Ágyi poloska: ha újra megjelenik | Abatox Kft.
MELYIK ROVART GYŰLÖLI A LEGJOBBAN? KÜLDJE EL SZAVAZATÁT ITT! VAGY CSAK NÉZZE MEG A JELÖLTEKET!

Ágyi poloska: ha újra megjelenik

Sokat hanyagolt téma, pedig beszélni kell arról is, hogy mi van akkor, ha egy poloskairtás után ismét megjelenik az ágyi poloska. Mikor beszélünk arról, hogy rossz volt a poloskairtás, és mikortól lehet azt mondani, hogy itt bizony újra megfertőződött a lakás valahonnan.

Mikor mondhatjuk sikeresnek a poloskairtást?

Ha sikeres a poloskairtás akkor az néhány héten belül kiderül. A sikeres poloskairtás ugyanis azt jelenti, hogy az összes élő példány elpusztult a petékkel együtt. Vagyis nem lesz több élő példány, ami szaporodna, vagy csípne. Az irtószerek néhány hetes tartóssága függvényében úgy lehet kalkulálni, hogy ha az irtást követő 2-3. hét után nem tapasztalható fertőzöttség (nincs élő bogár, vagy nincs új csípés), akkor az irtás sikeres.

Az irtás után 2-3 héten belüli előfordulások még tekinthetőek normálisnak. Ezen időszakban ugyanis még kelhetnek ki peték, lehetnek mélyebben meghúzódó kifejlett poloskák. Ezeket a korábban kijuttatott irtószereknek még el kell pusztítaniuk. (Hosszabb petekikelési ciklus pedig lakott lakás körülményeit figyelembe véve, nincs.)

Mikor mondhatjuk azt, hogy itt sikeres volt a poloskairtás, de a lakás sajnos visszafertőződött?

Ha az irtás utáni 2-3 hetes türelmi időszakot követően néhány hét, vagy akár 1 hónapnyi tünetmentes időszak is volt, akkor az irtás sikeres volt. Ha az ágyi poloska a türelmi időszak utáni tünetmentes időszakot (akár 1 hét) követően újra felüti a fejét, akkor van a gond, akkor beszélünk visszafertőződésről. Ez ugyanis már nem azt jelenti, hogy az irtás sikertelen volt, hanem, hogy a lakás ismételten megfertőződött.

Ugyanis nincs olyan, hogy ott vannak a poloskák egy lakásban és nem táplálkoznak. Egy irtás, hacsak nem pusztítja el a poloskát, akkor az semmilyen hatással nincs a táplálkozási szokására, azaz, ha éhes lesz, akkor táplálkozni fog. Nem fogják csak nézik önt alvás közbe. A poloskákat a túlélési ösztön hajtja, és nem annyira intelligensek, hogy az irtás után hetekre csendben meghúzódjanak. És egyfajta állóháborúba kezdjenek.

A rovarirtó szakmai is túlvállalta magát:

Ha nagyon őszinték akarunk lenni, elmondhatjuk, hogy a szakma általánosan elterjedt 3 hónapos garanciavállalása a poloskairtásra, szakmailag teljesen ingatag. Hiszen az a poloskairtás mondható sikeresnek, ami az adott fertőzöttséget az adott napon teljes egészében 100% felszámolta. Hogy mi történik a következő hetekben, hónapokban, az már nem annyira a rovarirtó hatásköre, amiért ha belegondolunk mégis mi rovarirtók vállalunk felelősséget a 3 hónap garanciával. Hiszen egy 1-2 hónapon belüli visszafertőződésért nem a rovarirtó a felelős, nem a tulajdonos, hanem a szomszéd, akitől ezt a problémát megint megkapták, vagy az a hely, ahol épp megint sikeresen összeszedték.

Én remélem sikerült rávilágítanunk ezzel a cikkel arra, hogy mit is jelent, ha az ágyi poloska az irtás után ismét megjelenik. Mikor vonható felelősségre a rovarirtó, és mikor lehet visszafertőződésre gyanakodni.


