Darázscsapda készítése házilag

darázscsapdaNem mindig a szakember tudja a legjobb megoldást nyújtani a darazsak ellen! Előfordulhat olyan helyzet, hogy mást megoldást kell választani. Tipikusan ilyen eset, mikor kósza darazsak szállingóznak a kertbe. Nem nagy számban, nem is mindig egy fix helyen, de állandóan látni őket.

Ez a jelenség több okból is kialakulhat:

1.) Tartós szárasság, és meleg:
Nyáron gyakori jelenség, hogy a meleg, száraz időnek köszönhetően a darazsak teljesen kiszámíthatatlanul megjelennek a kertben. Eddig semmi nyomuk nem volt, hirtelen mégis ott vannak. Fészek pedig nincs, legalábbis ott!

A forróságban a kiszáradás ellen a darazsaknak is védekezniük kell, ezért nedvességet keresve folyamatosan pásztázzák a környéket. Váratlanul megjelenhetnek a medence körül, öntözött füves területeken, kerti-tó körül.

Ezt a problémát, illetve a helyzet visszaállítását egy eső több mint valószínű, hogy orvosolni fogja. Egy szakember viszont a lehető legritkább esetben fogja tudni, hiszen a fészkek kiirtása nélkül minden próbálkozás garantálta eredménytelen lesz.

2.) Fertőzött szomszéd:
Szintén gyakori, hogy a szomszéd darazsai egy másik kertbe okoznak kellemetlenségeket. Átszállnak élelmet keresni, melegedni a napra, egy szó mit száz, csak zavarnak.

De egy szakember sokat sajnos ez esetben sem tud tenni.

Az ilyen kószán megjelenő darazsak befogására lehet megoldás a darázscsapda. A darázscsapda lényege, hogy ezeket a kósza darazsakat magukhoz csalják, ahol aztán halálos csapdába kerülnek. Az eltévedt darazsak befogására ez a megoldás tökéletes, ráadásul sokszor fillérekből, akár házilag is elkészíthető.

Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell, hogy a csapda a benne lévő csalétek erősségétől függően vonzza a darazsakat. Vagyis vigyázni kell arra, hogy a kihelyezett csapda ne vonzza még jobban a darazsakat.

Darázscsapda készítése házilag:

1. Vegyünk egy ollót, egy 500 ml-es PET palackot, ragasztószalagot, és egy cipőfűzőt. Vágjuk el a PET palackot az ollóval a nyaka alatt 4-5 centiméterrel:

2. A levágott részt, fordítsuk meg, és helyezzük be a PET palacka:

3. Az illesztések széleit ragassza le ragasztószalaggal:

4. Töltse meg a palackot 1/3 részig csalétekkel. A csalétek készülhet állott sör, erjedt limonádé, némi rovarirtószer keverékéből.

5. Fúrjon két lyukat a PET palack felső részére, vezesse át rajta a cipőfűzőt, és lógassa fel a kívánt helyre:

A kihelyezés:

A kihelyezésnél azt kell átgondolni alaposan, hogy hová kerüljön ki, illetve milyen erős legyen a csalétek. Ha túl erős lesz a csalétek, abba a hibába eshetünk, hogy a kelleténél több darazsat fog vonzani. Ha pedig rossz helyre tesszük ki, akkor a csapda körül legyeskedő, a csapda irányába repülő darazsak zavaróak lehetnek. Árnyékos helyre nem érdemes kitenni, hiszen a darazsak a napfényt szeretik.

Tavasszal, nyár elején érdemes fehérjeforrást (pl:rothadó hús) csalinak használni, ősszel pedig inkább édesebbet. Ha a PET palack élénk színű, az jobban vonzza a darazsakat.

A méhek védelme érdekében mindenképpen tegyen a csaliba egy kis ecetet!

Kísérletezni tehát szabad, de nagyon óvatosan!

Ha azonban már nemcsak kószáló darazsakról van szó, hanem egy nagyobb fészekről, és rajzásról inkább rendeljen darázsirtást szakembertől, mert hozzájuk a darázscsapda sajnos édes kevés lesz.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • A darázscsapdát én már évek óta használom, a gyümölcsfák alsó ágaira akasztom, minden bogarat, lepkét is össze szed. Nem is kell méreggel permeteznem.

