Ágyi poloska: ha újra megjelenik

Sokat hanyagolt téma, pedig beszélni kell arról is, hogy mi van akkor, ha egy poloskairtás után ismét megjelenik az ágyi poloska. Mikor beszélünk arról, hogy rossz volt a poloskairtás, és mikortól lehet azt mondani, hogy itt bizony újra megfertőződött a lakás valahonnan.

Mikor mondhatjuk sikeresnek a poloskairtást?

Ha sikeres a poloskairtás akkor az néhány héten belül kiderül. A sikeres poloskairtás ugyanis azt jelenti, hogy az összes élő példány elpusztult a petékkel együtt. Vagyis nem lesz több élő példány, ami szaporodna, vagy csípne. Az irtószerek néhány hetes tartóssága függvényében úgy lehet kalkulálni, hogy ha az irtást követő 2-3. hét után nem tapasztalható fertőzöttség (nincs élő bogár, vagy nincs új csípés), akkor az irtás sikeres.

Az irtás után 2-3 héten belüli előfordulások még tekinthetőek normálisnak. Ezen időszakban ugyanis még kelhetnek ki peték, lehetnek mélyebben meghúzódó kifejlett poloskák. Ezeket a korábban kijuttatott irtószereknek még el kell pusztítaniuk. (Hosszabb petekikelési ciklus pedig lakott lakás körülményeit figyelembe véve, nincs.)

Mikor mondhatjuk azt, hogy itt sikeres volt a poloskairtás, de a lakás sajnos visszafertőződött?

Ha az irtás utáni 2-3 hetes türelmi időszakot követően néhány hét, vagy akár 1 hónapnyi tünetmentes időszak is volt, akkor az irtás sikeres volt. Ha az ágyi poloska a türelmi időszak utáni tünetmentes időszakot (akár 2-3 hét) követően újra felüti a fejét, akkor van a gond, akkor beszélünk visszafertőződésről. Ez ugyanis már nem azt jelenti, hogy az irtás sikertelen volt, hanem, hogy a lakás ismételten megfertőződött.

Ugyanis nincs olyan, hogy ott vannak a poloskák egy lakásban és nem táplálkoznak. Egy irtás, hacsak nem pusztítja el a poloskát, akkor az semmilyen hatással nincs a táplálkozási szokására, azaz, ha éhes lesz, akkor táplálkozni fog. Nem fogják csak nézik önt alvás közbe. A poloskákat a túlélési ösztön hajtja, és nem annyira intelligensek, hogy az irtás után hetekre csendben meghúzódjanak. És egyfajta állóháborúba kezdjenek.

Vagyis az irtás napját követő 2-3 hétben még láthatnak élő ágyi poloskát, és tapasztalhatnak csípéseket. Ha ezt követő időszakban a tünetek elmúlnak, és hetekig nem jelentkezik, akkor sikeres volt az irtás, mert nincs élő ágyi poloska a lakásban, aki egyébként 2-3 naponta táplálkozna, vagyis rövid időn belül keletkeznie kellene új csípésnek.

Az, hogy mennyi időre lesz sikeres már a lakás környezetétől, szomszédjaitól függ. 1 hónap, vagy épp 2, esetleg fél év, vagy évek, már csak ettől, és a lakás tulajdonosától függ. Ilyen esetben a rovarirtót lehet a legkevésbé felelősségre vonni, hiszen ő a munkát eredményesen elvégezte. Ilyen esetben el kell gondolkodni, hogy hogyan kellene bevonni a szomszédokat.

A rovarirtó szakmai is túlvállalta magát:

Ha nagyon őszinték akarunk lenni, elmondhatjuk, hogy a szakma általánosan elterjedt 3 hónapos garanciavállalása a poloskairtásra, szakmailag teljesen ingatag. Hiszen az a poloskairtás mondható sikeresnek, ami az adott fertőzöttséget az adott napon teljes egészében 100% felszámolta. Hogy mi történik a következő hetekben, hónapokban, az már nem annyira a rovarirtó hatásköre, amiért ha belegondolunk mégis mi rovarirtók vállalunk felelősséget a 3 hónap garanciával. Hiszen egy 1-2 hónapon belüli visszafertőződésért nem a rovarirtó a felelős, nem a tulajdonos, hanem a szomszéd, akitől ezt a problémát megint megkapták, vagy az a hely, ahol épp megint sikeresen összeszedték.

