Darázsirtás házilag, vagy szakemberrel – így mind2 tilos!

Akár házilag, akár szakemberrel szabadulna meg a darazsaktól, van egy nagyon fontos alapszabály, amit be kell tartani. A királynőt kell elpusztítani. Szinte minden másodlagos. A királynőt viszont csak úgy lehet elkapni, ha a fészek mélyére hatol. Ő ugyanis ki se dugja az orrát a fészekből. Csak addig végez a peterakáson kívül más munkát, amíg nem fejlődnek ki az első munkaképes példányok.

Itt egy remek példa arra, hogy hogyan nem lehet megszabadulni a darazsaktól házilag. Erre a videóra a napokban bukkantunk, amiről csak azt érdemes tudni, hogy nem szabad komolyan venni, és leutánozni. Ez a lehető legrosszabb módja annak, hogy valaki házilag darázsirtást végezzen.

A nyilvánvaló okokon túl, miért rossz ötletez a házilagos darázsirtási módszer?


Semmilyen olyan házilag, vagy akár szakemberrel végzett darázsirtás nem lesz eredményes, aminek a hatására a királynő nem pusztul el. Teljesen felesleges a dolgozók megpörkölése, kiirtása mindaddig amíg a darázsfészek belsejében egy királynő folyamatosan rakja a petéit. Az ilyen akciókkal az ember alapvetően csak azt éri el, hogy a darazsak agresszívvá válnak, és azonnal támadni kezdenek.

Ugyanezt az eredményt kevesebb kockázattal egy 1130 Ft-os Protect B darázsirtó aerosollal is el lehetett volna érni, ami a legtöbb dm-ben, hiper-, és szupermarketben beszerezhető. A tűz helyett egyszerűbb lett volna ezt bevetni, hiszen ettől a dolgozó darazsak azonnal megszédülnek, így kevesebb esélyük lesz támadni, mintha valaki csak tűzzel odapörkölne nekik.

Persze ebben is van kockázat, hiszen hasonlóan a fenti próbálkozással, ezt is legalább 30 cm közel a fészekhez lehet használni, és eredménye maximum akkor van, ha a fészek teljesen nyílt helyen van. Mert, ha már egy lyukon közlekednek, ezek az aerosol palackok már nem lesznek eredményesek.

Ha mindenképpen házilag szeretne valaki darázsirtást végezni, semmiképpen ne a tűzzel próbálkozzon! Inkább tegyen ki házilag készített darázscsapdát. Persze, ha nem tavasszal teszi ki az ember, hanem később, mikor már a királynő visszavonult, és csak a dolgozók szálldosnak a fészekből ki-be, akkor a csapda itt is csak szélmalomharc lesz, hiszen a királynő ettől nem fog elpusztulni. Sajnos az interneten sok jónak tűnő rossz ötlet olvasható, ezért inkább azt javaslom, hogy hívjanak fel inkább szakembert, és kérjenek tanácsot. Akár minket is a 061 338 37 37 – 0620 9 342 774 számok valamelyikén.

Akik pedig nem akarnak kockáztatni a házilagos darázsirtással, azok inkább hívjanak darázsirtó szakembert. A videóban tárgyalt problémát szakemberünk néhány perc alatt károk nélkül orvosolni tudta volna a királynő likvidálásával.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Üdvözlöm!
  Nekünk a bejárati ajtó fölött költözött be a lódarázs..a deszkán egy kicsi lyukon. nem tudjuk ,mit tehetünk ellene,mert olyan erős ,hogy a gáz sprétől sem döglött meg..
  köszönöm a választ..Katalin

  1. Kedves Katalin!

   A kis lyukon át közlekedő darazsakra ideális megoldás a porzásos kezelés, de sajnos ezek az irtószerek nem szabad forgalmúak, így nem elérhető a háztartások számára. Háztartási irtásra a Bábolna bio termékeit tudjuk javasolni, de amennyiben nem hoz eredményt inkább a szakembert érdemes kihívni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

  2. Üdvözlöm!Nálunk a bejárati ajtó fölötti sarok repedésébe fészkelték be magukat a darazsak a falba.Folyamatosan be ki repdesnek.Már az ajtón is bejönnek a házba.A darázsírtó sray nem pusztította el őket.Mit tudok tenni ellenük?

  1. Kedves Sándor!

   A nagy szárasság miatt jelentek meg a darazsak. A legnagyobb segítség önnek most egy eső lenne, de sajnos arra a héten nem sok esély van. Esetleg érdemes a kerti tó környékére kihelyezni egy darázs csapdát, amivel be lehet fogni őket. Mivel sajnos vélhetően sehol máshol nincs víz, önökhöz járnak át. Félek, hogy a kert végében kialakítót mesterséges itató sem lenne megoldás.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  Előszóban: parasztházban vagyis régi vályogházban lakunk. Az északi fal felső részén nem volt kívül vakolat. Egy ponton darazsakra lettünk figyelmesek. Nem voltak sokan, egy kis résből jöttek sorban elő… Elakartuk kergetni őket, erre “bemérgettek” s még többen jelentek meg. Lefújtuk őket Protect darázsírtóval. Elég sok elpusztult, de 2-3 db még mindig keringett a lyuk/rés előtt. S mivel falazás volt az egész házon, így ezt a lyukat is befalaztuk. Azóta az új fal előtt repdesnek kb. 50-en. Ami megdöbbentett bennünket az az,hogy a falazás után 3 nappal a lakásban bent is találtunk jócskán darazsat abban a szobában, amelyiknek a falán kívül be lett falazva a rés. Mivel minden zárva van – ahol pedig ablak nyitva, ott szúnyogháló van fent – nem igazán értjük, hogy hogyan jutottak be? Kintre két pet palackos csapdát tettünk fel, de ebben a pár napban csak 2-3 db fulladt bele… A bentre bekerülők ellen pedig még nem tudjuk mitévők legyünk?! Egyenlőre csak kb 10 darabot találtunk, de sajnos lehet, hogy még többen bejönnek… Létezik, hogy a vályogfalon most befelé fúrtak lyukat??? Mitévők legyünk ellenük? Köszönöm a választ előre is!!!

