Ágyi poloska tévhitek

Néha egészen furcsa dolgokat olvasni az interneten az ágyi poloskáról. Ezek nemcsak szakmailag nincsenek a helyükön, de sokszor igen könnyen félre tudja vinni a laikus embert.

Már korábban is tapasztaltuk, hogy rovarirtással kapcsolatos fórumokban, gyakori kérdésekben néha igen nagy őrültségeket olvasni, de ami az ágyi poloskáról kering a neten, az túl tesz mindenen.

Mik a legnagyobb tévhitek az ágyi poloskáról:

1. “Csak takarítani kéne, és nem lenne gond:”

Az ágyi poloska az ember közelében telepszik meg, és őt nem zavara sem a por, sem a piszok, de még a legnagyobb rend se. Ha ágyi poloska kerül egy lakásba az már mindegy, hogy tiszta, vagy épp rendetlen. Azoktól az extrém esetektől most tekintsük persze el, amikor a lakásban konkrét szemétdomb van összegyűjtögetve. Mert ilyen is van!

Az ágyi poloska számára egy dolog fontos. A vér, hogy tudjon táplálkozni. Mivel búvóhelyet minden lakásban tud találni (mm-es résben is megbújik), az összes többi körülmény számára már lényegtelen.

2. “A szomszédból nem tud bejönni:”

Sok fórumban olvasni hozzászólásokat arról, hogy “márpedig az ágyi poloska nem jön át más lakásból”. Az ágyi poloskák márpedig aktív úton is bekerülhetnek a szomszédból. Átjöhetnek a külső falon, a lakásokon átfutó szerelvényeken, csövek melletti repedéseken. Erre számtalan társasház, idősek otthona, és szálló szolgál bizonyítékul.

Tucatszámra fertőződtek meg több száz lakásos társasházak is.

Napi szinten találkozunk olyan jellegű problémával, mikor a lakás tulajdonosa egy nemtörődöm szomszéd által fertőződik meg ágyi poloskákkal.

3. “Az ágyi poloska csak az ab vércsoportot szereti:

A napokban olvastuk ezt a hírt, több köztük számos neves portálon is. Számos dolgot bizonyítottak már be kísérletek során az ágyi poloskáról, de ilyen jellegű tény, hogy a 0-ás vért csak végszükség esetén szívják, már óriási tévedés. Igaz, hogy a testszőrzet hozzájárulhat ahhoz, hogy valakit kevésbé csípnek, továbbá, hogy a csípésekre vannak érzékeny, és kevésbé érzékeny típusú emberek, igaz, hogy végszükség esetén akár állati vért is szívhatnak, de a vércsoportok közötti különbségtétel már tévedés.

Az ágyi poloskát alapvetően félvárról szokták kezelni, egészen addig amíg az ember a saját bőrén nem tapasztalja meg ezt a problémát, annak minden nyűgjével. Csak bele kell gondolni milyen érzés lehet úgy lefeküdni, hogy az ember tudja, este bogarak fognak rajta mászkálni, akik a vérét fogják szívni. Reggelre pedig megjelennek a hetekig is viszkető csípésnyomok, akár tucatszámra is. És ez a kálvária akár hónapokig is húzódhat. Ha pedig mindez egy szomszédból jön, akár költözésig is fajulhat a dolog.

Az ágyi poloskát nem szabad félvárról kezelni.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

  1. Kedves judit!

   Érdemes elolvasni az alábbi cikket: http://www.abatox.hu/rovarirtas-cikkek/csipesnyomok-1-resz

   Könnyen okozhatják ágyi poloskák. Bolha, és a poloska (esetleg szúnyog) a leggyakoribb este is csípő rovar. A szúnyogot viszont észlelni már a kora esti órákban, és zavaró a zümmögése. A bolha jellemzően a boka környékét csípi. A poloska viszont minden párna/pizsama alól kilógó tesztrész csíphet, főként ott ahol puhább a bőrfelület.

   Gyanús az ágyi poloska!

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

  1. Kedves Melinda!

   Ez sajnos csak egy tévhit. Rejtőzködő életmódot folytat, és “éjjeli” életet él, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy a lámpafényre nem jönnek elő. Ez sajnos nem működik ellenük.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Az én problémám kicsit összetettebb.Panelházban lakom 3éve poloskát irtatok évente kb.2-3-szor.Eddig egy szúnyogcsípésre hasonlított amikor megcsípett,most már viszont erősebb reakció van.Kiterjedt piros folt,amely körül ödémás elváltozás is van.Szeretnénk több lakóval összefogni és végre megszüntetni ezt a problémát.Mit tudunk a hanyag lakók ellen tenni akik nem vesznek tudomást róla pedig ők is együtt élnek a poloskákkal.Az ANTSZ tud nekünk segíteni?Kihez fordulhatnánk még?A közös képviselő az Antsz-re mutogat,az Antsz meg a közös képviselőre.Mit tegyünk?

