülő csótányok léteznek, és már Magyarországon is egyre gyakoribbak.

erdeicsotany

A hivatalos nevén lapp erdeicsótány (Ectobius lapponicus) főként a főváros budai kerületében okoz kellemetlenséget. Jelenlétük ugyanis a 2. 3. kerületben, de még a 22. kerületben is nagyon gyakori. De míg a közönséges csótányok (német, konyhai) a szárnyukat nem képesek repülésre használni, addig a lapp erdeicsótányok nagyon jól repülnek. Főként a hímek, mert a nőstények inkább ugranak.

A külső hasonló jegyek mellett, mint a hosszú csáp, 6 – 12 mm méret, szárnyfedő, barnás színezet, sok tekintetben eltérnek a lakáson belül előforduló egészségügyi kártevők közé sorolt csótányoktól az erdeicsótány. Leginkább életmódjukban.

Az erdeicsótány nappali életmódot folytat, és a lakások helyett, erdei övezetben, tisztások, erdőszegélyek környékén érzi jól magát. Kimondottan az avar alatt érzi jól magát. Mindenevő, korhadékot, és kisebb rovarokat gyakran fogyaszt.

Lakásban nem érzi jól magát, megjelenésük elsősorban véletlen berepülés által történhet. De rendszerint nem is az a gond, hogy a lakásba betéved. Hanem, ha tömegesen ellepik a kertet.

Mit lehet tenni az erdeicsótányok ellen?

A lakásba való berepülés ellen egyedül a fizikai védekezés, a szúnyoghálózás az eredményes megoldás. Mivel a lakás nem természetes életközege, nem kell attól tartani, hogy tömegesen megszállnák a lakásokat. Az esti lámpafényes szellőztetést érdemes kerülni, mert a fény csak jobban vonzza őket.

A kert rendbetételével az avar állandó feltakarításával az életkörülményeiket nehezíthetjük meg, így ezzel is érhetünk el sikereket. Drasztikus példányszámcsökkenést vegyszeres permetezéssel is el lehet érni, de fontos tudni, hogy ez mindig csak egy adott időszakra, és területre koncentrálódik. Mivel szabadban élnek, vándorolhatnak, később visszajöhetnek, ráadásul az irtószerek aktivitási ideje is más, mint zárt térben, ahol nincs kitéve csapadéknak.


 

 1. orsi :

  csótány

 2. fmik :

  Nagyon haszos cikk!!!

  mi is nagyon megijedtünk, már hívtuk is az írtó csapatot.
  de jó fejek voltak és a telefonos leírás alapján már megnyugtattak, hogy csak pár példány tévedt be a kertből
  gyanús volt, hogy a csapdák üresek voltak és kajától független helyen találtuk őket.

  a perdöntő az volt, hogy a tetőablakon kinézve láttam, hogy próbál berepülni

  megtévesztő a hasonlóság

 3. Lelkes Péter :

  Biatorbágyon a kerti bútoron sajnos tömegesen jelent meg az erdei csótány. A fa résiben húzódik meg gyakran jön elő ha élelem és gyümölcs van az asztalon. Főleg az esti szürkületben fordul elő. A lakásban is, főleg a konyhában időnként előfordul. Visszataszító puhatestű rovar.
  Viszonylag gyorsan eltűnik, Bízom benne, hogy a hidegebb időjárás felszámolja őket.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.