Darázsirtás házilag, vagy szakemberrel – így mind2 tilos!

Akár házilag, akár szakemberrel szabadulna meg a darazsaktól, van egy nagyon fontos alapszabály, amit be kell tartani. A királynőt kell elpusztítani. Szinte minden másodlagos. A királynőt viszont csak úgy lehet elkapni, ha a fészek mélyére hatol. Ő ugyanis ki se dugja az orrát a fészekből. Csak addig végez a peterakáson kívül más munkát, amíg nem fejlődnek ki az első munkaképes példányok.

Itt egy remek példa arra, hogy hogyan nem lehet megszabadulni a darazsaktól házilag. Erre a videóra a napokban bukkantunk, amiről csak azt érdemes tudni, hogy nem szabad komolyan venni, és leutánozni. Ez a lehető legrosszabb módja annak, hogy valaki házilag darázsirtást végezzen.

A nyilvánvaló okokon túl, miért rossz ötletez a házilagos darázsirtási módszer?


Semmilyen olyan házilag, vagy akár szakemberrel végzett darázsirtás nem lesz eredményes, aminek a hatására a királynő nem pusztul el. Teljesen felesleges a dolgozók megpörkölése, kiirtása mindaddig amíg a darázsfészek belsejében egy királynő folyamatosan rakja a petéit. Az ilyen akciókkal az ember alapvetően csak azt éri el, hogy a darazsak agresszívvá válnak, és azonnal támadni kezdenek.

Ugyanezt az eredményt kevesebb kockázattal egy 1130 Ft-os Protect B darázsirtó aerosollal is el lehetett volna érni, ami a legtöbb dm-ben, hiper-, és szupermarketben beszerezhető. A tűz helyett egyszerűbb lett volna ezt bevetni, hiszen ettől a dolgozó darazsak azonnal megszédülnek, így kevesebb esélyük lesz támadni, mintha valaki csak tűzzel odapörkölne nekik.

Persze ebben is van kockázat, hiszen hasonlóan a fenti próbálkozással, ezt is legalább 30 cm közel a fészekhez lehet használni, és eredménye maximum akkor van, ha a fészek teljesen nyílt helyen van. Mert, ha már egy lyukon közlekednek, ezek az aerosol palackok már nem lesznek eredményesek.

Ha mindenképpen házilag szeretne valaki darázsirtást végezni, semmiképpen ne a tűzzel próbálkozzon! Inkább tegyen ki házilag készített darázscsapdát. Persze, ha nem tavasszal teszi ki az ember, hanem később, mikor már a királynő visszavonult, és csak a dolgozók szálldosnak a fészekből ki-be, akkor a csapda itt is csak szélmalomharc lesz, hiszen a királynő ettől nem fog elpusztulni. Sajnos az interneten sok jónak tűnő rossz ötlet olvasható, ezért inkább azt javaslom, hogy hívjanak fel inkább szakembert, és kérjenek tanácsot. Akár minket is a 061 338 37 37 – 0620 9 342 774 számok valamelyikén.

Akik pedig nem akarnak kockáztatni a házilagos darázsirtással, azok inkább hívjanak darázsirtó szakembert. A videóban tárgyalt problémát szakemberünk néhány perc alatt károk nélkül orvosolni tudta volna a királynő likvidálásával.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Üdvözlöm!
  Nekünk a bejárati ajtó fölött költözött be a lódarázs..a deszkán egy kicsi lyukon. nem tudjuk ,mit tehetünk ellene,mert olyan erős ,hogy a gáz sprétől sem döglött meg..
  köszönöm a választ..Katalin

  1. Kedves Katalin!

   A kis lyukon át közlekedő darazsakra ideális megoldás a porzásos kezelés, de sajnos ezek az irtószerek nem szabad forgalmúak, így nem elérhető a háztartások számára. Háztartási irtásra a Bábolna bio termékeit tudjuk javasolni, de amennyiben nem hoz eredményt inkább a szakembert érdemes kihívni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