 • Tisztelt Szigeti Zsolt igazgató úr.Mink már régóta Önökkel végeztetjük el a csótány irtást a 7-es lak szöv.-nél.Jelenleg az egyik épületünkben poloska irtást szervezünk az Ön cégével.Az ÁNTSZT megkérdeztem és azt mondták, hogy ilyen eseteben a közös képviselőknek a feladata meg szervezni az írtást,és a lakoknak köteleségük tűrni az írtást.Jellenleg fólyamatban van a szervezés.T. Sándor.

 • Két hete vettem észre, hogy fényes nappal mászik rajtam valami. Beazonosítottam a google és az önök képei alapján, hogy ágyi poloska. 7 napja megtörtént az első kezelés szakember által. Azóta fagyasztó és forró mosást végzek, zsákokból ruházkodunk. A napokban jön újra a szakember permetezni. Kérdésem az, hogy miért nem találok csípésnyomokat, miért látom a fejlődési stádium elején lévő állatot, miért érzem egész nap, hogy mászik rajtam, főleg a hajamon, néha el is tudom kapni, ragasztószalagon őrzöm őket. Még egy fontos dolog, nem találtam kifejlett példányt, sem vedlésnyomot. Januárban cseréltettük az ágy szivacsát. Köszönöm válaszát!

 • Üdv!Nálunk ugyanaz a helyzet amit “Selmeci” hozzászóló felvetet.Kifestettem a gardrób szobámat vaníliaszínre,az utána való takarításnál vettem észre a rengeteg -csak a falon,és plafonon-a bogarakat .Elkezdtem őket összenyomkodni,és marha büdösek voltak,na gondoltam poloskák.Azután elvitettem bevizsgáltatni egy biológus ismerősömmel aki azt mondta ,h ezek ágyi poloskák.Azóta éjszaka is vadászom őket -zseblámpával sötétbe-de akkor alig találok belőlük csak azon a egy helyen vannak,rajtunk nincsenek csípések stb. Most kezdtem el zsákolni mindent.Nappal celluxal fogdosom őket csak egy helyen-egyik ablakrésben vannak egy használaton kívüli szobában.Ha szétnyomom őket nincs bennük vér,csak fehér folyékony büdös trutyi,amik elpusztultak azok is olyan kicsik-1-2 mm-éjszaka ha rájuk világítottam nem mentek el a fény elöl,és amikor odaraktam a kezemet nem másznak rám hanem elindultak tőlem elfele.Télen időnként voltak szürke színű büdös poloskáim amik lámpafényre jöttek elő,azt hittem h azoknak a kicsinyei,de ágyi poloskának lettek beazonosítva.Ezek valamiféle hibridek lehetnek???Mert úgy néznek ki mint az ágyi poloskák csak nem úgy viselkednek,ahol mi alszunk a másik szobába ott nincsenek.Az ablakrésben volt egy fészek ott volt szarpöttyök de levedlett bőrt nem találtam. Azóta hogy ott is kinyírtam őket celloxal kevesebben vannak napi 1-2.Teljesen kivagyok borulva nagyon félek h befertőződik a házunk,azóta alig alszom,folyton celuxxal és zseblámpával járom a szobákat.Kérem adjanak tanácsot mit tegyek? Köszönöm ödvözlettel Noémi