 

 1. Kálmán Józsefné :

  Szeretném megkérdezni, hogy egy 10 emeletes bérházban kötelezhetik-e a lakókat a poloska irtására? Sajnos anyukámnál most jelent meg az ágyi poloska, de úgy gondolom, hogy ő hiába irtatja ki drága pénzért, ha a házban több helyen is van. Újra megjelenhet 3 hónap múlva, jól értelmezem? A gond még az, hogy a lakók hallgatnak róla, mintha ez egy szégyen lenne.

 2. abatox :

  Kedves Kálmán Józsefné!

  Egy járványügyi rendelet értelmében, akinél ágyi poloska van, ott a tulajdonos/üzemeltető köteles ellene védekezni, amit meg lehet házilagosan is tenni, de az eredményesség függvényében a városi hatóság kötelezheti szakember igénybevételét. Egyéb esetben ugyanakkor a társasház a belső szabályzatban is rendelkezhet erről, de ezt tipikusan akkor teheti csak meg, ha szervezett, egész házra kiterjedő irtást végeztet, melynek a költségét beépítik a közös költségbe. Csak úgy nem mondhatja a társasház, hogy fizessen x ezer ft-ot a rovarirtásért Az OEK (ÁNTSZ Országos Epidemológiai Központ) igen, ha a házilagos eredmény nem jár sikerrel.

  Ha több lakónál is van, akkor összehangolt irtás kell, ami nem feltétlenül kell érintse az egész társasházat. Sok esetben egy fertőzött strangról szoktunk beszélni, illetve a gócpontok környezetéről. Ez egy 65 lakásos 1 lépcsőházas társasházban 10-13 lakást jelenthet, ami lényegesen kevesebb költséget jelent. Összehangolt, megtervezett irtás kell a tűzoltás jellegű poloskairtás helyett, és akkor nem lesz baj. Ehhez azonban az is kell, hogy akinél van, az ne szégyellje, ne bujkáljon, mert azzal csak baj lesz.

  Üdvözlettel:
  Abatox kft.

 3. Szőke Zsuzsanna :

  Tisztelt Abatox Kft!

  Három kérdéssel fordulnék Önökhöz:

  -Az új típusú társasházban, ahol minden lakásnak egyedi fűtésű rendszere van, de a fürdőszoba és a mellékhelyiség el van látva elektromos szellőző berendezéssel, ott terjedhet-e egyik lakásról a másikra az ágyi poloska?
  -Ugyanennél a társasháznál, ha a szomszéd átmegy beszélgetni egy fertőzött lakásba, azzal hazaviheti-e a saját lakásába az ágyi poloskát?
  -Fenyő szerkezetű, kivehető matracú franciaágyban a matracba is beköltözhetnek ezek a kibírhatatlan bogarak, vagy mindenképp visszahúzódnak az ágy faszerkezeteire vagy más kedvenc helyeikre?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  Tisztelettel: Szőke Zsuzsa

 4. abatox :

  Kedves Zsuzsa!

  A szellőző rendszeren közlekedhet az ágyi poloska. Ha nem is épp magába a belső csőbe (huzatot nem kimondottan preferálják) a szellőzővezeték külső falán fel tud mászni. Persze sok minden függ attól is, hogy hogyan lett a szellőztetőrendszer kiépítve. Sajnos itt 0,5-4 mm nagyságú rovarokról beszélünk, ami könnyen be tud jönni az apró réseket. Viszont a fürdőszoba-wc nem olyan helyiségek ahol a poloskák szívesen tartózkodnak, így annak az esélye, hogy onnan átjön a poloska igen-igen csekély.