  1. Kedves Sándor!

   A nagy szárasság miatt jelentek meg a darazsak. A legnagyobb segítség önnek most egy eső lenne, de sajnos arra a héten nem sok esély van. Esetleg érdemes a kerti tó környékére kihelyezni egy darázs csapdát, amivel be lehet fogni őket. Mivel sajnos vélhetően sehol máshol nincs víz, önökhöz járnak át. Félek, hogy a kert végében kialakítót mesterséges itató sem lenne megoldás.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözlöm!
  Előszóban: parasztházban vagyis régi vályogházban lakunk. Az északi fal felső részén nem volt kívül vakolat. Egy ponton darazsakra lettünk figyelmesek. Nem voltak sokan, egy kis résből jöttek sorban elő… Elakartuk kergetni őket, erre “bemérgettek” s még többen jelentek meg. Lefújtuk őket Protect darázsírtóval. Elég sok elpusztult, de 2-3 db még mindig keringett a lyuk/rés előtt. S mivel falazás volt az egész házon, így ezt a lyukat is befalaztuk. Azóta az új fal előtt repdesnek kb. 50-en. Ami megdöbbentett bennünket az az,hogy a falazás után 3 nappal a lakásban bent is találtunk jócskán darazsat abban a szobában, amelyiknek a falán kívül be lett falazva a rés. Mivel minden zárva van – ahol pedig ablak nyitva, ott szúnyogháló van fent – nem igazán értjük, hogy hogyan jutottak be? Kintre két pet palackos csapdát tettünk fel, de ebben a pár napban csak 2-3 db fulladt bele… A bentre bekerülők ellen pedig még nem tudjuk mitévők legyünk?! Egyenlőre csak kb 10 darabot találtunk, de sajnos lehet, hogy még többen bejönnek… Létezik, hogy a vályogfalon most befelé fúrtak lyukat??? Mitévők legyünk ellenük? Köszönöm a választ előre is!!!

  1. Kedves Edina!

   Sajnos ez gyakori eset. Ha befalazzák a darazsakat, sajnos kénytelenek más kijáratot találni. Jó esetben nem sikerül nekik, rossz esetben addig addig tőrnek előre, mígnem találnak kijáratot. Sokszor ilyenkor legyengülten esnek ki a lyukon, és alig van már bennük élet. Tudjuk már késő, de sajnos nem kellett volna a lyukat eltömni. Most a túlsó falon lévő kijáratot kell felkutatni, és ott kell az irtószert bejuttatni. Vélhetően csak porzással oldható majd meg. Házilag nem valószínű, mert ehhez speciális felszerelés, és irtószer kell.

   Sajnos egyenlőre csak ennyit tudok mondani.

   De ha szerencséjük van, csak néhányan rekedtek a falban, akik talán rövid időn belül mind elpusztulnak.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdvözletem!
  Eddig még nem voltam dolgom lódarázzsal, azonban pár napja a ház mellett találtunk egy fészket. Nem is okoztak semmi gondot, és a lakásom pont a ház másik felén van. De mostmár pár napja minden éjszaka ha villanyt oltok, az egyik folyamatosan beakar jutni a szobába. Elég kellemetlen, mert ki se tudom emiatt nyitni az erkélyajtót. Nem adja fel, elég szívós. Többször neki is csapodik az üvegajtónak mire eltűnik. A probléma csak az, hogy ez Németországban van, és fogalmam sincs kit hívhatnék ez ügybe. Milyen házicsapdát tudna ajánlani? Ha egy már ideszokott, akkor több is fog jönni? Várom válaszát!

  1. Kedves Eszter!

   Ha darázscsapdát szeretne kitenni, akkor azt egy egyszerű 0,5 l-es pet palackból is készíthet. ().

   Ha elmérgesedne a helyzet mindenképpen hívjon majd szakembert.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Nógrád megye Pest megye felé eső részén élünk, ugyanúgy jártunk mint Edina. Ha nem pusztulnak ki a darazsak, tud olyan céget ajánlani, akik ezen az országrészen is segítségül hívhatók?
  Válaszát előre is köszönöm: Gyöngyi

 • Üdv!
  Érdeklődnék egy öreg alma fába van egy kb 60-70cm hosszú lódarázs fészek, és hogyan lehetne kiirtani őket, mert egyre csak nől a fészek
  Válaszát előre is köszönöm: Róbert

  1. Kedves Róbert!

   Mindenképp megfelelő védőruhában végezzék az irtást, ha lehet permetező szerrel. Az aeroszol rovarirtókat semmiképpen nem ajánljuk. Ez így elég költséges, mert a védőruha, és a legegyszerűbb kerti permetező már legalább 18-20.000 Ft, ami már szinte többe kerül, mint ha szakembert kérnének, nem beszélve még az irtószerekről. A legtöbb jó irtószer engedélyköteles. Szabad forgalmú szerekkel kapcsolatban érdemes gazdaboltokhoz fordulni.

