Csípésnyomok - I. rész | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Csípésnyomok I. rész

ágyi poloskaAzaz 7 intő jel, hogy az ismeretlen csípésnyomok az ágyi poloskától származnak!

Az ágyi poloska csípése sok esetben még a bőrgyógyászokon is kifog. Mi összegyűjtöttük azokat a jeleket, amelyek alapján egyértelműen be lehet azonosítani, hogy az ismeretlen csípésnyomok ágyi poloskától származnak-e.

1.) A csípésnyomot reggelre tűnnek fel:
Az ágyi poloska éjszakai élősködő. Nappal elbújik, és kizárólag este jön elő. Tápláléka az emberi vér. A vérszívás során a testbe került idegen anyag miatt keletkeznek a gyulladások. Tipikusan reggelre tűnnek fel, de nem ritka, hogy valakinél csak délután jön elő.

2.) A csípésnyomok helye napokig viszket:
A csípésnyom helye hosszú napokig viszket. Szemben a szúnyogcsípéssel, ami 1-2 nap alatt elmúlik, az ágyi poloska “csípése” 5-7 napig is viszkethet.


3.) A csípésnyomok elszórtan vannak a testen:
Az ágyi poloska ott szív elsősorban vért, ahol puhább a bőrfelület, és ami kilóg a pizsama, takaró alól. A csípésnyomok tehát lehetnek arcon, karon, lábon, derékon, vagyis teljesen elszórtan a testen.

4.) A csípésnyomok hullámokban keletkeznek:
A csípésnyomok keletkezhetnek hullámokban. Vagyis elképzelhető, hogy napokig nem jelentkezik új csípés, aztán másnap rögtön 5-6 feltűnik.

5.) Csípésnyomokat másokon nem látni:
Az, hogy a családban csak egy emberen vannak csípésnyomok, függetlenül, hogy egy ágyban alszanak, még nem zárja ki, hogy nem ágyi poloska okozná a tüneteket.

6.) Vércseppes volt a lepedő:
Ha nem a csípésnyomokat vizsgáljuk, hanem a lepedőt, ott is bukkanhatunk jelekre. Az ágyi poloska vércseppeket hagyhat a lepedőn. Ez pedig kimondottan az ágyi poloskára utal.

7.) Őrölt mákszem nagyságú fekete pont volt a lepedőn:
Ha a lepedőn apró fekete pontokat látni, tovább lehet gyanakodni az ágyi poloskára. Az apró fekete pont ugyanis az ágyi poloska ürüléke.

A csípésről magáról, és annak kinézetéről szándékosan nem írunk, ugyanis ez nagyban függ attól, hogy ki mennyire érzéken arra az idegen anyagra (érzéstelenítő), amit az ágyi poloska a csípés során a szervezetbe juttat. Annyira változó, hogy attól félünk ez már inkább félrevezető lenne.

Ha úgy néz ki, hogy ágyi poloskával van dolga, ne habozzon. Azonnal hívjon szakembert. Ha időben megfékezik nagyon sok kellemetlenségtől meg tud szabadulni. A házilagos irtását nem javasoljuk. A poloskairtásról itt olvashat bővebben!


 

 1. Ágyi poloska infógrafika | Abatox Kft. :

  […] az ágyi poloskáról: Az ágy poloska fejlődése Az ágyi poloska csípés enyhítése Ágyi poloska csípésnyomai Ágyi poloska összefoglaló VN:F [1.9.20_1166]Szavazzon, mennyire tetszett a cikk:értékelés […]

 2. Puskel Karolina :

  Azt szeretném kérdezni hogy melyik bogár csíp holyagosan??
  köszönettel: karolina

 3. abatox :

  Kedves Karolina!