  Ha átmennek egy olyan szomszédhoz, ahol van poloska, sajnos ott megint fennáll a veszélye annak, hogy hazahoznak valamit. Az esélyeket ugyanakkor befolyásolja, hogy mennyire fertőzött az adott lakás, és az a helyiség, ahol önök is voltak, továbbá mennyire éhesek a poloskák. Ha a hálószobában van egy kisebb fertőzöttség, de önök a nappaliban társalogtak, akkor kicsi az esélye az áthurcolásnak. De itt nagyon sok egyéb tényező is van.

  A matrac nem szokott megfertőződni. Erre csak akkor van esély, ha van rajta szakadás, amin keresztül bele tudnak jutni a belsejébe. Inkább ülnek ki a matrac szélén található varratra. Nekik ez sokszor már elegendő búvóhely.

  Mindenképpen figyelje a tüneteket, ha átjött a poloska, akkor napokon belül jelentkezni szokott az első csípés. Ha ennek semmi nyoma nem lesz, akkor jók az esélyek. (Bízom benne, hogy az a lehetőség nem áll fent, hogy ön egyáltalán nem érzékeny a csípésükre.) Ha jelentkeztek a tünetek, azonnal hívjon rovarirtót. egy korai stádiumban felfedezett poloska, könnyen kezelhető. Alapvetően kicsi az esélye annak, hogy önöknél felüsse a fejét a poloska ennek a három kérdésnek a függvényében.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 5. Andrea :

  Kedves Abatox,

  6 napja volt nálam írtás, de a csípések napról napra szaporodnak rajtam. Mikorra várhatom, h eltűnjenek végleg? 4 hét múlva lesz még egy írtás, az után mennyi idő múlva tűnnek el végleg?Ill hogyan hat a szer a rovarra, ezt neten sehol nem írják, elvileg érintő méreg, minden bogarat megöl, amivel érintkezik? És azonnal, vagy van egy ható ideje?

  Köszönöm!

 6. Judit :

  Kedves Abatox!

  Tavaly ágyi poloska miatt jártak nálunk. Az ismétlő írtás időpontja december 10 volt. Leginkább fertőzött területnek a nappaliban lévő kanapét találta munkatársuk (kb 20bogár+a peték). Ma szétszedtem a kanapé mellett található könyvespolc egyik fiókját és találtam ott 1db fehér “”rizsszemet””. Előfordulhat, hogy ez december óta ott van, vagy kezdjem figyelni ismét a csípéseket? (2 hete a nálunk alvó vendég reggelre talált két csípést,azonban volt is vérrel telt szúnyog a szobában)Köszönöm a választ

 7. abatox :

  Kedves Judit!

  A poloska petéje valóban rizsszem formájú, viszont méretre alig 1 mm. Ha ezt látta sincs semmi gond. Nagyon sok lerakott petéből végül nem bújik ki poloska. Ha ez december óta ott van, akkor az már nem jelent semmi veszélyt. Lehetett viszont újonnan bekerült poloska petéje is. Feltétlenül figyeljék a csípéseket. Érdemes valakinek abban a szobában tölteni több éjszakát, hogy kiderüljön a dolog.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 8. Erzsébet :

  Az a dolog igaz, hogy a csótány megeszi a poloskát? Én így hallottam…

 9. Erzsébet 2. :

  Tisztelt Abatox!
  3 hete irtottak nálam 3 szobában, (állítólag) Tetracip irtószert használtak. Felhúztam az órát és óránként kerestem a bogarakat, találam is. Irtás után 2 héttel ez megszűnt, viszont a 3. hét leteltét követően újból vérfoltok jelenek meg a hálóruhámon. Szekrények hátulját nem fujták le, sőt,egy fotelt sem. Kérdésem:hatásos-e ez a szer, vagy van ettől jobb? Ha még egyszer irtás kérek, akkor ad az irtó 3 hónapos garanciát.Ez miért van így, miért nem ad az első után is? Van egy zsúfolt könyves szekrény,azt pakoljam ki irtás előtt nylonba?Ágy mellett régi bakelit lemezek egy szekrényben.Milyen előírás van arra, hogy mi a szabályos poloskairtás menete? Ha újból kérem (megint 15 ezerért) az irtást, akkor végleges lesz? Senkinél nem voltam,hozzám sem jött senki.Ráadásul nem igaz, hogy a szer szagtalan! 1 szobában állandóan, egyben 5-6 hetente 1-2 éjszaka, egyben pedig egyáltalán nem alszunk, de mindhárom lefúvásra került. A ruhákat a szekrényben, a könyveket, stb. nem kell lepermetezni? Tisztelettel várom válaszát! Erzsébet 2.

