Darázscsapda készítése házilag | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Darázscsapda készítése házilag

darázscsapdaNem mindig a szakember tudja a legjobb megoldást nyújtani a darazsak ellen! Előfordulhat olyan helyzet, hogy mást megoldást kell választani. Tipikusan ilyen eset, mikor kósza darazsak szállingóznak a kertbe. Nem nagy számban, nem is mindig egy fix helyen, de állandóan látni őket.

Ez a jelenség több okból is kialakulhat:

1.) Tartós szárasság, és meleg:
Nyáron gyakori jelenség, hogy a meleg, száraz időnek köszönhetően a darazsak teljesen kiszámíthatatlanul megjelennek a kertben. Eddig semmi nyomuk nem volt, hirtelen mégis ott vannak. Fészek pedig nincs, legalábbis ott!

A forróságban a kiszáradás ellen a darazsaknak is védekezniük kell, ezért nedvességet keresve folyamatosan pásztázzák a környéket. Váratlanul megjelenhetnek a medence körül, öntözött füves területeken, kerti-tó körül.

Ezt a problémát, illetve a helyzet visszaállítását egy eső több mint valószínű, hogy orvosolni fogja. Egy szakember viszont a lehető legritkább esetben fogja tudni, hiszen a fészkek kiirtása nélkül minden próbálkozás garantálta eredménytelen lesz.

2.) Fertőzött szomszéd:
Szintén gyakori, hogy a szomszéd darazsai egy másik kertbe okoznak kellemetlenségeket. Átszállnak élelmet keresni, melegedni a napra, egy szó mit száz, csak zavarnak.

De egy szakember sokat sajnos ez esetben sem tud tenni.

Az ilyen kószán megjelenő darazsak befogására lehet megoldás a darázscsapda. A darázscsapda lényege, hogy ezeket a kósza darazsakat magukhoz csalják, ahol aztán halálos csapdába kerülnek. Az eltévedt darazsak befogására ez a megoldás tökéletes, ráadásul sokszor fillérekből, akár házilag is elkészíthető.

Az egyetlen dolog, amire vigyázni kell, hogy a csapda a benne lévő csalétek erősségétől függően vonzza a darazsakat. Vagyis vigyázni kell arra, hogy a kihelyezett csapda ne vonzza még jobban a darazsakat.

Darázscsapda készítése házilag:

1. Vegyünk egy ollót, egy 500 ml-es PET palackot, ragasztószalagot, és egy cipőfűzőt. Vágjuk el a PET palackot az ollóval a nyaka alatt 4-5 centiméterrel:

2. A levágott részt, fordítsuk meg, és helyezzük be a PET palacka:

3. Az illesztések széleit ragassza le ragasztószalaggal:

4. Töltse meg a palackot 1/3 részig csalétekkel. A csalétek készülhet állott sör, erjedt limonádé, némi rovarirtószer keverékéből.

5. Fúrjon két lyukat a PET palack felső részére, vezesse át rajta a cipőfűzőt, és lógassa fel a kívánt helyre:

A kihelyezés:

A kihelyezésnél azt kell átgondolni alaposan, hogy hová kerüljön ki, illetve milyen erős legyen a csalétek. Ha túl erős lesz a csalétek, abba a hibába eshetünk, hogy a kelleténél több darazsat fog vonzani. Ha pedig rossz helyre tesszük ki, akkor a csapda körül legyeskedő, a csapda irányába repülő darazsak zavaróak lehetnek. Árnyékos helyre nem érdemes kitenni, hiszen a darazsak a napfényt szeretik.

Tavasszal, nyár elején érdemes fehérjeforrást (pl:rothadó hús) csalinak használni, ősszel pedig inkább édesebbet. Ha a PET palack élénk színű, az jobban vonzza a darazsakat.

Kísérletezni tehát szabad, de nagyon óvatosan!

Ha azonban már nemcsak kószáló darazsakról van szó, hanem egy nagyobb fészekről, és rajzásról inkább rendeljen darázsirtást szakembertől, mert hozzájuk a darázscsapda sajnos édes kevés lesz.