  Erre azért nehéz válaszolni, mert a rovarcsípésekre mindenkinek másképp reagál a szervezete. Látatlanba főleg nehéz megmondani. Könnyebb viszont kideríteni, hogy mi okozza a csípést, ha ismerjük a keletkezések körülményeit. Ha döntően reggelre, délelőttre jön elő a kiütés, jellemzően ott, ahol puhább a bőrfelület, és ami rendszerint kilóg a paplan, pizsama alól, továbbá jobban viszket mint egy szúnyog csípés, akkor az szinte biztos, hogy ágyi poloska okozza.

  Igazából kevés olyan rovar van, amely szándékosan csípi az embert, ha azokat nem vesszük, akik csak azért csípnek, ha veszélyt éreznek (pl:darázs). Ami nagyon-nagyon elterjedt most, az az ágyi poloska. Mivel éjszaka jön elő, mikor alszik, és nappal teljesen visszahúzódik a résekbe szinte lehetetlen észrevenni, csak a kiütések (csípésnyomok) maradnak utána.

  Ha mindez, amit most összefoglaltam ismerős, akkor ez ágyi poloska lesz. A kiirtásuk házilag roppant nehéz, inkább javasoljuk szakember igénybevételét.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 4. Kovács Rita :

  Azt szeretném kérdezni, hogy a poloskairtás hogyan zajlik? Mennyire kell elpakolni? Kisgyerek lehet-e akkor és utána a lakásban? Mennyi ideig nem lehet ott aludni?

  Köszönettel: Rita

 5. abatox :

  Kedves Rita!

  A poloskairtásról minden részletet megtalál ezzel foglalkozó aloldalunkon a gyakori kérdés szekcióban:

  Részletek:
  http://www.abatox.hu/rovarirtas/poloskairtas

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 6. könyves emilia :

  Szeretném kérdezni, hogy ha volt tavaly nyáron irtás és azota nem vettem észre , hogy van ágyi ploska. a régi fekete pötyök az ágyy szélén azok megvannak azok mikor tünnek el?

 7. abatox :

  Kedves Emília!

  A poloska után hátramaradt fekete pontok az ürülékeik. Kizárólag takarítást követően fog eltűnni. Azt nem a vegyszer okozta.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 8. Brigitta :

  Szeretnék fotót küldeni egy igen érdekes jelenségről. Rajtam jó pár hete jelentkező érdekes “csípés” okozta gyúlladásos tünetek vannak. A Semmelweis Bőrgyógyászati klinikán elsőre rühességet állapítottak meg (amit már akkor jeleztem, lehetetlen), majd 5 nappal később csak egyszerűen rovarcsípést. Jelenleg a netet böngészem és nem találok olyan lehetőséget, hogy mezein egy mérgezést, mármint rovarcsípés által okozott méreganyagot vah’j ki tudnak e mutatni a szervezetben vérvétel alapján.

  Ez ügyben kérnék segítséget. Képet küldök bagyon szívesen, már csak az érdekesség kedvéért is. De ugye nem vagyunk egyformák… Köszönöm előre is!

  Tisztelettel:
  Berényi Brigitta

 9. Barka Ágnes :

  Azt szeretném tudni, hogy az ágyi poloska ürüléke letapad-e, vagy egyszerűen lesöpörhető a lepedőről. NÁlam ugyanis vannak kis fekete pontok, de pillanatok alatt el lehet távolítani. Ez mire utalhat?
  Mekkora lehet a csípés, mivel van egy csípéem, ami kb. 20 cm-re is megnőtt a térdemen.

 10. abatox :

  Kedves Ágnes!

  Az ágyi poloska ürüléke a textíliákon általában tartós nyomot hagy, nem lehet egyszerűen lesöpörni. A csípésék nyoma egyéni bőrreakciótól függ és nehéz megkülönböztetni még a szúnyogcsípéstől is, átmérőjük általában nem éri el az egy centimétert. Allergiás bőrreakció esetén a csípés helye beduzzad, és égetően viszkető érzést okoz a csípés helyén. Az ágyi poloska csípés estén, jellemzően egymás mellett egy vonalban akár 2- 3 csípés látható, közel egymáshoz.
  Üdvözlettel,
  Abatox Kft.