   A tökéletes, és biztonságos eljárás érdekében sajnos ez sokba fog kerülni, amiért inkább érdemes szakemberhez fordulni. A kiégetést, és a slaggal locsolást nem ajánljuk, ahogy ez esetben a darázscsapdát sem. De az aeroszol palackot sem, mert attól nagyon meg fognak vadulni, és csak akkor lesz hatásos, ha az adott pillanatban a darazsat töményen éri a vegyszer. Ez meg egy 60-70 cm-es fészeknél teljesen kizárt.

   Inkább forduljanak szakemberhez.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • T. Cím!
  A kertemben a darazsak és a méhek gyakorlatilag tönkre tették az egész évi munkámat a szőlőben. Minden fürtöt már kikezdtek, még azokat is ami még meg sem érett, savanyú. Tettem ki csapdákat, többet is, a siker nagyon szerény, a szőlő jobban ízlik nekik. Mit tudok még tenni, (jövőre, mert az idei termés már nem piacképes, amit kikezdtek, az bizony elkezd rothadni hamar.)
  Válaszát megköszönöm: Ani

  1. Kedves Ani!

   Ez sajnos már növényvédelmi kérdés, amiben nem tudunk segíteni. Keressenek fel gazdaboltot, mert biztosan lesz segítség erre a problémára!

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • T. Cím!
  Az lenne a kérdésem van-e olyan permetszer darazsak ellen ami a növényeket nem bántja de a darazsakat elpusztítja? Nálunk a tujasor és a futó vadszőlő alatt is vannak kisebb nagyobb darázsfészkek. Válaszát előre is köszönöm!

  Üdv: Palcsóné

 • Üdvözletem!
  Mezőgazdasági boltban vásároltam Fendona 5 WP rovarirtó port. Nem tudom, ez alkalmazható-e darázsirtásra.
  Előre is köszönöm válaszát.

 • Üdvözletem! Darázs irtással kapcsolatban lenne kérdésem.valami nagyon hatékony módszerre lenne szükségem.ugyanis a teraszra befészkelték magukat és nem tudom kiirtani őket.A terasz alá a lábazatba.Szerencsére még senkit sem csíptek meg.

 • Jó napot kívánok

  Az erkélyemen a zsák virágföldbe költöztek be. Fogalmam sincs mennyi van de folyamatosan jönnek-mennek ki-be. Elsőnek az tűnt fel hgoy miért van az erkényen annyi virágföld szétszóródva? mikor ki akartam menni felseperni láttam meg hogy a virágföldön sok lyukat csináltak és rajzanak. Mit tegyek? ugyebár nem biztonságos a szellőztetés is, ráadásul ez egy 14 emeletes társasház első emelete.
  Sürgüs válaszát előre is köszönöm

  Gajdán Judit

 • Egy régi fatönkbe költöztek be a darazsak a kertünkben. A tönk mára annyira elkorhadt, hogy a férjem szétdarabolta egy fejszével. Ekkor jöttek elő belőle a darazsak. Az lenne a kérdésem, hogy ez ellen tudunk valamit tenni házilag, vagy szakemberre van szükség. Két kisgyerekünk van, nem szeretném őket kitenni darázscsípésnek.

  Válaszukat előre is köszönöm, Kocsis Tímea

  1. Kedves Tímea!

   Attól függ mennyire bevállalósak. Protect, hossz toldott fújófejű darázsirtóval le lehet őket kezelni. Szerezzenek be 1-2 flakonnal belőle, de vigyázzanak, mert agresszívabbak lesznek ilyenkor. Védőruha nem lenne rossz.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Üdv!
  A falban egy ceruza vastagságú lyukon a szobába közlekednek a darazsak.
  Szerintem egy legalább 100 fős kolónia van a falban (vert falról van szó )
  Sajnos az anyagiak miatt nem tudok szakembert hívni, én viszont nem merek neki latni.
  Ha megbontom a falat, biztosan halálra döfnek
  Mit tehetnék?

