Amiért a csótányirtás nem működhet

nevető csótányA szakemberekkel végzett csótányirtás a legbiztosabb módszer arra, hogy valaki megszabaduljon a csótányoktól.

(Eltekintve a kókler rovarirtóktól.)

Hogyan fordulhat elő, hogy elsőre nem sikerül egy biztosnak tűnő módszer?

Nem lennénk őszinték, ha nem mondanánk el, hogy van, hogy nekünk sem sikerül elsőre kiirtani a csótányokat. Szerencsére ritkán van ilyen, de ilyen esetekben mindig ott van a 3 hónapos garancia az Ügyfél kezében, amivel szabadon élhet. Őszintén elmondjuk, mert azt is tudjuk, hogy ezért általában mindig néhány külső tényező az felelős.

Rezisztens csótányok:

A csótányok 4000 évvel előzik meg az embert az evolúcióban, és sokkal gyorsabban szaporodnak az embernél. E kettő tényező segíti a csótányokat, hogy viszonylag rövid idő alatt immúnisak legyenek bizonyos rovarirtó hatóanyagokkal szemben. Míg nálunk embereknél 20 évente van generációs ugrás, addig a csótányoknál havonta.

És mivel sajnos nem ismerjük minden nemzedék kórtörténetét ahová kihívnak minket, így elsőre nem lehet megállapítani, hogy az adott csótány populáció milyen hatóanyagokkal szemben váltak rezisztensé az évek során. Ennek kivizsgálása akár egy hét is lehet, ami sem időben, sem pénzben nem kifizetődő. Marad az egyetlen megoldás. Ott helyben kell dönteni. És a kockázatot nekünk kell vállalni az Ügyfél helyett. Erre is való a 3 hónap garancia.

Legalább is nálunk az Abatoxnál!

Közbeszólhatnak ugyanakkor más tényezők is!

A rezisztenciánál rosszabb a helyzet, ha a lakás valahonnan máshonnan folyamatosan visszafertőződik. Míg a rezisztencia kivédhető egy második irtással, ez esetben a végső megoldást az hozza, ha a forrást megszüntetjük. Ha a szomszédot, esetleg a társasházkezelőt is rávesszük az irtásra. De az élet sajnos nem ilyen egyszerű:

Persze előfordulhat az is, hogy olyannyira el van szaporodva egy lakásban a csótány, hogy már az elején látszik, hogy ott egy kezelés kevés lesz. Ezt azonban már az elején fel lehet mérni, így az nem fog meglepetést okozni. Ha tehát nem jön össze elsőre egy csótányirtás az nem feltétlen a rovarirtó hibája.

“Végleges csótányirtás elsőre!” – na ilyen sajnos nem létezik.

Szalai Károly vagyok, az Abatox Kft egyik szaktanácsadója. Az én feladatom, hogy segítsek önnek közös nevezőre jutni a rovarokkal. Ha ez a cikk most nem segített, kérdezzen bátran. Ha hasznos volt, megköszönöm, ha egy like-ot nyom rá.Megajándékozhatjuk sok-sok nyugodt, békés, rovarmentes nappal?

NYUGODT ÉJSZAKÁK

Itt kérdezhetsz, ha tudunk, válaszolunk:

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Név *

Hozzászólások

 • Tisztelt Uraim, szeretnék kérdezni pár dolgot, mielőtt eldöntöm, hogy milyen állat férkőzött lakásomba. Negyedik napja minden reggel találok egy hol 1 cm-es, hol 2 cm-es állatot a földön. Csápja nincs, illetve a ma reggelinek kicsi volt. Végigolvastam a csótányról írtakat, de nem tudom eldönteni, mivel az “enyémek” mindig háton fekszenek. Ami jellemző, hogy vagy az előszoba, vagy a konyha kövén.Tehát lábon állva még nem láttam őket, a mai kissé mozgott, ráfujtam egy kis vapet, s megdöglött. Lehet, hogy tényleg csótány? Kitöltöttem a tesztjüket, persze sokat nem tudtam(pl. hogy megy, kitinje van-e, rá nem merek lépni, viszem a wc-be a dögöket, ) s minden reggel csak egy.Olyan lábai vannak, mint egy fürész. Többet nem tudok lelkivilágukról, de mivel még az életben nem volt állat a lakásban, h a leírtak alapján be tudnák azonosítani, nagyon megköszönném. Ja még annyit, hogy a hasuk sötétbarna,vagy fekete. Köszönettel

 • Szép napot!
  Nagy Katalin által írt dolgok fordulnak elő nálam is kb. egy hete. Lehetséges, hogy valahol a közelben irtották őket és most “haldokolnak?”