 10. Gabi :

  Tisztelt Abatox!
  Mi a teendő akkor, ha úgy gondolom, az irtó személy, aki kijött Önöktől, nem volt elég alapos? Ugyanis egy fő helyet szinte biztos, hogy nem fújt le. Nálunk az ágytámla üreges, alulról teljesen nyitott, belül farost. Az úriember szerintem azt feltételezte, tömör, mint általában a támlák, és nem fordította fel teljesen az ágy két részét, így belülről az tökéletes búvóhely és fészek maradt nekik. Biztos vannak ott is bogarak, mert amikor még nem tudtuk, mi a helyzet, átnéztük az ágyat, felfordítva teljesen, és láttunk ott is szaladgálni több példányt. A hiba lehetősége az után fordult meg a fejünkben, hogy az írtás után 3 órával visszajöttünk, és megláttuk az ágyat. Szépen szét volt szedve az egyértelműen szétszedhető része, de nem volt teljesen felfordítva. Nem is túl könnyű mutatvány az ágyneműtartó miatt. Tény, nem mondtuk neki, de az itteni információk alapján úgy gondoltuk, nem is kell, mert felborítja majd úgy is az egészet és látni fogja, mi is így láttuk meg. Ez persze csak feltételezés, de ezt erősíti, hogy nálunk alig volt bogár, csípés senkin nem találtunk soha, úgy derült ki, hogy vannak, hogy nappal egymást követő két nap futott 1-1 példány az ágyban, melyet elkaptam és interneten beazonosítottunk. Aki volt itt, mondta is, hogy egy se jött elő a szer ellenére, egyet se látott sehol, csak nyomokat. Igaz, nem telt el még a 3 hét, de nem túl biztató, hogy azóta 4-5 nagyobb, 4-5 kisebb bogarat is elfogtunk, találtunk néhány petét, és még azok se haltak meg, amik elvileg átmentek a mérgen, hiszen falon és ágyban is találtunk, és elvileg csak mérgen keresztül juthattak oda. Van olyan elfogott példány, ami 2 hete vígan él, ami nem túl biztató. Mi a teendő ilyenkor?
  Csecsemős és kisgyermekes a lakás, ha tévedünk, elnézést, de ha jól gondoljuk, hogy ez lehet a még mindig fennálló probléma háttérben, akkor nem vagyunk túl boldogok, hogy ismét tele kell majd nyomni vegyszerrel a lakást, legyen az bármennyire “veszélytelen”.

 11. Éva :

  Tisztelt Abatox !
  Kb 1 hete volt nálunk ágyi poloska írtás. Sajnos még vígan szaladgálnak. Hogy lehet így éjszaka aludni ezzel a tudattal,hogy bogarak szívják a vérünket éjszaka? Meddig várjunk,mikor hívjuk ki újra a rovarírtókat?

 12. abatox :

  Kedves Éva!