 • A kertemben egy lyukba költöztek be a darazsak. Úgy vettem észre őket, hogy rá léptem a lyukra, amikor is 4 megcsípett. Folyamatosan repkednek a lyuk körül, be és ki. Milyen módszerrel lehetne kiírtani őket, esetleg peremetőbe lehetne rakni valamit, mert annak hosszú csöve van? Köszönöm

 • Szeretnék segítséget kérni darázs irtáshoz, mert a gyerekek kis medencéje körül folyamatosan 10-20 darázs repked, a picit már meg is csípte egy. Azonban a gond az lehet hogy nem tudjuk hol van a fészkük! Igy is lehet megoldást találni erre a problémára?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  Kata

  1. Kedves Kata!

   A darazsak a folyadékbevitel miatt keresték fel a medencét. Az utóbbi napokra jellemző, száraz meleg időjárás miatt nem találnak nedvességet, és az önök medencéje jól kapóra jön nekik. Meg lehet próbálni, hogy a medencétől távol, de a darazsak repülési irányába valamilyen élénk színű (pl: sárga) lavórba, lábasba vizet tesznek, hogy a medence helyett inkább azt keressék fel, csak nehéz úgymond versenyre kelni egy több m2-nyi medencével, de azért meg lehet próbálni. Ha jön majd egy kiadós eső, akkor ez a probléma a következő száraz meleg időszakig meg fog szűnni. Sajnos kevés helyen találnak folyadékot a darazsak. Nincsenek kis tócsák, nem nedves az aljzat.

   El kell szoktatni onnan a darazsakat, hogy máshol pótolják a folyadékigényüket. Ez viszont nem olyan egyszerű. De itt az irtás nem fog eredményt hozni, mert a fészek máshol van.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Földben lévő darazsak eddig úgy tapasztaltam éjszaka pár liter forró víz beöntésével a lyukon írthatóak. Először egy kondérnyi forró vizet nekik majd a lyuk bele egy PET palack szájával lefelé ha több kijárat is van mindbe. Vizes szárnnyal nem tudnak repülni

 • Üdvözlöm! Nyaralàsból jöttünk haza, és arra lettünk figyelmesek hogy a hàztető alsó cserépsorànàl hemzsegnek a darazsak. Azt hiszem van ott 1daràzsfészek. Milyen megoldàssal tudnàm őket likvidàlni? Előre is köszönöm.

 • A kert földjébe talán egy régi volt fészek helyén egy-két napja kezdtek a darazsak beköltözni. Próbálkozhatunk-e biztonságosan a kiirtásukkal? Ha igen, hogyan?
  Ha nem, tudnak-e valakit ajánlani Sopron területén?
  Üdvözlettel és köszönettel
  Erzsébet

 • Tisztelt Cím!
  Vályogházban élünk tanyán. A szomszédunk méhészkedik (kb 100 méterre), emiatt rengeteg darázs fészkelte be magát a cserepek alá , a padlásra, a ház közvetlen környezetébe. Rengeteg aeroszolt vettem már, de csak ott tudom használni, amit látok. Sajnos a probléma annyira elmérgesedett,hogy több száz darázs repked folyamatosan az épület felett. Meleg nyári napokon félünk kimenni. Lenne-e esetleg olyan megoldás, amivel ha nem is elpusztítanánk a darazsakat, de távol tudnánk tartani a háztól? Olyan módszer, ami a nehezen hozzáférhető helyeken is megoldást nyújthat? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

 • Jó napot kívánok ! Az lenne a kérdésem,hogy a temetőben,a síron vannak a darazsak ! Mit tudnék tenni ellenük,mert a temető gondnoksága még semmit nem intézkedett ! Köszönöm a választ !

 • T.Cím!