  1. Kedves Edina!

   Sajnos ez gyakori eset. Ha befalazzák a darazsakat, sajnos kénytelenek más kijáratot találni. Jó esetben nem sikerül nekik, rossz esetben addig addig tőrnek előre, mígnem találnak kijáratot. Sokszor ilyenkor legyengülten esnek ki a lyukon, és alig van már bennük élet. Tudjuk már késő, de sajnos nem kellett volna a lyukat eltömni. Most a túlsó falon lévő kijáratot kell felkutatni, és ott kell az irtószert bejuttatni. Vélhetően csak porzással oldható majd meg. Házilag nem valószínű, mert ehhez speciális felszerelés, és irtószer kell.

   Sajnos egyenlőre csak ennyit tudok mondani.

   De ha szerencséjük van, csak néhányan rekedtek a falban, akik talán rövid időn belül mind elpusztulnak.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözletem!
  Eddig még nem voltam dolgom lódarázzsal, azonban pár napja a ház mellett találtunk egy fészket. Nem is okoztak semmi gondot, és a lakásom pont a ház másik felén van. De mostmár pár napja minden éjszaka ha villanyt oltok, az egyik folyamatosan beakar jutni a szobába. Elég kellemetlen, mert ki se tudom emiatt nyitni az erkélyajtót. Nem adja fel, elég szívós. Többször neki is csapodik az üvegajtónak mire eltűnik. A probléma csak az, hogy ez Németországban van, és fogalmam sincs kit hívhatnék ez ügybe. Milyen házicsapdát tudna ajánlani? Ha egy már ideszokott, akkor több is fog jönni? Várom válaszát!

  1. Kedves Eszter!

   Ha darázscsapdát szeretne kitenni, akkor azt egy egyszerű 0,5 l-es pet palackból is készíthet. ().

   Ha elmérgesedne a helyzet mindenképpen hívjon majd szakembert.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Nógrád megye Pest megye felé eső részén élünk, ugyanúgy jártunk mint Edina. Ha nem pusztulnak ki a darazsak, tud olyan céget ajánlani, akik ezen az országrészen is segítségül hívhatók?
  Válaszát előre is köszönöm: Gyöngyi

 • Üdv!
  Érdeklődnék egy öreg alma fába van egy kb 60-70cm hosszú lódarázs fészek, és hogyan lehetne kiirtani őket, mert egyre csak nől a fészek
  Válaszát előre is köszönöm: Róbert

  1. Kedves Róbert!

   Mindenképp megfelelő védőruhában végezzék az irtást, ha lehet permetező szerrel. Az aeroszol rovarirtókat semmiképpen nem ajánljuk. Ez így elég költséges, mert a védőruha, és a legegyszerűbb kerti permetező már legalább 18-20.000 Ft, ami már szinte többe kerül, mint ha szakembert kérnének, nem beszélve még az irtószerekről. A legtöbb jó irtószer engedélyköteles. Szabad forgalmú szerekkel kapcsolatban érdemes gazdaboltokhoz fordulni.

   A tökéletes, és biztonságos eljárás érdekében sajnos ez sokba fog kerülni, amiért inkább érdemes szakemberhez fordulni. A kiégetést, és a slaggal locsolást nem ajánljuk, ahogy ez esetben a darázscsapdát sem. De az aeroszol palackot sem, mert attól nagyon meg fognak vadulni, és csak akkor lesz hatásos, ha az adott pillanatban a darazsat töményen éri a vegyszer. Ez meg egy 60-70 cm-es fészeknél teljesen kizárt.

   Inkább forduljanak szakemberhez.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • T. Cím!
  A kertemben a darazsak és a méhek gyakorlatilag tönkre tették az egész évi munkámat a szőlőben. Minden fürtöt már kikezdtek, még azokat is ami még meg sem érett, savanyú. Tettem ki csapdákat, többet is, a siker nagyon szerény, a szőlő jobban ízlik nekik. Mit tudok még tenni, (jövőre, mert az idei termés már nem piacképes, amit kikezdtek, az bizony elkezd rothadni hamar.)
  Válaszát megköszönöm: Ani

  1. Kedves Ani!

   Ez sajnos már növényvédelmi kérdés, amiben nem tudunk segíteni. Keressenek fel gazdaboltot, mert biztosan lesz segítség erre a problémára!

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • T. Cím!
  Az lenne a kérdésem van-e olyan permetszer darazsak ellen ami a növényeket nem bántja de a darazsakat elpusztítja? Nálunk a tujasor és a futó vadszőlő alatt is vannak kisebb nagyobb darázsfészkek. Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv: Palcsóné

 • Üdvözletem!
  Mezőgazdasági boltban vásároltam Fendona 5 WP rovarirtó port. Nem tudom, ez alkalmazható-e darázsirtásra.
  Előre is köszönöm válaszát.

 • Üdvözletem! Darázs irtással kapcsolatban lenne kérdésem.valami nagyon hatékony módszerre lenne szükségem.ugyanis a teraszra befészkelték magukat és nem tudom kiirtani őket.A terasz alá a lábazatba.Szerencsére még senkit sem csíptek meg.

 • Jó napot kívánok

  Az erkélyemen a zsák virágföldbe költöztek be. Fogalmam sincs mennyi van de folyamatosan jönnek-mennek ki-be. Elsőnek az tűnt fel hgoy miért van az erkényen annyi virágföld szétszóródva? mikor ki akartam menni felseperni láttam meg hogy a virágföldön sok lyukat csináltak és rajzanak. Mit tegyek? ugyebár nem biztonságos a szellőztetés is, ráadásul ez egy 14 emeletes társasház első emelete.
  Sürgüs válaszát előre is köszönöm

  Gajdán Judit

 • Egy régi fatönkbe költöztek be a darazsak a kertünkben. A tönk mára annyira elkorhadt, hogy a férjem szétdarabolta egy fejszével. Ekkor jöttek elő belőle a darazsak. Az lenne a kérdésem, hogy ez ellen tudunk valamit tenni házilag, vagy szakemberre van szükség. Két kisgyerekünk van, nem szeretném őket kitenni darázscsípésnek.