 

 1. Darázsirtás házilag - ne így! | Abatox Kft. :

  […] valaki darázsirtást végezni, semmiképpen ne a tűzzel próbálkozzon! Inkább tegyen ki házilag készített darázscsapdát. Sajnos az interneten sok jónak tűnő rossz ötlet olvasható, ezért inkább azt javaslom, hogy […]

 2. berényiné :

  A darázscsapdát én már évek óta használom, a gyümölcsfák alsó ágaira akasztom, minden bogarat, lepkét is össze szed. Nem is kell méreggel permeteznem.

 3. Zsolti :

  Nekünk évek óta bevált csalétek a legolcsóbb (T*, L*, stb gazdaságos) sör, néhány evőkanál cukor és ecet ízesítéssel. Még rovarölőre sincs bele szükség, tökéletesen bio. Persze a sör gyártásakor rakhatnak bele egy kis adalékot. Egy fél literes, 100Ft-os vagy olcsóbb sör 2-3 csapdához elegendő.

 4. abatox :

  Kedves Zsolt!

  Köszönjük, hogy megosztotta a tapasztalatát. Az ecet a méhek távol tartása miatt valóban jó ötlet.Ajánljuk másoknak is a “receptet”.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 5. Imre :

  Évek óta alkalmazom én is. Utánam a szomszédom kezdett kiakasztgatni csapdákat (előtte megkrdezte, hogy mit, teszek bele). Később az ő szomszédja, most gyakorlatilag a fél utca csapdázik.
  Viszont én a cikkben javasló csapdát nem javaslom. Addig jó, amíg nem esik az eső, vagy fedett helyen van. Eleinte én is ilyet gyártottam, de a gyakori nyári zuhék miatt, nem győztem kiönteni és újra tölteni a palackokat.
  Én tavaly óta egy méhész leírása alapján készítem el és nagyon jó megoldás. Annyi változatást eszközöltem, hogy direkt széles szájú palackokat használok. Fontos még hogy március elején tegyük ki, hogy a darázs “királynőket” elfogjuk.
  http://konczmeheszet.hupont.hu/35/darazscsapda-gyartasa

 6. Imre :

  Elfelejtettem leírni, hogy a szélesszájú palack (pl. cappy-s palack) szerintem azért jobb, mert kupak letekerése után sokkal könnyebb kiönteni a komposztra a megfulladt rovarokat.

 7. attila :

  nagyon jó

 8. zoli :

  Nagyon jó mindenkinek ajálom

 9. DRAJKÓNÉ FODOR ERZSÉBET :

  Sajnos nálunk a cserép alatti szigetelőanyagot célozták meg.Rendes járatokat fúrtak bele.Ráadásul jó nagy lódarazsak.Ő ellenük is jó ez a házi csapda? Előre is köszönöm a választ!!! üdv: Drajkóné

 10. abatox :

  Kedves Erzsébet!

  A darázscsapda csak a “kósza” darazsak befogására alkalmasak, sajnos egy konkrét fészket/kolóniát nem fognak tudni megszüntetni. Természetesen meg lehet próbálni. Viszont valószínűsíthetően itt már célzott irtás kell.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 11. Jné Ildikó :

  Tisztelt Abatox kft!

  Nálunk a darazsak a járda alá fészkeltek,egyre több helyen fúrnak utat maguknak.Félelmetesek nem tudjuk hogyan űzhetnénk el őket.Előre is köszönöm válaszát.
  Köszönettel: Ildikó

 12. Wéber Attila :

  Ha tudjuk a darázs fészek helyét akkor a gépkocsi szerelésnél használatos féktisztító spray nagyon hatásos. Én próbáltam, azonnali hatás.
  Hátránya: nem olcsó!

 13. Tünde :

  Sajnos a felettünk lakó erkélyébe – és valószínűleg a szobánkba is- befészkeltek a darazsak és nekünk is a panel csücskében (elérhetetlen helyen) van egy nyílás, ahol több darázs is ki-be járkál. Mivel reggelre a bezárt ablaknál is 10-14 db darázs hemzseg, így gondolom, már nem csak kint, de bent is lehet fészek. Mivel és hogyan tudom megtalálni és kiírtani a fészküket? Előre is köszönöm a válaszokat.

 14. Drapcsikné Icsó Henrietta :

  Felvettem a harcot a medence körüli darazsakkal,csináltam a cikk alapján csapdát,remélem sikeres lesz. Szeretném kérdezni,hogy a képeket miért nem lehet látni?

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.