 • Nekünk évek óta bevált csalétek a legolcsóbb (T*, L*, stb gazdaságos) sör, néhány evőkanál cukor és ecet ízesítéssel. Még rovarölőre sincs bele szükség, tökéletesen bio. Persze a sör gyártásakor rakhatnak bele egy kis adalékot. Egy fél literes, 100Ft-os vagy olcsóbb sör 2-3 csapdához elegendő.

  1. Kedves Zsolt!

   Köszönjük, hogy megosztotta a tapasztalatát. Az ecet a méhek távol tartása miatt valóban jó ötlet.Ajánljuk másoknak is a “receptet”.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Évek óta alkalmazom én is. Utánam a szomszédom kezdett kiakasztgatni csapdákat (előtte megkrdezte, hogy mit, teszek bele). Később az ő szomszédja, most gyakorlatilag a fél utca csapdázik.
  Viszont én a cikkben javasló csapdát nem javaslom. Addig jó, amíg nem esik az eső, vagy fedett helyen van. Eleinte én is ilyet gyártottam, de a gyakori nyári zuhék miatt, nem győztem kiönteni és újra tölteni a palackokat.
  Én tavaly óta egy méhész leírása alapján készítem el és nagyon jó megoldás. Annyi változatást eszközöltem, hogy direkt széles szájú palackokat használok. Fontos még hogy március elején tegyük ki, hogy a darázs “királynőket” elfogjuk.
  http://konczmeheszet.hupont.hu/35/darazscsapda-gyartasa

 • Elfelejtettem leírni, hogy a szélesszájú palack (pl. cappy-s palack) szerintem azért jobb, mert kupak letekerése után sokkal könnyebb kiönteni a komposztra a megfulladt rovarokat.

 • Sajnos nálunk a cserép alatti szigetelőanyagot célozták meg.Rendes járatokat fúrtak bele.Ráadásul jó nagy lódarazsak.Ő ellenük is jó ez a házi csapda? Előre is köszönöm a választ!!! üdv: Drajkóné

  1. Kedves Erzsébet!

   A darázscsapda csak a “kósza” darazsak befogására alkalmasak, sajnos egy konkrét fészket/kolóniát nem fognak tudni megszüntetni. Természetesen meg lehet próbálni. Viszont valószínűsíthetően itt már célzott irtás kell.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Abatox kft!

  Nálunk a darazsak a járda alá fészkeltek,egyre több helyen fúrnak utat maguknak.Félelmetesek nem tudjuk hogyan űzhetnénk el őket.Előre is köszönöm válaszát.
  Köszönettel: Ildikó

 • Ha tudjuk a darázs fészek helyét akkor a gépkocsi szerelésnél használatos féktisztító spray nagyon hatásos. Én próbáltam, azonnali hatás.
  Hátránya: nem olcsó!

 • Sajnos a felettünk lakó erkélyébe – és valószínűleg a szobánkba is- befészkeltek a darazsak és nekünk is a panel csücskében (elérhetetlen helyen) van egy nyílás, ahol több darázs is ki-be járkál. Mivel reggelre a bezárt ablaknál is 10-14 db darázs hemzseg, így gondolom, már nem csak kint, de bent is lehet fészek. Mivel és hogyan tudom megtalálni és kiírtani a fészküket? Előre is köszönöm a válaszokat.

 • Felvettem a harcot a medence körüli darazsakkal,csináltam a cikk alapján csapdát,remélem sikeres lesz. Szeretném kérdezni,hogy a képeket miért nem lehet látni?

 • Jó napot kívánok!
  Kertünkben megjelentek a darazsak és eléggé zavaró mert a teraszra is bátorkodnak jönni,sőt a teraszon lévő kertibútoron az illesztéseknél lyukak vannak gyárilag és oda járnak be és le is zárják a két oldalát,gondolom a petéket lerakja és betömködi.
  Kitakarítottuk jópárszor,de újra és újra jönnek!
  Megoldás lesz,ha bekupakoljuk,vagy találnak másik helyet maguknak?
  Köszönöm,ha segítenek!