  Válaszukat előre is köszönöm, Kocsis Tímea

  1. Kedves Tímea!

   Attól függ mennyire bevállalósak. Protect, hossz toldott fújófejű darázsirtóval le lehet őket kezelni. Szerezzenek be 1-2 flakonnal belőle, de vigyázzanak, mert agresszívabbak lesznek ilyenkor. Védőruha nem lenne rossz.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdv!
  A falban egy ceruza vastagságú lyukon a szobába közlekednek a darazsak.
  Szerintem egy legalább 100 fős kolónia van a falban (vert falról van szó )
  Sajnos az anyagiak miatt nem tudok szakembert hívni, én viszont nem merek neki latni.
  Ha megbontom a falat, biztosan halálra döfnek
  Mit tehetnék?

 • A kertemben egy lyukba költöztek be a darazsak. Úgy vettem észre őket, hogy rá léptem a lyukra, amikor is 4 megcsípett. Folyamatosan repkednek a lyuk körül, be és ki. Milyen módszerrel lehetne kiírtani őket, esetleg peremetőbe lehetne rakni valamit, mert annak hosszú csöve van? Köszönöm

 • Szeretnék segítséget kérni darázs irtáshoz, mert a gyerekek kis medencéje körül folyamatosan 10-20 darázs repked, a picit már meg is csípte egy. Azonban a gond az lehet hogy nem tudjuk hol van a fészkük! Igy is lehet megoldást találni erre a problémára?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Kata

  1. Kedves Kata!

   A darazsak a folyadékbevitel miatt keresték fel a medencét. Az utóbbi napokra jellemző, száraz meleg időjárás miatt nem találnak nedvességet, és az önök medencéje jól kapóra jön nekik. Meg lehet próbálni, hogy a medencétől távol, de a darazsak repülési irányába valamilyen élénk színű (pl: sárga) lavórba, lábasba vizet tesznek, hogy a medence helyett inkább azt keressék fel, csak nehéz úgymond versenyre kelni egy több m2-nyi medencével, de azért meg lehet próbálni. Ha jön majd egy kiadós eső, akkor ez a probléma a következő száraz meleg időszakig meg fog szűnni. Sajnos kevés helyen találnak folyadékot a darazsak. Nincsenek kis tócsák, nem nedves az aljzat.

   El kell szoktatni onnan a darazsakat, hogy máshol pótolják a folyadékigényüket. Ez viszont nem olyan egyszerű. De itt az irtás nem fog eredményt hozni, mert a fészek máshol van.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Földben lévő darazsak eddig úgy tapasztaltam éjszaka pár liter forró víz beöntésével a lyukon írthatóak. Először egy kondérnyi forró vizet nekik majd a lyuk bele egy PET palack szájával lefelé ha több kijárat is van mindbe. Vizes szárnnyal nem tudnak repülni

 • Üdvözlöm! Nyaralàsból jöttünk haza, és arra lettünk figyelmesek hogy a hàztető alsó cserépsorànàl hemzsegnek a darazsak. Azt hiszem van ott 1daràzsfészek. Milyen megoldàssal tudnàm őket likvidàlni? Előre is köszönöm.

 • A kert földjébe talán egy régi volt fészek helyén egy-két napja kezdtek a darazsak beköltözni. Próbálkozhatunk-e biztonságosan a kiirtásukkal? Ha igen, hogyan?
  Ha nem, tudnak-e valakit ajánlani Sopron területén?
  Üdvözlettel és köszönettel
  Erzsébet

 • Tisztelt Cím!
  Vályogházban élünk tanyán. A szomszédunk méhészkedik (kb 100 méterre), emiatt rengeteg darázs fészkelte be magát a cserepek alá , a padlásra, a ház közvetlen környezetébe. Rengeteg aeroszolt vettem már, de csak ott tudom használni, amit látok. Sajnos a probléma annyira elmérgesedett,hogy több száz darázs repked folyamatosan az épület felett. Meleg nyári napokon félünk kimenni. Lenne-e esetleg olyan megoldás, amivel ha nem is elpusztítanánk a darazsakat, de távol tudnánk tartani a háztól? Olyan módszer, ami a nehezen hozzáférhető helyeken is megoldást nyújthat? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

 • Jó napot kívánok ! Az lenne a kérdésem,hogy a temetőben,a síron vannak a darazsak ! Mit tudnék tenni ellenük,mert a temető gondnoksága még semmit nem intézkedett ! Köszönöm a választ !

 • T.Cím!

  Egy olyan problémám van, hogy a darazsak be fészkelték magukat a
  födémbe sikerült is ki irtani nagyrészüket darázsirtóval és a födémen keresztül egy kisebb nyiláson sikerült is ekltávolítani a fészket lagalább is remélem, hogy maradéktalanul. Ezután másnap megláttuk a király darazsat a házon kívül és neki sikerült elmenekülnie remélhetem, hogy ezzel le is zárult a további fészekrakás illetve az, hogy el fognak tünni a darazsak teljesen? Bár még mindíg repkednek és rajjzanak a ház körül. Létezik az, hogy miután ki lettek telepítve a házból még egy pár napig ott rajzanak és utánna eltünnek?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • Köszönöm annak aki az egér fogó ragasztót ajánlotta mert nagyon hatásos a darazsak ellen . Kifigyeltem hogy hol járkálnak ki be és arra kentem rá a ragasztót 10 perc alig telt el és körülbelül100-150 darázs ragadt bele.Így már hozzáfértem a helyhez hogy a fészket is megtudjam keresni.Mindenkinek ajánlom a ragasztó 270 ft,de mindenképpen a fészket is el kell pusztítani.

 • Kedves Szakember!
  Könnyűszerkezetes házunk van, és kb 1 hónapja rágcsálást, szöszmötülést hallunk a tető felöl. Azt hittük egér, de 4 napja rájöttünk darazsak, vagy méhek? Sajnos önhordó a tetőszerkezet, nem lehet felmenni alé. hallom ahogy már a fajban rágnak. Pestmegyében élünk egy kis faluban, kérem adjön ötletet mit tehetünk? köszönöm.

 • Darázsirtás volt a padláson október elején alfa cipermetrin szerrel. Fent volt 2 hálós zsákban héjas dió. Kérdésem, hogy fogyasztható-e,vagy káros az egészségre. Ugyanott néhány játék is volt. Elég a lemosás vagy nem?
  Köszönöm mielőbbi gyors válaszát.