 11. ARIKA :

  Kisfiamon vannak csipesek altalaban alvas utan jön ki rajta. Amikor delutan is alszik . Sokat jatszik kint a homokozoban, A kislanyomon is vannak amikor ül akkor is erzi- rajtunk nincs semmi mi lehet ez viszket nekik de nem mindig.

 12. Molnar Jozsef :

  Jo napot kívánok mostanában bongészem a netet informáciok után.
  A karomon kb pár honapja volt egy kis piros fol mint valami bogárcsípés kb 1 honapig láthato volt nem duzadt,nem viszketett semmi kelemtlenséget nem okozott csak optikailag jelen volt ezért nem igen foglalkoztam vele máskor is volt hogy egy bogolycsípés sokáig látszott. most azonban olyan kinézetu térkép alaku folt van a helyén amit gyakran látni a neten a kulancs csípésel kapcsolatban de hangsulyozom nem volt kulanccsipésem a nevezett helyen (nem viszket,nem duzadt,nem novekszik nem változik nem forro)a biztonság érdekében lefényképezem.
  Tudna e valamilyen magyrázatot adni.
  udvozlettel Molnár Jozsef

 13. abatox :

  Kedves József!

  Érdemes mielőbb felkeresni egy bőrgyógyászt. A kullancscsípésnél a kokárda alakú folt később keletkezik. Lehet ez is. Az általunk ismert egészségügyi kártevők között ilyen csípést produkálóak nem találhatóak. Én feltétlenül bőrgyógyászhoz mennék vele.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 14. Szűcs György :

  Azt szeretném kérdezni, hogy a kullancs lerak-e petéket a lakásban, mert egyszer egy nagyot sikerült megölnöm.

 15. abatox :

  Kedves György!

  A kullancs nem telepszik meg a lakásban!

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 16. Emese :

  Üdvözlöm. Megpróbálnám röviden leírni az elmúlt hetünk eseményeit. Kb 2 hete a kisfiam nyakán 4 csípés nyomát találtuk, azt véltük szúnyog…de ez másnapra több lett. A hónalján, az ágyék tájon kb 5-6 újabb csípés (testrészenként) lett. Harmadnapra a kislányom hónalján is a comb tövén szintén csípés nyomok. Azt gondoltuk allergia, hiszem ezek a melegebb részeken, hajlatokban jöttek ki. Majd 2 napig csend. Azért csináltunk egy nagytakarítást, mosást és befújtuk valami speciális spray-vel a szobát. De nem nagy sikerrel, mert -a fiamon azóta nem- de kislányomon és rajtam (egy szobába aludtunk) azóta is naponta jelennek meg a nyomok, de szintén csak a hajlatokban. Ami viszont elbizonytalanít, hogy én már 2. napja szinte 20 percenként felébredek és végig nézem a gyerekeket, de semmi. Nappal keressük a nyomokat, de semmi. Biztos nehéz leírás alapján véleményt nyilvánítani, de valami támpontot szívesen vennénk! Előre is köszönöm válaszát!
  Üdv:
  Emese

 17. abatox :

  Kedves Emese!

  A szavaiból úgy veszem ki, hogy ezek a csípések esténként keletkeznek. A nem egy helyen koncentrálódó csípések miatt tovább erősödik a gyanú az ágyi poloska felé. Még ha rovart nem is láttak. Ha a csípések hosszabb ideig tartó viszkető foltot eredményeznek, aminek a gyógyulása akár 4-5 napnál tovább is húzódik, akkor még inkább esélyes az ágyi poloska.