Én remélem sikerült rávilágítanunk ezzel a cikkel arra, hogy mit is jelent, ha az ágyi poloska az irtás után ismét megjelenik. Mikor vonható felelősségre a rovarirtó, és mikor lehet visszafertőződésre gyanakodni.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Szeretném megkérdezni, hogy egy 10 emeletes bérházban kötelezhetik-e a lakókat a poloska irtására? Sajnos anyukámnál most jelent meg az ágyi poloska, de úgy gondolom, hogy ő hiába irtatja ki drága pénzért, ha a házban több helyen is van. Újra megjelenhet 3 hónap múlva, jól értelmezem? A gond még az, hogy a lakók hallgatnak róla, mintha ez egy szégyen lenne.

  1. Kedves Kálmán Józsefné!

   Egy járványügyi rendelet értelmében, akinél ágyi poloska van, ott a tulajdonos/üzemeltető köteles ellene védekezni, amit meg lehet házilagosan is tenni, de az eredményesség függvényében a városi hatóság kötelezheti szakember igénybevételét. Egyéb esetben ugyanakkor a társasház a belső szabályzatban is rendelkezhet erről, de ezt tipikusan akkor teheti csak meg, ha szervezett, egész házra kiterjedő irtást végeztet, melynek a költségét beépítik a közös költségbe. Csak úgy nem mondhatja a társasház, hogy fizessen x ezer ft-ot a rovarirtásért Az OEK (ÁNTSZ Országos Epidemológiai Központ) igen, ha a házilagos eredmény nem jár sikerrel.

   Ha több lakónál is van, akkor összehangolt irtás kell, ami nem feltétlenül kell érintse az egész társasházat. Sok esetben egy fertőzött strangról szoktunk beszélni, illetve a gócpontok környezetéről. Ez egy 65 lakásos 1 lépcsőházas társasházban 10-13 lakást jelenthet, ami lényegesen kevesebb költséget jelent. Összehangolt, megtervezett irtás kell a tűzoltás jellegű poloskairtás helyett, és akkor nem lesz baj. Ehhez azonban az is kell, hogy akinél van, az ne szégyellje, ne bujkáljon, mert azzal csak baj lesz.

   Üdvözlettel:
   Abatox kft.

 • Tisztelt Abatox Kft!

  Három kérdéssel fordulnék Önökhöz:

  -Az új típusú társasházban, ahol minden lakásnak egyedi fűtésű rendszere van, de a fürdőszoba és a mellékhelyiség el van látva elektromos szellőző berendezéssel, ott terjedhet-e egyik lakásról a másikra az ágyi poloska?
  -Ugyanennél a társasháznál, ha a szomszéd átmegy beszélgetni egy fertőzött lakásba, azzal hazaviheti-e a saját lakásába az ágyi poloskát?
  -Fenyő szerkezetű, kivehető matracú franciaágyban a matracba is beköltözhetnek ezek a kibírhatatlan bogarak, vagy mindenképp visszahúzódnak az ágy faszerkezeteire vagy más kedvenc helyeikre?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Tisztelettel: Szőke Zsuzsa

  1. Kedves Zsuzsa!

   A szellőző rendszeren közlekedhet az ágyi poloska. Ha nem is épp magába a belső csőbe (huzatot nem kimondottan preferálják) a szellőzővezeték külső falán fel tud mászni. Persze sok minden függ attól is, hogy hogyan lett a szellőztetőrendszer kiépítve. Sajnos itt 0,5-4 mm nagyságú rovarokról beszélünk, ami könnyen be tud jönni az apró réseket. Viszont a fürdőszoba-wc nem olyan helyiségek ahol a poloskák szívesen tartózkodnak, így annak az esélye, hogy onnan átjön a poloska igen-igen csekély.

   Ha átmennek egy olyan szomszédhoz, ahol van poloska, sajnos ott megint fennáll a veszélye annak, hogy hazahoznak valamit. Az esélyeket ugyanakkor befolyásolja, hogy mennyire fertőzött az adott lakás, és az a helyiség, ahol önök is voltak, továbbá mennyire éhesek a poloskák. Ha a hálószobában van egy kisebb fertőzöttség, de önök a nappaliban társalogtak, akkor kicsi az esélye az áthurcolásnak. De itt nagyon sok egyéb tényező is van.

   A matrac nem szokott megfertőződni. Erre csak akkor van esély, ha van rajta szakadás, amin keresztül bele tudnak jutni a belsejébe. Inkább ülnek ki a matrac szélén található varratra. Nekik ez sokszor már elegendő búvóhely.