 • Üdv!tegnap nem voltunk otthon és mikor hazaértünk és bementem az üres szobába a poloskáimat nyitni megrökönyödve tapasztaltam h most már van olyan is akiben vér van!!!Pedig otthon sem voltunk?!akkor teljesen úrrá lett rajtam a félelem ,azt az ablakot ahonnan jöttek ,ahol a fészkük találtam leragasztottam hermetikusan nejlonban,egész éjszaka jártam a lakást néztem az ágyunkat,a gyereket,de sehol semmi.majd reggel kibontottam a nejlonozást és értetlenül tapasztaltam h megint meg vannak szívva vérrel?!Akkor gondolkoztam h ez h lehet?majd beugrott h akkor terített be a sok poloska mikor festés után kinyitottam az ablakot takarítani,és egyúttal levertem a nem használt fecskefészket.Utána lettünk tele vele,nappal jönnek elő. ráültem a netre és ezt találtam ma éjszaka:”A fecskepoloskát (Cimex [Oeciacus] hirundinis Jen.) miként az előbb említetteket is, legelőször Angliában figyelték meg és azóta Európa legkülönbözőbb vidékein, így nálunk is megtalálták. A házi poloskától abban különbözik, hogy testét hosszabb, selymes szőrbunda takarja, azonkívül elülső szegélye kissé kicsúcsosodik és csápjainak végső ízei nem sokkal vékonyabbak, mint az előtte levő ízek. A fecskepoloska nemcsak a molnárfecskén és füstifecskén, hanem a partifecskén és sarlósfecskén is jól érzi magát és Horváth megfigyelései szerint közbe-közbe a háziveréb fészkét is megfertőzi, mely köztudomásúlag költésre szívesen elfoglalja a fecskék fészkét, úgyhogy ez utóbbiak akárhányszor hemzsegnek a poloskáktól. Így Reiber megfigyelte, hogy a strassburgi dómon levő fecskefészkek formálisan ki voltak tapétázva a poloskákkal és sok fiatal fecske a kíméletlen csípésektől annyira legyöngült, hogy végeredményben elpusztult. A fecskepoloska akárhányszor az embert sem hagyja békében, azonban csak kivételesen hatolnak be a lakásokba és Reuter egy rövid összefoglaló tanulmányában joggal hívja fel a figyelmet a fecskepoloskák csodálatos ellenállóképességére, melyek a gazdaállatok elköltözése után rendes körülmények között továbbra is a fészekben maradnak és ottan dacolva a tél dermesztő hidegével, hónapokig koplalva kell bevárniok az idők jobbrafordulását.” kicsit kezdek reménykedni h nálunk is ez a helyzet,most levertem a fészket amit azóta újból építettek szegény fecskék,hál istennek nem volt benne tojás még.remélem ezzel lassan megszűnik a rémálom.de akkor is zsákolok mindent ahogy Önök tanácsolták.Köszönöm h meghallgattak.Üdvözlettel Noémi

 • Üdvözlet!
  Az én problémám szintén az ágyi poloska! Február-márciusban 3 szor voltak irtani és most vissza tért.A közös képviselő azt mondja senkit nem tud kötelezni. A rovarirtó azt mondja ezek nem közlekednek a szellőzőn sem a falon, ezt mi hozzuk be. Közben rengeteg helyen olvasom, hogy jön megy a poloska. Az is érdekes, hogy máshol úgy van az irtás, hogy mindent lefújnak, ki kell pakolni a ruhákat egy napra elhagyni a házat na nálunk nem max egy óra is elég és semmit nem kell kipakolni, de legalább 16.000 forint a két irtás.
  Nagyon zavar ez a dolog főként azért mert kismama vagyok és novemberben megérkezik a kisbabám.Nem szeretném ennek kitenni nem szeretném, hogy amire megszületik vissza fertőződjünk és szétcsípjék. Na meg szerintem nem normális dolog, hogy ez mást nem zavar mert undorító.A közös képviselő nem csinál semmit!
  Nem hiszem el, hogy másnál nincs a rovaros azt mondta ide folyamatosan járnak ezekbe a tömbökbe hol ide-hol oda .
  Hogyan lehetne elérni, hogy az egész tömb le legyen fújva? Hogy lehetne megoldani, hogy eltűnjön mire a kisbabám megérkezik?
  Kérem válaszoljon!
  Nagyon köszönöm, egy aggódó kismama!

  1. Kedves G.Péterné!
   Valóban egy több lakásra kiterjedt ágyi poloska fertőzöttséget, nagyon nehéz felszámolni, és csak a lakók összefogásával lehet megvalósítani. Az egész tömb kezelése rendkívül költséges és általában felesleges is, bár néha az egyetlen megoldás. Elegendő első lépésben a fertőzött lakást és a közvetlen szomszédos lakások kezelése. Az irtás megszervezése a közös képviselet feladata, de a kezelés költségeit nem kötelessége a ház pénzéből fizetni, átháríthatja a lakókra. Az alkalmazott módszertől függően poloskairtásbál a lakást max. 5 órára kell elhagyni.
   Üdvözlettel,
   Abatox

 • Vettem egy 120 éves szekrénykét. A teteje lejárt és alatta sok fekete 1-2mm-es lapos pöttyöt láttam.Nem mozogtak és lábat sem láttam nekik.Lehet,hogy ágyi poloskás? Régóta pincében állt,nem kérdeztem mióta,de állapotából ítélve évek óta nem használták.Bevihetem a lakásba,vagy kaphatok tőle valami bogarat? Ágyi poloska lehet a fekete lapos pötty?
  Üdvözlettel: Ani

  1. Kedves Ani!

   Egy évek óta a pincében állt bútorban vélhetően már nincs poloska, mert ennyi idő alatt bőven éhen kellett, hogy haljanak benne a poloskák.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Abatox Kft!