  Kevés olyan rovar van, ami esténként célzottan keresi az embert. A csípések intenzitása pedig azt jelzi, hogy önök ennek célpontjai. De mivel az ördög nem alszik csak 95%-os valószínűséggel merem mondani az ágyi poloskát.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 18. Mária :

  Üdvözlöm önöket! Szeretném megkérdezni hogy ha nekem 2014. október 03-án megállapították hogy rühes vagyok én 8 x lekentem magam. Az ágyneműt ruhát mindent mostam , vasaltam. A párnát takarót lefagyasztottam a matracot lekezeltem ágyipoloskára való írtóval. Lehet e az hogy viszketek még mostanáig és a bőröm alatt ugyan olyan piros pontok vannak még mindíg mint amikor rühes voltam? Köszönöm a választ.

 19. Tallérné Tóth Ildikó :

  Nálunk a 3 éves lányomon egy pár napja jelentkeztek csípések és mindig csak reggelre. Viszont azt olvastam,hogy a takaró és pizsama alól kilógó részeket csípi meg az ágyi poloska.Ő neki a pelenka alatt is vannak csípések valamint ha hosszú pizsamába alszik is a hónaljában és a lábán is van. Ez attól még lehet ágyi poloska? 4en lakunk itt de csak a lanyomat csípi.

  Válaszát köszönöm.
  ÜDVÖZLETTEL Ildikó

 20. abatox :

  Kedves Ildikó!

  A pelenka alatti csípés nem származhat ágyi poloskától, mert ott a fodrok elégé elzárják, hogy oda poloska menjen, ráadásul a ruha plusz réteg. Alapvetően valóban elsősorban a takaró, és ruházat alól kilógó puhább testfelületet csípnek. Első körben nem tudom azt mondani, hogy ez ágyi poloska, de ki sem merem azt zárni. Mindenképpen figyeljék a tüneteket tovább. Ha a csípések tovább szaporodnak, és már inkább a fedetlen testrészekre koncentrálódik, akkor lesz nagy valószínűsége az ágyi poloskának sajnos.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 21. Különös csípések éjszaka! Mik lehetnek azok? | Pallas könyvek :

  […] ez az élősködő éjszakai állat, így a csípések éjszaka keletkeznek, de csak reggel vagy sok esetben majd csak délután jelentkezik a csípés helyén az erős viszketéssel […]

 22. János :

  Tisztelt Abatox Kft.!
  Szeretném a segítségüket kérni.Családunk mindhárom tagján tűhegynyi-apró vérszívás nyomok vannak – elsősorban felkar, nyak,arc tájékon-,amik egyáltalán nem viszketnek egyikünknek sem, és semmiféle bőrreakciót nem váltanak ki.Mintha valóban csak egy tű hegyével épp csak megszúrnák a bőrt.A nyomuk egy,másfél hétig biztosan megmarad.Összesen 3-4 db van belőlük személyenként,amit nehezen veszünk észre,mert tünetet sem okoz.Ma reggelre vérszívás nyomokat találtunk a gyermekünk lepedőjén.
  Sajnos,nem tudjuk beazonosítani a probléma okát.Segítségüket előre is köszönöm!

 23. abatox :

  Kedves János!

  Azt írta, hogy “Ma reggelre vérszívás nyomokat találtunk a gyermekünk lepedőjén.” Pontosan mit ért ez alatt? Szerintem ez lesz itt a kulcsinformáció, mert sajnos a tűszúrásnyi csípésnyomokból még nem lehet pontos következtetéseket levonni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 24. Orsolya :

  Jó napot kívánok!
  Páromat megcsípte egy bogár elmondása szerint hasonlított a hangyára és egy darázsra sajnos nem tudja pontossan meghatározni a kinézetét.
  Lábfejét csípte meg és a csípés után egyböl felhólyagosodott neki ami utána kidurrant.Azóta fáj illetve viszket neki.
  Segítene meghatározni mi lehet az?
  És ilyenkor mi az ajnánlott.?

 25. Kata :

  Kedves abatox
  A poloska csipes lehetseges h csak egy embert csip meg egy 5 tagu csaladnal es h mindig csak azon az egy szemelyen vanak piros potyok kiutesek
  A poloska csipesnek maradnak apro sebes potyei
  Es a poloska nappal lathato maszkalhat akar takaron agyon falon emberen

 26. abatox :

  Kedves Kata!