   Mindenképpen figyelje a tüneteket, ha átjött a poloska, akkor napokon belül jelentkezni szokott az első csípés. Ha ennek semmi nyoma nem lesz, akkor jók az esélyek. (Bízom benne, hogy az a lehetőség nem áll fent, hogy ön egyáltalán nem érzékeny a csípésükre.) Ha jelentkeztek a tünetek, azonnal hívjon rovarirtót. egy korai stádiumban felfedezett poloska, könnyen kezelhető. Alapvetően kicsi az esélye annak, hogy önöknél felüsse a fejét a poloska ennek a három kérdésnek a függvényében.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Kedves Abatox,

  6 napja volt nálam írtás, de a csípések napról napra szaporodnak rajtam. Mikorra várhatom, h eltűnjenek végleg? 4 hét múlva lesz még egy írtás, az után mennyi idő múlva tűnnek el végleg?Ill hogyan hat a szer a rovarra, ezt neten sehol nem írják, elvileg érintő méreg, minden bogarat megöl, amivel érintkezik? És azonnal, vagy van egy ható ideje?

  Köszönöm!

 • Kedves Abatox!

  Tavaly ágyi poloska miatt jártak nálunk. Az ismétlő írtás időpontja december 10 volt. Leginkább fertőzött területnek a nappaliban lévő kanapét találta munkatársuk (kb 20bogár+a peték). Ma szétszedtem a kanapé mellett található könyvespolc egyik fiókját és találtam ott 1db fehér “”rizsszemet””. Előfordulhat, hogy ez december óta ott van, vagy kezdjem figyelni ismét a csípéseket? (2 hete a nálunk alvó vendég reggelre talált két csípést,azonban volt is vérrel telt szúnyog a szobában)Köszönöm a választ

  1. Kedves Judit!

   A poloska petéje valóban rizsszem formájú, viszont méretre alig 1 mm. Ha ezt látta sincs semmi gond. Nagyon sok lerakott petéből végül nem bújik ki poloska. Ha ez december óta ott van, akkor az már nem jelent semmi veszélyt. Lehetett viszont újonnan bekerült poloska petéje is. Feltétlenül figyeljék a csípéseket. Érdemes valakinek abban a szobában tölteni több éjszakát, hogy kiderüljön a dolog.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Abatox!
  3 hete irtottak nálam 3 szobában, (állítólag) Tetracip irtószert használtak. Felhúztam az órát és óránként kerestem a bogarakat, találam is. Irtás után 2 héttel ez megszűnt, viszont a 3. hét leteltét követően újból vérfoltok jelenek meg a hálóruhámon. Szekrények hátulját nem fujták le, sőt,egy fotelt sem. Kérdésem:hatásos-e ez a szer, vagy van ettől jobb? Ha még egyszer irtás kérek, akkor ad az irtó 3 hónapos garanciát.Ez miért van így, miért nem ad az első után is? Van egy zsúfolt könyves szekrény,azt pakoljam ki irtás előtt nylonba?Ágy mellett régi bakelit lemezek egy szekrényben.Milyen előírás van arra, hogy mi a szabályos poloskairtás menete? Ha újból kérem (megint 15 ezerért) az irtást, akkor végleges lesz? Senkinél nem voltam,hozzám sem jött senki.Ráadásul nem igaz, hogy a szer szagtalan! 1 szobában állandóan, egyben 5-6 hetente 1-2 éjszaka, egyben pedig egyáltalán nem alszunk, de mindhárom lefúvásra került. A ruhákat a szekrényben, a könyveket, stb. nem kell lepermetezni? Tisztelettel várom válaszát! Erzsébet 2.