  Egy olyan problémám van, hogy a darazsak be fészkelték magukat a
  födémbe sikerült is ki irtani nagyrészüket darázsirtóval és a födémen keresztül egy kisebb nyiláson sikerült is ekltávolítani a fészket lagalább is remélem, hogy maradéktalanul. Ezután másnap megláttuk a király darazsat a házon kívül és neki sikerült elmenekülnie remélhetem, hogy ezzel le is zárult a további fészekrakás illetve az, hogy el fognak tünni a darazsak teljesen? Bár még mindíg repkednek és rajjzanak a ház körül. Létezik az, hogy miután ki lettek telepítve a házból még egy pár napig ott rajzanak és utánna eltünnek?
  Válaszát előre is köszönöm!

 • Köszönöm annak aki az egér fogó ragasztót ajánlotta mert nagyon hatásos a darazsak ellen . Kifigyeltem hogy hol járkálnak ki be és arra kentem rá a ragasztót 10 perc alig telt el és körülbelül100-150 darázs ragadt bele.Így már hozzáfértem a helyhez hogy a fészket is megtudjam keresni.Mindenkinek ajánlom a ragasztó 270 ft,de mindenképpen a fészket is el kell pusztítani.

 • Kedves Szakember!
  Könnyűszerkezetes házunk van, és kb 1 hónapja rágcsálást, szöszmötülést hallunk a tető felöl. Azt hittük egér, de 4 napja rájöttünk darazsak, vagy méhek? Sajnos önhordó a tetőszerkezet, nem lehet felmenni alé. hallom ahogy már a fajban rágnak. Pestmegyében élünk egy kis faluban, kérem adjön ötletet mit tehetünk? köszönöm.

 • Darázsirtás volt a padláson október elején alfa cipermetrin szerrel. Fent volt 2 hálós zsákban héjas dió. Kérdésem, hogy fogyasztható-e,vagy káros az egészségre. Ugyanott néhány játék is volt. Elég a lemosás vagy nem?
  Köszönöm mielőbbi gyors válaszát.

  1. Kedves Zoltai Mihályné!

   Mivel nem a dió volt közvetlenül kezelve, illetve már 70 nap is eltelt azóta (alfa cipermetrinnél a legmagasabb várakozási idő 49 nap), a dió fogyasztható. Ha tehetik mossák át azért.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Kedves Abatox Kft.
  Nekünk tavasszal a Balatoni nyaralónk padlására költöztek be a lódarazsak. Rengetegen voltak. Egy hónapja kb. le tudtuk szedni a fészket, ami óriási volt és szét vol már porladva. Mit tehetünk az ellen, hogy ne menjenek oda vissza újra?

  Előre is köszönöm a válaszukat.

  Üdvözlettel:
  Piroska

 • Kedves Abatox Kft.
  Nekünk tavasszal a Balatoni nyaralónk padlására költöztek be a lódarazsak. Rengetegen voltak. Egy hónapja kb. le tudtuk szedni a fészket, ami óriási volt és szét vol már porladva. Mit tehetünk az ellen, hogy ne menjenek oda vissza újra?

  Előre is köszönöm a válaszukat.

  Üdvözlettel:
  Piroska

 • Kedves Darázsirtók!

  Meglehetősen sok papírdarázs költözött be az látszó tetőgerendák repedéseibe. Állatorvos azt javasolta, hogy neostomosannal (0,25g transzmix, 0,025mg tetrametrin 5ml-ben, 100x-ra hígítva) fújjam le őket. Működik a dolog abban az értelemben, hogy amelyik kap belőle, az jó eséllyel elpusztul, de elég szívósak még ezek a darazsak is (pedig nem lódarázs kategória), így egy részük el tud repülni, vagy a földön nem pusztul el. Így pár nap múlva újra megjelennek, és gondolom ez azt is jelenti, hogy a királynőt sem sikerült kivégezni, hiába nyomom tele direkt sugárral a bejáratot. Tudna esetleg valami hasonló bekeverhető permetszert javasolni, ami hatékonyabb és jobban megmarad, hogy taszítsa őket? Esetleg kisebb hígítás segíthet?