  Nálunk is felütötte a fejét az ágyi poloska. Eddigi években nem volt olyannyira nyilvánvaló, hogy mivel is állunk szemben. Feleségemet csípték meg 2 éve többnyire februárban-márciusban 3x 4x de utána 1 évig nem volt semmilyen csípés. Először betudtuk póknak, de ebben az évben lett nyilvánvaló, hogy ez nem pók hanem ágyi poloska. 3 hete fogtunk meg 5 példányt 2 élve. Utánanéztünk és 99%-ban azonosítottuk ágyi poloskának. Ki is hívtunk egy irtós céget, Ők is megnézték, közölték, hogy ágyi poloska és ha akarjuk akkor irtanak. Mondtuk igen, kell minél hamarabb! Jöttek is 2014.11.02-án lefújták a két ágyat a két szobában falat mennyezetet ágyneműt mindent. Nagyon sokat fújtak, mondtam is, hogy látom nem spórolnak az anyaggal. Mondták nemszokásuk, de kicsit kellemetlen a szaga. Nos nagyon kellemetlen, olyan mintha gázolajat öntöttek volna szét. Az ágyneműket már 6x mostuk ki 85 fokon de még mindig erős szagot áraszt magából. Az ágy az a legrosszabb folyamatosan érezzük a vegyszer szagát és ha végighúzom a kezem a kárpiton akkor mehetek kezet mosni mert nagyon erős a szaga. Ilyenek a falak is meg a tapéta padlószőnyeg is. A kérdésem a következő, hogy tényleg ennyire el kell árasztani a vegyszerrel a szobákat? Illetve mikor fog teljesen megszűnni ez a kellemetlen vegyszerszag mert lassan nem csak az ágyi poloskák mennek el, hanem mi is a lakásból. A céget kérdeztem és mondtak nem panaszkodott eddig senki sem a szagokra, és 3 nap után már kimoshatjuk az ágyneműket+párnákat+takarót. Mi 5 nap után mostuk ki mert nem voltunk itthon de nem szűnt meg, sőt felerősödött. A mosógép is iszonyatosan vegyszerszagú lett.
  A pláne meg, hogy irtás után 8 nappal feleségem arcát megcsípte egy dög.
  Tetemeket nem találtunk az irtás után, teljesen el vagyunk keseredve, szeretnénk megszabadulni ezektől a vérszívóktól.
  Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

  Egy elkeseredett családapa aki meg szeretné óvni feleségét és lányát a kártevőktől!

 • jó estét szeretnék érdeklödni hogy sajnos poloska van nálunk volt ak nálunk gázosítás volt és egy napra kikellett menünk a lakásbol de nem kellett kipakolni ruhákat semmit azota párom megén viszketünk hogy ez mitöl lehet ?csipést nem látunk magunkon székbe is bent vannak meg cipzározható a szivacsunk az ágyon kimostam magas höfokon de még is mindha valami lenne rajtunk?

  1. Trixi
   Wellnes hétvégén jártunj, kislànyom tele lett csìpèssel,bőrgyógyàsz kiderìtette àgyipoloska,az lenne a kérdésem hogy a ruhàink böröndbe voltak,ès hazajöttünk amit nem hasznàltunk tisztàn elraktam a szekrénybe,rosszul tettem???Sajnos nem tudhattam ezt előre,lehet hoztunk haza? Mi a teendő ilyenkor, a kislànyomon előjön egy új csipésnyom,ez azt jelenti hogy hoztunk haza? A bőrgyógyász azt mondta ez normàlis, hogy mèg jöhet ki új kiütès.Tehát reménykedhetek hogy nem hoztunk haza? Vagy mit kezdjek egy gardrobszobányi ruhàval ahova beraktam a tiszta hazahozott ruhákat.Válaszukat köszönöm

   1. Kedves Beatrix!

    Sajnos előfordulhat, hogy hazahozták. Ezt 100%-ra csak a az újabb tünetekből fog kiderülni. Ha a hazajövetelt követően lesznek újabb csípések, akkor sajnos bekerült a lakásba. Most már nem lehet tenni sokat, mert a bőröndöt kipakolták. Esetleg a bőröndre érdemes még figyelmet szentelni. Durván 1-1,5 hét alatt jelentkeznie kell a csípéseknek, ha tényleg áthozták.