 • Tisztelt Abatox!
  Mi a teendő akkor, ha úgy gondolom, az irtó személy, aki kijött Önöktől, nem volt elég alapos? Ugyanis egy fő helyet szinte biztos, hogy nem fújt le. Nálunk az ágytámla üreges, alulról teljesen nyitott, belül farost. Az úriember szerintem azt feltételezte, tömör, mint általában a támlák, és nem fordította fel teljesen az ágy két részét, így belülről az tökéletes búvóhely és fészek maradt nekik. Biztos vannak ott is bogarak, mert amikor még nem tudtuk, mi a helyzet, átnéztük az ágyat, felfordítva teljesen, és láttunk ott is szaladgálni több példányt. A hiba lehetősége az után fordult meg a fejünkben, hogy az írtás után 3 órával visszajöttünk, és megláttuk az ágyat. Szépen szét volt szedve az egyértelműen szétszedhető része, de nem volt teljesen felfordítva. Nem is túl könnyű mutatvány az ágyneműtartó miatt. Tény, nem mondtuk neki, de az itteni információk alapján úgy gondoltuk, nem is kell, mert felborítja majd úgy is az egészet és látni fogja, mi is így láttuk meg. Ez persze csak feltételezés, de ezt erősíti, hogy nálunk alig volt bogár, csípés senkin nem találtunk soha, úgy derült ki, hogy vannak, hogy nappal egymást követő két nap futott 1-1 példány az ágyban, melyet elkaptam és interneten beazonosítottunk. Aki volt itt, mondta is, hogy egy se jött elő a szer ellenére, egyet se látott sehol, csak nyomokat. Igaz, nem telt el még a 3 hét, de nem túl biztató, hogy azóta 4-5 nagyobb, 4-5 kisebb bogarat is elfogtunk, találtunk néhány petét, és még azok se haltak meg, amik elvileg átmentek a mérgen, hiszen falon és ágyban is találtunk, és elvileg csak mérgen keresztül juthattak oda. Van olyan elfogott példány, ami 2 hete vígan él, ami nem túl biztató. Mi a teendő ilyenkor?
  Csecsemős és kisgyermekes a lakás, ha tévedünk, elnézést, de ha jól gondoljuk, hogy ez lehet a még mindig fennálló probléma háttérben, akkor nem vagyunk túl boldogok, hogy ismét tele kell majd nyomni vegyszerrel a lakást, legyen az bármennyire “veszélytelen”.

 • Tisztelt Abatox !
  Kb 1 hete volt nálunk ágyi poloska írtás. Sajnos még vígan szaladgálnak. Hogy lehet így éjszaka aludni ezzel a tudattal,hogy bogarak szívják a vérünket éjszaka? Meddig várjunk,mikor hívjuk ki újra a rovarírtókat?

  1. Kedves Éva!

   Az ágyi poloskák sajnos nemcsak fizikailag, de pszichésen is megviselik az embert. Sajnos az irtás után – módszertől függően – mindig van valamennyi türelmi idő, amit ki kell várni, hogy a fertőzöttség megszűnjön. Az estéket úgy lehet elviselhetőbbé tenni, ha fizikailag megpróbálja meggátolni, hogy az ön közelébe férkőzhessenek az ágyi poloskák. Először is az ágyat minimálisan ugyan, de el kell húzni a faltól, hogy ne érintkezzen vele, vagyis ne tudjanak a poloskák átmászni az ágyra. Az ágy lábait érdemes kétoldalas ragasztóval körberagasztani, hogy ne tudjon rajta felmászni. Ha csak matracon alszanak, akkor érdemes takarófóliát venni, és a matracnál 30-30 cm-re nagyobbat leteríteni, a széleket 2 oldalas ragasztóval odaragasztani a padlóra, és arra kell tenni a matracot, így nem fognak tudni odaférni.

   Én tudom, hogy ez sovány vigasz, de amíg a türelmi idő nem telik le, addig tényleg csak a fizikai védekezés marad. Üresen hagyni a szobát sem érdemes, mert a poloskák tovább vonulnak táplálék híján, ráadásul a pontos eredményeket is nehéz lesz monitorozni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • T irto
  Lehetseges h irtas utan 1 honapal meg mindig talalni egy ket dogot
  Igaz mondra az irto h a kikelsbol meg lehetseges egy ket darab
  Es csak kicsi jon elo heti 1 2 alkalomal egy egy
  Es csipes senkin sincs
  Lehetseges h az utolso par darab ami meg most kelt ki es nem telitodot el a meregel
  Tudom turelem de az fogytan van koszonetel kata

 • Tisztelt Abatox!
  Egy keddi napon volt nálam írtás.Az Úr aki végezte a munkát, azt mondta, h semmi jelét nem látja a poloskáknak(se ürülék nyom, se fészek,még élő példányt sem talált).Ennek ellenére 2 nap múlva, csütörtökön ismét megcsípett egy, amit rögtön el is kaptam.Nagyon aktívnak bizonyult, nem látszott rajta, hogy a méreg hatása alatt lenne. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet az, hogy az írtást követő éjszakán nem érzékeltem semmi nyomát a poloskának, de 2 nap múlva újra vígan falatozott belőlem?