  Az ágyi poloskák sajnos nemcsak fizikailag, de pszichésen is megviselik az embert. Sajnos az irtás után – módszertől függően – mindig van valamennyi türelmi idő, amit ki kell várni, hogy a fertőzöttség megszűnjön. Az estéket úgy lehet elviselhetőbbé tenni, ha fizikailag megpróbálja meggátolni, hogy az ön közelébe férkőzhessenek az ágyi poloskák. Először is az ágyat minimálisan ugyan, de el kell húzni a faltól, hogy ne érintkezzen vele, vagyis ne tudjanak a poloskák átmászni az ágyra. Az ágy lábait érdemes kétoldalas ragasztóval körberagasztani, hogy ne tudjon rajta felmászni. Ha csak matracon alszanak, akkor érdemes takarófóliát venni, és a matracnál 30-30 cm-re nagyobbat leteríteni, a széleket 2 oldalas ragasztóval odaragasztani a padlóra, és arra kell tenni a matracot, így nem fognak tudni odaférni.

  Én tudom, hogy ez sovány vigasz, de amíg a türelmi idő nem telik le, addig tényleg csak a fizikai védekezés marad. Üresen hagyni a szobát sem érdemes, mert a poloskák tovább vonulnak táplálék híján, ráadásul a pontos eredményeket is nehéz lesz monitorozni.

  Üdvözlettel:
  Abatox Kft.

 13. Kata :

  T irto
  Lehetseges h irtas utan 1 honapal meg mindig talalni egy ket dogot
  Igaz mondra az irto h a kikelsbol meg lehetseges egy ket darab
  Es csak kicsi jon elo heti 1 2 alkalomal egy egy
  Es csipes senkin sincs
  Lehetseges h az utolso par darab ami meg most kelt ki es nem telitodot el a meregel
  Tudom turelem de az fogytan van koszonetel kata

 14. B.Berni :

  Tisztelt Abatox!
  Egy keddi napon volt nálam írtás.Az Úr aki végezte a munkát, azt mondta, h semmi jelét nem látja a poloskáknak(se ürülék nyom, se fészek,még élő példányt sem talált).Ennek ellenére 2 nap múlva, csütörtökön ismét megcsípett egy, amit rögtön el is kaptam.Nagyon aktívnak bizonyult, nem látszott rajta, hogy a méreg hatása alatt lenne. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet az, hogy az írtást követő éjszakán nem érzékeltem semmi nyomát a poloskának, de 2 nap múlva újra vígan falatozott belőlem?

 15. Hanna (2017.01.03) :

  Tisztelt Abatox!
  2016.október óta van nàlunk ágyi poloska, panelban lakunk. 3 gyermekes anyuka vagyok. Leginkàbb engem és a legidősebb gyermekemet (6 èves leàny) szereti. Ez az àllapot màr tarthatatlan minden szempontból. 7 alkalommal volt nàlunk bio írtàs ès egyszer vegyszeres. Úgyan úgy vannak ès talàlunk is. Megtettünk mindent ami tőlünk telt. Lassan idegileg fel őröl minket ez az àllapot. Az ünnepekre haza utaztunk vidékre 2 hétre. Visszajöttünk és folytatódik minden mi azelőtt. A lànyom esetében már ott tartok hogy lassan nem merem oviba vinni mert tele van a karja, nyaka. Èn csak szeretnèk önöktől tanàcsot, ötletet kérni. Talàn egyszer vége lesz? Meg lehet tőlük szabadulni? Vàrom vàlaszukat.

 16. Éva :

  Tisztelt Abatox!
  Körülbelül 2 hete vettem észre, hogy ágyi poloskánk van, akkor kidobtam az ágyrácsokat+ágyat váltottunk. Rendeltem írtószert, mert nem sokat találtam a poloskákból. Különböző méretűek voltak.
  Ma viszont nekiálltam az írtásnak, és a kisebb fiam ágya ami utazó ágy volt tele volt pedig rajta nem is volt csípés ellenben a nagyobb fiammal, az ő ágyában pár darabot találtam meg Petit amit azonnal kiírtottam, az utazóágyat bezsakoltam és kidobtam. A szegélyléceket felszedtem és ott is fújtam, de poloskát nem találtam mögöttük. Mikor ismételjem meg a folyamatot?
  Kezdem magam bolondnak hinni, mert állandóan matatok leskelődök. Köszönettel :Éva