  1. Kedves Zoltai Mihályné!

   Mivel nem a dió volt közvetlenül kezelve, illetve már 70 nap is eltelt azóta (alfa cipermetrinnél a legmagasabb várakozási idő 49 nap), a dió fogyasztható. Ha tehetik mossák át azért.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Kedves Abatox Kft.
  Nekünk tavasszal a Balatoni nyaralónk padlására költöztek be a lódarazsak. Rengetegen voltak. Egy hónapja kb. le tudtuk szedni a fészket, ami óriási volt és szét vol már porladva. Mit tehetünk az ellen, hogy ne menjenek oda vissza újra?

  Előre is köszönöm a válaszukat.

  Üdvözlettel:
  Piroska

 • Kedves Abatox Kft.
  Nekünk tavasszal a Balatoni nyaralónk padlására költöztek be a lódarazsak. Rengetegen voltak. Egy hónapja kb. le tudtuk szedni a fészket, ami óriási volt és szét vol már porladva. Mit tehetünk az ellen, hogy ne menjenek oda vissza újra?

  Előre is köszönöm a válaszukat.

  Üdvözlettel:
  Piroska

 • Kedves Darázsirtók!

  Meglehetősen sok papírdarázs költözött be az látszó tetőgerendák repedéseibe. Állatorvos azt javasolta, hogy neostomosannal (0,25g transzmix, 0,025mg tetrametrin 5ml-ben, 100x-ra hígítva) fújjam le őket. Működik a dolog abban az értelemben, hogy amelyik kap belőle, az jó eséllyel elpusztul, de elég szívósak még ezek a darazsak is (pedig nem lódarázs kategória), így egy részük el tud repülni, vagy a földön nem pusztul el. Így pár nap múlva újra megjelennek, és gondolom ez azt is jelenti, hogy a királynőt sem sikerült kivégezni, hiába nyomom tele direkt sugárral a bejáratot. Tudna esetleg valami hasonló bekeverhető permetszert javasolni, ami hatékonyabb és jobban megmarad, hogy taszítsa őket? Esetleg kisebb hígítás segíthet?

  Üdvözlettel,

  Gábor

 • Sajnálatos módon nálam is be költöztek a darazsak, én személy szerint allergiás is vagyok rájuk, sajnos spréhvel probáltam irtani de vsak el kábult tőle igy agyon tudtam gyúrni, de ezt mivel ahogy meg hallották a tőbbiek azonnal zárnom kellett mindent mert a lakáson az összes nyiláson be akartak jönni a darazsak. Kérdem van az országban akii tud is segíteni ilyen helyzetekben, vagy csak anyagi kérdés ez is. Nem magam miatt de a gyerekekre gondolva elég veszélyes mivel nyár van és bármikor meg eshet hogy meg támadják őket.Ha tud valaki segíteni kérem írjon mit tegyek. Köszönöm

 • Üdvözlöm!
  Tíz lakásos társasházban lakom az emeleten a hungarocell szigetelés rejtett hibájába fészkelték be magukat.
  Sajnos ez a magasság még létrával sem elérhető. Kérdésem le kell-e bontani a szigetelést vagy szakember porral kitudja őket irtani? Köszönöm a választ

 • Üdvözlöm!Az alsó és felső padlás között vannak a darazsak,a gipszkarton fölött.Ha bentröl befujok nekik hipót szórópisztolyal,utána felbontotta a felső padlàst hálós kalapban jólehet?Vagy mit érdemes befujni?

 • Szia nekünk az ajto fellet vannak a darazsak,nem lehet töllük mozogni olyan sok van több mindent probálrunk de hiába mert a fészek olyan helyen van amihez nem férünk de már nem lehet tölük nyugodtan élni!Tanácsot szeretnék hogy tegyünk?

 • Kedves Abatox Kft.
  Temetőben föld sírban darazsak vannak,2 egymás melletti lyukon ki-be rajzanak.Mivel tudnánk kiírtani őket.Nehéz megközelíteni mert annyira repdesnek.
  Tisztelettel:Ildikó

 • Szolnok megye területén lakom a mennyezet és az oldalfal találkozásnal, van eggy tenyérnyi barnafolt nem hiszem hogy beazas kopogtatasra üreges a hangja Az ingatlan vályog. Egyszer volt már ilyen darázs fészek volt. Mit csináljak.
  Köszönöm

  1. Kedves János!

   Ezt okozhatja egy darázsfészek. Vélhetően a padláson van egy darázsfészek. Érdemes megnézni, és megszüntetni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • Szeretném megkérdezni,hogy mikor végeztessem el a darazsak irtását ? Mikor a leghatékonyabb,melyik évszakban / hónapban? Önök Budakeszin is végeznek darázsirtást 2. emelet tetőszerkezetben (hosszú létra szükséges) vagy csak Budapesten és könnyen megközelíthető helyen ? Köszönöm válaszukat.

  1. Kedves Krisztina!

   A rovarirtás – szakmailag hitelesen maradva – mindig a probléma megszüntetésére ad megoldást, és nem a megelőzésére. Alapvetően akkor kell irtatni, mikor gondot okoznak. Nem lehet semmilyen rovart előbb irtani, mint megjelenne, vagyis sajnos a megelőzés nem működik a rovarirtásban. Az még nem irtás. A darazsak ellen akkor lehet védekezni, mikor már van kialakulófélben egy fészek, vagy meghatározható egy adott pont, ahol rendszeres a jelenlétük.

   Pontos időpontot, de még csak hónapot sem tudok önnek mondani. Talán időszakot: júniustól – szeptemberig.

   van egy cikkünk, amit érdemes átolvasni, mert könnyebb vele megérteni a darazsakat:
   http://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek/vegleges-darazsirtas

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt cím!
  Lakásfelújításban vagyok és a fafödém alsó felső deszkázata közötti részt kb 0,5m2 -en teljes szélességben kb 16cm beépítették a darazsak! Mit tudok vele csinálni? Nem tudnak valami szert ami “feloldja” a fészket? Remélem tudnak rá válaszolni!
  Köszönettel: GyJ.