    A legfontosabb most, hogy kísérjék figyelemmel a tüneteket. Amit tehetnek az az alapos rés-repedés porszívózás az ágy körül reggeli, és esti órákban. Ha jönnek a tünetek, akkor forduljanak szakemberhez, és valószínűleg gyorsan orvosolható lesz a probléma.

    Üdvözlettel:
    Abatox Kft

 • Jó estét nàlunk màr anyi lassan a poloska mint kína népessége,pedig jârt itt az irtó is. Ezeket a dögöget semmi nem zavarja csak jönnek meg jönnek mit tegyek?

  1. Kedves János!

   Tudja-e esetleg, hogy honnan jönnek az ágyi poloskák? Hiszen ez legalább olyan fontos kérdés, mint, hogy hogyan tud tőlük megszabadulni. Ha a lakását egy másik szomszéd fertőzi, akkor sajnos az irtás csak szélmalomharc. Mintha nyitott ablakok mellett szeretné télen felmelegíteni a lakást. Arról, hogy az irtás milyen eredményt hozott, illetve mit lehetett várni tőle, sajnos ennyi információ alapján nem tudok választ adni.

   Amennyiben egy átlagosan berendezett lakásról beszélünk (falboritás nélkül), és nem a szomszédból kapják az állandó “vendégeket”, akkor az irtásnak sikeresnek kellett volna, hogy legyen. Egyéb esetben a pontos okok meghatározását nehéz így megmondani. Érdemes megtudni, hogy honnan kapják a poloskákat, aztán valamennyire elő kell készíteni az irtásra az otthonát, persze csak akkor, ha az zsúfolt.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

  1. Kedves Gyöngyi!

   A lehetősége fennáll, de az esélyét nem tudom megmondani. Ha nem a fertőzött szobában lesznek elszállásolva, akkor kisebb az esélye. Viszont nagyon sok függ attól, hogy az adott lakás mennyire fertőzött, mennyire van szétterjedve a lakásba/szobába. Ha az ágy környékén koncentrálódik az ágyi poloska, és nem lett megbolygatva, akkor, ha elkerülik az ágyak környékét, akkor megint csak kisebb az esélye, de még ez esetben is fennáll a veszély.

   Megnyugtató választ sajnos nem tudok adni. Óvintézkedésnek annyit javasolnék, hogy a holmijukat semmiképpen ne tárolják az ágy mellett, se a falra tolva. Se bőröndöt, se táskát, se ruhát.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jó estét Abatox!
  Én egy elkeseredett egyetemista diák vagyok aki idén albérletbe költözött az eddigi kollégium helyett. Amint kiderült, bár maradtam volna a koleszban…
  2 hete arra lettünk figyelmesek a barátnőmmel,hogy egyik reggel mosakodast követően rengeteg csípéssel van tele karunk,lábunk és az oldalunk. Szúnyogra gyanakodtunk először ahogy azt mindenki más tenné. Eszünkbe sem jutott semmi más bogárfaj. Még aznap beszereztem egy elektronikus szúnyogirtót, remélve a szebb reggelt másnapra. Ahogy teltek a napok a csípések sokszorozódtak, nagyobbodtak. Lényeg a lényeg végül bebizonyosodott hogy problémáink okozója bizony a jó öreg ágyi poloska. Tegnap közöltük a tulajjal hogy mi a helyzet, bele is egyezett az irtásba de a bútoraihoz ragaszkodik.. nem hajlando kidobni semmit sem. Az irtás felhevítéssel fog történni (el sem tudom kepzelni miképpen) és a szakemberek kertek minket h hagyjunk.mindent a lakasban. Elkepzelhető hogy irtás után is szerencsém lessz találkozni akár egyel is? Melyik módszer a leghatásosabb? Haza tudom vinni ezeket az állatkákat ruhán, hajban is?
  Előre is köszönöm válaszát:Gabi

 • Tisztelt Abatox Kft.!

  Érdeklődni szeretnék, hogy ágyi poloska írtás után szükséges-e kimosni a párnát, takarót is, vagy elég csak az ágyneműt???? nem ártalmas, ha nem mosom ki és éjszaka belélegzem a vegyszert, amivel írtottak??