 17. Barna :

  Tisztelt Abatox!
  Egy költözes alkalmaval be lett hurcolva a poloska.A lakas viszont egy eve nem lakott.Kerdesem;meddig el a poloska”taplalek”nelkül?
  Köszönöm, ha valaszolnak!
  Barna…

 18. Tütü :

  Sajnos rossz hírt kell közölnöm, nekünk sikertelen az írtás. Küzdünk vele már lassan egy éve, nem szeretném a “két” céget megnevezni, de nem volt hatásos a sorozatos irtás hegyek. Annyi maradt a remény, hogy 2 havonta jön az irtó , már családtag nálunk.

 19. Pöttyös :

  Kedden volt a szaki a Maminál és sajnálattal közlöm, hogy még több bogár lett mint előtte volt! Már a plafonon is mászkálnak, teljesen megvadultak! Már megrendeltük az ismétlést is de szegény Anyámnak az idegei teljesen kivannak. Elhozni nem merem hozzánk, mert attól félünk, hogy a bogarak is vele jönnek, mit lehet tenni? Kivel és hová lehet megsemmisítésre elszállíttatni a fertőzött bútorokat?

 20. Gabó :

  Már háromszor volt nálunk poloska írtás márciustól. Sosem szűnnek meg teljesen,írtás után egy ideig jóval kevesebb van. Az írtó szerint másik lakás fertőz vissza,a lakókat hiába kérdezem,azt modják náluk nincs bogár. Lehetséges hogy rossz az írtás? Például a franciaágyat se ki nem pakolja se nem emeli fel. Jelenleg még rosszabb a helyzet,már az előszobában is találtam két poloskát. Ezenkívül nappal is járkálnak falon vagy szőnyegen is akár. Esetleg hívjak másik szakembert? Vagy egy 10 emeletesben esélytelen az írtás? Ha lefúlyom őket az segít? Legfontosabb,mivel vérrel táplálkoznak árthatnak az ember egészségének? Válaszukat előre is köszönöm!

 21. Ifj. Fehér Barna :

  Tisztelt Abatox!

  Körülbelül a napokban lesz a 10.napja, hogy ágyi poloska irtást végeztek nálunk (kb. 35 nm-es lakás nagy és fél szobájában).
  Tulajdonképpen eddig szinte minden nap láttunk 1-3 egyedet, leginkább nagy, kifejlett poloskákat.
  Feleségemmel együtt kétségbe vagyunk már esve, most újra kellene kezdeni az irtást?
  Vagy ebben az esetben elég csak a permet?
  Hogy fogunk ezektől megszabadulni?
  Körbe is van ragasztva minden kétoldalas ragasztóval, különös tekintettel az ágy és a bútorok peremére.
  Annyi pozitívumról tudok beszámolni, hogy ragasztással együtt az irtás óta nem csípett meg minket egy poloska sem, és érdekes módon a ragasztóba se ragadt bele egy egyed se.
  Önök szerint normális ez a helyzet vagy érdemes lenne még egy irtást végeztetni?
  Köszönöm szépen előre is az értékes válaszukat.
  Üdvözlettel és tisztelettel:
  Barna

 22. Oldal Zoltánné :

  Már második hete ,hogy megrendeltem az irtást,telefonon és online módon is . hiában várom ,hogy jelentkezzenek,csak különféle tanácsokat kapok. Melyeket idős ,beteg emberek nem képesek elvégezni. Kérem válaszát!!!! Köszönettel: Ilona

 23. Oldal Zoltánné :

  Egyébként az üzenetek hasznosak.Csak akit csipnek a bogarak_talán _ érthető,hogy türelmetlen. Elnézést-I lona.

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

ABATOX KFT

 

1081

 

Budapest

József krt. 65.

 

Budapest

 

+36 (1) 338 37 37

 

A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.