  1. Kedves József!

   A fészket lényegében sár és fa alapból építik. Szinte olyan mint a papír. Nem kell speciális oldószer hozzá, csak ki kell tisztítani. Az biztos, hogy egy kihalt fészekbe nem költözik bele más darázs, maximum mellé, vagy közel hozzá újat építhetnek. Az egy fontos kérdés, hogy hogyan tudtak oda fészket rakni, milyen utat találtak oda, mert a felújítás során ezeket érdemes elzárni, hogy újból ilyen gond ne legyen.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • MOST, HOGY JÓ IDŐLETT NÁLUNK MINDENÜT REPKEDNEK A KECSKE DARAZSAK MIT TANÁCSOL MIT TEGYEK EGY TANYÁN LAKOK EGYEDÜL ROVAR ÍRTÓRA NINCS PÉNZEM KÉREM ADJANAK TANÁCSOT.SOS. KÖSZÖNÖM NAGYI

 • Lépcsőhöz próbál a darázs magának odut rakni, ma már 3x lepiszkáltam,a helyén lemondtam azt a morzsalékos maradványt, hypóval lefújtam a helyet,de csak újra próbálkozik. Mivel tudnám elriasztani, amivel azt a helyet lekezelnèm,hogy máshova menjen? Köszönöm: Brennerné

  1. Kedves Brenner Csabáné!

   Esetleg érdemes darázscsapdát kitennie, amivel el tudja kapni. Ha nem akarja bántani, akkor a csapdába befogott darazsat pár kilométerrel arrább kiengedheti.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • üdv. érdeklödnék hogy a hétvégi házam teteje alá befészkeltek a darazsak mi a legjobb modszer ellenük a kiirtásukra,a tetőm lapos és jo mélyen alátudtak biztos fészkelni

  1. Kedves Lajos!

   Itt a kulcs abban van, hogy az irtószert nagy nyomással képes legyen bejuttatni a járaton keresztül a fészekbe. Egy 2-3 baros permetezőre lenne szükség. Ha ez megvan, akkor kell megfelelő irtószert választani, amik sajnos engedélykötelesek. Védőfelszereléssel együtt sajnos ez már sokkal több, mintha szakembert hívna. Érdemes ezen az opción is elgondolkodni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Sziasztok!Ausztriában élünk és találtunk az erkélyünkön egy szép darázsfészket,ami egy lopótökre emlékeztet ,most kb egy karalábé méretű vagy kicsit nagyobb.El szeretnénk távolítani,mert feltehetőleg a királynő ki be repked most még és elég ilyesztő mert legalább 5cm nagy.Van egy kisbabánk is és nincs rá pénzünk hogy szakembert hívjunk.
  Mit tehetnénk?Jól látható helyen van a fészek és a királynőt gyakran látni,még nem agresszív,nem is szeretnénk feltétlen megölni,de valahogy mennie kell.
  Segítségüket előre is köszönöm.

 • Üdvözlöm!
  A problémám a következő!
  Darazsak fészkelték be magukat a családi házam belső lambériája és külső fal közé! Valamint éjszakánként a plafon felől döngicsélés,kaparászás hallatszik! Darázsirtó spray-el fújtam be kivülről,de a fészek nem látszik,mert mélyen van! Ekkor a benti szobában,ami teljesen lambériás,félelmetes össznépi zümmögés kezdődött és a lambéria illesztési résein,a szegőlécek között préselték be magukat a szabadulni vágyók. Sajnos a fészek pontos helyét nem tudom megállapítani,így a királynőhöz sem tudok hozzáférni! Van e értelme naponta gyilkolnom őket? Elfogynak egyszer,vagy meg kellene bontani a lambériát? Mennyire veszélyes ez rám nézve,vagy mindenképp hívjak szakembert?
  Várom megtisztelő válaszukat:
  Pacsi László
  Hatvan

 • Hol lehet a királynő, ha a padláson sok kicsi, 2-10 darázsból álló fészek van? Hogyan működik ilyenkor a kolónia? Van egy hely ahonnan hordják a lárvákat/petéket, vagy minden ilyen kicsi fészeknek van egy saját királynője? Ha igen hol? Ott sürög a többi között? Ha leírtom az egész padlást, akkor honnan lesznek új királynők két hét múlva?
  Köszönöm a válaszokat, előre is!

 • Kedves Abatox

  Szakemberre lenne szükség egy melléképület padlás terének irtására . Annyi már a darázs hogy nem merünk felmenni megnézni a fészkeiket . Kérem adjon elérhetőséget

 • Tisztelt Abatox!

  Rovatox aeroszolt használtam már kisebb, nyílt darászfészek irtására, pillanatok alatt elpusztultak.Egy teniszlabda méretű gömbölyű, már beburkolt darázsfészket is lefújhatok vele? A szer feloldja a fészek anyagát, elér a belsejében lévőkig és elpusztít minden darazsat?

  Köszönettel: Anita

 • Az egész udvar hemzseg a darázstól amiktől nagyon félek mert egy csípéstől is napokig szenvedek és egyből kalcium kell mert allergiás is vagyok rájuk.a ház évekig lakatlan volt.azt sem tudom,hol lehet a fészek,illetve fészkek.a minap csak egy palát szerettem volna elvenni.Elindultam vele és már meg is volt a baj.megcsípett az egyik és napokig alig bírtam menni úgy bedagadtam.de most felfedeztem,hogy az eresznél nagyon sok darázs repdes.lehetséges,hogy ott a fészek?vagy lehet bármerre megyek az udvaron több helyen is találok?ha egy egész kas megcsíp végzetes lehet számomra.Mit tegyek?

 • Üdvözlöm!

  Pár napja a kerti asztal alsó részében találtam egy darázsfészket. Nem volt zárt ezért láttam, hogy 2-3 kis darázs motoszkál benne. Könnyedén leszedtem a fészket ami kb. 5*5 cm volt és a darazsakat amik benne voltak elpusztítottam.
  Ma megnéztem és újabb
  kis fészket találtam ugyanott, de ez alkalommal már legalább 7 darázs lepte el, ezért már nem mertem eltávolítani.
  Érdeklődnék, hogy mivel tehetem meg, illetve hogyan akadályozhatom meg, hogy új fészket készítsenek ugyanoda? Elég veszélyes a fészek elhelyezkedése, mert amikor az asztalhoz ülünk, a térdünk pont hozzáérhet.
  Köszönöm előre is válaszát!
  Üdvözlettel,
  Klára

 • Tiszteletem! úgy tűnik egy lopódarázs befészkelte magát az ablak feletti redőny burkoló eleme alá. Tudnának esetleg valamit tanácsolni hogy semlegesítsük a fészket? vagy az egyetlen mód a burkolat leszedése és a fészek eltávolítása?