 • Tisztelt Abatox!
  2016.október óta van nàlunk ágyi poloska, panelban lakunk. 3 gyermekes anyuka vagyok. Leginkàbb engem és a legidősebb gyermekemet (6 èves leàny) szereti. Ez az àllapot màr tarthatatlan minden szempontból. 7 alkalommal volt nàlunk bio írtàs ès egyszer vegyszeres. Úgyan úgy vannak ès talàlunk is. Megtettünk mindent ami tőlünk telt. Lassan idegileg fel őröl minket ez az àllapot. Az ünnepekre haza utaztunk vidékre 2 hétre. Visszajöttünk és folytatódik minden mi azelőtt. A lànyom esetében már ott tartok hogy lassan nem merem oviba vinni mert tele van a karja, nyaka. Èn csak szeretnèk önöktől tanàcsot, ötletet kérni. Talàn egyszer vége lesz? Meg lehet tőlük szabadulni? Vàrom vàlaszukat.

 • Tisztelt Abatox!
  Körülbelül 2 hete vettem észre, hogy ágyi poloskánk van, akkor kidobtam az ágyrácsokat+ágyat váltottunk. Rendeltem írtószert, mert nem sokat találtam a poloskákból. Különböző méretűek voltak.
  Ma viszont nekiálltam az írtásnak, és a kisebb fiam ágya ami utazó ágy volt tele volt pedig rajta nem is volt csípés ellenben a nagyobb fiammal, az ő ágyában pár darabot találtam meg Petit amit azonnal kiírtottam, az utazóágyat bezsakoltam és kidobtam. A szegélyléceket felszedtem és ott is fújtam, de poloskát nem találtam mögöttük. Mikor ismételjem meg a folyamatot?
  Kezdem magam bolondnak hinni, mert állandóan matatok leskelődök. Köszönettel :Éva

 • Tisztelt Abatox!
  Egy költözes alkalmaval be lett hurcolva a poloska.A lakas viszont egy eve nem lakott.Kerdesem;meddig el a poloska”taplalek”nelkül?
  Köszönöm, ha valaszolnak!
  Barna…

 • Sajnos rossz hírt kell közölnöm, nekünk sikertelen az írtás. Küzdünk vele már lassan egy éve, nem szeretném a “két” céget megnevezni, de nem volt hatásos a sorozatos irtás hegyek. Annyi maradt a remény, hogy 2 havonta jön az irtó , már családtag nálunk.

 • Kedden volt a szaki a Maminál és sajnálattal közlöm, hogy még több bogár lett mint előtte volt! Már a plafonon is mászkálnak, teljesen megvadultak! Már megrendeltük az ismétlést is de szegény Anyámnak az idegei teljesen kivannak. Elhozni nem merem hozzánk, mert attól félünk, hogy a bogarak is vele jönnek, mit lehet tenni? Kivel és hová lehet megsemmisítésre elszállíttatni a fertőzött bútorokat?

 • Már háromszor volt nálunk poloska írtás márciustól. Sosem szűnnek meg teljesen,írtás után egy ideig jóval kevesebb van. Az írtó szerint másik lakás fertőz vissza,a lakókat hiába kérdezem,azt modják náluk nincs bogár. Lehetséges hogy rossz az írtás? Például a franciaágyat se ki nem pakolja se nem emeli fel. Jelenleg még rosszabb a helyzet,már az előszobában is találtam két poloskát. Ezenkívül nappal is járkálnak falon vagy szőnyegen is akár. Esetleg hívjak másik szakembert? Vagy egy 10 emeletesben esélytelen az írtás? Ha lefúlyom őket az segít? Legfontosabb,mivel vérrel táplálkoznak árthatnak az ember egészségének? Válaszukat előre is köszönöm!

 • Üdv.2.napja ágyi poloska irtás volt a lakásomba.Gondoltam nem lesz csipés a testemen tévedttem.Éjjel szét csipked valami de poloskát nem látok szunyogot se.Mi lehet az? A

  1. Kedves Gyula!

   Ettől függetlenül lehet ágyi poloska. Az irtás után 2 nappal előfordulhat még élő példány, de okozhatta a csípést frissen kikelt példányok is, akik csak most kezdtek el érintkezni a vegyszerrel.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Abatox!
  4 emeletes panellakásban lakunk és holnap lesz 3 hete hogy 2 szobában irtás történt.
  Az irtást követően találtunk már elhalt példányokat és élőket is.
  Nem törtènt ez idő alatt vizes takarítá…ma a folyosón is találtam egy élő pèldányt ahol eddig nem volt jellemző.
  A kérdèsem az volna hogy szükséges -e megismételni az irtást?
  Előre is köszönöm válaszàt!