 • Mennyi időbe kerül egy súlyosan fertőzőt lakás teljes csótány mentessége.Már sok kártevő irtóval voltam szerződésben de mindig szörnyebb lett a helyzet mostanra már a konyhába se a fürdőszobába nem járunk ki este mert annyi van hogy leírni nem tudom számokban de rettenetesen sok.Hiába naponta takarítás többször már nem tudom mit tegyek 🙁

 • Pár napja költöztünk panelbe.Szobában,konyhában ,wc-ben mindenhol ott vannak,vettem elektromos riasztót,úgy tűnt jó lesz,ma a szomszéd gázos irtást csináltatott ,mert azt mondja eddig neki nem volt és mióta bedugtuk az elektromost nála megjelentek.Na erre minket özönlöttek el,holnap jön szakember irtani.Az elektromos irtóról tudnak nekem valamit mondani?Maradjon az irtás után?Van értelme?Köszönöm

 • Szakács vagyok. A munkahelyem iszonyatos csótány fertőzött kb: 2 éve.Jönnek kéthavonta a “szakemberek”, de az állandó gélezés, és a csapdák sem válnak be olyannyira, hogy az étteremben is nyüzsögnek.Nem részletezném, honnan halásszuk ki a bogarakat, de a főnökök (vannak páran és persze tudnak is róla)nyilván úgy kirúgnának, ha eléjük tennék csótányos ételt, mint a pinty. Szerencsére már haza is vittem párszor a lakótelepi lakásomba a legalaposabb ruharázogatások, és cipőtalp-tisztítások ellenére is, a feleségem iszonyú bogárfóbiája örömére. A házunkban is van/volt csótány, a lakók is kivétel nélkül beengedték a szakembereket,nálunk nagyon régen volt bogár, de az az érzésem, hogy én is hozzáteszek ehhez az állapothoz. Kérdésem: mit tehetnék még, hogy ne vigyek haza csótányt, engem is nagyon irritál a jelenlétük a munkhelyemen, de otthon főleg rettenetesen undorodom tőlük. 450 emberre főzünk, a konyhánk sincs lepukkanva, és mégis iszonyat ami ott van. Ja, és volt egy patkányunk is, de már nem szemezek vele reggelente……….

  1. Kedves Sándor!

   Sajnos az elővigyázatosságon kívül nincs tuti recept arra, hogy ne vigye haza a munkahelyéről a csótányt. A személyes holmikkal kell nagyon óvatosan bánni. Akár be is zacskózni, ha más nincs. Az étteremben viszont mindenképpen meg kell szüntetni ezt a dolgot, nemcsak a higiénia miatt, de ha kapnak az ÁNTSZ-től egy ellenőrzést, akkor nagyobb bajok elé is nézhetnek. A gélezés, és csapdázás egy ilyen volumenű fertőzöttséget már nem tud megszüntetni. A kudarc így érthető is. Amennyiben gondolja, küldjön nekünk egy e-mailt az info@abatox.hu címre, adja meg az étterem alapterületét, és küldünk a tulajdonosoknak egy árajánlatot erre. Igyekszünk versenyképes árat adni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jó Napot!
  Nálunk már voltak csótányírtók egy pöttyözéses módszerrel,de nem igazán hatott és most tele vagyunk csótányokkal.Önök tudnák ezt a problémát kezelni ??

  1. Kedves Viktória!

   Nem mondunk egyértelműen igent a kérdésre, mert ha a lakásába egy szomszéd miatt kerül a csótány, akkor az önnél végzett irtás csak ideig-óráig működik. Konkrét fertőzöttség esetén, vagyis amikor ténylegesen vannak csótányok a lakásban, ott a gélezéeses irtás önmagában sokszor bizonyul kevésnek. Ezért végzünk alapvetően kombinált irtást, ahol gélezéses, és permetezéses irtás egyaránt történik.