 • T. Cím,! Garzonhaz üresen álló lakásának erkélyén hagyott régi szonyegbe fészkelték be magukat a darazsak. Gyors, hatékony elpusztitasuk szükséges. BROS aeroszol, Bio Kill rovarirto permet vagy a Protect B darazsirto lenne a leghatekonyabb és leggyorsabb? Köszönöm válaszukat. Tisztelettel :Dósay József

 • most kialakuló darázsfészekkel mit csináljak.régebben márt vólt ijen problémám,de akkór szakember oldotta meg,elég drágán.de most nincs erre pénzem.házilag kéne megoldani,de hogyan.nem akarom hogy megint egy hedsereg gyűljön össze.

 • A kertkapu zárjába költöztek be darazsak, abba a lukba, ahová az ajtó nyelve kerül és láthatóan nem zavarja őket az ajtónyitás. Most még “csak” 10-15-en vannak, de nem szeretném, ha kolóniává fejlődjenek. Mit tehetek ellenük?

 • Jó reggelt!
  Tanácsot és árajánlatot szeretnék kérni darázs írtásra.
  Kb tenyérnyi nagyságú fészek van az erkélyen, jól látható, könnyen elérhető helyen. Ilyen kis fészek esetén is érdemes szakembert hívni, vagy házilag megoldható az írtás?
  Önök mennyiért vállalnák?
  Előre is köszönöm a választ.
  Tisztelettel,
  Szabad Virág

  1. Kedves Virág!

   Sokminden megoldható házilag, de kérdés, hogy megéri-e. A védőfelszerelés 11.000 Ft, a háztartási darázsirtó a szükséges mennyiségben 2-3000 Ft. Ha bátrabb az ember, akkor védőfelszerelés nélkül is odaállhat. Csak sosem tudhatja az ember, hogy melyik csípést követően lesz allergiás, így azért a ruhát javasoljuk. Inkább a hidegebb órákban érdemes csinálni (házilag), hajnali, vagy esti órákban, és arra minimum figyelni kell, hogy ne álljunk fényforrás irányába. Mert a fény felé fog menni a darázs. Vagyis este érdemes külön másik irányból megvilágítani, és úgy irtani.

   Jelen szituációhoz nem biztos, hogy sok kell, de azért vannak összetettebb, nehezebben megközelíthető fészkek. Azok irtásában már jobb, ha közreműködik egy szakember.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  Elmúlt évek során olyan problémánk jelentkezett, hogy erdei házunkba rendszeresen beköltöznek a lódarazsak, mindazon által az erdő is hemzseg tőlük (sajnos súlyosan allergiás van a családunkban). A darazsak egyik napról a másikra építik fel újra és újra a fészket, bár használ rájuk a darázsirtó aerosol, a kipusztított fészket mindig eltávolítjuk és csapdákat is rendszeresen helyezünk ki, a probléma egyszerűen nem megoldható, mivel pár nap alatt már újabb fészket alakítanak ki, és nem győzzük napi szinten irtani őket.
  A felől szeretnék érdeklődni, hogy ilyen esetekben van e tartós megoldás, amivel az újabb fészek kialakítása megelőzhető? (Erősen gondolkozunk rajta hogy szakembert hívunk, csak meg szeretnénk tudni, hogy megéri-e, vagy egy hét múlva újra ott lesz a fészek.) A másik kérdésünk pedig, hogy mivel erdőben van a problémás terület a használt darázsirtó szerek nem károsítják/zavarják-e túlzottan az élővilágot?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • Tisztelettel kérdezem.

  A lakóházaknál meglevő darázspopuláció ellen ,van valami irtószer,amely háti permetezővel szórható? Padláson,ereszaljakban istállókban ,stb.

  Köszönöm.
  Balogh András
  nyugdíjas.

 • Üdvözlöm! Érdeklődnék,hogy Tatabányán,családi haznál (padláson van sok darázsfészek) mennyiért vállalnának darázsirtást?

 • Segítséget kérnék. Szerintem a darázs fészek a ház szigetelése mögött van. A darazsak nyüzsögnek a redőnytok sarkánál. Mit tegyek? Köszönöm.

 • Azt tudom , hogy a nikotin a bogaraknak méreg . Azt szeretném megkérdezni , észre vettem , a darazsak be költöztek a fal és a tető deszkába , ki-be járnak a lyukon . Ha én le áztatok cigaretta csikket és az így nyert nikotinos oldatot permetező kannával be fújom a ( fészek ) lyuk nyílásán , akkor kitudom e irtani a királynőt , vagyis a darazsakat ? Persze jól beöltözve .

 • Jó napot.Darazsaink vannak a terasztarto cső ahova belemegy a falban.Ezekszerint a fújás nem használ.mit tegyünk?nem látható a fészek csak a kis lyukon mászkálnak ki- be.Közvetlen a bejárati ajtónk felett vannak.

 • Korai érésű szőlőnket meglepték a kecskedarázsok.
  Ho9gyan lehet eredményesen védekezni?
  Tanácsukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel:Szabó Imre email:fokidombi@gmail.com

 • Üdv! Egy erdő melletti büfém teraszán annyi darázs van hogy a vendégek sajnos nem maradnak meg. A fészkük nem az épületen/ben van, így a felkutatása nem megoldható. (Ha egyáltalán 1 fészekről beszélünk) van valamilyen módszer ennek a helyzetnek a megoldására? Rendelkezem darázsírtó porral és porozóval, csak nem tudom milyen módon juttassam a fészekbe…? Előre is köszönöm válaszukat!

 • Üdvözlöm!
  A kertünkben darázsinvázió van, és nem tudjuk mivel tudnánk megszabadulni tőlük. Érik a szőlő, és olyannyira sokan vannak, hogy 3-4 darázs zabál 1-1 fürt szőlőt. Mi saját udvarunkon irtjuk a fészküket, de szomszédunk sajnos nem, ezért nagyon elszaporodtak. Próbálkoztunk a darázs csapdával, de miért menne abba, amikor ott van mellette a lédús szőlő!? Mivel tudnák elűzni, vagy kiírtani őket? Vegyszer nem jöhet szóba, mert akkor nem lehet fogyasztani a szőlőt.
  Tudnának nekem tanácsot adni?
  Előre is köszönöm segítségüket.
  Üdv.
  Tarcsáné Szegedi Margit

 • Pár napja vettem észre,hogy lódarazsaink jönnak le a padlástérből is lyukon. Mennyibe kerülne a kiírtásuk?
  Köszönöm előre is a választ!