  Üdvözlettel,

  Gábor

 • Sajnálatos módon nálam is be költöztek a darazsak, én személy szerint allergiás is vagyok rájuk, sajnos spréhvel probáltam irtani de vsak el kábult tőle igy agyon tudtam gyúrni, de ezt mivel ahogy meg hallották a tőbbiek azonnal zárnom kellett mindent mert a lakáson az összes nyiláson be akartak jönni a darazsak. Kérdem van az országban akii tud is segíteni ilyen helyzetekben, vagy csak anyagi kérdés ez is. Nem magam miatt de a gyerekekre gondolva elég veszélyes mivel nyár van és bármikor meg eshet hogy meg támadják őket.Ha tud valaki segíteni kérem írjon mit tegyek. Köszönöm

 • Üdvözlöm!
  Tíz lakásos társasházban lakom az emeleten a hungarocell szigetelés rejtett hibájába fészkelték be magukat.
  Sajnos ez a magasság még létrával sem elérhető. Kérdésem le kell-e bontani a szigetelést vagy szakember porral kitudja őket irtani? Köszönöm a választ

 • Üdvözlöm!Az alsó és felső padlás között vannak a darazsak,a gipszkarton fölött.Ha bentröl befujok nekik hipót szórópisztolyal,utána felbontotta a felső padlàst hálós kalapban jólehet?Vagy mit érdemes befujni?

 • Szia nekünk az ajto fellet vannak a darazsak,nem lehet töllük mozogni olyan sok van több mindent probálrunk de hiába mert a fészek olyan helyen van amihez nem férünk de már nem lehet tölük nyugodtan élni!Tanácsot szeretnék hogy tegyünk?

 • Kedves Abatox Kft.
  Temetőben föld sírban darazsak vannak,2 egymás melletti lyukon ki-be rajzanak.Mivel tudnánk kiírtani őket.Nehéz megközelíteni mert annyira repdesnek.
  Tisztelettel:Ildikó

 • Szolnok megye területén lakom a mennyezet és az oldalfal találkozásnal, van eggy tenyérnyi barnafolt nem hiszem hogy beazas kopogtatasra üreges a hangja Az ingatlan vályog. Egyszer volt már ilyen darázs fészek volt. Mit csináljak.
  Köszönöm

  1. Kedves János!

   Ezt okozhatja egy darázsfészek. Vélhetően a padláson van egy darázsfészek. Érdemes megnézni, és megszüntetni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • Szeretném megkérdezni,hogy mikor végeztessem el a darazsak irtását ? Mikor a leghatékonyabb,melyik évszakban / hónapban? Önök Budakeszin is végeznek darázsirtást 2. emelet tetőszerkezetben (hosszú létra szükséges) vagy csak Budapesten és könnyen megközelíthető helyen ? Köszönöm válaszukat.

  1. Kedves Krisztina!

   A rovarirtás – szakmailag hitelesen maradva – mindig a probléma megszüntetésére ad megoldást, és nem a megelőzésére. Alapvetően akkor kell irtatni, mikor gondot okoznak. Nem lehet semmilyen rovart előbb irtani, mint megjelenne, vagyis sajnos a megelőzés nem működik a rovarirtásban. Az még nem irtás. A darazsak ellen akkor lehet védekezni, mikor már van kialakulófélben egy fészek, vagy meghatározható egy adott pont, ahol rendszeres a jelenlétük.

   Pontos időpontot, de még csak hónapot sem tudok önnek mondani. Talán időszakot: júniustól – szeptemberig.

   van egy cikkünk, amit érdemes átolvasni, mert könnyebb vele megérteni a darazsakat:
   http://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek/vegleges-darazsirtas

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt cím!
  Lakásfelújításban vagyok és a fafödém alsó felső deszkázata közötti részt kb 0,5m2 -en teljes szélességben kb 16cm beépítették a darazsak! Mit tudok vele csinálni? Nem tudnak valami szert ami “feloldja” a fészket? Remélem tudnak rá válaszolni!
  Köszönettel: GyJ.