  Köszönettel:Nancy

 • Érdeklődni szeretnék, hogy az ágyi poloska petéi belemennek-e macskaba, a bundajan élhet-e illetve én hordozhatom-e a peteket. Köszönöm

 • ÜDV

  Helyzetünk a következő:egy munkàsszàllàs szerûsègbe lakunk, ès talàltunk egy màsik helyet ahova àtcuccoltunk. Ott leültünk az àgyon ès èszrevsttük ezeket a poloskàkat. Fèlig ki voltunk màr pakolva. Egy fèl dèlutànt töltöttünk ott, majd viszzajöttünk a munkàsszàllàsra. Ez elèg kènyes helyzet most elèggè aggóxunk hogy àthozhattuk őket. Mit tudunk most tenni?

 • Kedves Abatox kft!
  A hálóingemben a szekrényből kivéve apró bogarakat találtam. A fehér peték egy rakásban a hálóingemre voltak lerakva,kinyílva. Maguk a bogarak mini katicához hasonlítottak, hátuk fekete alapon sárgás foltokkal.Kb. 12-20db lehetett.A frász tört ki.Remélem,nem ágyi poloska!Lehetséges,hogy az erkélyen száradás közben petézett bele.valami rovar? Mit javasolnak?

  Köszönettel:
  Eszter

 • Édesanyám egy idősotthonban lakik és egy viszonyleg régi ágya van, de az jó állapotú. Takarítás közben vették észre, hogy ágyi poloska hemzseg a szobában, az ágyában és kértek engem semmisítsem meg az ágyat. Én nagyítóval sem láttam rajta semmit, bár a falon valóban volt 1-2 db Édesanyámon semmilyen csípés nem volt, nem érzett semmit éjszaka és hasonló történt a mellette lévő lakónál is. Mindkettőjüket orvos nézte meg és egyikükön sem volt csípés Ez lehetett ágyi poloska?
  Édesanyám minden hétvégén nálam van. Én semmilyen csípést, ürüléket stb nem látok egyik ágyunkon sem. Érdemes lenne azért egy írtást csinálni?

  1. Kedves Hédi!

   Az, hogy “hemzseg” sajnos egy szubjektív vélemény. Nem tudjuk, hogy ez számszerűen mit jelent. Ha édesanyja fertőzött szobában lakik, és vendégségül látják sajnos fennáll a veszélye annak, hogy áthozza a poloskákat. Az ágyi poloska napközben mindig megbújik valahol, tipikusan az ágy nagyon szűk környezetében. Az ott tárolt holmikkal vihető a poloska, hiszen sosem lehet tudni, hogy az éjjeliszekrényre lerakott könyvbe például nem mászott-e bele az este, amit aztán vitt önökhöz. Persze ez csak egy fiktív példa. Beszélhetünk itt neszeszerről, telefonról, vagy az ágy fejvédőre rakott másnapi ruháról. Bármivel potenciálisan vihetjük, ami szűken az alvókörnyezetünkben van.

   Az hogy nem jön rajta csípés elő inkább immunrendszer függvénye. Egyeseknél valóban nem jönnek elő. Nyilván az is benne van, hogy az érintett rovar nem ágyi poloska volt. Én úgy veszem, hogy az volt.

   Figyelni, figyelni, és figyelni! Vagy ezt lehet tenni, vagy az ember elővigyázatosságból rendelhet irtást. De ez csak ideiglenesen. Amíg ugyanis fennáll a fertőzöttség az idősek otthonába, addig bármikor hozhatja őket. Egy prevenciós irtás pedig nem ad csak rövidtávú védelmet. A hatóanyagok ugyanis csak néhány hétig vannak jelen olyan mértékben, hogy egy a vegyszerekhez hozzászokott ágyi poloskával végezzenek.

   Az is kérdés, hogy hogyan került be a szobába a poloska, mennyire kiterjedt ez a probléma az intézményre nézve, és milyen megoldási lehetőségei vannak az intézménynek. Egy ilyen kérdést sokáig lehetne boncolgatni, és az a baj, hogy önök viszonylag passzív résztvevői a dolognak.

   Arra figyeljenek, hogy személyes holmikat édesanyjuk ne hozzon magával, amíg ez a fertőzöttség fennáll. Még azt is megtehetik (ha nem túl sértő), hogy otthonról külön váltóruhát visznek, és az édesanyja abban megy haza. A testén biztosan nem fogja vinni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.