 • Üdvözlet!
  A tanácsukat szeretném kérni. Kertünkben lévő orgonabokrot ellepték a lódarazsak, ám a közelben fészekre nem bukkantam. A szomszéd panaszára, kérésére és megnyugtatására levágnám a bokrot, de nem merek fűrészelgetni a repkedő darazsak között, ráadásul úgy vélem nem szűnne meg a darázsinvázió, legfeljebb egy-két bokorral arrébb mennének.
  Mit lehet tenni a fészek helyének ismerete nélkül?

 • Üdvözlöm! Anyukám házánál a tető alatti deszkán van egy lyuk,ahol sok darázs közlekedik. Gondolom ebben az esetben szakemberre van szükségünk, hogy a királynőt elpusztítsa. Mennyibe kerül egy ilyen irtás szakemberrel? Anyukám kecskeméti. Kiszállási díjjal együtt érdekel az ár .

 • Miért kell írtani a darazsakat?
  Nem hiszem, hogy káros lények lennének. Miért nem eltávolítást, áttelepítést végeznek egy egy jelzés esetén. A darazsak is végzik a növények beporzását.
  A vegyszerük sokkal több kárt okoz MINDENKINEK, mint a darazsak.
  Bízom benne, hogy hamarosan akad és egyre több olyan cég akad , akik csak áttelepítik a fészket, de nem mérgezik vegyszereikkel a környezetünket. Köszönöm.Üdv

 • A ház előtt egy orgonafába bújhattak lódarazsak,mert a fán láttunk lyukakat és a fa ágán és körülötte láthatóak.Milyen módszerrel próbálkozhatunk az irtással?

 • Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne hogy ha màr nem hatnak az írtószerek Győr környékén van e olyan emberük aki az írtàst végzi? Illetve fontos lenne tudni hogy egy ilyen speciális írtàs mibe kerül?? Köszönöm válaszát!

 • Üdvözlöm!
  Nekünk a ház sarkánál a tető alatt egy kis lyukon közlekednek ki be, be fújtuk protectel és be tömtük a lukat. Azóta kívülről még több lett. Mit javasol, mit tegyünk? Előre is köszönöm a választ.

 • Tiszteletem! Nálunk a bejárati ajtó keretében találtak maguknak megfelelő helyet! A repedést ahol ki és bejárnak letakartam vizes ronggyal,de sajnos maradt kint 15.20 egyed akiket nem lehet elhessegetni! Félelmetesen támadnak.

 • Szeretném megtudni hogy egy fábol készült ellektromos szekrény mögött lévö vezetékek és annak nyilásaiban telepedtek meg a darazsak.Hogyan lehet hatékonyan kiirtani Öket?

 • sajnos a padlásomra beköltöztek a lódarazsak és még a kisebb termetű darazsak is vettem mérgét de végül nem merek házilag hozzájuk nyúlni már így is többször megcsíptek 66 éves vagyok és egyedül élek nincs segítség .
  kérem ha tudnak segítsenek Százhalombattán élek

  1. Kedves Tárnok Árpád!

   Olyan rövidet, és tömör dolgot kérdezett, amire csak egy gyakornoki napon keresztül tudnék válaszolni. Szívesen kiadjuk a szaktudásunkat ingyen is, de sajnos ez a kérdés így túl velős.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Szia
  Barnus vagyok és nálunk a ház mind két oldalán az egyiken egy darázs a másikon pedig egy lódarazs fészek van. Akkor még nem is beszélve a többi fajtájukról. Itt szinte mind van. A legrosszabb az hogy szinte levegőt nem kapok ha meglátom a szárny zugása el képesztő! Soha nem éreztem ilyet de még hasonlót sem. Azt hiszem ez a fobia jele. Olvastam utána és hasonlóan érzem magam a közelükbe. Ha este fél kapcsolom a lámpát az udvaron nem telt el 5perc de már két három kifejezetten irtózatos olyankor ha az udvaron kell lennem… Hát inkább lennék bárhol máshol. Ez engem írt ki itthonról!! Mit tudnék tenni? Kerestem szakembert. De ebbe a községbe nem találok olyat aki ki jön. Kérem segítsen. Köszönöm válaszát. D

 • Tisztelt Uram!

  Szeretnénk megoldást találni a darázs problémánkra. Nem támadnak, este azonban nem kapcsolhatunk a teraszon lámpát, mert ellepnek bennünket. Nagy méretüek, talán lodarazsak. A probléma az, hogy valoszinüleg a tetö alá fészkeltek, amit nem nehéz megközeliteni, nem uj épitésü házrol van szo. Nem tudjuk, hol lehet a fészkük. Tudnak segiteni a kiirtásukban és a megelözésben, hogy jövöre ne szaporodjanak el? Amennyiben igen, kérnék egy árajánlatot.

  Köszönöm, üdvözlettel,

  Páczi Zsolt

 • Szép napot kívánok! Tanácsot szeretnék kérni, meg gyűlt a bajunk sajnos a lódarazsakkal! Nen nálunk van a fészkük, de a mi irgina bokrunk kérgét zabáljáj! Ami nem volna baj , ha nem 5 méterre lenne a bejáratunktól, és nemba kutya háza felett lenne , illetve nem csak erre tudnánk a kertet megközelíteni! Hogyan tudnám őjet rábeszélni ,hogy nincs itt jó helyük! Köszönöm előre is tanácsot!

  1. Kedves Horváth Gyuláné!

   Értem, hogy szeretné békés úton rendezni a dolgot, de sajnos a lódarazsak nem értenek a diplomáciához. Nehéz lesz velük szót érteni ebben a kérdésben. A bokor vonza őket. Önnek azt kellene elérnie, hogy egy alapvetően csalogató dolog taszítóvá váljon a számukra. Van erre ötletünk, de annyira szélsőséges, hogy nem tudja kivitelezni. Az érintett bokor körül kellene ugyanis olyan környezetet kialakítani, hogy azt elkerüljék. A darázs a hideget, a nagy szelet, és a folyamatos csapadékot nem szereti. Ezt kellene modellezni egy mikor környezetben valahogy.

