Beszakadt a kullancs feje!

kullancs feje beszakadtEgy-egy eltávolítás során megeshet, hogy a kullancs feje beszakad a bőrbe. Főleg, ha egy nagyon ragaszkodó kullancsról van szó. Hogy ezek után mi lenne a pontos teendő, arról szeretnénk néhány gondolatot megosztani Önnel.

Bár nem vagyunk orvosok, de ők is ugyanezt javasolnák. A Heim Pál kórház oldalán is ugyanezek a teendők olvashatóak. Most biztos forrásból tájékozódik.

De először is egy helyesbítés. Valójában nem a kullancs feje szakadt be, hanem a szívókája. Mivel a köznyelvben azonban a “beszakadt a kullancs feje” szóhasználat terjedt el, maradjunk inkább ennél.

Szóval, mit is kell tenni ha beszakadt a kullancs feje?

Valójában azon kívül, hogy figyelni kell a helyét, nem kell vele semmi különösebbet tenni. A beszakadt szívóka ugyanis néhány nap alatt kilökődik a testből. Akár egy szálka.

Elképzelhető, hogy egy kicsit begyullad, de nem kell megijedni ettől a szótól. Végső soron a pattanás is csak egy gyulladás.

A beszakadt fej (szívóka) nem fertőz. A kullancs terjesztette fertőző baktériumok ugyanis a kullancs gyomrában találhatóak, és nem a szívókában. Bár a kullancs nyálmirigyén is lehetnek baktériumok, ezek a legkevésbé veszélyesek. A beszakadt szívóka pedig önmagában már nem is képes nyálat termelni.

Egy szó, mint száz, ha beszakadt a kullancs feje, ne kezdjen operációba, ne rohanjon sebészhez, hogy ott órákat várjon feleslegesen. Figyelje a helyét, és meglátja 1-2 nap alatt kilökődik majd.

UI: Mindennapos a kullancs a kertjében? Könnyebben változtathat rajta mint gondolná. Részletek…

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

  • Tisztelt vezetőség!

    A szombati nap,amikor épp fürödtem,egy viszkető érzést éreztem,és olyan érzés volt, mintha egy varr lenne ott, de mikor megnéztem, egy fekete pöttyszerű valamit láttam a lábam szárán. Gyorsan felöltöztem,és szóltam anyának hogy nézze már meg mi ez, és azt mondta hogy lehet hogy kullancs, de kiderült hogy egy tüskeszerű valami volt, de maradt ott még egy kis fekete folt. Nem tudom hogy az volt-e, mert eddigi életem során nem mászott rám kullancs.
    Válaszukat előre is köszönöm!

  • Üdvözlöm vona egy olyan kérdésem a kutyámba van kulancs meg probáltam ki szed ni de a szája szélén van és bele szakat a feje szeretném kérdezni hogy ezek után mit lehet rá rakni hogy ki jöjön de még van benne csak nem nagyon engedi mert hogy németjuhász kutyárol van szo sokan aszt mond ják diszno zsir jo rá valami őtlettet kérnék szépen elöre is köszönön Üdvözletel győző.

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.