 • tiszteletem. pár napja egy fürkészdarázs jelent meg a lakásom ablakában és szellőztetés következtében be is szökött. sikeresen kitereltük de ma már megint az ablakon mászkál. van valami mód hogy távol tartsuk?

 • Déli fekvésű nagyszobám műanyag erkélyajtó keretében,ahol két pár milliméteres lyuk van,a minap vettem észre,hogy egy kisebb méretű darázs mászott bele.Nem értem,hiába figyelem nem láttam kirepülni.Elképzelhető,hogy belefészkelt?Ecetes vattát tömtem a kis mélyedésekbe.Ez segíthet a pusztulásukban?Válaszát előre köszönöm.

 • Üdvözlöm! Nálunk tegnap óta jelentek meg lódarazsak. A kapunk előtti orgona fákon vannak inkább. Elég zavaró mert ha a kaput szeretnénk kinyitni már támadnak is. Lassan már a 10 hónapos kisfiamat sem merem kívinni nehogy megcsípjék. Mit tudnánk csinálni?

 • Tisztelt Abatox.
  Azon gondommal fordulok önhöz, hogy a szakemberek felénk már ki sem jönnek, nincs rá kapacitásuk.Viszont nekünk darazsunk rengeteg.minden hónapban minimum 3 flakon darázsírtó szert kifújunk, leverjük a fészkeket.De sajnos nincs megfelelő hatás.Engem már többször megszúrtak(védőruha ellenére is).Egyre nagyobb foltajaim lesznek a csípések terén.Van egy 2.5 éves kisfiunk félünk nehogy megcsípjék. Mit tudunk még tenni, van e javaslata ?Válaszát előre is köszönöm.

  1. Bocsánat, hogy belekontárkodom a válaszba laikusként, de merem ajánlani Boros Tibort, aki hivatalos méhrajbefogó. Természetesen nemcsak méheket fog be, hanem a darázsfészkeket is megszünteti irtással.
   Tel:06-70-707-9811
   (Remélem az Abatox-nak nem konkurenciája)

 • Én is használok darázscsapdát.ajánlom, még a lódarazsak is megtalálják,
  de most egy nagyobb fészket találtam és egérragasztót tettem egy műanyag tálcára.arra is rámennek.Persze van még sok ami repül,de várok türelmesen

 • sziasztok.Nálunk a fa gyõkerénél csináltak egy fészket a darazsak.A fészket megszüntettük,a gyõkeret kiszedtük és visszatemettük a helyét,viszont még mindíg rengeteg darázs kõrõz a helyén.Miért és mit lehet tenni?

 • Hipot vagy ecetet oncsek az erkélyem fából van az erkély ablak alatt és már be is jön egy kettő a lakasba jó öklét az írtas nekem drága? Gyors választ kérek

  1. Kedves Ban Éva!
   Ez itt a gyors válasz:
   Azt csak ön tudhatja, hogy az irtás önnek drága-e, hiszen nem ismertek az ön anyagi lehetőségei.
   A hipot vagy nem hipot és oncsek vagy nem oncsek kérdését Grétsy Lászlóhoz lenne szükséges továbbítani, ő teljes szakmai hitelességgel tudna válaszolni.
   A jó öklét kérdésén még vitatkoznak a szakmabeliek, de remélhetőleg már nem kell sokáig várni a végső summázatra, hogy mi is állást foglalhassunk ebben a kérdésben.

 • ÜDVŌZLŌM!
  Daràzs rajjal küszkōdtünk egész nyàron. A padlàsra jàrtak, de sajnos lem làtjuk a fészket, valoszinü deszka alatt… DE màr spray, csapda,… sokmindennel probalkoztunk.Van négy méhkaptàrunk, most azt tàmadjàk, de mind a,, tōrōkōk,,-be és be akarnak tōrni a méhek kōzt. Kérem, jó ōtlettel, segítsen. Tanyàn lakunk, ntugdijasok vagyunk,ōtletszegények…..
  Üdvōzlettel vajda jànosné.

 • Nekem lenne 1 problémám, a darazsak a mennyezetben lévő fűrészpor (szigetelés) be költöztek. Miba teendő ki tudom én írtani őket esetleg valahogy ? Komolyabb darázs írtó szerrel ? Vagy mindenképpen forduljak szakemberhez?

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.