   Meg lehet próbálni azt is, hogy kifigyelik a darazsak közlekedési útvonalait. Milyen irányból jönnek a kertbe? Ez vélhetően jó pár napos megfigyelés után derülne ki. Utána meg kéne nézni, hogy azon az útvonalon, a kertben vane olyan pont, ahol nem lenne zavaró a jelenlétük. PL: a kert végén jönnek be, és ha ott megmaradnának, akkor nem lenne zavaró a jelenlétük. Oda akkor vagy áttelepítik a bokrot, vagy már meglévőd ideiglenesen szúnyoghálóval lefedik, amíg a szoktatás van, és oda a “belépési” területre telepítenek egy másik bokrot, ami szintén ellátja őket azzal a táplálékkal, amit a másikon találtak volna.

   Ez persze nem 100%-os, mert a viselkedésüket nehéz befolyásolni, de meg lehet próbálni ha vegyszer nélkül szeretnék őket “elköltöztetni”.

   Mi abban tudunk segíteni, hogy likvidáljuk őket végérvényesen.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  Nálunk a padlásra költöztek vagy is ott lehet a fészkük,már a folyóson a mennyezetett is át furták,nagy zümögésre figyeltünk fell,,!
  Kint az ablak redönyközt is lehetnek mert a jó ídőben csak úgy rajzanak!
  Kérem szépen legyen oly kedves megmondani mi a teendő ílyenkor!
  Nagyon köszönöm
  Tisztelettel:Némethné Szabó Éva

 • Tiszteletem!
  Jómagam olyan darázs irtási módszert keresek amely hasonlít a hangya csapdára.
  Vagy is olyasmire gondoltam, hogy a fészek bejárata közelébe kitennék valami mérget. Ami a darazsak számára vonzó illatú. S ezt az anyagot felszedik és beviszik a fészekbe, s a méreg ott fejti ki a hatását. Vagy is elpusztítaná a királynőt is.
  Szóval a kérdésem az hogy létezik-e ilyen módszer?

  Azért töröm a fejem ilyen módszerben mert igen nehezen megközelíthető helyre fészkelték be magukat. S nem szeretnék se falat se tetőt bontani. Mivel egy beépített padlás, ferde gipszkarton fala és a pala tető közé fészkelték be magukat.

  Tavaly a födémben voltak. Onnan Októberben kitakarítottam a fészket és elégettem. De idén újra megjelentek csak most nehezebben megközelíthető helyre.
  Most már tudom, hogy a megtermékenyített királynő tavaly októberben nem volt a fészekben.
  Válaszukat előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Bakos Zsolt

 • Jó napot kívánok tisztelt Szalai Károly Úr! Vas megyében, Kissomlyón van családi házam. Hatalmas darázsfészket találtunk a padláson. Mit tegyünk? Tisztelettel: özv.Cserági Istvánné Mária

 • Mogyoródon élünk. A tető alatt van a darázsfészek, a padláson keresztül az emeletre folyamatosan berepülnek a darazsak (10-20/óra), de hamar elpusztulnak.
  Érdemes ilyenkor irtani őket vagy előbb-utóbb úgyis elpusztulnak?
  Köszönöm.

  1. Kedves Géza!

   A darázsirtás során vagy por alapú, vagy folyadék alapú vegyszer kerül felhasználásra az adott szituáció függvényében. Pontos választ a helyszínen tudunk adni, vagy telefonos felmérést követően, ha megismerjük a problémát.

   Üdvözlettel:
   Szalai Károly

 • Szakembert keresek,mert 3 helyen is befészkelték magukat a darazsak egy börzsönyi lakóházba, ami megkeserítette a nyarunkat. Cserép alá, redőnybe és eresz mögé csoportosultak. Segítséget szeretnék kérni, mikor érdemes a királynőt elpusztítani, a darazsakat kiirtani, melyik évszak, hónap és vállalnak-e kiszállást vidékre? Köszönöm!

 • Üdvözlöm. A háztető alatt a lambériánál az eresz környeken felfedeztem egy kb.45 cm szeles és 60 cm magas méh kaptart. Félelmetes és ilyesztő volt. Mellette megszáradt lódarázsokat talaltam. El szeretném távolítani kérem segítsen mit tegyek. Előre is Köszönöm.
  Tisztelettel Attila.

  1. Kedves Attila!

   Jelenleg is aktív kaptárról van szó? Ha nem, akkor húzzon oda egy zsákot, és verje bele a kaptárt egy bottal. Egyéb teendője nincs. Ha aktív, akkor a méhcsaládot el kell költöztetni. Ez esetben méhészt érdemes keresnie: http://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek/meheszt-hivjon-ne-rovarirtot

   Lódarazsat is említ, így most nem vagyok benne biztos, hogy amit látott az valóban méhkaptár, vagy csak rosszul fogalmazott. Ha egy kihalt darázsfészek, akkor arra húzzon szemeteszsákot, és szedje le. Ha nem tudja, hogy aktív-e, és a fészek se nyitott alulról, akkor nagyobb hatótávolságú (3-5 m) darázsirtó sparyvel érdemes lefújni a fészket, és meghallgatni, hogy lesz-e valamilyen zsongás. Ha alulról nyitott a fészek, akkor meg kell nézni, hogy van-e valami mozgolódás. Most még nincs annyira hűvös, ha aktív a fészek, akkor több mint valószínű, hogy látnának valamit. De az én gyanúm az, hogy ez egy korábbi év mára kihalt fészke lesz.

   Ha inkább szakemberre bíznák, akkor itt tudja felvenni velünk a kapcsolatot:
   http://www.abatox.hu/kapcsolat

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Szalai Ur!
  Godolollon lakom egy faszerkezetes hazban.
  A nyar folyaman tobb helyen is befeszkeltek magukat a tetot szegelyzo lecek ala, hozzaferhetetlen helyre a darazsak.
  A kerdesem az, hogy igy a tel beallta elott erdemes meg szakembert hivnom, hogy a kiralynot kiirtsa, vagy elegendo kora tavasszal darazscsapdakat kihelyeznem?

  Tisztelettel
  Toth Maria
  botzsom@gmail.com

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.