  1. Kedves József!

   A fészket lényegében sár és fa alapból építik. Szinte olyan mint a papír. Nem kell speciális oldószer hozzá, csak ki kell tisztítani. Az biztos, hogy egy kihalt fészekbe nem költözik bele más darázs, maximum mellé, vagy közel hozzá újat építhetnek. Az egy fontos kérdés, hogy hogyan tudtak oda fészket rakni, milyen utat találtak oda, mert a felújítás során ezeket érdemes elzárni, hogy újból ilyen gond ne legyen.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • MOST, HOGY JÓ IDŐLETT NÁLUNK MINDENÜT REPKEDNEK A KECSKE DARAZSAK MIT TANÁCSOL MIT TEGYEK EGY TANYÁN LAKOK EGYEDÜL ROVAR ÍRTÓRA NINCS PÉNZEM KÉREM ADJANAK TANÁCSOT.SOS. KÖSZÖNÖM NAGYI

 • Lépcsőhöz próbál a darázs magának odut rakni, ma már 3x lepiszkáltam,a helyén lemondtam azt a morzsalékos maradványt, hypóval lefújtam a helyet,de csak újra próbálkozik. Mivel tudnám elriasztani, amivel azt a helyet lekezelnèm,hogy máshova menjen? Köszönöm: Brennerné

  1. Kedves Brenner Csabáné!

   Esetleg érdemes darázscsapdát kitennie, amivel el tudja kapni. Ha nem akarja bántani, akkor a csapdába befogott darazsat pár kilométerrel arrább kiengedheti.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • üdv. érdeklödnék hogy a hétvégi házam teteje alá befészkeltek a darazsak mi a legjobb modszer ellenük a kiirtásukra,a tetőm lapos és jo mélyen alátudtak biztos fészkelni

 • Sziasztok!Ausztriában élünk és találtunk az erkélyünkön egy szép darázsfészket,ami egy lopótökre emlékeztet ,most kb egy karalábé méretű vagy kicsit nagyobb.El szeretnénk távolítani,mert feltehetőleg a királynő ki be repked most még és elég ilyesztő mert legalább 5cm nagy.Van egy kisbabánk is és nincs rá pénzünk hogy szakembert hívjunk.
  Mit tehetnénk?Jól látható helyen van a fészek és a királynőt gyakran látni,még nem agresszív,nem is szeretnénk feltétlen megölni,de valahogy mennie kell.
  Segítségüket előre is köszönöm.

 • Üdvözlöm!
  A problémám a következő!
  Darazsak fészkelték be magukat a családi házam belső lambériája és külső fal közé! Valamint éjszakánként a plafon felől döngicsélés,kaparászás hallatszik! Darázsirtó spray-el fújtam be kivülről,de a fészek nem látszik,mert mélyen van! Ekkor a benti szobában,ami teljesen lambériás,félelmetes össznépi zümmögés kezdődött és a lambéria illesztési résein,a szegőlécek között préselték be magukat a szabadulni vágyók. Sajnos a fészek pontos helyét nem tudom megállapítani,így a királynőhöz sem tudok hozzáférni! Van e értelme naponta gyilkolnom őket? Elfogynak egyszer,vagy meg kellene bontani a lambériát? Mennyire veszélyes ez rám nézve,vagy mindenképp hívjak szakembert?
  Várom megtisztelő válaszukat:
  Pacsi László
  Hatvan

 • Hol lehet a királynő, ha a padláson sok kicsi, 2-10 darázsból álló fészek van? Hogyan működik ilyenkor a kolónia? Van egy hely ahonnan hordják a lárvákat/petéket, vagy minden ilyen kicsi fészeknek van egy saját királynője? Ha igen hol? Ott sürög a többi között? Ha leírtom az egész padlást, akkor honnan lesznek új királynők két hét múlva?
  Köszönöm a válaszokat, előre is!

 • Kedves Abatox

  Szakemberre lenne szükség egy melléképület padlás terének irtására . Annyi már a darázs hogy nem merünk felmenni megnézni a fészkeiket . Kérem adjon elérhetőséget

 • Tisztelt Abatox!

  Rovatox aeroszolt használtam már kisebb, nyílt darászfészek irtására, pillanatok alatt elpusztultak.Egy teniszlabda méretű gömbölyű, már beburkolt darázsfészket is lefújhatok vele? A szer feloldja a fészek anyagát, elér a belsejében lévőkig és elpusztít minden darazsat?

  Köszönettel: Anita

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.