Az ágy poloska színpreferenciája | Abatox Kft.

Melyik színt szereti az ágyi poloska?

Az Amerikai Rovartani Társaság (Entomological Society of America) feltérképezte az ágyi poloska színpreferenciáját, melyet április 25-én Az oxfordi egyetem kiadásában publikáltak is.

A vizsgálat során petri csészékbe elhelyezett különböző színű kartonból készítettek menedékhelyet, majd megfigyelték, hogy a petri csészébe behelyezett poloskák melyik színű menedékek választják. A teszt során különböző fejlettségi állapotú, és különböző mértékben vérrel teleszívott egyedeket használtak.

A kísérlet során a színek különböző variációját próbálták ki, míg végül kirajzolódott az ágyi poloskák színpreferenciája. Vagyis, hogy melyik szín vonza őket jobban, és melyik van rájuk épp ellentétes hatással.

Az eredmény végső következtetése az lett, hogy míg a vörös színt jobban kedvelik a poloskák (vélhetően saját testszínűk végett), addig a sárga, zöld színeket már inkább kerülik.

Mi volt a bajunk a kísérlettel?

A kísérlet során a petri csészéket egyenletesen 32 W-os napfény égőkkel világították meg. A helyiségben 26-27 C fok volt, és 60,5% relatív páratartalom, továbbá egyetlen ember sem tartózkodott a helyiségben. A baj ezzel, hogy a kísérlet túlságosan steril volt, és abszolút elrugaszkodott a valóságtól. Már csak azért is, mert az ágyi poloska a nappalt rejtőzködve, résekben, sötétben tölti, amit tipikusan az esti órákban, szintén a sötétben választ ki.

Vagyis a szín az esti órákban már abszolút nem tud annyira dominálni. Ugyanakkor értem, hogy a tudományos szintű vizsgálathoz olyan steril körülmény kell, ahol a kísérlet eredményét más tényező nem befolyásolhatja, de sajnos az így kapott színpreferencia nehezen használható bármire is.

Miért ne vegye komolyan az eredményt?

Ha az ön lakásában ágyi poloska van, felesleges csak azért mindent sárgára festeni, sárga ágyneműket húzni, hogy elmeneküljenek a poloskák. Ugyanis nem fognak. Mivel döntően este választanak maguknak menedéket, a színeknek kevésbé van jelentőségük, ráadásul egy lakásban megannyi rejtekhely található, nem beszélve az ágyi poloska számára különösen kedvelt táplálékforrásról, az emberről.

Ilyen körülmények között az ágyi poloska színpreferenciája már közel nem fogja annyira befolyásolni a viselkedését, mint steril körülmények között.

Mire volt jó a kísérlet?

Ha másra nem is, de arra választ ad, hogy az ágyi poloska csapdák készítésekor a gyártók milyen színnel lássák egy a csapda felületét. Vélhetően ettől persze nem lesz sokkal jobb a csapda eredményessége, de azért érdemes mindenre odafigyelni.

Én azt javaslom önnek, hogy ezt a cikket, és kísérletet, tekintse egy új tapasztalatnak, de semmiképpen ne próbálja ki otthon. Ne fesse át a szobát, ne húzzon más ágyneműt, ne legyen tiszta sárga a szoba csak emiatt.

Ha azonban az ön szobájában a sárga vagy a zöld dominál, és mégis van ágyi poloskája, megköszönöm, ha a hozzászólásban megosztja a saját tapasztalatát.

Hasznos volt? Ossza meg másokkal:
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Email this to someone
Megszabadulna a rovaroktól?
Nézze meg mennyibe kerülne!


 

 1. Mria :

  Én legelőször egy nagy KÖSZÖNETTEL szeretném kezdeni hozzászólásom, ami kérdésekből áll.

  Meghatódtam, és csak hálás köszönetemet tudom kifejezni cégüknek, akik ilyen empátiával, készségesen sietnek a kétségbeesett emberek segítségére.Eddig inkább rideg, nyomulós, az én “zsebemre” utazó ajánlkozókkal akadtam össze.
  Jól esik segítő szándékuk. Persze, lehet mégis kell a szakember, de legalább lehetőséget adnak.
  Bocs. Hosszú voltam, de így érzek.
  Kérdésem. Az irtószert lehet-e az ágy huzatára permetezni? Mert azt nem tudom utána kimosni?
  Sajnos olyan 2 fekvő alkalmatosságom is, hogy földig anyaggal behúzott az oldala!

  Ezek a rovarok nem bírják a hideget? Fagyasztásuk hatásos lehet-e?
  Úgy értsem, hogy néhány óra múlva a Protect-nek elmúlik a mérgező hatása, ami az emberre érvényes?

  Ha válaszolnának, nagyon hálásan megköszönném.
  Mária

 2. Csanyi zsolt :

  Nekem egy csepeli szoba lenne amit kezelni kellene azt erzem mindig szalad rajtam valami.kis apro foltok is vannak mar rajtam.s szoba az kb 12 -15 nm .az is 9500 ft?reggel hetre tudnak jonni?koszonom

Kérdezzen, szóljon hozzá a cikkel kapcsolatban!

Név*:

E-mail* (nem lesz nyilvános)

Üzenet*:

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.