   A kombinált módszer biztosan hatékonyabb, mint a gélezés önmagában. Erről tudom biztosítani. Ha nem arról van szó, hogy máshol is van csótány, akkor ki kell tudnia írtani a csótányt a kombinált módszernek.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

  1. Kedves Ágnes!

   A fertőzöttségi szint függvényében változik. Ez néhány naptól a 7-10 napig terjedhet. Mi 10 nap türelmi időt szoktunk kérni.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Tisztelt Szigeti úr!
  Én megrendeltem a csótányírtást, szakemberük holnap érkezik. Lehetséges-e elsősorban a permetezéses eljárást kérnem? – a gélezést nagyon nem szeretném. Bútorokat faltól elhúzom, tehát a szegélyek mentén a permetezés úgyszólván mindenütt megoldható. Ön mit gondol?
  Köszönettel, Hajdu Judit

 • Sajnos, saját hülyeségem miatt bérelt lakásban lakom. Nem szívesen tájékoztatnám a tulajdonost. Három éve lakom itt, egy éve teszik rönkre az életemet a dögök. Ezt a teremtényt kár volt a Teremtőnek világra hozni! Én leginkább a fertőzésektől félek és attól hogy a kutyám lenyel egyet, hiába gyorsak. Újabban akkor is megjelennek, ha ég a villany, meg fényes nappal is. 30 ezer forint felett tartok a különböző irtó szerekkel, citrommal és babérlevéllel. Minden irtószer több hetes nyugalmat ígér, de nem igaz! Nem merek a szövetkezeti elnöknek szólni, pedig majdnem biztos vagyok benne, hogy nem én szenvedek egyedül. Segítsenek, kérem, de nagyon szűkös a pénztárcám, de az őrületbe kerget ez a dolog, mert mániákus takarító vagyok, ezért gyanús hogy valaki a házban tenyészti!!! A környékemen rengeteg irtószer fogy, de mindenki titkolódzik, én is! S O S

 • Nálunk voltak már az Abatox szakemberei,kombinált módszert alkalmazva irtottak. A megígért ideig bogármentesek is voltunk, elővigyázatosságból, mivel a ház fertőzött, 3 havonta újra hívjuk őket. Télen is!!! Nagyon elégedettek vagyunk 🙂

 • Szép Estét én egy Miskolci Avasi panelban lakom efgy hónappal ezelott a Gemix plusz rovarirtott kihivattuk amit ujra meg kellett ismétekni .Még ilyet nem làttam komolyan több csótany lett mint volt ellötte, màr ez elviselhetetlen ejjel nappal fertőtlenitek de akkor is van kérezném hogy Miskolcon is vàllalnak rovarírtast es mennyibe kerul??

 • Szép Estét mi egy kisebb Faluban lakunk edid nem volt nálunk semijen féle álat de két hétel ezelőt a cipőtartó alat találtam egy ojan bogarat mint a leirasban is van másnap még egyet ugyanazon a hejen mint az előzőt. aztaán egy ideig semisem ma délutan szekrényen volt . szeretném kérdezni honana jön ez mit tegyek ?

 • Üdvözlöm! Rengeteg csótány lett nálunk már mindent.probáltunk de semmi eredmény. Teljesen elvagyok keseredve az állatkák miatt is mert este rengeteg csótány szaladgál a konyhába vécébe és a fürdőbe irritálja ezzel minket és az állatainkat is.Kérnék egy ár ajánlatot és hogy kutyára.macskára veszélyes e a szer amit használnak.kőszőnőm szépen

  1. Kedves Andrea!

   A házi praktikák sajnos nem működnek. Mi leteszteltük őket, és szinte mind óriási csalódás volt. Szakemberhez érdemes fordulni. Az árainkat weboldalunkon tudja megnézni. Most nem tudok önnek adni, mert szükségünk lenne pár paraméterre (lakás mérete, irányítószám).

   Áraink:
   http://www.abatox.hu/megrendeles

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft.