 • tisztelt abatox !
  Tegnap volt nalam irtas latom sokan irjak h nem sikerult nekik nekem olyan irtasom volt hogy : permetezes,porzas,legterkezeles,hokepzes 180 fokon . ezek se olik meg a pete sejteket meg most is ki kelhet 1-2 es csipkethet engem ? azt mondta az irto hogy ez meg nagyon az eleje nalam ami volt alig volt 2-3 db mondta hogy 2 hetig ha egy is be jon a lakasba egybol megpusztul mi az igaz ebbol ??

 • Kedves Károly!

  Teljesen elkeseredett és tanácstalan vagyok, nálunk a vegyszeres írtás egyenlőre nem vált be az írtó szerint nagyon az elején tartottunk a fertőzöttségnek mivel Ő még a jelét se látta, de tettünk “félre” egy bogarat, hogy megtudjuk Neki mutatni. Így egyértelmű volt a dolog. Mindennap gőzöljük a férjemmel az ágyat, se csípés se ürülék, de szeretnénk biztosra menni. Időnként még vázat találunk. Szerettünk volna kihívni vkit gőzölős tisztításra, de Veszprém megyében lakunk, senki nem akarja elvállani, mivel nem Budapest, pedig a kiszállási díjat is kifizetném. Pedig ebben bíznék, sok jót olvastunk róla. Legtöbb esetben fel sem veszik a telefont, vagy megígérik, hogy jönnek és aztán mégsem. Írtással kapcsolatban olvastuk, más írtók mondták, hogy az írtószerre már immunisak a bogarak. Már nem tudom kinek, minek higyjek, mihez fogjak. Nagyon szépen kérem a segítségét, tanácsát előre is.
  Köszönettel: Pappné Görög Lívia

  1. Kedves Lívia!

   Elképzelhető, hogy adott hatóanyagra az érintett populáció már immúnis (rezisztens). Ilyen esetben változtatni kell a hatóanyagon, és mást is kipróbálni. Sajnos nem tudom, hogy hány irtás volt önnél, és milyen hatóanyagokat használtak fel. Érdemes megkérdezni az érintett céget is. De több tényező befolyásolja egy irtás eredményét:

   A szakember
   A poloskairtás eredménye nagyban függ a szakembertől. A tapasztalata kulcsfontosságú, de a munkáját támogatni kell. A rovarirtó szakember ugyanis csak hozzátesz a munkájával ahhoz, amit a helyszínen tapasztal. Egy több fogaskerékből álló “szerkezet” egyetlen, de nagyon fontos alkatrésze csupán.

   Az ingatlan
   Rendkívül mérvadó, hogy az ágyi poloskával fertőzött szobában milyen feltételek adottak. Hiába a legjobb szakember, ha a lakás rendezetlen, túlzsúfolt. Az ágyi poloskák rejtőzködésre születtek, ha a szoba erre az átlagosnál lényegesen kedvezőbb feltételeket nyújt, sajnos nehezebb lesz sikert elérni. Persze nem lehetetlen.

   A közösség
   Egy társasház lakóközössége meghatározó szerepet tölt be a poloskák elleni védekezésben. Ahogyan most is bekerült az ágyi poloska, úgy bármikor újra fertőződhet az otthona. A rendezett lakóközösség az ön szűk közösségében megkerülhetetlen. Az alsó-felső szomszédokkal érdemes beszélni erről.

   Az idő
   Rövid távon még kevésbé jelentős tényező. Nem néhány nap, vagy hét fogja eldönteni, hogy a poloskairtás sikeres lesz-e vagy sem, de a hónapok már megnehezítik. Nagyon rossz taktika az időhúzás bármi is álljon mögötte. Házilagos poloskairtással 1-2 hétnél ne próbálkozzon tovább.

   Ezek közül bármelyiken megcsúszhat a dolog.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Butor botba vetem ágyat .Rá 3 hétre bolha csipésem keletkezett.Orbáncom alakult ki a lábamon.Vagy valaki hozhata ide nekem az ágyba a bolhát.Üdv Szigeti Tünde

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.