  Ez nagyon is előfordulhat. Erről bővebben itt írtunk: http://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek/miert-csipnek-szet-az-agyi-poloskak
  Az ágyi poloska nappap kevésbé mutatja meg magát, mert rejtőzködő életet él. Könnyen előfordulhat, hogy a csípéseken kívül rovarral nem is találkoznak.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 27. Kata :

  Kedves abatox
  Hat meg anyit h nalunk volt irtas multhet szerdan
  De azota meg mindig talalni elö mozgo aktiv dögöket
  Igaz az irto azt mondta h 3 4 napig talalhatunk meg de ez mar az 5 ik nap es ma is talaltam 2 ot ugyan azon az agyon
  Amik fenyes napal masznak az agytakaron
  Menyi idö kel h mind eltunjon
  Ja es melete meg fujom az irtot is ahol talalom oket
  Akkor plafonon n lehetseges igaz poloska fenyes nappal sutkerezni

 28. Luca :

  Tisztelt Abatox.

  Érdeklődni szeretnék hogy lehet-e poloskáról szó:
  7napja vonaton utaztam, és aznap késő délután 5óra tájékában talán a könyök hajlatomban 7-8csípésnyomot fedeztem fel, ezek különösebben nem viszketnek, majd 1napra rá a hátamon lett egy darab csípés nyom, ami szintén kora esti órákban volt észlelve; illetve rákövetkező 2napban térd alatti láb rész lett végig csípve, de máshol sehol. Az utóbbi 2 napban pedig nem lettem csípések áldozata. Szeretnék érdelklődni hogy ez lehet-e ágyi poloska vagy inkább akár bolhára utalhat-e esetleg.

  Válaszukat előre is köszönöm.

 29. istvan :

  Tisztelt
  Abatox

  Az agyi poloskatol mijen fertozesek johetnek letre es mijen betegsegek mert enengem man 2honapja esznek nem tudok aludni reggel ijen hojagok vanak rajtam este meg visszketek ere a valaszukat varom elore is kosszonom
  Udv:istvan

 30. Péter László :

  Üdvözlöm! Gyanakodok én is a poloskára, bár kifejezetten nem a szabadon lévő felületen van csípés (?) nyom, hanem a combomon, pedig azt elég szoros kötött anyagú pizsama nadrág fedte, takaró alatt. Kb 10 napja pici szúrásnyom viszketett körben egy tenyérnyi helyen és a jóleső :-) vakarástól7-8-10 milliméteres piros nem viszkető nyomok lettek a felületük recés. Vajon mi okozta? Lepedőn nincs nyoma és azóta sem volt “támadás”.

 31. Kissé Erika :

  Tisztelt Abatox.Kb 2 hete csípked valami nyomorult kis dög.Gondolataim szerint éjjel,mondvan van úgy,hogy a csípés csak du kezd viszketni.A párom,fiam csípés mentes!Maga a csípés eléggé vszket,es van,hogy kettő van közvetlen egymás mellett.Mind2 karomon talán 6 db,a csipőmon egy.Es jó nagyra még dagad.A lepedőn még nincsenek árulkodó jelek..Koszonom válaszát!!

 32. abatox :

  Kedves Erika!

  Ezek a tünetek utalhatnak ágyi poloskára. Nem mondhatom 100%-os bizonyossággal, mert látatlanban azt nem tehetjük meg, de mi őrá gyanakodnánk első körben.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 33. Nikamo :

  Tisztelt Abatox. A labszaramon, illetve bokámon van kettő darab kör, illetve ovális alakban elhelyezkedő kb. 20-20 db csípésnyom, hólyagokkal. Lehet poloska?
  Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
  Mónika

 34. :

  Tisztelt Abatox!