 • Jo napot. Olvastam önökröl és szeretnék kérdezni. Kihívni sajnos csotány irtásra nem tudom önöket mivel én Vajdaságban élek és itt nálunk nem találni rovarirtókat sajnos. Az volna a problémám hogy kertes házban élünk és teli van csotányokkal a ház,néha még napközben is látok belöllük. Terjes vagyok iker babákkal nem sokára megszületnek és jo volna a csótányoktól megszabadulni,mert félek h majd rájuk másznak vagy valami fertőzést kapnak töllük. Már probáltunk borsavas kuglikat is csinálni mentát szórtunk szét a házban ,port is használtunk,jelenleg egér ragasztóba amennyi megragad az megvan fogva,de az szép.kevés. olvastam.ultrahangos riasztóról is,de nem füzök hozzá magy reményeket.Nagyon boldog lennék ha tudnának tanácsot adni h szabadulhatnák meg töllük. Köszönöm szépen,Monika Kis.

 • Jó napot kívánok! Idáig a családi házunkba 5 csotányal szembesültem a gyerekek szobájába 2 vel a ruhás szekrényből jöttek elő fènyesnappal ès 3 mal a mi szobánkba 2 a gyerek ruhákba volt még bújva a másik a franciaágy ágynemű tartojába. Még nèzztem amit èn láttam csaptak le az ún. Nèmeth csótány világos barna volt. Az èrdekelne mennyire van el terjedve? Ès hogy önök menyièrt csinálnák az irtást egy 80m2 és lakásba.? Várom a válaszát

 • Tisztelt uram ! Én a fürdőben talalkoztam egy példanyal és ugy nezki hogy német csotány volt meg öltem ez volt az első amit látam de nagyon félek hogy több is van ön mit javasol? Válaszát sűrgősen várom!Üdv

 • 11 napja tortent nalunk csotanyirtas,permetezes ,es zsele.eleinte lattuk is a kovalygo haldoklo,csotanyokat
  De azota tobb kis csotanyt lattam,ma este pedig egy teljesen fejlett nagy csotanyt,ami ugy szaladt mint a nyul.lefujtam megdoglott,de nem tudom normalis- e,hogy meg mindig vannak? Meddig varjak? Csaladi kertes hazban lakunk,talan a munkahelyinkrol hoztuk haza
  Csak tenyleg mar az erdekel,hogy meddig varjak,hogy biztos legyek benne,biutos nincs tobb.

  1. Kedves Attila!

   Csótány elleni riasztó készülékektől óva intem önt. Olvastunk egy kutatást, ami cáfolta, hogy az ultrahang a csótány viselkedését érdemben befolyásolja. Érdekes volt, hogy a moly szaporodására viszont már hatással volt a kísérlet. De a csótányokat sajnos még irtani kell.

   Üdvözlettel:
   Abatox Kft

 • Üdvözlöm Önt! Családi házban élünk, egy kis településen, Nógrád megyében. A konyhában már egy jó ideje láttunk csótányokat, már az egész konyhát felkutattam, áttörölgettem mindent fertőtlenítő szerrel. Nem találom, hogy hol relytőzhetnek el. Napközt nem sokat lehet látni, de este ahogy a lámpát kapcsolulnk akkor szétszaladnak. Tanácsot szeretnék kérni, hogy hol keressem a fészküket, ugyanis egész kicsiket is láttunk már. Továbbá milyen szert használjak a kiirtásukra. 5 éves kislányunk van és féltem, hogy megcsípheti, vagy valamilyen fertőzés el ne kapjon. Válaszát mihamarabb várom! Előre is köszönöm.

 • Tisztelt Szalai Károly úr!
  Kérdésem hogy lehet az,hogy a négyemeletes társas házi lakásnál, csak a harmadik emeleten van csótány más hol nincs.
  Ez esetben a társasház tartozik – e irtási kötelezettséggel.
  A csótány egészség ügyi kártevőnek minősül, és tudomásom szerint 18/1998(VI.3.)NM rendelet alapján elsősorban tulajdonos kötelezettsége irtás.
  Előre is köszönöm válaszát.

Lefedettségi térkép: Budapest +35 km

Abatox Kft. 1085 Budapest, József krt. 65.
A tartalom teljes szerzői jogvédelem alatt áll. Részben, vagy egészben történő másolása csak előzetes engedéllyel lehetséges.