  Rajtam, illetve a kislányomon testszerte szúnyogcsípésre hasonlító csípések vannak. Én voltam a bőrgyógyászaton és a dr. szerint mérges állat csípése. Kaptam rá krémet. Minimálisan viszket, viszont 4-5 napig nem múlik el. Áttakarítottunk az egész lakást,kiporszívóztunk, felmostunk, rovarirtó szerrel lefújtunk (Insecticide 2000), ágyneműt húztunk, kimostunk mindent. Összesen 2 döglött pókot találtunk, egyet az ágyban, egyet a földön. Nem látok semmi arra utaló jelet, hogy ágyi poloskánk lenne (se döglött állat, se vérfolt a fehér lepedőn, se apró fekete pöttyök). Mit gondol, milyen állat csípett minket össze? Válaszát előre is köszönöm!

 35. I.L. :

  Tisztelt Abatox!
  Úgy egy hete küzdünk férjemmel, rengeteg csípés van rajtunk. Éjszakára már két fajta szúnyogírtót is bedugtunk a konnektorba, de semmi nem használ. Többnyire egyesével vannak jelen a csípések, de pédául a derekunkon, alhasunkon és a karunkon 3-4 csípés is van egyszerre egymás mellett. Ki van takarítva, ágynemű áthúzva, minden este tiszta ruhát veszünk fel alváshoz (reggelre olyan helyen is lesz új csípés, ahol ruha takart). Egy két helyen elviselhetetlenül viszketnek a csípések. Némelyik nagyon feldagad, piros, ég. Némelyik pedig kicsi marad, de kipúpsodik a bőrből és miutan elmúlik (kenjük magunkat fenistillel) sajnos a nyoma is megmarad a bőrön. Nem találtunk az ágyban, matracon semmi poloskára utaló jelet.Tartok tőle hogy nem szúnyog okozza, mert előtte, ha szúnyog volt éjszaka, mindketten többször felkeltünk a “zümmögésre”, most viszont ilyen egyáltalán nincs.
  Kertes házban élünk, gondoltam talán pók okozhat rajtunk ennyi csípést?

  Nagyon várom megtisztelő válaszukat!

 36. Z.B. :

  Kedves Abatox!

  Rám az ágyi poloska csípésre jellemző minden tünet igaz, kivéve, hogy a csípések egyáltalán nem viszketnek. De ugyanúgy reggelre gyarapszik az apró piros csípések száma, a karomon és a combomon elszórva, bár a combomon inkább egy területre orientálódnak. Nagyon lassan múlnak el, és ilyen barnás nyomot hagynak maguk után. Amikor nem otthon alszom, nem jelentkeznek új pöttyök. De egyáltalán nem viszketnek, nem fájnak csak úgy ott vannak. És ronda nyomot hagynak maguk után. Szabályos kis pöttyök, nem foltok, max csak amikor kezdenek elmúlni akkor terülnek kicsit széjjelebb.
  Esetleg megtudna nyugtatni, hogy nem ágyi poloskáról van szó? :)
  Köszönöm válaszát!

 37. Borsika :

  Kedves Abatox!

  1 hete megcsípett valami-sztem éjjel. A csípések nem viszkettek, csak csúnyán megdagadt a bőr, mint egy durvább szúnyogcsípésnél. 2-3 napig egyre csúnyább volt a csípésnyom, majd bepörkösödött besebesedett és néha -érdekes módon 4-5 nap után-szúró fájdalom lépett fel. 5 napig nem voltam utána ott ahol ez történt. 5 nap után szerencsére amikor újra ott aludtam nem történt újabb csípés. Most 1 hét után kis tűszúrásszerű feketés sebek maradtak és néha még mindig belényilall a fájdalom. Ezek alapján gondoljak poloskára? Köszönettel!

 38. Erika :

  Tisztelt Abatox!

  Látom, Önök! csak azokra a kérdésekre válaszolnak amelyek poloskaírtással kapcsolatosak. A többi ember problémáját figyelmen kívül hagyják. Ezért nem kérdezek. :)

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.